(upravil Aster-X 11. 11. 2009 10:43)

Téma: Audiofil stavia dom ..

Zdravim vsetkych.

Skusim ten nadneseny nadpis uviest na pravu mieru. Zhruba o rok planujem zacat staviat rodinny dom a ako milovnik kvalitneho zvuku najprv umiestnujem na prazdny papier reproduktory, okolo ktorych staviam steny .. Preto sa chcem poradit so skusenejsimi, co sa da urobit (a co naopak neurobit) pre dobry Hi-Fi posluch.

1- Ako naplanovat elektro rozvodnu siet?
(aka prepetova ochrana, ako zabranit ruseniu od inych spotrebicov v dome, hromozvod .. )

2- Ako upravit akustiku v obyvacke?
(najcastejsie akusticke chyby obyvacich priestorov, ako "elegantne / nenapadne " utlmit obyvaci priestor, .. )

Tu je to tazke, z priestorovych dovodov nemam moznost naplanovat si vlastnu posluchovu miestnost, takze repro bude v obyvacke - a nechcem riskovat rozvodove konanie kvoli dekoraciam ala - stlpove basstrapy, ci rezonatory v rohu miestnosti namiesto akvaria. Takze to chce dobry napad, ako to urobit "elegantne".

Za napady a postrehy vopred vsetkym Dakujem smile

PS: zatial nemam finalny projekt, ale obyvaci priestor bude spojeny s kuchynou (cize ziadna uzavreta miestnost), podlaha bude drevena (asi masiv - a ano planujem do stredu kobercek smile ) a pocuvat tam budem hadam B&W 703.

Re: Audiofil stavia dom ..

K tej prepetovej ochrane, niekde na fore (vazne neviem kde) som uz davnejsie nasiel toto:

Do rozvadě si nechte elektrikářem zamontovat od www.Saltek.cz přepěťovou ochranu stupně C (tuším SLP 275) , na tři fáze to vyjde asi na 4500 Kč, pojme to velkou část energie, kterou by nezvládl zásuvkový adaptér či prodlužovačka s přepěťovkou. Před spotřebiče si kupte také zásuvkový adaptér (stupeň D), třeba zase saltek, měl jsem ho rozdělaný a je solidní a dobrá cena - česká firma. Tato kombinace vám ochrání systém i před poměrně solidním přepěťovým impulzem. Samozřejmě pokud máte aparaturu blízko zdi kde vede hromosvod, tak hrozí zničení nejen po drátech, ale i indukcí. Pak by ještě zbýval stupeň B, který pojímá bleskový proud při přímém zásahu, ale to už znamená revizi hromosvodu atd......A stupeň používá energetika na slupech a nemá moc význam, stupeň B si poradí totiž i s přímým úderem blesku, např 50kA při vlně 10/350 mikrosekund - solidní blesk i rána jak z kanónu.

Co vy na to?

Re: Audiofil stavia dom ..

1. přepěťová ochrana není určena k bránění rušení
2. odpověď by měla víc jak 100 stran textu

Web

Re: Audiofil stavia dom ..

1. rusenie a prepetovka su dve rozne veci - to je mi jasne .. ale co urobit aby ani s jednym nebol problem?
2. jop - odpoved nebude na tri vety smile ale nexem po vas cely projekt - stacia mi rady, postrehy, napady ..

Re: Audiofil stavia dom ..

1. Instaluj obojí, a to správným způsobem, a použij odolné komponenty v sestavě
2. Investuj do projektanta nebo konzultanta, který má se stavební akustikou velké zkušenosti.

Web

(upravil MethMan 11. 11. 2009 14:40)

Re: Audiofil stavia dom ..

Sendy napsal:

2. Investuj do projektanta nebo konzultanta, který má se stavební akustikou velké zkušenosti.

Takových je spousta. Problém je zhusta v tom, že nerozlišují mezi poslechovou místností a hlasatelnami, nahrávacím studiem a místem pro mastering. Aster, IMO bez tvé znalosti věci to budou vyhozený peníze a skončíš  v nejlepším případě s přetlumeným prostorem o pár desítek tisíc lehčí. Času máš dost, přečti si o věci 2-3 knížky (Toole, Geddes, Everest ad.) - jediná podmínka je, že musíš umět dobře anglicky. Sám se přesvědčíš, že žádné hovadiny nebudeš potřebovat. Vše se dá ve fázi projektu udělat velmi diskrétně, pěkně a se střídmým množstvím nábytku, koberců, ostatního bytového textilu a za minimální peníze navíc.

Re: Audiofil stavia dom ..

Když necháš udělat elektroinstalaci správně podle norem, žádné problémy nebudou. Hromosvod to chce akorát dál než metr od hlavních výkonových "stoupaček".
Měj ten obývák minimálně 5m široký, 4m jsou málo. Takhle se budeš moci obestavět nábytkem. Chce to vysoký strop (3m) - do falešného snížení se dá hodně úprav vestavět, přičemž to stojí nejmíň a i manželka to snese.
Kontaktuj Velkého Boba (RNDr. Sýkora) na slovanetu a nech si od něj vypracovat kompletní projekt podle tvých požadavků.

Web

(upravil Sendy 11. 11. 2009 16:12)

Re: Audiofil stavia dom ..

No dá rozum, že když budu chtít mít poslechovou místnost, tak musím projektanta zarazit (nebo vyrazit), jakmile začne mluvit o umístění kazatelny smile.

Pokud chceš mít trahé vybavení a bydlíš na Hromové hůrce, napájené navíc nadzemním vedením, nech si pořešit projekt silařiny z hlediska ochrany vůči přepětí komplexně, tj. ekvipotenciální sběrnice, několik stupňů ochrany atd. Přepěťovky se dají i instalovat dodatečně, když je s tím počítáno (a nejsou při výstavbě prachy), ale je vhodné to mít přichystáno.

Web

Re: Audiofil stavia dom ..

precitaj si EN 33 2000-5-54, tato norma hovori o uzemnovacej sustave, ta je proti ruseniu VF velmi podstatna.
Proti ruseniu sa najlepsie obrnis samozrejme dobre urobenou elektroinstalaciou ako spomenul Cek, je tym myslene nepretazovanie obvodov, dostatocne vela okruhov elektro, motory v pracke, chladnicke, ventilatory, klima atd dobre oddelene od obvodov ktorymi budes krmit HiFi, kable by nemali ist spolocne v jednej rozvodnej linke.

Prepatovky su samozrejmost, ale ako bol citovany prvy clanok nie B ko je ta ochrana ktora zachyti priamo blesk (50kA) by bolo malo spicka blesku je 200kA, ale Acko je pre energetiku, takze najlepsie ako hlavna prepatovka B+C kludne od salteku a pre uplne utlmenie prepatia a spiciek spominane D cko v podobe predlzovacky, az vtedy ma prepatovka vyznam, to D cko najlepsie naozaj od salteku, stoji sice 5000kc a vyzera hnusne ale je ozaj velmi kvalitna. Dalsia vec je sietova pracka, ale to uz je nad moje poznatky...

Hlavne vsetko dostat na rovnaky potencial zeme - spominana 5-54ka, bleskozvod, vodovodne trubky, kurenarske trubky, zelezo v zakladoch vsetko. nech cim viac tvoris akoze "faradayovu klietku"

prudove chranice a podobna bizuteria su dufam jasne...

Re: Audiofil stavia dom ..

Chlapi, pokud uvažujete o přepěťovkách , tak volte pouze ty nejkvalitnější. z mé dlouholeté praxe i v profesionálním rozhlase mohu potvrdit, že kvalitně udělaná ochrana proti přepětí nejenom zvýší životnost a spolehlivost ,ale i zmenší rušení a různé " lupance" ( je to tím, že ořezává vše co je nad omezujícím napětím). Uvědomte si, že přepěťovka musí být tak kvalitní a spolehlivá, aby zaúčinkovala když je to  potřeba. Absolutní špička je  na www.dehn.de  nebo  další informace na www.rema.cz

Re: Audiofil stavia dom ..

check napsal:

....Měj ten obývák minimálně 5m široký, 4m jsou málo. Takhle se budeš moci obestavět nábytkem. Chce to vysoký strop (3m) - do falešného snížení se dá hodně úprav vestavět, přičemž to stojí nejmíň a i manželka to snese.
Kontaktuj Velkého Boba (RNDr. Sýkora) na slovanetu a nech si od něj vypracovat kompletní projekt podle tvých požadavků.

I když větší je nutně lepší, je to právě ten příliš zjednodušený pohled. Bude to vždy něco za něco a je otázka kolik bude ochoten zaplatit za zvětšení místnosti nad rámec svého komfortu bydlení. (Mezi námi děvčaty, já bych si tam nábytek nedal ani při 5m šířce kdybych nemusel)
Viděl jsi (máš k nahlédnutí) nějaký návrh poslechovky od Sýkory? Já ne.

(upravil lexx 12. 11. 2009 18:04)

Re: Audiofil stavia dom ..

Zvýší se mu náklady na vytápění...

Samostatný rozvod síťového napětí,pro hifi - nutnost!

Re: Audiofil stavia dom ..

Ale už rovnou od elektrárny! big_smile

(upravil lexx 12. 11. 2009 20:31)

Re: Audiofil stavia dom ..

A nejlépe z Temelína.
ps: george díky

Re: Audiofil stavia dom ..

To by si toho moc neposlechl, když je "pořád" v odstávce... big_smile

(upravil check 12. 11. 2009 21:06)

Re: Audiofil stavia dom ..

Methman: Není to zjednodušený pohled, ale je to zúžený pohled s těmito parametry: 1/ manželka 2/ absence vertikálních ak. úprav 3/ obývací pokoj
Jde o to, že klasickou metodou mokré zděné stavby se vytvoří dost dobře akusticky ohraničený (neprůzvučně) prostor, ve kterém je potřeba zajistit dostatečnou difuzivitu a OPTIMÁLNÍ dozvuk prostředí na středních a vyšších kmitočtech ("dozvuk" i na basech). Mám zkušenosti s různě velkými místnostmi a první průser je nudle, druhý průser je malá místnost.
Když vyřadil akustické úpravy, tak jinak než nábytkem si dobrému zvuku nepomůže. Požadavek na 5m šířku je z toho důvodu, že bude chtít určitě mít velkou sedačku a okolo ní se ještě musí chodit.
Však já poslouchám v 8x4m , při poslechu na šířku - ode zdi ke zdi - nebyl prostor, při poslechu na délku parádní prostor, méně basů (jednak je to správně, ale trochu se to ještě doladí dalším nábytkem). Kéž bych měl ten metr navíc.

Návrh jsem neviděl, viděl jsem fotky hotové poslechovky podle návrhu. Myslím, že erudovanost VB těžko někdo může zpochybňovat.

Web

Re: Audiofil stavia dom ..

Ahoj. Jak to tady sleduji, tak potahne ty dráty z Temelína.

Pokud mohu prispět "svoji troškou do mlýna", tak elektriku v baráku je nutno si dobře rozmyslet. Sám jsem kolaudoval vestavbu pod střechou 4+1 loni na podzim dle svého projektu...De facto jsem dělal vyjma tesařiny, oplechování a fasády vše sám - celej projekt, elektriku, vodu a topení atd..atd...
Za el. rozvod se dá utratit 30-100(i 200) tisíc (el, zabez, data-PC apod). Já jsem už teď zastánce jednoduchosti. Kotel mám o dve patra níž bezdrátově, PC - WiFi síť, akorát pár kabelů - koaxů na TV a něco málo na zabezp..  O patro níž jsem před cca 15rokama natahal všude plno drátů a defacto na ně nikdy nic nepřipojil....

Jedinej opravdovej problém je kuchyň a koupelna, to je potřeba udělat pořádně a samostatně. Doporučuje se dát i ledničku zvlášť (já to nemám - mám ji na kuchyňském zásuvkovém okruhu) kůli tomu, když něco jiného v kuchyni vypadne (nebo jinde, když je jeden 30mA proudový chránič na celý rozvod), aby se nekazily potraviny. Pračka je snad jasná, že je zvlášť.

Ledničky, pračky, mixér, indukce,  apod. to mohou a často jsou zdroje rušení nebo kolísání napětí. O patro níž mi kdysi lednice Calex občas vypla telku. Když jsem si všiml, myslím že při vypnutí, jak mi podruhé odpravila úspornou žárovku (v obyváku na světelném okruhu !), tak jsem do rozvodnice na její přívod dal varistor a byl pokoj.

Je snad jasný, že dnes už se nedělá jedna zásuvková smyčka kuchyň+obyvák apod. 1,5mmCu dohromady. Já mám na patro včetně proudového chrániče a 1x3f na sporák celkem 15-jističů.  A že na zásuvky je lepší dát 2,5 než 1,5.

Známému - zemědělský inženýr- naprojektovali a dali cca 3x tolik jistčů...tzn 3x dražší rozvod ...

Odrušení a aspoň základní přepěť. ochranu svého audio a video řetězce jsem udělal pouze externím filtrem fi. APC, kde je 6 zásuvek+TV+tel.
Z vlastní zkušenosti vím, že často stačí i málo. Viděl jsem před 25r. následky 300m vzd. úderu blesku - vyhořelo vše co bylo připojeno a vyskákaly dokonce i dráty z cívek analogovejch zapisovačů a moje zarízení, které mělo jen tlumivku a asi 1,5W zenerku (v kovovém pouzdře) na vstupních napájecích přívodech od DC zdroje to přežilo....

Pokud to třískne přímo, tak i na normálním (zaplatitelném) hromosvodu vlivem jen jeho omického odporu jsou při kA a více na desetinách Ohmu  stovky až tísíce voltů. Takže je jasný jak to asi dopadne... Dobrý je, jak říkali ostatní netahat přívody a odvody u sebe a ten hromosvod mít taky raději co nejdál...

Perličky ze života:
1) Na zkoužkách z vyhl.50 nám zkoušející povídal (dělal kontroly a poradenství - odrušení a přepěťovky apod.) jak se často v provozech diví, když jim to pořát nefunguje podle jejich představ. Všude špičkové zařízení, všechno jak má být, vše přehledné krásně vysvazkované .....LINE-odbočka např. k odrušení a hezky zpět vyvázané spolu  k Line...občas mi tohle předvádějí i absolventi FEL v přístojích, když všechno vysvazkují pěkně dohromady a pak se diví, že přístroj nejde odrušit, nebo padá na každou špičku v síti nebo na výboj statiky téměř kamkoli...

2) Dotyčný měl chalupu pod vrškem, kde vedlo VN napětí na sloupech. Párkrát tam uhodil blesk. Né do toho vedení, ale několikrát, za tu dobu co tam bydlí, do jeho kovovejch vrátek, který byly celý ohořelý a nadával, že je musí furt znovu přetírat...Pak stav hromosvod...

(upravil MethMan 12. 11. 2009 23:18)

Re: Audiofil stavia dom ..

smile Nebylo vůbec mým záměrem zpochybňovat erudovanost VB. Neznám ho a kromě pár velmi všeobecných příspěvků, které jsem četl ani vlastně nevím co bych si měl o něm myslet. Dotaz ber tak jak je.
Checku můj pohled na věc je zcela jiný. Akceptuje skutečnost, že se na zvukové pole v malé místnosti nelze dívat jako na difúzní. Z této skutečnosti vyplývá, že tradiční veličiny jako je například dozvuk nemají vypovídající hodnotu, a proto ani optimální hodnoty. Velikost domácích poslechových místností je vždy neoptimálně malá prakticky bez ohledu na tvar a metr navíc to stejně nespraví. Akustické úpravy netřeba vyřazovat. I správně konstruovaná SDK předstěna/příčka je akusticky účinná na nízkých frekvencích, kde to je kvůli velikosti místnosti nezbytné. Je to umístěno v místě maximální účinnosti, může toho být hodně, nepříliš draho a není to vidět. Podobně vizuelně nenápadně jde vyřešit i širokopásmový absorbér na přední stěně. To jsou dvě opravdu zásadní úpravy poslechových místností, ostatní jsou o řád níž, i když ne bez vlivu.

Re: Audiofil stavia dom ..

No tak na elektrorozvodoch rozhodne nebudem setrit, prestudoval som si ponuku od SALTEKu a planujem komplexne ochranne riesenie zhruba nieco ako: zvodic bleskovych prudov /FLP/, prepetova ochrana typ 2 /SLP/ nasledne typ 3 /DA/, razove oddelovacie tlmivky /RTO/, prudove chranice, samostatny okruh s predimenzovanymi vodicmi a na konci P-Protector F8 s VF filtrom. Snad aj ekvipotencialna prip.. ak budem mat za suseda pana Teslu. (Tusim som prave vymenoval kompletne portfolio Salteku, neviem co vsetko tam bude naozaj treba, nie som elektrikar .. bohuzial.) A nad sietovou prackou som uz tiez rozmyslal, mozno Belkin PureAV® Power Console PF31. Zatial iba Uvaha. Musim najst hlavne nieco za rozumnu cenu.

A k tomu priestoru, ktory bude mimochodom ultra minimalisticky:
Napad zvysit strop sa mi osobne celkom paci a v casti nad obyvackou pridu akus. panely – asi nieco od Obifonu (stale iba hladam). Na zadnu stenu som povodne planoval velkoplosne fotografie vytlacene na platne, ale manzelka prisla s napadom zivej zelenej steny (nieco ako:
http://1000greensteps.org/wp-content/up … n-wall.jpg
, alebo
http://www.cudenver.edu/Academics/Colle … 20wall.jpg )
To by snad mohlo stacit pre vysky a stredy, len basy mi stale robia starost. Na druhej strane to nechcem prehnat a priestor zbytocne pretlmit. Urcite to musim vo finalnej faze (s navrhom projektu v ruke) s niekym kompetentnym konzultovat. Mozete mi rozviest tu poznamku s prieckami zo sadrokartonu? Ako, kam, atd..

PS: uz som si stiahol knizku „Master Handbook of Acoustics“ od F. Alton Everest a Ken C. Pohlmann a studujem! Velmi podarene to je, mozem odporucat.

Re: Audiofil stavia dom ..

Ta je dost zaměřená na studia. Doporučoval jsem to právě kvůli poměrně dobrému popisu návrhu akustických úprav. Najdi si ještě F. Toole - LS and Rooms ... Tam se dozvíš proč a jak.