(upravil lexx 25. 10. 2009 8:20)

Téma: Subwoofr-divadelní pomůcka

Zdravím všechny. Prosím o radu a pomoc,při stavbě divadelní POMŮCKY - který reproduktor (konkrétní typ) a jak velikou ozvučnici,na divadelní subáč,který bude používán k navození stavu strachu a úzkosti,mezi diváky. Poháněn bude z generátoru 10-20hz. A nebude nikdy používán k hudební produkci. Díky za vašé rady a názory.

Re: Subwoofr-divadelní pomůcka

Potřebný SPL pro tyto frekvence bude asi tak 130-140dB, aby to někdo postřehnul (křivky ekvivalentní hlasitosti). To nelze reálně provést s reproduktory v nějaké klasické ozvučnici. Dostalo by se k desítkám metrům krychlových ozvučnice s desítkami 18" basáků.
Dalo by se využít horny jako tady: http://www.royaldevice.com/custom.htm#HORN%20SUBWOOFER
nebo použít rotary subwoofer: http://www.eminent-tech.com/rotary%20wo … ments.html
Tak či tak se řešení musí pojmout komplexně spolu s rozsáhlým akustickým měřením.

Web

(upravil lexx 24. 10. 2009 23:18)

Re: Subwoofr-divadelní pomůcka

Díky za radu. Znám celkem dvě aplikace použivané.1- 500litr.subwoo.na bázi pásmové propusti. 2- vetší počet klasic. subwoofrů. Jako nahrávka se používá,nahrávka- smíchane zvuky zvířat,s nejvetším podílem lva a slona.

(upravil check 24. 10. 2009 23:11)

Re: Subwoofr-divadelní pomůcka

No to jsou ale frekvence řádově jiné a tímpádem i řádově jiné technické požadavky. 25Hz BR nebo pásmopropusť šestého řádu se stejnou dolní mezní frekvencí by plně vyhovovala na veškeré reálně získané/nahrané zvuky. Co se vyskytuje níž je většinou akustický odpad - subsonický hluk. Akorát ve filmech se občas něco najde hlubšího.
Takže si ujasni co chceš a ještě jednou to sem napiš, pokud možno přímo co to má hrát a v jakém objemu sálu.

Web

Re: Subwoofr-divadelní pomůcka

Lexxi, vadilo by ti používat správné subwoofer místo suboofer. Myslel jsem, že poprvé to je nadsázka, teď už ani nechtěj vědět ...

Re: Subwoofr-divadelní pomůcka

No to je popis jak noha. Vyvolávat hrůzu můžou setinky Hz (důvod proč vzbuzují hrůzu jeskyně), přes jednotky (zpomalené záběry, hluk velkých motorů, komíny) až desítky Hz(normální signál). Říkám ale, že pakliže se má využívat zvukový materiál třetích stran, tak začíná na 20Hz. Takový subwoofer lze sestrojit poměrně snadno kupříkladu s RCF LF21N451 v 6order bandpass 420/80litrů. Dva kusy dají 120dB, což by mohlo stačit na sál o objemu nějakých minimálně 200m3 možná to zvládne i takový 500m3. Ono těžko, říct, záleží čím je sál vyplněn a jaká hlasitost se od toho čeká.
Akorát upozorňuju, že nastavení jednotlivých BR je nutné ověřit měřením, neb podle nějakých výpočtů uhne klidně až o 15% když s tím člověk nemá zkušenosti.

Web

Re: Subwoofr-divadelní pomůcka

Díky za pomoc checku,tohle jsem chtěl vědět.

Re: Subwoofr-divadelní pomůcka

Nejsilnější pocit neklidu, nervozity až strachu vyvolávají kmitočty okolo 12-15Hz. Vyzářit něco takového rozhodně není sranda, už jen zabránit "pšoukání" basreflexů a syčení vzduchu netěsnostmi bude dost velký problém.
Další velký problém bude takovou soustavu nakrmit, běžné zesilovače mají díky "akurátně" dimenzovaným zdrojům už hodně velký pokles výkonu pod 20Hz a na nějakých 12Hz to budou už jen zlomky jmenovitého, nehledě k možnému poškození zesilovače-běžné zesilovače nejsou pro sinusové buzení takto nízkým kmitočtem dimenzovány.

Web

Re: Subwoofr-divadelní pomůcka

sincalir: ale Aldax by...? smile

Re: Subwoofr-divadelní pomůcka

Leoši,díky za příspěvek.

Re: Subwoofr-divadelní pomůcka

Taktiez by som volil BP6 ale s 2*18 alebo 2*21"", kde Qts by malo byt nad 0.35 a Fs co najmenej. Velky objem boxu (cca 500+200L) sa potom lahsie ladi nizko, od 12-15Hz by to kludne mohlo hrat.
Moznost je tiez Infra horn ako ma napr. Funktion One.

Dalsia moznost je jedna specializovana konstrukcia, ktoru som davnejsie postol bud v sekcii Nezaraditelne alebo Smetiste. Je to nejaky infrasub, kto chce, nech si vyhlada. Malo by to "hrat"od 7Hz.