(upravil Martin 19. 10. 2009 12:07)

Re: 12" a 15" To naj...

jardapeši, jenže 8" nebo 10" se daleko blběj navazuje na sub, protože ti nezahraje ani 100hz rovně, pokud chceš zachvoat pa kvalitu... Jde o to, co přesně dotyčnej požaduje. Jestli se mu líbí PA zvuk, pak by neměl schazovat citlivost na úkor rovné charky, ale ponechat jí tak, jak jí příroda stvořila a pro navázání na sub je vždy lepší jít se satelitem co nejníž.
Až přijde snad nám napíše konkrétně co chce, jak chce a proč chce. Teď je to debata o ničem.

(upravil BV 19. 10. 2009 12:10)

Re: 12" a 15" To naj...

barackuda napsal:

Bude to na použitie doma s driverom a hornou.Cenová relácia cca 200-350 Euro za kus.
Uvítam hocijaké postrehy, návrhy, skúsenosti.Malo by to byť niečo čo sa dá zohnat v európe.
Štýl hudby je jazz a soundtracky

Na jazz (akustika) potrebuješ boxy, čo "nehrajú", na soundtracky  zase dosť basov, ,potrebuješ "rovné", presné boxy.. Hornám by som sa  vyhol a urobil niečo ako 12-15", 6" + výška-  jednoducho klasické kvalitné trojpásmo. Ten TPL150 je dobrá voľba, používam ho (bez zvukovodu) a hrá veľmi dobre, aj potichu, aj nahlas vo veľkom priestore. Ale na realistickú hlasitosť, zvlášť na basoch ( a na ich kontrolu) lampy stačiť nebudú.

Re: 12" a 15" To naj...

Ja ko já pořád taky nechápu co chce,chce PA a tahat to nějakým lampovým zesíkem,co to je za kokotinu.Ať si raději koupí nehorázný Hifi s lampovým zesíkem a má pokoj.Mě jenom připadá že PA bedny doma na malou hlasitost prostě nehrají tak pěkně jako dobré Hifi.mě to taky nehraje na malou hlasitost moc dobře,tak to musím nakrmit to je pak to pravé ořechové,ale zase se tam nedá být ,pač máš bedny 3 metry od sebe.O tohle mi jde

(upravil Martin 19. 10. 2009 13:33)

Re: 12" a 15" To naj...

Nene jardapeši, hrajou moc hezky i potichu ověřeno... Záleží na konkrétních měničích v bendě a dost na zesech a elektronice.
Mě spíš připadá, jakoby chtěl prostě klasiku starých vintage reprobeden, něco jako

http://www.theoldstereoguy.com/July%203 … %20005.jpg

a další

http://www.oaktreeent.com/web_photos/St … ollage.jpg

Edit: obrázky smažu, jen pro představu je tam chvíli nechám smile. Tohle jsou sice třípásma a dokonce čtyřpásma?, ale něco takového bych doma teda uvítal, žádný malý sračky, ale pořádnej kus železa.

Re: 12" a 15" To naj...

Martin presne nieco take, skor ale takto:
http://members.myactv.net/~je2a3/JElistrm1.jpg
alebo dokonca smile
http://i55.photobucket.com/albums/g156/ … 1255965960
proste tuzim po niecom moderneVINTAGE, a mi rozumiete.a ano, zvuk PA sa mi libi aj potichu.

vidim ze sa nedohodneme, zacina sa to tu zvrhavat na hadku a o to nestojim, nie som konfliktny clovek a nechcel by som proti sebe niekoho postvat.
takze ak vam nebude vadit, poradte mi 12" zo skvelym prednesom hlasu,ktory sa najviac paci (libi) vam a preco, vyhody, nevyhody, hlavne vsak silne stranky. budem vdacny.

danny

(upravil MethMan 19. 10. 2009 17:54)

Re: 12" a 15" To naj...

Dát si bedny podle návrhu prodancu domů není moc rozumné. Jsou navrhovány z jiných důvodů než pro které bych je chtěl mít doma.
Obscesi nad jednotlivými typy reproduktorů bez znalosti dalších souvislostí stále nechápu. Za 200-300 eur si nelze koupit od jakéhokoliv velkého výrobce PA špatný reproduktor. Maximálně si lze koupit nevhodný pro danou aplikaci.

Re: 12" a 15" To naj...

Já dost používám drivery RCF ND650,to je 1,4" driver s 2,5" kmitkou. Měl jsem zkusmo osazenou bednu s tímto driverem na zvukovodu HF94 ,také RCF a 15" reproduktorem Eminence Kappalite 3015.Akustická dělící frekvence byla asi 900Hz, dělené aktivně DSP UX8800. Hrálo to příjemně i při malé hlasitosti.Doma mám rád ticho nebo měkký a plný zvuk, když už něco poslouchám.Tohle by mohla být jedna z možností.Cenově to není žádná velká rána. Asi by se s tím nechalo ozvučit i nějaké zahradní mejdlo. smile.

Re: 12" a 15" To naj...

Zdravim, HF driver je uz vybraty, zrejme to bude JBL 2447H s pripadnou modifikaciou kmitacky (co je doporucene ale nie nevyhnutne).
Teraz hladam k tomu hornu. Dost ludi ju kombinuje s hornami od ALTEC-u, konkretne 811B a podobne.
Su obrovske, ale to by nebol problem.problem by bol v nakupe (ebay a im podobne) a hlavne doprava (kus vazi cca 18kg).
uvidime co sa podari.

Re: 12" a 15" To naj...

na jbl se vykasli (drahe nahradni dily), B&C DE 250 je za dane prachy technologicky nejvic na vysi, stredobas vybirej podle vybaveni (chces shorting rings v motoru), B&C rady NDL napriklad maji a treba 15NDL76 je super reprak, dulezita je otazka zvukovodu, mrkni se na http://www.gedlee.com, pan Geddes to ma dobre vymyslene. CO se tyce nasazeni profi repro doma, ptakovina to neni, jsou robustni, maji velky dynamicky rozsah a navic kombinace 15+1 nabizi moznost kontroly smerovosti (a tudiz odarzu) od nejakych 500 Hz nahoru

(upravil Crashpc 11. 1. 2010 0:29)

Re: 12" a 15" To naj...

15"+1" s myšlenkou, že to budou bedny na domu opravdu nepovažuju za "normální".... s těmi odrazy uplně vedle, ty tam budou vždycky, a když někde ušetříš 3-6db, zcela jistě se ti vyvrbí průšvih někde jinde big_smile

(upravil MaBat 11. 1. 2010 11:19)

Re: 12" a 15" To naj...

deiksac: Nevím, ale podle tohodle má demodulační prstenec jen pár B&C kousků a větší NDL mezi nimi nejsou. Nebo je něco jinak?

- Zvukovody už jsme řešili, barackuda si říct nedá.

Crashi, a co tak v té úvaze o odrazech zohlednit jejich časové odstupy, úrovně, směry odkud přichází a spektrální složení oproti přímému zvuku ve vztahu k subjektivnímu vjemu při reprodukci v malé-obytné místnosti? smile

Re: 12" a 15" To naj...

To je všechno "skoro stejný", nehledě na reproduktor. Přímej zvuk je tak akorát rovnou do ucha, a pokud bude hodně směrovej, jistě se nejvíc odrazí o protější stěnu smile. Podle rozměrů pokoje to pak bude obrazně řečeno na jedné frekvenci haprovat uplně nejvíc.
Jak jsem podotknul, vylepšenou směrovostí díky 15" si to zas pokadíš na srozumitelnosti ve vyšších středech, A to třeba já slyším daleko více, než pracovní ruchy místnosti... Ty to můžeš vnímat jistě uplně jinak.
Opravdu se mi zdá ale zbytečné se hádat na papír nebo na diskusi o něčem, co je potřeba slyšet přímo. Hned z první tady asi nikdo netrefí potřebnou optimální velikost,směrovost,tvar a umístění reproduktorů, které by bylo pro danou aplikaci nejvhodnější...

(upravil MaBat 11. 1. 2010 13:21)

Re: 12" a 15" To naj...

15TBX100 + DE250 v 15" oblate spheroid WG, dělené na 800 Hz, v bedně těsně nad sebou. smile
Srozumitelnost vyšších středů bude naopak vynikající.

Co jsou to provozní ruchy místnosti? big_smile

Re: 12" a 15" To naj...

Tady se často mluví o ME10,ME45,HM11-25,A9090. Jistě že s 15" hornou to může být uplně jinak. Tohle se mi ale zdá jako podvrh na mě. řeknu že 15"+1" nejde, a ty na mě vytáhneš hornu jak hovado smile
Až řeknu že š120 nemůže ject 200, budeš v ní mít motor z Oktávky....
A já bohužel reagoval těsně pod příspěvek, kde ty horny jako kráva jsou...

Re: 12" a 15" To naj...

Crashi, bez urážky, ale vzhledem k tomu co píšeš silně pochybuju o tom, že víš co je pro srozumitelnost řeči podstatné a co ne. Reprodukce hudby má ještě další požadavky než je jen pouhá srozumitelnost, zejména v lokalizaci a dalších prostorových jevech.
Celá věc výše je postavena na maximalizaci ITDG a odsunutí VER v čase dále. Tím se sice zmenšuje ASW, což sice Toole prohlašuje za obecně méně preferované řešení, ale Geddes tvrdí - a v tom nejsou ve sporu - že to zpřesňuje lokalizaci a reprodukci jako takovou. Debatovat můžeme nad tím jestli obecně preferované řešení = správné reprodukci nebo ne, ale těžko nad základními mechanismy funkce lidského ucha při vnímání fantomového zdroje. Nad těma už prakticky není debata od poloviny 80. let.

Re: 12" a 15" To naj...

ještě k těm profirepro na domu - argument to ti zboří barák a podobně je dobře k smíchu, to že tam ta kapacita je neznamená, že to člověk musí hulit do plnejch, ale tak to jsou snad samozřejmý věci nebo se pletu?
methman - slušná hatmatilka, možná by bylo fajn rozvést zkratky smile

mě osobně třeba geddesovo řešení fakt přijde fajn, má to podložený měřeníma, matematikou i roky výzkumu a selsekj rozum mi říká, že vyrovnaná charakteristika v celym vyzařovacím úhlu znamená též odrazy s vyrovnanou charaketeristikou

a ještě k tomu "Opravdu se mi zdá ale zbytečné se hádat na papír nebo na diskusi o něčem, co je potřeba slyšet přímo." - to jsme ovšem ve zcela subjektivní rovině a nemůžeme se reálně shodnout, protože tenhle argument veškerou objektivní debatu shodí ze stolu, kdykoli ho někdo vytasí

(upravil MethMan 14. 1. 2010 10:41)

Re: 12" a 15" To naj...

Initial time delay gap, very early reflections, apparent source width. Jaký je přesný ekvivalent v české literatuře nevím, neměl jsem tu čest. Ale i otrocký překlad má jasně pochopitelný význam.

Ëdit: Velký/malý reproduktor - Čím větší reproduktor tím menší a hlavně nižšího řádu budou nelinearity závislé na výchylce produkované měničem samotným. To je podstatné, protože nelinearity nízkých řádů narozdíl od vyšších jsou maskovány základním signálem. Samozřejmě shora je to omezováno rezonancemi membrány. Velmi vysoká dosažitelná SPL, vyšší citlivost a malé tepelné zatížení cívky je bonus.

Re: 12" a 15" To naj...

no vida že to jde  smile já bych si to asi doggogloval ale počítám, že pro začátečníka, který se m zabloudí to může zastrašující
ta poznámká dává smysl, takhle selsky je to leckdy lepší řek bych smile

Re: 12" a 15" To naj...

deiksac napsal:

....... to ti zboří barák a podobně je dobře k smíchu, to že tam ta kapacita je neznamená, že to člověk musí hulit do plnejch, ale ....

Tak nevím kdo je z nás větší sedlák. smile

Re: 12" a 15" To naj...

já jsem sedlák nějvětší a nestydim se za to. To cos citoval je naprosto shodný s hláškou mám doma pětistovky basáky smile