Téma: SubW. Jak na něj?

Zdravím vás všechny,
mám takový problémek...skoro měsíc sedím u pc a prohlížím si weby co se týkají audia obecně, stejně ale nevím dost...

Chystám se stavět subW..měl by mít citlivost někde kolem 90db, výkon 50-60 W. Ikdyž jsem strávil spoustu času u internetu, pořád netuším jak děláte ty výpočty, že u toho reproduktoru potřebuju takovou a takovou ozvučnici..takhle velikou atd.. Nevím si rady.. Poradíte mi prosím?

Jinak. Potřeboval bych něco kvalitního, ne něco co mi bude dunět!! (Trošku jsem na to háklivej) O to moc nestojím. proto chci si postavit sám a ne si kupovat za majland reprobednu nebo nejakého hučícího šmejda. Cenově? čím níž tím lépe ovšem nějaký "krásný" kompromis prosím. Je mi jasne, že neseženu nějaký pecka reprák za pár kaček. Jinak bych se chtěl vlézt cca 500 max 1000 KC..Je li to teda vubec reálné.

Díky moc za reakce a pomoc...

Re: SubW. Jak na něj?

cena - nesmysl. vykony a citlitovsti - v podstate taky. smile Vykonem budes asi muset pohnout trosku nahoru, citlivost 90db v oblasti SW je vyhrazena asi jen PA reproduktorum, nebo ozvucnicim typu genius HT, ktere se nedaji poslouchat.
Nejde ani tak o reprak, protoze ten zbytek kolem vyjde delako draz nez reprak samotny. Kdyz das dobre repro (1500+ cca) tak adekvatni zesilovac uz te muze prijit bratru na 5000. Jenom hloupe trafo na zesilovac k subwooferu bude pravdepodobne pres tisic...

(upravil Marcell 2. 10. 2009 9:49)

Re: SubW. Jak na něj?

hm dík, v tom případě takové příspěvky ani nepišete když nemáte snahu pomoci. Napsal jsem KOLEM 90db, takže jsem čekal návrhy, za druhé řekl jsem cenu a neřekl že nejsem schopen dát víc, takže opět návrh. Bohužel opět se k tomu nedostalo. Takové reakce typu nejde, je to nesmysl atd jsou zbytečné příspěvky, dle mého názoru, a doufal jsem, že zde forum je od toho aby to lidem, jako jsem třeba já, pomohlo něco odstartovat.

A také jsem doufal, že mi někdo vysvětlí ty výpočty a BTW ta cena se týká jen reproduktoru, zesilovač si stavím sám.
Cena trafa, jak uvádíš, je pro subáč nesmyslná. Nevím, kde nakupuješ ty, ale trafa za 1000kč utáhnou klidně 0,5 kW sestavu, nevím na co by mi bylo takove trafo a takový výkon, když to chci na domácí poslouchání..Jinak pokud si dám dvě a dvě dohromady, tak nepotřebuju ani zesilovač s 200W výkonem, abych utáhl 6-ti kanálové repro a pěkně mi to pohlo stolem nebo skleničkama. Pokud si zvilím reproduktory s citlivostí kolem 90db tak si klidně můžu dovolit 100W zesilovač a postavit ho vedle sestavy s 300W výkonem a nižší citlivostí kolem 84db a rozdíl téměř nepoznám.
Tak nevím proč mám zvýšit výkon.

....Doplnění mého příspěvku a reakce na odpověd. DÍKY

Re: SubW. Jak na něj?

Je mi lito, ze jsem te urazil, o tom, ze si zesilovac stavis sam nepadlo v prvnim prispevku ani slovo, psal jsi, ze "se chces vlezt" do 500-1000. Nerekl jsi jestli za reprak, za bednu s reprakem, nebo za cely subyk, kdo to mohl cuchat. Jsou tu i taci, kteri chteji subyk do litra komplet, tak sem i nediv, ze jsem tak vystartoval. Psal jsi, ze vykon to ma mit 50-60, z toho jsem tedy vydedukoval, ze jde i o zesilovac, prave protoze vykon. Kdybys napsal, ze budes mit zesilovac takovy a makovy 60W/4 a pripojis to na tohle a tohle, je to o necem jinem. Takze jenom nedorozumeni.

Takze BTW: Do litru se da poridit einsteig repro. Co se vypoctu tyce, je na audiowebu k dohledani snad uplne vsechno jak ve foru (doporucena ladeni, simulacni programy, mereni) tak primo na webu v navodech a v teorii, aspon pokud se dobre pamatuju. Byt tebou, nejdriv hoodne hledam (je to tusim i v pravidlech, ktera stanovil admin) a pak se ptam konkretne, nebo doufam, ze nekdo konkretne tady napise kucharku... Ale tusim ,ze i takova uz na foru visi...

Prispevky to zbytecne nejsou, protoze jsme se treba dovedeli teprve na jejich zaklade, ze zesilovac je pevne dany, nepocita se do ceny a je tedy treba hledat reprak a koncepci, ktera pojede dobre na 60W a ne navrhovat subyk jako celek s tim, ze vykon zesilovace je take pohybliva vec. Zcela jine ulohy...

Re: SubW. Jak na něj?

OK jasné. Chápu. No tak se ještě na to podívám po webu. Dík moc.A urazit jsi neurazil, jen je to zklamání. No chtel jsem napsat na čem chci stavět zesák, ale přišlo mi to nepodstatné, ted už vím že je. No chtěl bych použít TDA 2052 dodá až 60W hudebního výkonu, sinus je 40W max... připojitelné 4 - 8 ohm..Jeli zde nějaký nesmysl, tak mě prosím opravte. díky..

Re: SubW. Jak na něj?

Tých 40W dodá ten zosilovač pri 10% skreslení, to je dosť bieda, a vlastne celkovo sa integráče na použitie ako zosilňovač pre SW veľmi neodporúčajú, ale keď myslíš...
Ako reproduktor v tej cene by bol dobrý zrejme toľko omieľaný Monacor SP-252C

Re: SubW. Jak na něj?

OKi a co by se hodilo teda více na zesilovač pro SW? Právě v tomto si nejsem úplně jist při té stvbě... jestli máš nějaký typ tak prosím...
Díky moc

(upravil check 2. 10. 2009 13:00)

Re: SubW. Jak na něj?

http://www.europe-audio.com/Product.asp?Product_ID=7110
To je jediný reproduktor, který se blíží tvým požadavkům. Objem 70litrů BR laděný na 30Hz, 89,5dB citlivost, zatížitelnost omezená výchylkou 50W při maximální spl znova omezené lineární výchylkou na 106dB. Cena asi 1100Kč.
Reproduktor neseženeš za takovouto cenu jinak než přeze mě, nutno oficiálně objednat mailem do 4.10 a do max 15.10 zaplatit na účet. http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=8386

Vyprdni se na vymýšlení nějaký vlastních ptákovin a opráskni zesilovač s LM3886, hotové desky jsou ke koupení za několik desetikorun. http://opamp.wz.cz/

Web

Re: SubW. Jak na něj?

zdar, ten zosik vyzera vpoho, mometalne staviam novy sub,,, takze by sa hodil, mohol by si mi povedat kolko to asi vyjde cenovo? ten LM3886.

Re: SubW. Jak na něj?

V EZK mají stavebnici. Kup si jí. K tomu taky nějaký ten zdroj a další serepetičky dle libosti.

(upravil Lojzek 3. 10. 2009 9:24)

Re: SubW. Jak na něj?

stavebnice se zdrojem stojí 499 ( označení KMX0886 SX ) + trafo  2x19 100VA - 529,- Kč ( označení TST100/010 2x19V ) nějaká levná plastová krabice + konektory + potenciometr na volume + nějaké točítko smile tak cca 500 - 700 - 1000kč tak si to sony spočítej smile
no a ještě chladič smile tak 150 - 200kč

Re: SubW. Jak na něj?

jasne dik, zosiky som este nestaval, tak snad sa nieco neposere:D ale tak nemal by to byt problem dufam stou stavebnicou...akurat na nu napojim trafo , konektory, chladic(treba aktivny, ci staci bez vetraku?) a hodim do nejakej skrinky,,,ci treba este nieco dokupovat? A ohladom toho KMX0886 SX  aky reprak by ste poradili? cekoval som ten co pisal check, toho Dayton 10"SD270-88, ale ten je 8ohm, resp mohli by ste nieco poradit ? chcel by som to do izby(20m2) , na hudbu , obcas film, max cena do tych 35ecka....a este kus asi blba otazka bude treba aj vyhybku ci ten zosik je uz nizkofrekvencny:)
a inac ked uz tak sonny:D:D

Re: SubW. Jak na něj?

jo jasné sony smile výhybku určitě budeš potřebovat.. asi FNL 7030  z ezk. nebo jestli chceš něco kvalitnějšího tak subjunior z aldax.cz asi nejlevnější repro bych tam dal ARN 226-07/4 closed do 30-35L ..mělo by ho mít i EZK v eshopu smile myslím si že za 450kč je to dobré repro ...

Re: SubW. Jak na něj?

jasne lojzeek big_smile , ale nejak som na ezk. ten arn226-07/4 nenasiel, maju tam len 226-05 ( aspon tu to nie je, http://www.ezk.cz/e-shop/select.php?sad … p;rozsah=1  )  a ta vyhybka fnl tam tiez nejak neni sad , ale v kazdom pripade moze byt aj nieco kvalitnejsie, cisto na reprak som si vymedzil 1000kc ( neni to sice nic extra, ale aspon daco), no a este by ma zaujimalo ako zistujete ci na dany typ repra pouzit BR, alebo closed uzvucnicu.

Re: SubW. Jak na něj?

No to ARN pohladaj inde, to je taký problém?
Tá výhybka tam je.
Preštuduj si základy o nízkofrekvenčných zosilňovačoch.
Prečítaj si základy o reproduktoroch - máš to tu pod nosom. Keď ti niekto odpovie na tvoju poslednú otázku: podla hodnoty EBP, budeš rozumieť? Postaviť sub nie je ako postaviť nábytok z ikea, synček.

Re: SubW. Jak na něj?

no ono se dá řídit i podle qts smile ( pro hornu Qts pod 0,3 lépe pod 0,25. Pro bassreflex 0,25 - 0,4. Vyšší Qts už do uzavřené ozvučnice )
sony smile máš pravdu 226 - 07 tam nemají ale ta výhybka tam 100% je!

Re: SubW. Jak na něj?

no presne toto som chcel vediet lojzeek smile , a marcin ano viem co je EBP, len som akurat nevedel ako zvolit spravnu ozvucnicu ci closed abo BR, tiez ostatne veci ako vypocet objemu, dlzky bassreflexu a ostatne veci ako simulacie viem, takze ono to zas na par detailov sa mozem spytat ,ved nato je forum:)

Re: SubW. Jak na něj?

Vyskúšať môžeš obe ozvučnice, ale skôr by som bol za closed. V konečnom dôsledku ten BR nie je v tomto prípade jasným prínosom.

Re: SubW. Jak na něj?

ok ta vyhybka tam je:) , ale akurat rozmyslam ze lepsie by mi bolo kupit vyhybku s dvomi vystupmi , kedze staviam aj center.. na ezk som nasiel tuto : SUB-200 s medznou frek 100hz, mate snou nejake skusenosti?

Re: SubW. Jak na něj?

Hledej AKTIVNÍ výhybku, ne tyhle parodie...