Téma: Objem ozvučnice

Je mi jasný že každý měnič dle svých parametrů má svojí velikost ozvučnice. Jsou ale nějaké přibližné hodnoty kolik by to mělo být na určité velikosti reproduktorů. Jedná se mi o toto: Použil jsem program winisd pro výpočet ozvučnice na subwoofer. Podle programu jsem vyrobil ozvučnici s BR zhruba o 120 litrech, s porovnáním ostatních návrhů ozvučnic pro průměr měniče 250 mm mi příjde moc velká. BR je nalazen na 29 Hz.

Koupil jsem kdysi v Tipě subáč do auta. Nedávno jsem byl na půdě, našel ho a chtěl jsem zaexperimentovat jak by hrál v klasické bedně (byl v tubě). Měnič je celkem shit Dibeisi o výkonu RMS asi 60W. Neříkám že to hraje špatně, ale chtělo by to něco silnějšího. Mám dvě možnosti. Buď z toho zkusím postavit hornu, anebo koupím lepší měnič (třeba i jetý) a posadím to do této, nebo vyrobím menší ozvučnici. Co myslíte vy? Aplikace využití by byla někde mezi domácím použití a občasném přibarvení pařeb.

Re: Objem ozvučnice

Všechno špatně. Hornu z takového šitu určitě nestav je to nesmysl.

1) Bassreflex jednoznačně zkrať.
2) Ujasni si, co vlastně chceš. Přijde mi, že jsi z toho nějaký "zmetěný".

Pokud to má být subwoofer na pařby, musí na to být výkonově dimenzován-ideálně PA. Chceš sub na doma? Pak je hifi jasná volba, ale myslím, že s nějakým ozvučováním pařeb se můžeš rozloučit. Řekni nám taky něco o zbytku tvého audio řetězce. Jaký používáš zesilovač? Kabely mají jaký průřez?

Re: Objem ozvučnice

WinISD nedovede stanovit ideální objem bedny. První nástřel udělá tak, že se snaží udělat bednu s co nejvíc vyrovnanou charakteristikou na basech. Občas to vyjde reálně, ale u spousty měničů navrhne bednu o objemu i několika tisíc litrů smile

Zkus to takhle: až WinISD něco vyplivne, zkus si hrát s objemem a frekvencí nátrubku, až bude vycházet přijatelná charakteristika basů, to znamená dostatečně hluboko, a přitom aby group delay nevycházelo nepřiměřeně velké (např. přes 20 ms při 50 Hz).