(upravil Otas 18. 10. 2010 20:50)

Re: Eminence Omega Pro 18A

Žil jsem doposud v představách existence relé na výstupu pro tyhle účely, dokonce i u Behringera, když se napíše všechny ochrany...
Ale jak prohlížím jeho fotky, fakt tam nic nevidím. Jen tlustý šedý kabel z plošáku ke konektorům.
A já nadával na Tenglera, že nezapojil do připraveného místa v plošáku RTG 802 relátko (a doplnil si ho tam sám). Řídil se konkurencí.
Je fakt že cesta směrem Behringer - Eminence vypadá teď o něco pravděpodobněji, i když bych tam jako u docela přesné kopie QSC nějakou mazanost pro tenhle problém stejně čekal (i bez relátka).

Re: Eminence Omega Pro 18A

Ta Omega 18 pro snese docela dost a pokud zesilovač nejel trvale do clipu, těžko by ji dokázal upéct. I když .. dýdžejové by to asi dovedli..
A že něco Behringer obšlehnul, neznamená, že je to totéž... Můj starý šéf říkal: Opsal a chybami doplnil..
QSC  ale NEMÁ na výstupu relé, ochrana je tam jinak. Viz  schemata na jejich Webu. Poučné dívání. Nakolik to funguje, nevím.
U mnohých výkonových konců bych MOC rád viděl, jak to malinké relé odpojí zdroj ss s výkonem do zkratu několi kW, o napětí (naprázdno) řádově 80V a indukčnosti zátěže cca 2-5 mH... Toto vše dává dohromady malou, ale FUNKČNÍ svářečku...
Někdy to vyzkouším, mám čím i jak.

Web

Re: Eminence Omega Pro 18A

Život je krátký, schémátka QSC jsou mi vcelku ukradená. Něco chránícího tam je (nakonec: "všechny ochrany"), tak fajn, stačí to i pro značkový zes. 
Vybočí-li cívka nad magnet a nehýbá se, docela fofrem odejde, stačí pak docela malý výkon.

Re: Eminence Omega Pro 18A

danda: 80 V do 8 Ohmu dá 10A (při indukčnosti 2 - 5 mH), to by snad i malé relé mělo být schopné několikrát za svůj život zvládnout. (Pokud už je civka spálená tak už je stejně víceméně pozdě.)

Re: Eminence Omega Pro 18A

Tak si to zkus s běžným 8-16A relé a uvidíš.

Web

Re: Eminence Omega Pro 18A

Asi tak. Nejde o ampéry a volty,ale o zhášení oblouku při tomhle proudu,indukčnosti zátěže a prachmizerném zdvihu těchhle pidirelátek.

Před pár lety jsem řešil spínání motorové brzdy na třífázovém motoru (cirka 300W motor,brzda na 24V DC,příkon cca 20W -odběr pod 1A),SSR nešlo použít protože brzda spínala pozdě,relé se tam měnilo co měsíc i přes to že to bylo průmyslové relé s 12A kontakty. Nahradíl jsem jej třífázovým stykačem s kontakty do série a bylo po problému.

Re: Eminence Omega Pro 18A

energie v indukčnosti 5 mH při proudu 10A je 0,25 Joulu, ta moc velkou paseku asi nenadělá. U toho motoru bude indukčnost asi o mnoho řádů vyšší.

Re: Eminence Omega Pro 18A

Ještě jednou zopakuji - zkus si to.

Web

(upravil NNNTomas 21. 10. 2010 17:46)

Re: Eminence Omega Pro 18A

Jenže i takový Finder 65.61 - 30A při 30V - už ale i při 60V rozepne spolehlivě sotva 4A...oblouk je velikýýýý smile

Ale dá se poladit i na odtrh 6mm smile

Re: Eminence Omega Pro 18A

Délka odtrhu není zdaleka vše.

Web

(upravil DJ_Rix 21. 10. 2010 17:57)

Re: Eminence Omega Pro 18A

Důležité je tam ono magické: DC smile

EDIT: Třeba si to nakonec PB snad i vyzkouší....

(upravil NNNTomas 21. 10. 2010 17:54)

Re: Eminence Omega Pro 18A

Jasně, že DC cool

Jo, rychlost je taky důležitá.

Re: Eminence Omega Pro 18A

Já jsem, ten problém vypínání ss proudu relátkem řešil kondenzátorem (a seriově odpor), který pohltí většinu energie obsažené v indukčnosti, tímto způsobem se mi dařilo podstatně snížit jiskření.

Re: Eminence Omega Pro 18A

Zajímavé, pokolikáté už se řeší relátka na výstupu zesů. A často to končí nějakými tipy na to pravé spolehlivé od některé z autorit diskuse.
Ale je vidět, že se s tím nevypořádal (v řešení vyhnul) ani QSC potažmo v kopii Behringer.
Ono fakt bude lepší nějaká jiná mazanost, je jich určitě celá řada, napadá mne z těch, co jsem zatím viděl, triak paralelně s výstupem, nebo vypínání napájecího zdroje.

(upravil danda 24. 10. 2010 12:14)

Re: Eminence Omega Pro 18A

Ještě k těm proudům: Profi zvukařské zesilovače běžně chodí do 2 Ohmů, ten proud je pak 40A..A to už je proud, který běžně svařuje tenké plechy. Není potíž vyrobit velké kontakty, které spolehlivě a beze ztrát dotyčný proud převedou, ale ZÁSADNÍ problém je zhášení oblouku. Speciální DC stykače mají zhášecí komory, vyfukovací cívky..
Další věc ovlivňující zhášení oblouku je rychlost odtržení kontaktů. A v zapojení, kde se vypíná obvod vypnutím cívky je rychlost daná rychlostí odpadu kotvičky. A ta je obvykle o řád delší, než přítah. A navíc relé ještě v podstatě záměrně brzdíme závěrně zapojenou diodou. Kdo nevěří, ať si to zkusí. Relé s diodou a bez. OKEM viditelný rozdíl v době odpadu a zpomalení! Díky nahromaděné magnetické/elektrické energii v indukčnosti.
U zesů, které mají pulsní zdroje bývá celá věc vyřešena tak, že vyhodnocovací obvod DC má na výstupu optočlen a v případě poruchy blokuje zdroj. Rychlé, levné, FUNKČNÍ..

Edit: V GM jsem měl v ruce novinku, relé Finder, teď z hlavy nevím označení a hledat to nebudu, které má pouze jediný spínací kontakt tvořený jakoby seriově spojenými kontakty. Podle údajů vypíná docela slušný ss proud. Pokud se pamatuji, chtějí za to asi 250 kč. To by snad mohlo fungovat.

Web

Re: Eminence Omega Pro 18A

danda: To bude právě to Finder 65.61..., asi nejlepší co lze jendodušše sehnat.