Téma: Dýhování - Dřevotříska

Chtěl bych si vyzkoušet nanečisto postavit a odýhovat nějaké malé bedýnky (asi zkusím spáchat totem mite, ale to není podstatné), nemám možnost sehnat zbytky mdf tak to asi pořeším z dřevotřísky. Bude nějaký problém s dýhováním ? Z dřívějška mám totiž zkušenost že dřevotříska poněkud pracuje, takže mám obavy že pokud to slepím na tupo, dýha se ve spoji odchlípne, praskne... No a otvory pro repro je asi lepší frézovat až po odýhování ?

Re: Dýhování - Dřevotříska

http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=107
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=534

Web

Re: Dýhování - Dřevotříska

Otvory pro repro dělej určitě až po dýhování, frézka ti to krásně vyhladí.
Mezi dýhování MDF a DTD není moc rozdíl. Zkus to poslepovat tak že rohový spoje nařežeš na 45 stupňů nebo přiznej spáru tak,že ty díly přesadíš o cca 2-3mm tak aby nelícovaly. Klasický dýhování spojů natupo je vždycky trochu problém. A co to udělat klasicky po nábytkářsku - kolíčkama?

Re: Dýhování - Dřevotříska

Ja som 25 mm MDF lepil natupo, na 1m výšky sú použité dve vodorovné výztuhy a spoje nevyliezli. Možno aj preto že medzi zlepením bedne a dýhovaním som mal 5 týždňovú prestávku.

Re: Dýhování - Dřevotříska

Dík za odpovědi, rohové spoje na 45 stupňů by byly skvělé jenže s tím se stolařům nechce drbat a můj black decker jaksi nemá tu přesnost smile stejně by vyvstal problém s čelní a zadní stěnou. Šlo mi spíše o porovnání vlastností DTD a MDF, protože z mdfka tu bastlí kdekdo, slepené je to většinou na tupo, různé patvary (v dobrém slova smyslu) a nikdo si nestěžuje na nějaké problémy při dýhování. No má to být pokus, tak to bude holt pokus, buď to vyjde nebo ne, ještě pořádně prostuduju ty odkazy. Nevíte jaké jsou průměrně ceny dýh? Psal jsem do Jafhoza a "ceny jsou stanovovány individuálně" takže zas nic nevím.

Re: Dýhování - Dřevotříska

Tak to sprav ako to urobím ja, celú bedňu potiahnem laminátom, nikde nič nevylezie nikdy smile. A môžeš na to lepiť aj saddámovu predkožku

Re: Dýhování - Dřevotříska

http://www.dyhy.cz/ tady jsem kupoval Ořech Evropský a nejmíň měli asi 6m2 za cca 800, takže spokojenost:)
Cena byla nižší než je normál (počítal jsem tak 1500), ale dali to za levnějš kvůli tomu že to snad byly pláty jen tuším 110x25mm. Takže s cenou bych si moc hlavu nelámal

Re: Dýhování - Dřevotříska

Já se na dýhování taky chystám, budu to dělat poprvé, zatím jsem to řešil samolepicí PVC fólií, aleto nevypadá dobře. Tak jsem zvědav co z toho vyleze smile.  Taky používám lepení na tupo. Rozhodně je potřeba mít trochu přesah a pak to zbrousit do hladka a nechat to vyschnout, a pak přebrousit znova, protože ještě něco malinko vyleze. Já to udělám tak, že hotový bedny bez povrchový úpravy si nastěhuju do místnosti a nějakou dobu na ně budu hrát a pak (za pár měsíců) dodělám povrchovou úpravu.

Re: Dýhování - Dřevotříska

Tak se tím postupně prokousávám, zatím relativně úspěšně, jedna bedna už je komplet odýhovaná, celkem jsem spokojený i vzhledem k nákladům. Dřevotříska na bedýnky 150, dýha cca 200... Podařilo se mi sehnat dvoumetrové pláty o čířce 35 cm takže žádné problémy se sezazováním. Jenom svěrek není nikdy dost. Největší problém je to vždycky ořezat, nakonec se mi osvědčilo řezat to lámacím nožíkem podle ocelového měřítka tak že nechám přesah asi 1mm (tloušťka měřítka) a pak to dobrousím. Teď ještě zvítězit nad frézou smile

Re: Dýhování - Dřevotříska

Na rezanie dýhy si zožeňte dýhorezku.

Re: Dýhování - Dřevotříska

Po delší době jsem se opět dostal k bedýnkám a vyrobil jsem nástavec na frézování otvorů pro repráky. Celkem to i funguje, ale chtěl bych se zeptat zkušenějších jak postupovat - jestli nastavit hloubku frézování předem a pak nechat frézu "zavrtat" nebo nebo nastavit doraz, dotlačit a vykroužit otvor ? Nebo nějaká jiná finta ?

Re: Dýhování - Dřevotříska

Já vždycky nastavím doraz a pak postupně frézku pouštím do řezu až k tomu dorazu a vykroužím to.

Re: Dýhování - Dřevotříska

to iste ako Tom, ale stale si to najprv vyskusam a premeram na pokusnej doske. istota je istota.

Re: Dýhování - Dřevotříska

Frézku pouštím podle stupňovitého dorazu na několikrát do potřebné hloubky pro zapuštění,ale s menším průměrem kružnice a poslední vykroužení dělám už na požadovaný průměr a hloubku abych ze strany odebíral něco přes 1mm.Je to taková pojistka proti tomu že naberu frézkou nějaké příměsi a náhle se otupí a začne vibrovat a vyštípe dýhu a okraj kružnice,takhle to letí většinou dovnitř.

Re: Dýhování - Dřevotříska

Dík za odpovědi, Tesco fréza zatím jede jako divá, nakonec jsem zvolil způsob nastavit předem pevně doraz a frézovat, dělal jsem to natřikrát a relativně bez problémů a přesně -+  0,5mm. Důležité je dát si bacha při odebírání poslední vstvy když už je fréza skrz aby to neujelo nakonec mimo, protože ta středová díra už to ke konci moc nedrží. Přidávám foto bedýnek a mého superzařízení smile (uznávám je to hrůza...)

http://s19.postimg.cc/g5dflfrhr/3120_nast01.jpg http://s19.postimg.cc/tasxrjldb/3120_nast02.jpg http://s19.postimg.cc/5xuw9159r/3120_bedny01.jpg

Re: Dýhování - Dřevotříska

Ale je to dobrý! Takovou šablonku mám taky - na plátku překližky mám z část istarýho pravítka z nefunkční frézky takový tyčky a dělá se s tím skvěle! Pak je to stejně o rukách.
Jak si průběžně měříte vyfrézovanej průměr? Já šuplerou a poměřuju s repráčkem. Dokud není díra skrz, nemůžu poměřit raprák přímo v díře.
No asi to píšu divně, tak popořadě:
Nejdřív vytrézuju drážku pro přírubu měniče - přesně průměr a hloubku.
Potom frézuju na 3x - 4x (dle tloušťky desky) díru pro reprák, poslední frézování jde skrz.
Pak teprve můžu vložením repráku zkontrolovat, jestli jsem to dělal přesně.

Re: Dýhování - Dřevotříska

Tak to vypadá že budu mít na bedýnky trochu času, hlavně už (snad) mám díky antoniovi a boramyrovi i repráky a tak můžu vesele pokračovat ve frézování. Jenže ouha problém smile víte někdo o nějaké jednoduché fintě jak vyfrézovat přesně obdélníkový otvor pro terminál ?

Re: Dýhování - Dřevotříska

juras99 napsal:

.... Důležité je dát si bacha při odebírání poslední vstvy když už je fréza skrz aby to neujelo nakonec mimo, protože ta středová díra už to ke konci moc nedrží....

Ja som to vymyslel tak, že skrz nejdem po celej kružnici. Nechávam "držiaky" po cca. štvrťkruhu ktoré po vyfrézovaní idú preseknúť tenkým dlátkom.
Ad. štvorcová diera: Niekde na webe sú k tomu aj foto. Štvorcovú vec obehnú frézou s kopírovacím kolieskom a vyrobia si šablónu do nejakého tenšieho materiálu. Potom sa šablóna priloží na frézované miesto a opäť s kopírovacím kolieskom sa urobí otvor s rozmermi toho pôvodného predmetu.

Re: Dýhování - Dřevotříska

Nie je možné si ten štvorec naznačiť na bedňu a bočným vedením ho vyfrézovať?

Web

Re: Dýhování - Dřevotříska

No právě že ta bedna je tak malá že to nejde, to bylo první co mě napadlo. bubuxin: kopírovací kolečko ?něco takového tam mám ale absolutně nevím jak s tím... odpoledne prozkoumám. jestli se ti chce můžeš mi to nějak popsat ?