Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 3)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Toroidní trafo

  Stránky: ««« 1 2 3

RSS

Příspěvky [41 až 54 z 54]

Re: Toroidní trafo

Pošli mu hned aspoň dvě... smile

kdyby odpadlo jedno napájení, nemělo by to nic udělat.

Web

(upravil wwsly 8. 7. 2009 19:42)

Re: Toroidní trafo

klidně mu odprodám i dva kusy smile , pokud ty lmka byli origoše, tak mě nenapadá nic jiného než to napájení, protože výstup je zkratu odolný...

Web

Re: Toroidní trafo

Ve mně hlodá pochybnost, zda nedošlo k záměně středu a jednoho kraje sekundáru trafa smile

Web

Re: Toroidní trafo

píše, že chvíli hrálo...

Web

Re: Toroidní trafo

Hoši, musím se přiznat, že v minulosti jsem taky odrovnal jedno eLMko vypadlou jednou větví při připojené zátěži. Přesněji řečeno jednu střídavou větev jsem zapojil tam kam patří - do patřičného uzlu na můstek diod, střed taky tam kam patří - na zem a druhou větev právě omylem taky na zem. Prostě jsem to přehlídl. Byla to otázka dvou vteřin a bylo to. Bez čoudu, bez rány do repráku a po této události eLMko hrálo nezkresleně tak 1W, dál zkreslovalo. Byl to originál. ono v nestandardním režimu je možné asi všechno. Jednalo se o trafo 2x 18 V střídavých. Diody ty dvě sekundy tenkrát vydržely.

Re: Toroidní trafo

...ale lmko ne smile

Web

Re: Toroidní trafo

Hm, je fakt, ze jsem vse kupoval v GME smile Srovnával jsem dvě LMka a mají jiný potisk (nevím, zda se tak pozná originál od neoriginálu)

Každopádně shořel sestavený modul (HX) a můj zbastelný SX hraje v pohodě. Co se týká středu trafa... Podle vašich rad jsem spojil konec prvního vinutí se začátkem druhého vinutí a následně proměřil (i po usměrnění to vypadá OK)

LMko už jsem koupil náhradní, ale určitě budu po pár pokusech potřebovat další big_smile

Re: Toroidní trafo

No, je to zvláštní. LMko totiž fakt snese hodně.

Připojený reprák byl opravdu 4- 8 ohmový?

Web

Re: Toroidní trafo

6 ohmový... čistě hypoteticky, co se stane, pokud k LMku nebude připojen žádný reproduktor (sorry za hloupou otázku smile?

Re: Toroidní trafo

Opampe, fakt, takhle to bylo, připojený byl reproduktor 4 ohmový, dokonce si pamatuju, že to byl ARN5604, do něho nevlítlo nic, protože v něm ani neluplo (možná jenom hrozně málo), na výstupu nebylo ani potom žádné ss napětí, LM byl originál. Nadále zesiloval, hrál čistě ale jenom do velmi malé hlasitosti, odhaduju tak 1W, možná ani ne. Při větším vybuzení tak jemně zkresloval, dokonce jsem si říkal, že by se ten zvuk hodil k elektrické kytaře. Možná se tam udála jiná skutečnost než jenom prostý výpadek jedné větve ss napětí. Omylem jsem jednu větev střídavého napětí připojil do DPS na zem. To víš, že mě to štve, zvlášť jak tady furt čtu, že LM vydrží všechno, má to myslím psáno i v datašitu. Těch 180,- Kč jsem už dávno oželel při nákupu nového. Prodavač mi říkal, že kdyby to nebylo se zátěží, tak by se to nestalo, ale takhle jo. Ale to by zase tím proudem muselo v tom repráku pořádně lupnout, že jo...

Re: Toroidní trafo

ajs: Provoz bez zátěže tranzistorovým zesilovačům nijak nevadí (narozdíl od lampáčů s nulovou či slabou zápornou zpětnou vazbou, kde hrozí průraz výstupního transformátoru).

Opět doporučuju nejdřív zkoušet se slabým zdrojem.

jik: Možný je asi všechno. Třeba má LMko nějaký bug ve vnitřní struktuře, že prostě ke korektní fci všech ochran atd potřebuje obě napájecí větve. Z toho by plynulo doporučení (pokud to tak opravdu je) NEPOUŽÍVAT JIŠTĚNÍ TAVNÝMI POJISTKAMI NA SEKUNDÁRU TRAFA NEBO NA NAPÁJECÍCH ŠÍNÁCH, pouze na primáru síť. trafa.

Web

Re: Toroidní trafo

To je zajímavé. Jen pořád nechápu jak s tím ty  tavné pojistky v na sekundáru souvisí. Já je tam samozrejme mám, protože používám zdroj z EZK. Mám je radši odpájet pryč?

Re: Toroidní trafo

Tuhle událost jsem už dávno vypustil, ale teď když se k ní začínám vracet, tak mi začíná být čím dál větší záhadou. Dochází mi (přiznám se že jsem si tu situaci teď namaloval na kus papíru), že když se nezapojí jedna větev střídavého napětí, nemělo by se teoreticky stát nic, protože stejnosměrné napětí by mělo jít normálně do obou větví, ale usměrněné jenom jednocestně. Je to tak? A ten zkrat od druhé větve na zem by taky neměl nic udělat. Že by teda naindukované napětí z té zkratové smyčky do vstupu? Nechci tady těma mojema hemzama zatěžovat tohle vlákno, tenkrát jsem prostě koupil nový LM a bylo to uzavřené, ale teď mi to teprve začíná vrtat hlavou.

Re: Toroidní trafo

Je to divný. Chce to rekonstrukci případu. Kdo se hlásíte? smile

Web

Příspěvky [41 až 54 z 54]

  Stránky: ««« 1 2 3

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Toroidní trafo

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£