Téma: Invertor napätia do auta

PLSdá sa spraviť taký invertor aj doma? myslím tým poskladať.. okrem možnosti kúpiť...
Podmienky z nesym. 12V na ~230V ( do auta ) a výkon trvalý 300W stačí. Cena pod 50€
Dík

(upravil Lojzek 29. 4. 2009 17:25)

Re: Invertor napätia do auta

čau, určitě to jde udělat doma! je toho několik ale nepouštěl bych se do toho! já jsem si tak před 5 rokama taky dělal měnič (100W) a už bych si to nikdy nedělal !! koupíš na to součástky, trafo, složíš to, ještě to dát do nějaké krabice a aby to trošku vypadalo tak se stím naděláš a ve finále ti to vyjde stejně dráž než když si to koupíš hotové !!
Myslím si že do 50Eu 300W koupíš!!

Re: Invertor napätia do auta

300W trvalý výkon pod 50€ ?:)) keep dreamin

Web

(upravil Lojzek 29. 4. 2009 19:36)

Re: Invertor napätia do auta

jojo, ale myslím si že to vytáhne 1-5x a bude m uto ležet ve skříni.
Mám pravdu? foxiku? nebo se pletu?

http://www.svitime.eu/cs/shop/kategorie … i-12v-230v

co si zaplatí to dostane. platí to vždy a všude!

Re: Invertor napätia do auta

300w  z autobaterie je pakovina,pri 12V potrebujes 25A(a to nepocitam ucinost menica),tzn. autobateria ti vydrzi kolko? 20 minut?...hmmm a potom nenastartujes. Trosku realne pozerajte na tento problem.

(upravil Lojzek 29. 4. 2009 22:17)

Re: Invertor napätia do auta

jozy máš pravdu! to jo! nevím k čemu je to dobré... ale když si vezmeš televizu a dvd tak to má spotřebu okolo 70W?  nevím proč tak výkonné měniče? žeby pro 106 LCD  + DVD ? Kolik může mít příkon taová 106? 200-250W ? to pak musí být pohoda vozit v autě 106 LCD smile nebo plazmu smile

Re: Invertor napätia do auta

poviem ze len na repro ale to je jedno.. chces powedat ze ked si tento kupim : http://www.jast.sk/autodoplnky/menice-1 … -g882.html  a pokazi sa mi lebo nevydrzal 300W trvaly nezoberu mi reklamaciu? resp. chces powedat ze to nevydrzi ? mam to na ten basak co som robil, je tu aj tema k nemu ma 300W toroid ale zosik je len 240 takze to nebude mat 300W myslim nie? aj tak ked je to tam napisane musi to vydrzat.. v Tenete u nas maju 300W trvaly a 1000spicka tusim stoji 55€.

(upravil sinclair 30. 4. 2009 9:21)

Re: Invertor napätia do auta

Je absolutní píčovina napájet "síťový" zesilovač v autě měničem 12V/230V. Nehledě k tomu, že běžné laciné měniče mají na výstupu obdélníkový průběh s festovními špičkami, které ti ten zesilovač spolehlivě zničí přepětím.

A přestaň s tím wypatlaným sopláckým stylem psaní, nemáme to tu rádi.

Web

Re: Invertor napätia do auta

přesně jak říká sinclair ! proč měnit z 12V na 230 a potom z 230 na nějakých 60 -100v ?? je to kravina! já jak jsem dělal měnič tak jsem tam naměřil až 330V! nekecám! možná mě sinclaire pošleš do řiti ale naprázdno tam bylo fakt 330V !

(upravil FoXiK 30. 4. 2009 11:26)

Re: Invertor napätia do auta

Tak sorry a naco sú tie meniče na žehličku ? alebo čo ... ja nehovorím, že keď si kúpim za 32éčiek menič že to bude bomba a utiahne mi to aj miešačku jak kamarátovi. Ten stál ale cez 500éčiek. Ale načo by to potom robili? Všetko je fake? aj to čo si spravíš sám alebo čo?
Ja som nad tým rozmýšľal že to je trošku blbé že to mením na ~230 a potom na 40symetrických.

A keď už som taký neznalý tak čo je toto? .. výstupné zvlnenie má tvar modifikovanej sínusoidy

(upravil Lojzek 30. 4. 2009 11:38)

Re: Invertor napätia do auta

foxiku jak jíž psal výše sinclair ,, Nehledě k tomu, že běžné laciné měniče mají na výstupu obdélníkový průběh'' obdélníkový průběh = modifikovaná sínusoida

jinak netuším proč se dělají tak výkonné měniče... možná obyčejnému uživateli je to k ničemu! jenom vím že kámoš má v kamionu kolem 3KW měnič... ale k čemu? nevím! má tam malou LCD + DVD, má tam párkovač, ale normálně si vaří na plynové bombě + taková ta kravinka s jedním hořákem.

Re: Invertor napätia do auta

Kurva, napájet obdélníkem žehličku nebo motor kompresoru ledničky je sakra rozdíl oproti napájení zesilovače!!!
Žehličce, vrtačce nebo ledničce je vcelku u prdele, jaký průběh to výstupní napětí má, ale pokud s tím budeš napájet něco, co má transformátor, usměrňovač a kondenzátory, pak ti to vlivem výstupního průběhu a překmitů roztrhá elektrolyty prepětím a zničí zesilovač.
1kW až 3kW měniče se dělají hlavně proto, aby byly schopné napájet přístroje, které mají velký počáteční odběr při zapnutí /vrtačky, rozbrušovačky apod./ a aby to neshazovalo nadproudovou ochranu v měniči.

Web

(upravil jik 2. 5. 2009 8:16)

Re: Invertor napätia do auta

Jak to tady tak čtu, zkušenosti s měničema do auta nemám, ale zase jedno zklamání a iluze pryč - doteď jsem si myslel, že modifikovaná sinusouida je (byť třeba jen hrubě) nějak aproximovaná sinusoida. Ale ne čistý obdelník. Jak píše Sinclair, u žehličky, žárovky, motorku v ledničce to určitě vadit nebude. Ale asi už bych měl strach o ty komutátorové motorky, navíc když kromě komutátoru mají odrušovací kondenzátor. Nedokážu tvrdit nic (v tomhle nemám zkušenosti), ale něco mi říká, že tady to taky nebude úplně košér.

Re: Invertor napätia do auta

Komutatorovemu motoru je jedno ci ho napajas striedavym napatim alebo jednosmernym, tocit sa bude tak ci tak, teda pokiaľ sa bavime o tych tzv. univerzalnych(vrtacky, vysavace, kuchynske roboty). problem je iba ak to striedave nieje sinus ale obdlznik,od vyssich harmonickych sa ten motor bude trochu viac hriat a hucat. Ale v tychto typoch zariadeni niesu zase velke vykony motorov, takze to az taky problem nieje.

Re: Invertor napätia do auta

Takže je to dosť nereálne .. no tak dík moc smile