Téma: BEYMA 12MI100

Zdravím Vás pánové, již mnohokrát jste mi tu dobře poradily a zas bych se na vás rád zeptal na jednu věc.
Mám 4 kousky Beyma 12MI100 a rád bych na ně ušil nějakou bednu. Předpoklad je že k tomu budou používány 15-ti palcový suby. Z těch 12-tek bych rád ušil něco jako 2*12 plus nějaká horna. Celý by to bylo řízený nějakým speaker managementem.

Prosím Vás, našel by se tu někdo kdo by mi v těch vašich softwarech na to spočítal nějakou rozumnou bednu. předpokládám, že bych ta  bedýnka na jeden reprák měla objem kolem 25-ti až třeba 45-ti litrů a naladěný třeba někde kolem 65Hz. Doufám že je to docela rozumná ůvaha, jestli ne tak mě to prosím rozmluvte smile

Ještě bych podotknul, že by to celý sloužilo jako takový vesnický PA-čko

Moc vám děkuju. Vojta

Re: BEYMA 12MI100

Udělat pasívní výhybku (nejlevnější řešení) mezi driver a ty Beymy nebude mít kdo, expert Hubert na to nesáhne, ánžto Beymu neprodává.
Jinak podle doporučení výrobce by ta bedýnka měla mít asi 30 litrů na reprák a ladění BR na 94 Hz. Je to středobas, nečekej od toho hluboké basy, bez subů ani ránu. Jako středobas jsou slušné, jdou vyrovnaně nad 2 kHz a do téhle pozice se hodí.

(upravil Vojta1985 21. 3. 2009 17:50)

Re: BEYMA 12MI100

díky, asi jsem zapoměl podotknout, že celý to PA-čko bude řešený aktivně, tudíž pasivní výhybka odpadá smile
A když říkáš 30 litrů a laděný na 94Hz tak já ti to budu věřit. Samozdřejmě že basy od toho neočekávám, bude to hrát jenom se subama!

TO: Otas.
                Ty bys mi na to dokázal spočítat prosím tu bednu a BR? Děkuju

Vojta

Re: BEYMA 12MI100

vojta: jo Otas si to nevymyslel maji to opravdu v datasheetu: http://profesional.beyma.com/pdf/12MI100E.pdf

Kdyz to bude reseni aktivne, tak je to dobre, je mozny si kdykoliv upravit podle prostoru...

Ty 12MI100 jsou docela vykonny, takze to bude chtit kvylitni driver nad to 1,4" nebo 2"... treba beyma cp750 nebo BC 60TN...

Jinak na ten bassreflex je hodne programku na netu... nebo mas strach, ze to zvoras? smile

Re: BEYMA 12MI100

Vypočítat BR skutečně jde vcelku jednoduše, já mám na to své vzorečky v Excelu.
Zde bude legrace zvolit správný průměr děr podle tloušťky ozvučnice (což je neobvyklé), protože BR by měl být jen díra. Zatím mi vyšel přibližně průměr 19 cm (nebo více děr o menším průměru a v souhrnu stejné ploše) na tloušťku ozvučnice 2 cm při 60 litrech vnitřního objemu celé bedny.

Re: BEYMA 12MI100

Po pravdě mám opravdu strach že bych to zvoral! smile S tím driverem to bude nějak tak jak píšeš, přijde k tomu nejspíš nějakej dvoupalec. celá ozvučnice bude určitě z 18mm materiálu takže pak ta díra bude zase určitě jinačí. kdybych vás moch páneové ještě jednou poprosit o přepočet. nebo o ten excelovskej "vypočítávák" ? smile
Díky moc pánové.
Trháte mi trny z paty smile

Vojta

Re: BEYMA 12MI100

Tak ty díry po přepočtu vychází 4 o průměru 93 mm při tlouštce 18 mm a 60 litrech vnitřního objemu.
Pro středobasy se ale také doporučuje uzavřená ozvučnice malých rozměrů (např. pro předchůdce - 12M300 jen 15 litrů), což má výhodu, že případný průnik basů trochu zatlumí malý prostor a nemá výchylka membrány tak snadno tendence vybíhat přes Xmax.
Nakonec bych to asi raději nechal uzavřené. On to ve vyrovnanosti frekvenční charakteristiky určitě nebude příliš velký rozdíl, zvláště u repráků s Qts 0,22. A uzavřená bedna trochu lépe zní.
S bednama 2 x 12" + 2 nemám praktickou zkušenost (dosud jsem měl všechno v 1 x 15" +..). Byl by dobrý názor i někoho dalšího, co už s těmito rozměry dělal.

Re: BEYMA 12MI100

Tiež by som sa priklonil k malej uzavretej ozvučnici, predsa len to bude hrať od nejakých100-120Hz hore. Tie beymy majú Xmax len 2mm, deliť asi hodne strmo.

Re: BEYMA 12MI100

Ja by som naopak volil BR. U repraku s Qts 0,22 je uplne jedno co do zvuku ci bude uzavreta alebo BR. S boxom 50L a ladenim na 100Hz to dosiahne luxusnych 132dB od 100Hz a pritom prekroci Xmax na plny prikon 900W len o 0,6mm, uzavreta je na tom pod 120Hz horsie.
S aktivnym delenim 12dB na 120-130Hz to Xmax ani neprekroci, vyhodou vsak bude citlivost o takmer 9dB vyssia na 100Hz a este aj na 200Hz BR prida viac nez 3dB akustickeho tlaku. Strbina 35x8cm dlha 6cm zaoblena na oboch koncoch.
Strbinu by som dal medzi reprakmi, pokial teda driver nebude medzi nimi.

Re: BEYMA 12MI100

reprák s tak nízkym Q padá s frekvencí jak šutr. taky bych byl za bassreflex + ten brzzkej a strmej cutt-of.

Re: BEYMA 12MI100

Jo, máte pravdu, přehlédl jsem se v grafu. Asi si budu muset, k mým papírovým tabulkám stáhnout nějaký dobrý (ne moc složitý) simulační program. Mimochodem, co byste doporučili a kde to naleznu nebo koupím?

K problému: Máme tedy bednu jasně danou: 50 litrů, basreflex, otvor v 18 mm překližce.
Budeš řešit i driver a chtít nějaké tipy, kromě již zmíněných? U Beymy mně vždycky v minulosti vadila vysoká cena horen.

Odbočení: Jak to, že pravopis neopravil chybné mne, místo mně? Hloupý program, nebo programátor?

Re: BEYMA 12MI100

určitě ne víc než 50 litrů.

Re: BEYMA 12MI100

Jo urcite bassreflex, akorat me teda vychazi pro 50litru a ladeni 100Hz ten bassreflex 35x8cm delka 20cm... (winISD). Ale bude to chtit pouzivat low-cut filtr tak na 90Hz.

(upravil Vojta1985 22. 3. 2009 14:14)

Re: BEYMA 12MI100

Teda pánové, ted jste mi tím akorád zamotali hlavu big_smile  Každopádně driver ted nijak zatím řešit nebudu, jak jsem říkal, celý to pojede aktivne a velkou roli budou hrát peníze v tom co koupím za driver. Ale rád bych si nechal poradit, já mam spadýno na nějakej 2". Sice nehrajou tak vysoko ale dál mi "dostřelí". A osobně zvažuju dvoupalce od Beymy a od B&C. Každopádně beru v potaz že bedýnku mi doporučujete 50-ti litrovou s laděním na 100Hz. Můžu pak takovou bednu dělit se subama někde na 120Hz ? Potažmo zahraje mi naplno od 120Hz ? A trošku nerozumím těm štěrbinám, nejdřív jste říkali, že BR je jen díra do bedny a ted už tu máme nějaké delší štěrbinky smile Jak tomu mám prosím rozumět?

Díky
          Vojta

Re: BEYMA 12MI100

BR moze mat akykolvek tvar, stale je to diera do bedne. Ja som si naposledy spravil 3uholnikove.
Driver by som dal do stredu medzi basy, tym padom by mohli byt 2 strbiny po stranach alebo pri hornej a dolnej podstave alebo 4 okruhle BR v kazdom horu. Je to uz vec dizajnu, driver moze ist aj hore nad nich, len sa mi to tak celkom nepozdava.
Delit to mozes od 100Hz hore s prikonom 800 a od 130Hz hore na 1400W.

Re: BEYMA 12MI100

Co brání vyzkoušet obě varianty? Uzavřená má předpoklad být superiorní nad BR. Možná tu spodní oktávu ještě rád obětuješ Zvládnou ji jiné reproduktory levou zadní.

Re: BEYMA 12MI100

Ja osobne bych uzavrenou urcite nedoporucoval - zbytecne se clovek okrade o 8dB(!) na cca 100Hz a driv se taky v uzavrene prekona xmax...
A s temi prikony bych to taky neprehanel, myslim, ze nejakych 800W bude dost pri kteremkoliv deleni...

Bassreflex pouze jako dira je taky mozny, vychazi mi tako jako dve diry prumer 10cm. U 12MI100 stredobasu, kde nebude velky proudeni vzduchu, to asi bude taky fungovat dobre.

Re: BEYMA 12MI100

S basreflexem to bude chodit lépe (basreflex nemám rád), pomůže natáhnout přenášené pásmo směrem dolů a v okolí kmitočtů nad BR ti zmenší výchylku oproti uzavřené ozvučnici, basreflex je vhodné naladit někam pod dělící kmitočet, v tomto případě 70-90 Hz (hoď si to do simulace). Osaď  spočítanou bednu neprve bez bassreflexů a pusť si to, myslím, že ti to bude hned jasné. Nemusíš se spoléhat jen na výpočet, délku si dolaď dle svého vkusu. Tohle nejsou eminence nebo dexon DRB, basreflex ti přinese více výhod než nevýhod.

Re: BEYMA 12MI100

A Pomohl by někdo prosím s tím jak si to mám nasypat do nějaké té simulace? Do jaké? nebo jste tu něco povídali o nějakých excelovských prográmkách? Pomohli by jste mi s tím prosím?

Díky Vojta

Re: BEYMA 12MI100

http://www.linearteam.dk/   tady si stáhni winisd, není to složitý program (pochopil jsem to i já). Naházíš tam parametry reproduktoru a pak si můžeš zkoušet měnit objem a ladění basreflexu, kromě frekvenční cháry na dolním konci ti to vyplivne i další užitečné věci. Až se to naučíš, budeš mít jistě velkou radost z toho, že už se nebudeš muset ptát na internetových fórech. Až něco nasimuluješ, napiš sem svůj návrh na objem a naladění basrefexu (příp. objem uzavřené ozvučnice, rozhodneš-li se pro toto řešení).