Téma: Louhování hliníku (duralu)

Zdravím vás
Máte někdo zkušenosti s louhováním hliníku??  Předem děkuji za rady.

Re: Louhování hliníku (duralu)

Mam, jestli louhujes neco vetsiho, nech to radsi odbornikum.. a zrovna ti muzou udelat elox. Sam sem nemel moc stesti, vylouhovano docela nerovnomerne.

Web

Re: Louhování hliníku (duralu)

Potřebuju udělat hlavně chladiče o rozměru 110x100  takže nic velkýho. Zhruba se tady o tom kdysi psalo,ale nevím jaký dát koncentrace,jak dlouho louhovat atd...

(upravil Pepa 7. 3. 2009 9:08)

Re: Louhování hliníku (duralu)

Sakra, vy mladí jste tak lenivý. Já starý vůl, počítačově téměř negramotný, dám do vyhledávače tohoto fóra "louhování" a vyskočí vlákno, v němž sám Velký Mistr trpělivě a nezjištně vysvětluje jeho zkušenosti s louhováním v domácích podmínkách. Takovýchto rad si važte, já si takovéto návody vždy vytisknu a dám do archívu. Za pár měsíců či let kolikrát zapomeneš kdes to viděl, ale na papíře to najdeš vždycky.

Re: Louhování hliníku (duralu)

Jen malé doporučení. Pokud chceš do těch chladičů vrtat díry a řezat závity, tak to radši udělej až po louhování
(hlavně ty závity). Louh by ti je pravděpodobně vyžral.

Re: Louhování hliníku (duralu)

Jestli myslíš tohle vlákno,tak to mám dokonce jak radíš už dávno vytisklý smile) http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=272  Nic jinýho jsem nenašel ani zde ani jinde na netu. Je tam popsaný jak na to,jen jsem chtěl vědět trochu blíž jaký koncentrace. Nerad bych to zdrbal. Jo a mezi nejmladší už nepatřím,něco už mám za sebou....

Re: Louhování hliníku (duralu)

Hydroxid sodný prý dělá hrubší rastr, draselný jemnější.
Já louhuji v KOH v síle: "co se během pár minut za stálého míchání rozpustí", jsem netrpělivý.
Pozor: gumové rukavice nutností, jak ucítíš na ruku mýdlový skluz, je zle, rychle omývej proudem vody a poté alespoň mýdlem (kupodivu, i když je to stejný šmejd, pomáhá), nebo lépe octem. Chraň si oči, jsou doopravdy v obrovském nebezpečí! (Záchrana: Borová voda). Samozřejmě vždy dávat louh do vody, ne přelévat pecičky. Pokud jsi také chemik, odpust zbytečné rady.
Před operací hliník odmastit saponátem, nebo raději solvexem a důkladně omýt vodou.
Vlastní nádobu používám jakoukoliv, ale vyloženou PP nebo PE folií. Nádobu vyložit nějakými umělohmotnými předměty, ať si to nesedne na dno. I tak otáčet (používám fotografické kleště na vyvolávání).
S leptáním končím v okamžiku, kdy to jede na všech místech naplno při každém otočení hliníku. Hliník musí být stále pod hladinou. Míchat! Větrat, vyvíjený plyn je dráždivý ke kašli!
Po dokončení je doporučeno kromě důkladného omytí vodou (ihned, včetně kontroly výsledku) ještě nechat stabilizovat ve velmi slabě koncentrované kyselině dusičné (přesněji 0,1N), což ale nedělám. Díry si nadůlčíkuji a vrtám po akci.