Téma: Rozmístění basovek

Ahoj. Chtěl bych se zeptat jak (zkušení a zvukaři) stavějí basovky když zvučí. Jestli jsou nějáké rozdíly když budou basovky jen na krajích, nebo jen uprostřed, popřípadě rozmístěny rovnoměrně před podiem.
Vím že většina basovek uprostřed podia dělá na podiu "bordel", ale jde mi spíše o největší možný tlak při různým rozestavění. Spoždění a podobný věci nejsou problém, na to techniku mám.
Pověsit basovky není možno protože na to nejsou uspůsobeny a většinou by ani nebylo místo.
Zatím používám při největší akci složení 8ks na stranu+ 6 ks uprostřed abych vykryl basový díry.
Basovky mám osazeny 18 sound 18LW1400 (104db/700W). Vrchy RCF TT+(10ks na stranu).

Re: Rozmístění basovek

Vyzkoušej si to, třeba na velkém hřišti, širokodaleko rovný plac. Doporučuji testnout variantu basovky v řadě na zemi před pódiem, třeba 1m nic a basovka a tak tál. A poreferuj o vytvořeném poli smile

Web

(upravil Vojta 17. 2. 2009 22:15)

Re: Rozmístění basovek

Díky Sendy: To jsem právě měl na mysli. Viděl jsem to tak na Wackenu v Německu kdy měli velký LAčko od JBL a basovky právě takhle "rozházený" před podiem, a hrálo to "docela" slušně. Za to jsem zvučil kdysik na Masters Of Rock, kde mají pověšený basovky od MEYERu a také to nebylo špatný. Takže asi nezbývá než si "hrát" smile

Re: Rozmístění basovek

Všechno je jednou poprvé, a holt jsou na světe lidi co si nejdřív pořídili LA a až pak na něj hrajou. Vojto, je mi to blbé každého dokola odkazovat na stejné místo, já ti budu k prdu a neporadim nic než zkoušet, ale na foru prodance diskusi o LA zbožňujou. Vždycky se někdo chytne. Zkus to tam. Jsou tam daleko větší počty lidí vlastnící LA...

Re: Rozmístění basovek

Díky Kreši. Ale mě tak o LA nejde jak o basovky:-). A bohužel basovky nejsou od Prodancu, to je jedna věc, a druhá že mě asi lidé "pošlou" na louku ať si jdu hrát. To jsem bral jako poslední variantu. Spíš jsem chtěl nějáký typy jak by to šlo. Je mi jasné že musím experimentovat, přestavovat, spožďovat, hrát si pořád. I s tím jak to je teď( mimochodem se to tak dělá uplně běžně jak to mám já) to hraje velice dobře. Asi tu bohužel nejsou lidé kteří o tom tolik ví a nebo nechcou povědět.

Re: Rozmístění basovek

Teoreticky se dá o tom napsat mnoho, teorie je k tomu popsaná a u basů to funguje dost dobře i v praxi smile. Výhodný je systém basovek v jednom nebo omezeném počtu "hnízd" (šíření kulové vlny z jednoho zdroje signálu, zvýšení směrovosti takového hnízda u zvukovodů...). Taky si uvědom jakou délku vlny vyzařuješ a tímpádem jaké rozměry jsou zanedbatelné (teorie LA zdroje to taky dobře popisuje).

Prakticky - vše už někdo nějak někde použil, používá, doporučuje, nedoporučuje. Ta dlouhá lajna se může chovat překvapivě smile, zkus a poreferuj. Chce to velký plac a hlavně absenci možných odrazů. V praxi vše samozřejmě může být "lepší" či "horší" o odrazy, pohlcení a rozbití části energie tlupou lidu před pódiem atd.

Web

(upravil Vojta 17. 2. 2009 22:58)

Re: Rozmístění basovek

Právě že jde o to že před podiem jsou právě dycky lidi a hlavně ty ocelový plný zábrany. A o to jde, že na louce kde si to budu stavět jak skládačku to bude třeba v lajně nebo i jinak hrát perfektně, pak se nahrne 5k lidí před bedny a ta zábrana a "budu v prdeli":-). Ale cením si toho že jsi to sem napsal.
Docela by mě to zajímalo jestli zvučíš jak to děláš a co máš za aparát. Ale asi podle doporučení provozuješ lajnu basovek.

Zase když zvučím na toho ADAMSONa, tak mám 8 basovek na straně(každá 2x18") a když jsem to zkoušel rozmístit jak to mám na tom RCFku tak to bylo slyšet že to hraje tak nějak divně, hlavně slaběji, nehledě na že to dělalo bordel na podiu, takže jsem to po 2 hodinách na festivalu ještě přestavoval.

Re: Rozmístění basovek

Nezvučím, leda vyjímečně. Člověk nemůže dělat všechno, specializace je nutná...

Asi takhle - kupa lidí na ploše může "zprůměrovat" výsledek (vylepšit průser, nebo zhoršit nějakou "dokonalost").  S dlouhou přerušovanou "lajnou" si hrál jeden člověk, který občas píše na prodance. Škoda že si to pořádně nezdokumentovali, neosvědčilo se jim to - v ose to dělalo pekelný kravál, víceméně na omezeném placu lidem praskaly hlavy, a dost ostře směrově ty basy mizely.

Nastuduj si někde z literatury jak vypadá pole dvou a více ks bodových či částečně směrových zdrojů, jak se projevuje jejich vzájemná vzdálenost atd., uvědom si, že na těch basech (50-100Hz) jaká je délka vlny a ledacos bude jasnější. 

Jestli to letos vyjde a hlavně bude čas, jeden známý by si chtěl pohrát a zkusit realizovat a změřit "virtuální kardioidní bas", měla by být k tomu dost velká volná plocha a dost času na to změřit to MLS pěkně ve směrovkách (teda pokud se celý volný čas nezabije pokusama o správné nastavení úrovní a zpoždění sad).  Není nad to si to zkusit

Web

(upravil Jawis 18. 2. 2009 8:51)

Re: Rozmístění basovek

Zdravim pánové,

   Omlouvám se že se vám tlačím do diskuse. Jsem proti vám co se rozsahu aparátu týče celkem utřinos, ale z pohledu teorie šíření vlnění ve volném poli asi tolik:

Sendy to v několika příspěvcích celkem hezky shrnul. Basové boxy nejsou tak výrazně směrové jako ty středovrchy což je (né ale vždycky výhodou). Postavit dvě hromady basovek na strany znamená vytvořit v podstatě dva kulové zdroje. Výhodou takového uspořádání je, že je lze jakš takš nasměřovat na nějakou oblast před aparátem. Problémy vznikají na dělící rovině mezi basovkami a to jak před aparátem, tak za aparátem (hlavně na pódiu) Tam spolu vlnění z obou paklů basovek interferují. Při pohybu po place před bednama pak i uchem poznáš změny kmitočtového složení zvuku způsobené touhle interferencí.

Tomuhle efektu se vyhneš tím že vyrobíš jednu kompaktní řadu. Bohužel výrazně zúžíš možnost někam basy směrovat. Tkovýmhle systémem vyrobíš systém vln který bude šířit jako válcová vlnoplocha s osou právě v lajně těch basovek. Jak jsi sám napsal dav 5000 lidí už je poměr solidní porce akusticky pohltivého materiálu. Talkže pokud basovky stavíš na zem, ve 20-té řadě už toho moc nezůstane. Mohlo by se to zlepšit tím, že by jsi tu lajnu udělal alespoň ze dvou, ještě lépe ze tří basovek na sobě (s ohledem na to kolik jich máš se ale bojím že už přes ně nepůjdeš vidět smile ).

Poslechový prostor rozšíříš srovnáním basovek do mírného oblouku (na úkor akustického tlaku v poslechovém prostoru).

Z mojí strany asi tolik. Tohle je můj osobní názor na věc a nikomu ho nenutím. Jak říkám takhle velké věci jsem nikdy nedělal.

P.S. Myslím že na volné pole a simulace zvučení existujou softwary. Tak s crackem do toho a půl je hotovo...Hraní si na louce s tolika bednama to už není jako zkoušet si em151 z barákem. A nejleší by bylo domluvit si i těch 5000 kamarádů ( A teď všichi 10 kroků zpět.....  smile) )

Re: Rozmístění basovek

Ještě je tady jeden aspekt - u některých basovek se předpokládalo, že budou uhnízděny na kupu, taky bylo u některých uváděna citlivost při položení 2x2 ks k sobě. To položení do lajny na zem může ledacos zhoršit.

Opravdu by to nebylo marné zkusit simulovat + testnout pořádně v reálu, když má člověk místo a přípravu, pořádně si pak projít plochu a zjistit, co a jak to dělá.  U basů je velká výhoda, že je délka vlny dost dlouhá. Zažil jsem pár akcí zvučených špatně provozovaným LA a tam stačilo pohnout hlavou o 10-30cm a byl zvuk slušný, a o dalších 10cm a zvuk byl skoro jako ze sudu.

Web

Re: Rozmístění basovek

Jawis: Díky za příspěvek. V rychlosti jsem trochu prolít teorii, ovšem nákresy, plánky a teoretický věci se budou lišit vždy s tím že si /bohužel/ budu muset postavit aparát na louku a přestavovat to. smile
Zkusím ještě nějáký software, ale to docela netuším o co se jedná. Jestli to bude něco jak úhlování LA....

Sendy: To je asi v případě toho Adamsona. Tam mi to dělalo bordel a "nehrálo" to oproti tomu když jsou basovky jen po stranách. Nehledě že ty basovky hrály strašně moc "dozadu" na podium.
Když už jsme u těch lajn, tak jsem měl jeden den na festu daný všechny basovky jen uprostřed. Byly ve 2 řadách na sobě. Hrálo to docela dobře, vykrytí bylo v pohodě, ale hodně slabě oproti druhýmu dnu kdy jsem to rozestavěl jak dycky(8+6+8). Ale je pravda že to nebylo na celou délku podia, ovšem tolik basovek nemám a tak velký akce nedělám abych měl třeba 15 metrů dlouhou basovou hradbu. Leda vynechávat místa mezi nimi, ovšem nastavení úrovně a spoždění... hmm

Re: Rozmístění basovek

Ne tenhle soft jsem neměl na mysli. Taky jsem měl jednou v ruce nějakou utilitku ze stránek RCF na rozložení LA. Za softwarem, který má 1,2MB a je graficky moc hezký už moc matiky nebude.

Zeptám se ti kolegů tady z katedry, kteří dělají na predikci hluku co používají za software. Tuším že se to jmenuje LIMA ale nejsem si jistý. Občas se mi dostane do ruky nějaký obrázek a vypadá to jako něco co by tě mohlo zajímat.

Re: Rozmístění basovek

kuk http://www.voidaudio.com//pdf/bass%20guide.pdf

Re: Rozmístění basovek

Jo, tady sou ale pěkný obrázky smile

Web

Re: Rozmístění basovek

Jo, lidi zvuk přímo žerou. A tak zatím co ze středovýškové sekce LA zvuk "září" lidem do hlav jako reflektory, basy položené basy se v tesáté řadě můžou ztrácet. To je jeden důvod proč tavět basovky na sebe - jsou vejš, a kulová vlna tak opět zasáhne lidské hlavy, což je nejvíc potřeba. Do žaludku se nehraje.
dvourozměrným shlukem beden také samozřejmě poroste citlivost. Jedna kopa beden 3x3 bude určitě efektivnější jak tvarem tak zvýšenou citlivostí, když všecky bedny pohrajou "z jednoho místa". A nejvíc tyto drobnosti pak zamíchá místo kde se hraje, a člověk co stojí za kniplem, a celé to zkoušení může být leckdy k prdu. Nemyslím si, že je možné přes výkend na place -byť s lidma- vyzkoušet všechny alternativy a získat zkušenosti, co jiní nabírají roky. Tohle prostě rychle nejde.

Re: Rozmístění basovek

Drim: Pěkný. Díky smile
Jawis: Mě je jasný že to nebude to samý. Šlo mi jen trochu o princip, ale když vidím ten odkaz tak si to dokážu v pohodě představit.

Re: Rozmístění basovek

Jojo Drimovy obrázky jsou pro základní představu perfektní. Hlavně se mi líbí ty simulace potlačování vyzařování za aparát. Fakt hezké. Každopádně mám radost že jsme při tom spekulování nybyli daleko od toho co ukázala simulace. Bohužel to ale neumí simulovat překážky. Takže je to volné pole bez jakéhokoliv pohltivého či odrazivého materiálu.

Re: Rozmístění basovek

To by jsi se divil jak se hraje do žaludku:))

(upravil Vojta 26. 3. 2009 19:54)

Re: Rozmístění basovek

Tak jsem se rozhodl i přes mírnou nepřízeň počasí vytáhnout aparát ven do zapadlých kasáren. Zpočátku jsem si hrál s "lajnou". Nejdřív jsem dával basovky všechny k sobě. Poté jsem mezi nimi nechával místa cca 1 metr. Vždy byly dvě basovky na sobě. Ovšem nastavení spoždění, úrovní atd byl opravdu horor smile. Zvukově mě to moc neohromilo. Buď to dělám pořád špatně a nebo to opravdu nehraje:-). Ještě jsem zkoušel dát větší počet basovek doprostřed - čili 6L+10C+6R a to se mi zdálo jako nejlepší. Ovšem takový osazení by (asi,podle grafů a co vím jak hrají basovky "dozádu") dělalo strašný bordel na podiu sad.
Fota bohužel nemám, byla to docela narychlo akce, kdy se čekalo kdy vysvitne slunce a navíc jsem tam mohl produkovat hluk jen omezenou dobu.
Jako "zdroj" zvuku jsem měl většinou cd, ale zkoušel jsem to i s kamarády, kteří umí trochu bouchnout do bicích a basy.

Můj subjektivní dojem byl že při nižší hlasitosti bylo místo více pokryté basama než při velké hlasitosti.

Re: Rozmístění basovek

Tak to udělej jak na obr 119 a doprostrěd něco jako obr.84 (udělej z těch zbylích. 6ks)   http://www.voidaudio.com//pdf/bass%20guide.pdf