Téma: Lupání v reproduktorech

Pokud přehrávám CD, kartu nebo „flešku“, tak mezi koncem a začátkem další písničky se ozve v reproduktorech dost silné a nepříjemné lupnutí, jehož intenzita nezávisí na nastavené hlasitosti. Totéž při přepnutí rádia na jinou stanici. Pokud ale vyřadím zesilovač a připojím repra přímo na rádio, tak žádné lupání slyšet není.
Signál do zesilovače jde z reprovýstupů rádia a přes odporový dělič do nízkoúrovňových vstupů zesilovače. spínání zesilovače je napojeno na výstup +12V rádia (výstup např. na ovládání antény). Myslel jsem, že na tomto výstupu se krátkodobě přerušuje napětí, tak jsem napojil spínání zesu přímo na +12V z baterky. Nic se nezměnilo, lupe stále.
Nevíte někdo, co s tím?

Re: Lupání v reproduktorech

blbý rádio?

Web

Re: Lupání v reproduktorech

Jedině, že by rádio bylo alergické na zesik a reproně by mu nevadily. Bohužel v návodě jsem nic takového nenašel.
Ale možná máš pravdu, jen by mě zajímalo PROČ...

(upravil luta 12. 2. 2009 11:05)

Re: Lupání v reproduktorech

nemuže to mít něco společné s tím, že integrovaný zesilovač může být mezi pisničkama a přepínáním vstupu automaticky přepnut na std-by nebo mute (na vystupech už nebude sig ani 0,5Ucc) ? kvůli tomu aby nebylo slyšet jak to šumí či aby se tam nedostaly pazvuky ? smile
-> vybíjení a nabíjení elytů na sig. vstupu připojeného autozesilovače?? smile

Web

Re: Lupání v reproduktorech

U některých křápů je MUTE funkce blbě udělaná. Chce to zkontrolovat ss složku na těch výstupech, taky je možné, že tam jsou a jsou nabořené trandy, které dělají mute výstupu podobně jako ve většině stolních CD. Bez vošklivoskopu a znalostí se moc dělat nedá.

Web

Re: Lupání v reproduktorech

ja som mal len zle skusenosti s "kuzelnou" krabičkou .. ktora zaisti signal linkovy z reprovystupov .. moje posledne radio nechcelo rozdychat ten vysoky odpor deliča .. ale 4 ohmy mu nevadili .. skus na skusku vymenit radio .. a potiahni signal z RCA vystupov

Re: Lupání v reproduktorech

Tak jsem včera trochu experimentoval: Zapnutí + vypnutí mute = lup + lup. Sjetí hlasitostí z 1 na 0 a zpět z 0 na 1 = lup a lup.
Na reprovýstup autorádia jsem připojil reproduktor a žádné lupání. Pak jsem k reproduktoru připojil paralelně odporový dělič a zesilovač- reproduktor připojený přímo nelupe, repro za zesikem lupe. Teď jsem z toho daněk...
Rádio nemá CINCH výstupy.

Re: Lupání v reproduktorech

Skoro to vypada, ze to dela zesicek, nebo ne?

(upravil luta 16. 2. 2009 13:32)

Re: Lupání v reproduktorech

nehoupala se ti na reproduktoru membrana ? nejaka menici se DC slozka mezi vystupy autoradia..vystupy jsou samozrejme na 0,5Ucc, ale proti sobe na stejnem potencialu, melo by tam byt max do 100mV. Zbytek jak uz jsem psal ja a Sendy vyse..

Reproduktor samozrejme nelupe, protoze nema proc lupat smile pokud se hybe hodne DC offset na vystupu tak se houpe membrana

Napoj si na vystup toho delice nejakej ruckovej Vmetr a sleduj co to dela pri tom prepinani mute..

Web

Re: Lupání v reproduktorech

Tak jsem o víkendu opět experimentoval. Zkusil jsem připojit měřák (rozsah 0,5V SS a 2,5V Stř, s menším rozsahem jsem nesehnal) a nic zvláštního jsem nepozoroval. Žádné prudké vylítnutí ručičky nebo něco podobného. Anebo nevím, co jsem vlastně měl vidět.
Ještě jsem myslel, že to dělá zesilovač, že má třeba nějaké svoje vlastní Mute při nulovém vstupním napětí, tak jsem paralelně na vstup do zesiku připojil další rádio. Z reproduktoru jsem slyšel obě rádia. A při stisknutí mute to zase luplo a přeřvalo to i zvuk z připojeného rádia.
Pak ještě další pokus- na vstup do zesilovače jsem připojil sluchátka a vytáhl je mimo auto. Ve sluchátkách nic nelupalo, ale když jsem je sundal z uší, tak i venku jsem slyšel lupání v reproduktoru.
Zkoumal jsem ještě vlastní lupání- projevuje se tak, že membrána reproduktoru (Beyma SM112/N) vystřelí asi o 1-2mm směrem ven a okamžitě se vrátí (plus svorka ze zesilovače je připojena na plus reproduktoru). Je to vidět okem i cítit pohmatem.
Tak už nevím. Snad jedině ten osciloskop. Nemáte ho někdo v okolí (Hostinné) a k němu ještě chuť se mi, třeba i za mírný bakšiš, pár okamžiků věnovat?

Re: Lupání v reproduktorech

má doměnka byla taková, že se ti tam stejnosměrným napětím nabíjí a vybíjí kondenzátor ve vstupním obvodu zesilovače smile tak jsem se asi zpletl pokud ti měřák nic neukazoval..jinak mě fakt nic nenapadá.. pokud máš dělič dobře..holt musí ti asi poradit někdo zkušenější

Web