Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 11 z 15)

Audioweb.cz » Ostatní technika » Úprava EZK RSD4132

  Stránky: ««« 1 ... 9 10 11 12 13 14 15 »»»

RSS

Příspěvky [201 až 220 z 286]

Re: Úprava EZK RSD4132

Ten pot pochází od Sinclaira a je to ND pro NAD. Zkus jej slušně požádat, jestli by Ti nějaký loudness obvod nenakreslil...

Web

(upravil pslava 11. 1. 2010 20:24)

Re: Úprava EZK RSD4132

Opamp:   Dík zkusit přímo Sinclaira mě vůbec nenapadlo.   Tak přeci ho mam od tebe...:)

nj dostal jsem odpověď stručnou,ale na mě až moc...."na co máš měřák"....:)

Re: Úprava EZK RSD4132

wwsly, obávám se, že to je v mém případě spíš takový výkřik do tmy. Aparát který jsem já vlastními silami dát dohromady, není z té kategorie, která by si zasloužila tento způsob regulace hlasitosti. Ptal jsem se jenom tak pro zajímavost, protože opravdu nemám ani nejmenší tušení kolik takový dělič koštuje. Pro moje aplikace opravdu postačí TP289. Ostatně RSD4132 byť upravená dle sinclaira, není žádná velká hifistika, která by takový řadič potřebovala.

(upravil Birkoff 11. 1. 2010 22:49)

Re: Úprava EZK RSD4132

Což o to, pokud by se ti podařilo sehnat ten tesláckej řadič, tak to zas taková rána nebude, já mám bohužel jen jedno "patro" a potom další 4, kde je pro změnu osazeno jen 13 poloh. Je to spíš o tom mechanicky to vyladit tak, aby to chodilo příjemně jako poťák a ne jako přepínač cvak cvak. Ostatně Moskala to popisuje dostatečně přesně.
Co mě ale poněkud zarazilo, je ta simulace na předchozí stránce, to je docela průjem. Že by to byl další případ toho, že někdo něco vymyslí a všichni to slepě kopírují? Alespoň v českých strojích lze na tohle zapojení narazit poměrně často. (s RC členy upravenými dle hodnoty poťáku)

Re: Úprava EZK RSD4132

No a když tady občas napíšu, že než blbý loudness, radši žádný... tak jsem za debila smile

Web

(upravil wwsly 12. 1. 2010 0:12)

Re: Úprava EZK RSD4132

Však ten loudness sem sinclair dával. Pro jiný poták než tam má on se akorát přepočítaj konstanty, ne?
Co se týká těch paketáků, tak ty teslácký se pohybují v řádu stovek korun. Osazenýho moskalu jsem někde viděl za 600kč. Kdo se nebojí může zkusit ebay.
Hold amíci ale i němčouři jsou na tom podstatně lépe než mi. Podle mě je tam politika prodeje asi taková, že se toho prodá víc za mín. U nás toto funguje jen u filmů za 39kč.

Web

Re: Úprava EZK RSD4132

Tak mi pořád nějak sedí v lebce ta myšlenka s tím čtyřnásobným potenciometrem. Mnozí to určitě považujete za ukrutnou zhovadilost, ale nemůžu si pomoct, mě to příjde jako celkem schůdné řešení.
Problém je ovšem v tom, že ostravaci za něj chtějí peněz jak za živý prase. No a tak mě napadlo, že ty potenciometry přeci vůbec nemusejí být za sebou, ale klidně dva tandemy vedle sebe. S trochou přesné strojařiny by bylo možné je spojit pomocí plastových ozubených koleček, která se prodávají za opravdu srandovní ceny. Kolečka s modulem 0,5 mají velice jemný chod se zanedbatelnou vůlí v řádech setin milimetru. TP289 mají dlouhou osu, takže by se to celé dalo uložin do spojovacího bloku s teflonovými pouzdry, a ten připevnit na DPS.

http://audioweb.cz/uploads/thumbs/3087_289ozp.png      http://audioweb.cz/uploads/thumbs/3087_289ozb.png

Re: Úprava EZK RSD4132

Dělej jak chceš... Když se Ti zachtělo sypat prachy do kanálu, bránit Ti nebudem...

Web

Re: Úprava EZK RSD4132

Dobrý, no smile A dvě malá signálová relátka na DPS místo toho orloje s dvěma poťákama by se Ti nelíbila?

Re: Úprava EZK RSD4132

Orloj .... big_smile tak z toho mi asi vrzne. Vy si z toho chlapi děláte prdel. Jsem rád že jsem vás pobavil. Ale stejně bych chtěl tím bypassem nějak obejí všechny operáky, a přitom zachovat ovládání hlasitosti jedním ovládacím prvkem.
Na srandičky to vás užije, ale poradit mi, to né ....... vy bejci  big_smile big_smile big_smile

(upravil Birkoff 12. 1. 2010 16:40)

Re: Úprava EZK RSD4132

Orloj je možná legrace, ale s těma relátkama jsem to myslel vážně - tj. použít zapojení, které už jsi nakreslil  zde a přepínat to relátkama např. D2n, které používá Petr Komp ve svém přepínači vstupů nebo podobnými.

Přeslechů bych se v tomto případě nebál a použil klidně jedno relé se dvěma přepínacími kontakty pro oba kanály.

Re: Úprava EZK RSD4132

Určitě je menší prasárna to relé než ten orloj.

Jo a operáků bych se taky úplně nevzdával, ono to oddělení/přizpůsobení má taky svoji cenu.

Web

(upravil trachta 12. 1. 2010 17:41)

Re: Úprava EZK RSD4132

Birkoff, díky za pomoc. Trochu jsem se do toho zamotal.
S těmi relátky mám ale jasno. Použil bych 2ks, pro každý kanál jedno. impulzní relé Panasonic DSP1-L2-DC12V-F. Má to dvojí vinutí, a má to hlavně v audiotechnice velkou výhodu, protože ani v jednom stavu (ON/OFF) není cívka pod napětím. Pro změnu stavu stačí krátký mikro impulz na L1 či L2. K ovládání jsou ovšem třeba dvě tlačítka.
Ale hlavně to není žádná čínská mrcha. Je to 100% Made In Czech Republic.

http://s4.postimg.cc/m3oy14gjd/3087_dsp1_l2.jpg

Re: Úprava EZK RSD4132

Hezká věcička.

Jen jedna věc: IMHO si zbytečně komplikuješ život. Sám píšeš, že nejde o "hájend" kategorii, tak proč najednou tolik v tomhle případě zcela zbytečnýho purismu? Co budeš mít za tím za koncový zes?

Mimochodem, myslíš, že cívka napájená stejnosměrným (a dejme tomu i stabilizovaným) napětím ten signál nějak zmrší?

Web

Re: Úprava EZK RSD4132

Ale no nezmrší, ale když ty relátka mám ..... ?

A co za tím budu mít? Tak jednak V-MOS60, ale tam to neřeším, tam naperu korekce na férovku bez bypassu. Ale uvažuji o Dispre pro sluchátka. A možná jsem máčo, ale ani to si nějak bez korekcí neumím představit. Tam by to ale ten bypass chtělo. Na téma "korekce ano či ne" už tu bylo dohadů až hamba, tak to nebudu rozvádět. V tom se mi líbí sinclairův názor. Já je tam chci, tak si je postavím. A s bypassem. Otázka je, jestli by nebylo lepší třeba TOHLE nebo

http://s4.postimg.cc/d3i5938s9/2201_korekce.jpg

ale já jsem o RSD4132 upravených dle Sinclaira nic špatného neslyšel, tak jim zkusím věřit.

Re: Úprava EZK RSD4132

Tady souhlasím s Ondrou - DC na cívce relé signálu neublíží a ovládat to můžeš např. páčkovým přepínačem Elektropraga Hlinsko lol
Podle mne jsou důležitější jiné věci:
1) min. spínané napětí - u D2n je to 100uV, u toho Panasonicu je uvedeno 10mA při 5V, ale možná o nic nejde
2) lupance při přepnutí - obecně platí, že k lupancům nedochází, pokud se při přepnutí nemění DC složka. Protože jsem s tímhle před mnoha lety udělal špatnou zkušenost, sondoval jsem u různých lidí i tady na fóru, zda je při přepnutí ticho. Všichni mi tvrdili, že je to bez problémů. Ale na Tvém místě bych to na nějaké bastl desce asi nejdřív vyzkoušel.

Re: Úprava EZK RSD4132

To první "tohle" by měla být bomba, do toho bych šel.

Web

Re: Úprava EZK RSD4132

Na kterém obrázku je správné zakresleno vypínání loudness včetně dobrých hodnot C+R ? Děkuji

Re: Úprava EZK RSD4132

Birkoff, už jsem ty Panasoniky použil několikrát v přepínačích vstupů. Klasicky ovládané otočným přepínačem. To byly ovšem monostabilní DSP 2a (2x spínací), a ty chodí naprosto luxusně. Nějaké lupance atd. ani omylem. Pro ovládání relátek jsem ale vždy použil separe zdroj.

Ale zpět k RSD4132 a bypassu. Obvod loudness by měl být jakš takš, z toho transiwattu, jak navrhl Birkoff, pouze přepočteno na 25k pot (R/4, Cx4).
A tady jsou 4 verze bypassu. Kterou tedy podle vás?

V1:
http://audioweb.cz/uploads/thumbs/3087_bp001.png
V2:
http://audioweb.cz/uploads/thumbs/3087_bp002.png
V3:
http://audioweb.cz/uploads/thumbs/3087_bp003.png
V4:
http://audioweb.cz/uploads/thumbs/3087_bp004.png

Re: Úprava EZK RSD4132

Výborně - takže relé jsou vyřešena.
Osobně bych volil variantu 3, s pevně nastaveným zesílením IC1a. Poťák hlasitosti s fyziologií by měl být napájen z malé  impedance - to je splněno (IC2). Zatížen by měl být naopak impedancí vyšší, aby nebyl ovlivňován průběh regulace. Pokud bude navazovat koncák se vstupní impedancí dejme tomu 40 - 50Kohm, mělo by to být v pohodě. Předpokládám, že to bude všechno v jedný bedně, čili propoj předzes -> konec bude krátký. Jinak by měl být za poťákem hlasitosti ještě jeden operák (jako sledovač). Ale to už by mě příznivci tzv. "pasivních předzesilovačů" asi zašlapali do země lol

Příspěvky [201 až 220 z 286]

  Stránky: ««« 1 ... 9 10 11 12 13 14 15 »»»

Audioweb.cz » Ostatní technika » Úprava EZK RSD4132

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£