Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 4 z 7)

Audioweb.cz » Reproduktory » Levný střeďáky a středobasy

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 7 »»»

RSS

Příspěvky [61 až 80 z 137]

(upravil dawsoo 5. 3. 2009 21:01)

Re: Levný střeďáky a středobasy

Pistole:
Hajent je často bídnej Tome dyk víš jinak by sme nestavěli ale koupili něco hotovýho ne? big_smile Ale jo pokud je myšlen DIY Highend tak to beru. Drahou jsem myslel hlavně tu cestu obměn a pokusů než člověk zjistí co vlastně přesně chce a co mu nejlíp sedne.

Není co dodávat...

Re: Levný střeďáky a středobasy

Bohužel pro mě osobně má High End takovou pachuť.Něco jako Harley Davidson.
A to ne z důvodu že mě "Hájendisti" při dotazu poslali k šípku...
Proč by se tomu měl říkat High End?Líp mě sedí pojem Hifi...

(upravil dawsoo 5. 3. 2009 21:08)

Re: Levný střeďáky a středobasy

Anti:
Ano je to o tom že Hi-Fi i Highend je provařený oboje... to první je prakticky mrtvý (normu hifi splňuje dneska už kdeco)  a to druhý zas smrdí snobárnou... protože to prakticky neurčuje vůbec kvalitu, ale cenu = horní konec cenovej... v tomhle ti rozumim... k tý vyhýbce... ono ti defakto s každou topologií a typem vyjde jen jedna správná dělička...fázově takže zas takovou svobodu v přelaďování mít nebudeš big_smile ...  navíc věř mi že v aktivu pokud nebudeš mít rovný měniče ti to dá pěkně hodně zabrat aby byl výsledek alespoň trošku slušnej.

Není co dodávat...

Re: Levný střeďáky a středobasy

OT: Anti, na HD mi nesiahaj sad.

Re: Levný střeďáky a středobasy

Ja sa na tej snobarine bavim a niekedy čumím, napr. keď vidím vifu za 60 € v bedniach za 30 000 €, alebo T25CF001 za 100 € v bedni za 45k, aj keď sú možno modifikované...

(upravil Anti 5. 3. 2009 22:19)

Re: Levný střeďáky a středobasy

dawso:
Čteš mi to z hlavy,přesně tento aspekt jsem měl na mysli.A moc děkuji za to,že tě neobtěžuje pomoci někomu,kdo se v tom zas tolik nevyzná."Hájendisti" byly s mojich dotazů otrávení...
marcin:
To je to,co mi na High Endu nejvíc vadí...oni tomu říkají know how...
jean:
Bohužel,ten příměr sedí.Ale nic proti tvojí oblíbené značce.Je to jak u muziky-někdo má rád techniku,někdo design.
Edit:Rovná kmitočtová charakteristika je pro mě důležitá,jsem si vědom.Ale mohu použít "mutanta" aktivu s pasivem.Měniče s rovnou charakteristikou dělit aktivně a kudrlinky "vyhladit" pasivně.Ideální je mít měniče bez kudrlinek,nebo tolik pásem,abych mohl vystřihnout jen rovné pásmo.To je také jeden z důvodů,proč mě zajímají širokopásmové měniče.V širokém pásmu se lehčejí hledají "rovné úseky".

(upravil dawsoo 5. 3. 2009 22:53)

Re: Levný střeďáky a středobasy

Marcin:
O tom to právě není ty ceny jsou daný spíše tím jak moc se povedlo výrobci přesvědčit kupujícího že do vývoje a výroby danejch beden vložil opravdu vše co ví a umí včetně použitejch materiálů na ozvučnice,design a prestiž značky... o tom je HE vzbudit u kupujícího že nákupem jejich výrobku bude vlastnit něco vyjimečnýho co třeba jeho soused a kamarádi nemáj ... tím neříkám že se tam nenajdou opravdu skvosty který za ty peníze stojej,ale bohužel zkušenosti mi říkají že je to spíše vyjímka. Já osobně pro poslech muziky designový záležitosti a značku na štítku osobně vůbec nepotřebuju... někdo však ano takže to není nic proti ničemu. Nedá se to takhle posuzovat... náklady diy a výrobce budou vždy hodně jiný (výrobce sice má nákup ve velkým levnější než diyer ale rozhodující parametr je to že musí živit celej ansámbl firmy)  proto ty ceny zvláště u HE kde to není hromadná pásovka ala čína šup šup jsou u těchto věcí takový jaký jsou.

Není co dodávat...

Re: Levný střeďáky a středobasy

Ja tie ceny výrobcom nezazlievam, keď majú dopyt a vedia to šikovným marketingom predať, prečo nie. Na druhej strane ma teší, že existuje DIY a človek si môže skonštruovať rovnako kvalitné bedne za zlomok ceny HE a tiež budú výnimočné a môžu aj dobre vyzerať.

Re: Levný střeďáky a středobasy

marcin:
Což je důvod,proč se snažím fušovat do spousty věcí,mimo jiné beden.Zvuk mě uspokojuje i v případě že není úplně košér už z toho důvodu že je výrobku který jsem udělal vlastníma rukama a je svým způsobem vyjímečný.

(upravil dawsoo 9. 3. 2009 4:01)

Re: Levný střeďáky a středobasy

jen pro informaci a pro představu pro pochybovače tohle se dá vytvořit z repro střední třídy o kerejch tu nahoře píšu osazení: 7 Eton + 5,25 Peerless+ 1 kov Seas,všechny teda mnou ne 2x moc oblíbený repro, ale co by člověk neudělal na kšeft že?  ještě se mi nelíbí basová sekce tam musim udělat trošku harakiri kvůli 100% fázovýmu souběhu se střeďákem. smile utíká mi to o 17st...  Měřeno ze 2m uprostřed obejváku levá i pravá bedna 5st z osy.Díra kolem 150Hz je daná strop-podlaha.A dírka kolem 4,5k je difrakce..Slyšet není na to jak to vypadá drsně.Slyšet ale je ten minipeak na 400Hz... proto ještě trošku zapracuju...

http://img19.imageshack.us/img19/9264/c … alhtmt.png

Není co dodávat...

Re: Levný střeďáky a středobasy

No a teraz ruku na srdce (alebo peňaženku), kto z nás niečo také dokáže? Stolárove tri prsty jednej ruky mi budú stačiť smile

(upravil dawsoo 10. 3. 2009 2:35)

Re: Levný střeďáky a středobasy

Bubuxin:
Dokázat to může každej pokud si pořídí nějaký měření a nebojí se tomu věnovat nějakej ten čas... ani na peněženku to není žáden rapidní útok ... tyhle bedýnky až si zas postavím něco svýho ze svejch repráků půjdou do světa za náklady sakumprdum max kolem 22 tis... což si myslím že za sloupky s tímhle osazením není vůbec moc. Je to přestavba pistolníkovejch bejvalejch 3p původně osazenejch Scanspeakama... Co se týče vyhýbky žádný monstrum to vůbec není (není tam moc místa pro složitější vyhýbku). Je to jen o tom to změřit a pak se s tím postupně srát,vylepšovat měřit a piplat to až k nejlepšímu možnýmu výsledku... tzn. pro moje podmínky udělat nejvíce možný maximum. Uvedl jsem to proto že s reprákama i v týhle cenový kategorii už to jde... bohužel to je to co TVM-kářům neustále nemohu vtlouct do hlavy... s TVM či podobnými měniči ze stejné kategorie se k takovéhlemu průběhu i kdybych tomu věnoval stejně péče jako tomuhle příkladu bohužel nelze ani přiblížit nebo možná ano,ale za nesmyslnou cenu převyšující několikanásobně cenu měničů = za neskutečný množství přesně ručně vyměřenejch součástek do vyhýbky na různý kompenzace a že by jich tam bylo třeba milion pro každej jejich měnič.

Pro představu: tohle je startovací čára... jak sami vidíte krom upravený 27TBFCG to nejsou žádní rovní klidní beránci big_smile ale v pracovním pásmu jsou při dodržení určitých zádad pořád ještě použitelné.
http://img21.imageshack.us/img21/2994/s … ot001g.png


Takhle si představuju sfázovaný měniče.... zatím jen středovýšková sekce final první se záměrně otočenou polaritou aby bylo vidět odečet a druhý se správnou tak aby bylo vidět souběh a rovnou cháru.. líp už to tady nepůjde... snad zítra bude doladěná i basová sekce a budu moci bedny zas zavřít. big_smile
http://img11.imageshack.us/img11/5550/s … ot002m.png


PS: už se těším až se spojim s Martinem (Bendasem) a Alešem (Bílým) kvůli truhlařině a udělám konečně něco pořádnýho s top měničema na který se zatím doma jen dívám do krabic... to bude pak radost navrhovat. smile Zatím jen tiše závidím těm co něco teď dokončili.

Není co dodávat...

Re: Levný střeďáky a středobasy

Plný súhlas čo sa týka meničov TVM. Robil som niekoľko návrhov z TVM meničov na základe meraní, no za podmienky že sa má SPL udržať v tolerancii +-3 dB, fáza nemá mať odchylku väčšiu ako 15 stupňov a impedancia neklesne pod 75 % nominálnej impedancie, vychádza výhybka zložitá ako atómová elektráreň. Náklady na takúto výhybku vždy výrazne presiahnu cenu meničov, čo je z princípu nezmysel.  Preto radšej trochu viac peňazí do kvalitných meničov, pričom nemusí ísť hneď o SS alebo Excelli od Seasu. Dá sa povedať, že v strednej cenovej kategórii je k dispozícii dostatok dobrých meničov a pri dobrom návrhu je výsledok viac ako uspokojivý.  Z času na čas to je vidieť u prezentovaných projektoch. Ja osobne TVM držím palce (nech prežijú), ale pokiaľ by som sa mal rozhodnúť pre nejakú kúpu, asi by to nebolo TVM.  Skôr ma ešte stále fascinujú tie staré meniče a návrhy z polovice 60. a 70. rokov, ktoré v tom čase boli na vysokej technickej úrovni.

(upravil Zorg 27. 4. 2009 11:09)

Re: Levný střeďáky a středobasy

dawsoo, mohl by ses trochu rozepsat o L12RCY/P? Mám doma titanové aury NT1-204-8D 3/4" z madisnové hromadky. Chtěl bych postavit nějaké mini ptačí budky se subíkem, abych se konečně něco naučil, takovej překlenovací projekt na oťuknutí co to vše obnáší smile Nečekám žáden hig-end, prostě jen lepší věc třeba k počítači nebo na kinčo.
Takhle od stolu s datasheetem big_smile jak tak koukám na ty aury k zaphovi se mi pozdává dělička kolem 3-3.5k. Tak mě zajímá, co na to ty L12, jak se jim cca. bude spolu líbit. Zaph o nich píše, že kvůli zkreslení by je nepouštěl nad 2k. Jinak pod 100Hz od těch budek nic nečekám. Mirulu mě lámal do nějakejch TB, což by taky mohlo být v 4" zajímavé, ale už je to zbytečně dražší: W4-657 nebo lépěji W4-1337.

(EDIT: možná jsem je měl vzít od kyselyma, kterej je teď prodává...)

(upravil dawsoo 27. 4. 2009 12:06)

Re: Levný střeďáky a středobasy

Zorg:
mam je te´d doma na otest a na měření, až se k tomu dostanu dám ti stopro vědět jak na tom jsou... jsou to ty kyselkovy co nabízí na prodej... pokud by byly dobrý tak proč ne, ty aury s tím to by mohly bejt hezkej mikroprojekt smile kdyby to bylo apolitko s dvěma ks na bednu tak bych se že to nebude pod 100 hrát vůbec nebál.. myslim že k 70Hz by snima šlo jít bez problému páč součtová plocha by byla vyšší než třeba u jedný L15. Jinak k L12 jsou to hezky hrající a na svůj rozměr poměrně hluboko jdoucí perfektně rovný měniče... v raw zobrazují excelentně prostor a mají výbornou konzistenci.Zkreslení proměřím ale upozorňuju že to není vůbec určující parametr protože jsem se několikráte přesvědčil že to jsou věci který spolu nesouvisej..jen něco napovědí o tom jak je reprák udělanej.

Není co dodávat...

(upravil trumtululu 4. 7. 2009 11:03)

Re: Levný střeďáky a středobasy

kto by vedel poradiť,..rozmýšľam o zapojení d apol od monacoru,.. , podobne ako v  concorde visaton,... cca100l objem 2xsph 200ke na výškach DT-25TB alebo RBT-1516TB som trochu uletel,.. smile
ako stredy by sa najviac hodily kevlaryaj opticky,..  135ke,.. tej sa však trošku bojím na 1,5k mierny pokles,
zvukovo by tam asi najlepšie hodil msh-116, alebo sph-102 kep ale ti asi nedočiahnu,..  deliace pácmo by bolo cca 350-400 3k-4khz u 102ke  700-5000hz

Web

Re: Levný střeďáky a středobasy

se 102kou muzes vklidu pouzit rbt-95, vazne! a delit klidne 6-7khz. No a spodek se nabizi...200ke...at je to designove sladene... delicku dole spis jeste kousinek vys 800Hz.

Re: Levný střeďáky a středobasy

200ke budú dve, aj 102,..  rbt-čiek sa nebojím, zatial som lepšiu výšku ,. čo sa týka skreslenia nepočul,.  tak nebolo ich zas tak veľa,.  ale čosi bolo:Dlen som myslel, že ked tam budú pekné šunty z kevlaru big_smile a ktomu plastová placka, ktora výzerá ako ako nejaká lacná hračka z obchodu vše za 1 euro big_smile ale,zapovaženie to stojí,..zvukovo 102-jka vs. msh 116??..  ten sa zdá vyrovnanejší,...

Web

Re: Levný střeďáky a středobasy

sice rbt95 a sph102kep jsou hodne levne menice, ale kvalitou a zvukem jsou trosku jinde, vazne... 102kep si myslim ze je zvukove lepsi alespon pro me. Nicmene je to trosku neprimereny srovnani... 102 je spis 3" a 116 je 4" a navic papir... Ta kevlarova kombinace bude podle me i vyrazne snazsi na navazani a taky tam bude vice prostoru pro manipulaci a jeste budes mit "netradicni" design.... 200ke jsem neslysel tak nevim... mozna by se daly najit lepsi basaky zaty prachy, ale uz to nebude materialove sladeny a designove uz vubec ne...Podle toho co jsem ale o nich slysel to neni rozhodne pruser...

pzn. ten narust k vysim frekvencim u 102kep je obrovska vyhoda ikdyz se to tak na prvni pohled nemusi zdat, nicmene az to budes mit v bedne zmereny a budes simulovat vyhybku rychle pochopis smile navic zvukove tu 102ku muzes delit nahore opravdu kde chces klidne mozna az na 10khz

(upravil trumtululu 4. 7. 2009 21:48)

Re: Levný střeďáky a středobasy

tak si ma prehovoril,.. idem do toho,.. prečo monacor,..??  pracujem s monacorom už dlhšie, s p. Škorcom u nás zo slovenska obchodujem už dlhšie takže aj ceny su trošku iné a  s možnosťou si dať repráče ešte aj na dph-ku  ma vijdu skoro na polovicu,.. asi tak, oslovil som aj iné značky tu na slovensku,seas,tie ma inšpirovali po tvm-kách ako prvé, visaton,.. a pod,...skončil som v monakore, tovar mi chodí cca 4-5 dnímax 7, široký sortiment,. a.. takže sa snažím z nich vyždímať maximum,. dizajnovo sú staromódnejšie, tiež by ich mohli trošku omladiť big_smile takžebude to 2x200KE 100Lteda 2x50L mi to vychádza v caade, 2x102ke asi 2x1,5l+rbt95 800HZ a 6KHz-7khz
,. asi takto je moja prestava
dakujem ti velmi za radu, skús mi ešte toto odsúhlasiť,. big_smile

našiel som tou už sa tu podobné v jednom threade riešilo, ale akosi asi z toho šlo,..

Web

Příspěvky [61 až 80 z 137]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 6 7 »»»

Audioweb.cz » Reproduktory » Levný střeďáky a středobasy

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£