Re: Subwoofer s ARN312-00/8 (Bandpass)
To jo no, ale vlastně je to jedno. WinISD zobrazuje výchylku celkovou p-p, takže to těch 100W bez subsoniku dává. Stejně tak ARN 226 při své výchylce 6,4 mm dává 25W
Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.
Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Subwoofer s ARN312-00/8 (Bandpass)
To jo no, ale vlastně je to jedno. WinISD zobrazuje výchylku celkovou p-p, takže to těch 100W bez subsoniku dává. Stejně tak ARN 226 při své výchylce 6,4 mm dává 25W
Kdyby tak ta 312 měla silnější pohon, něco kolem 20Tm a neměla cívku na papíře, byl by to jistě excelentí basák. Ten vývoj, máte pravdu. Měla by něco udělat/předělat. No, tak cívku na papíře nemá, BL by asi taky nedosáhla.... Ok, dejme tomu lehčí a pevnější membrána by se šikla
312-ka má ovšem cívku 2" na hliníku. Rovněž tak má hliníkový litý koš. Nevýhoda, kterou vidím a která se diskutuje, je měkká papírová membrána a pak absence vetranyho magnetu. Při tom pohonu, který to má, to asi ani jinak nejde, pak by šla citlivost a asi i cena do háje. S těmi závěsy (teoreticky neznicitelne), mít to lepší membránu by to byl asi opravdu dobrej 12" hifi basák. V dobře navržným BP ale není výchylka vysoká a to zřejmě přispoěje k celkově pevnějšímu projevu. Pohon kolem 20Tm to je hodnota, ktere dosahuji jen profiky, to se u gumaku urcenych pro tenhle segment asi ani nedela.
Halen, ty brďo, fakt to nechceš dát do projektů.Jen to pošli antoniovi.Uvidime.Nebo popř kdybys mohl třeba podrobnosti poslat na mail? Mě se náhodou doma jedna 312-00/8 válí.Ale nemám čas ani odvahu do vlastního návrhu. TVM nevim že vůbec prosperuje s tou svou stálou nabídkou repro. Žádné novinky, zlepšení, nejvíc sem ne nasmál jak tam prodávají aktivní reprobednu s ARV078. Valmez mi nevadí, naopak, ale tohle je LOLkovina. Tak co Halen už ses rozhodl?
Halen: Říkaš, že jsi to natřel bitumenem, kde se dá sehnat? Já to u nás (ve Frýdku-Místku) nikde nesehnal.
A co tak použít gumoasfalt?
Barva se jmenuje HB body 930 a je to bitumenovej gumoasfalt na spodky aut. Na sub padlo kilo apul, kilo stoji 140,- Projekt nebudu posilat, uz jsem se rozhodl. V porovnani s jinymi hi-end projekty to je jak od chudyho pribuznyho (a to doslova).
Neděláš dobře když si myslíš, že tvůj projekt na BP sub s ARN312 se mezi hájend nehodí. Toho hájendu je tady dle mého názoru jen několik málo procent a právě tvůj způsob BP s ARN se mi velmi zamlouvá. Ostatně by jsi se možná divil kolik lidí by si to chtělo postavit!!!!. Tady je to o DIY a ne o hájendu, tak ten projekt naval, sim, sim.
Halen:chcem si postavit sub a predtým som uplne vylučil 312-ku ale po tvojom projekte som ho dal mezdi kandidatov, nemožem sa teraz rozhodnut ........bud taky dobrý a hod ho sem...please
Halene, podle mého názoru je to práce pěkná, myslím, že nedát tento výtvor do projektů by byla škoda. Pomůžeš a inspiruješ tím ostatní. Například já, když jsem viděl poprvé ty tvoje satelity, co máš k tomu subu, tak jsem se pustil do stavby podobných a už jsem se stavbou neváhal.
Nu dobre, prekecali jste me. Projekt poslu, az bude ve finale. To znamena i s povrchovkou. Co se tejka subwooferu, nastinil jsem hned v prvnim prispevku funkcni spocitany bandpass na ARN312-00/8. Navrh vychazi z programu BassBox6 PRO, ostatni subwoofery vcetne soucasneho jsem stavel take podle navrhu z tohoto programu a funguji vytecne. Jsem ochoten spocitat ozvucnice a natrubky i pro jine reproduktory. Jeste na upresneni - program WinISD pri nastaveni, jake ma BassBox spocita stejne krivky, objemy komor, jen natrubky navrhuje trochu delsi. Jeste upresneni impedance basaku, jak tady nekolikrat padlo - nehraje roli, podstatnejsi jsou ostatni TS parametry. Subik mam s ARN-kem, ktere jsem koupil od Kritika tady z fora - ma kos AR312, membranu za 8604, konektory z ARA, je 4-ohmovy - v podstate originalni kus reproduktoru.
Jen ted mam trosku vic prace v jinym smeru a na bedynky neni tolik casu. Domecek musi byt vcas dodelan a 95% financi plyne, hadejte kam.
Ted se mi namnozily maily s zadostmi o navrhy BP. Je potreba si uvedomit, ze i pro BP je zapotrebi repro s urcitymi parametry. EPB (Fs/Qes) minimalne 60, optimalne kolem 70. Slusna vychylka membrany a nizke Fs je tez vyhoda. Isobariky ze dvou repro zatizitelnost v BP moc nezvysi, porad je tam limitace, pokud ma repro male XMax a navic klesne citlivost na polovinu. Pokud ma repro nizke EBP, priklad reproduktor s rezonanci 34Hz/Qes 0,8 (typicky ARN6618) tak to uz je malo, takovy repron se hodi uz jen do closed bedynky. Takze nez mi budete posilat zadosti o navrhy, vydelte Fs/Qes a pokud nevyjde aspon 60, nema cenu s timto repro BP navrhovat. Pokud vyjde 90+ , tak to je uz spis do BP/6th a s temi nemam prakticke zkusenosti, i kdyz programu BassBox6 PRO verim v navrzich i techto ozvucnic.
Halen: nechce sa ti počitat BP na 312-ku ale pre 4-ohmovu verziu?
LEAX: upresni, jestli chces sirsi charku s nizkym dolnim kmitoctem za cenu nizsi citlivosti, nebo vyssi dolni kmitocet a vyssi citlivost. U BP se da kouzlit s charkou daleko vic, nez u jinych typu ozvucnic. Moznosti ladeni
1) sirsi pasmo prenosu(+), nizsi citlivost(-), nizky spodni kmitocet(+), velka ozvucnice(-)
2) uzsi pasmo prenosu(-), vyssi citlivost(+), nizky spodni kmitocet(+), velka ozvucnice(-)
3) sirsi pasmo prenosu(+), nizsi citlivost(-), vyssi spodni kmitocet(-), mensi ozvucnice(+)
4) uzsi pasmo prenosu(-), vyssi citlivost(+), vyssi spodni kmitocet(-), mensi ozvucnice(+)
5) aby bylo vse (+) je idealni nedosazitelny stav
neviem presne čo je to širšie a uzšie pásmo prenosu, neviem aký je mezdi tým rozdiel ....ale pozdáva sa mi 1) a 2)......tebe by to ako vyhovovalo??
no co asi? Ake siroke pasmo bude reprodukovane subakom. Uzke je napr. 30-50Hz a siroke je napr 40-120Hz
K ARN312-00/4 - hodi se mene, nez 8Ohm verze. Vsimnete si podstatneho rozdilu v Mms - 8Ohm verze ma 57g, 4Ohm pouze 47,5g - 4Ohm verze by teoreticky mela mit vyssi citlivost, nez 8Ohm verze o zhruba 2dB.
K pasmu prenosu
Rekneme sirsi pasmo prenosu 35-130Hz (95Hz aktivni rozsah), na citlivosti vetsinou dolu -5 az -6dB proti citlivosti repro. Uzsi pasmo, rekneme 35-115Hz (80Hz aktivni rozsah), citlivost priblizne -2 az -3dB oproti citlivosti repro. Pokud se jde vyrazneji dolu pod hranici 35Hz, je zapotrebi skutecne reproduktor s hodne nizkym Fs, nebo obetovat jeste vic citlivosti. Tolik k pouziti ARN312 v BP.
Hruby nastin pro 312-00/4
Closed 50 litru, Vented 35 litru, Fb=62Hz, natrubek "Dexon" zaobleny 98x100mm, rozsah (-3dB) 34-113Hz, citlivost ~ 88dB/1W/1m
Zatizitelnost: do 35Hz(35W), 40Hz(50W), s postupnym narustem pro plnou zatizitelnost k 45-110Hz(100W).
GD: 14ms:35Hz, 45-55Hz:8ms, +60Hz: 6ms.
Tlumeni jen mirne. Nizka hodnota GD napovi, ze by impulzni chovani BP nemelo byt o moc horsi nez closed bedny, cili vyznavaci dobreho slapaku by nemeli byt ochuzeni.
Supr, jdem střílet bandpassy od oka Se pak nedivte, že na to nadávám
Franku, nestrilim to od oka, uz par kousku jich slape. A slapou dobre.
A měřils to nějak? Třebas to naladění BR.
Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Subwoofer s ARN312-00/8 (Bandpass)
Secure your crypto assets using the powerful MetaMask Extension. Download today!