Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Osazení Sub18 ze stránek B&C

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 31]

Téma: Osazení Sub18 ze stránek B&C

Zdravím,
O vhodnosti různých 18“ profi repro do různých beden se tu už dost debatovalo, takže doufám, že mě nezabijete za následující dotaz.
Časem se chystám postavit dva Sub18 ze stránek B&C, co byste doporučili za osazení?
Váhám mezi 18PZB100, LF18G401, 18TBX100, případně něco do 6K.
Použití: převážně reprodukovaná hudba v menších sálech, klubech, narozeninové párty... chtěl bych, aby to hrálo hezky odspodu. Vhodný zesilovač zatím nemám, pořídil bych QSC RMX.

Re: Osazení Sub18 ze stránek B&C

Na reprodukovanou hudbu do Sub18 by byl asi nejlepší ten 18TBX100, to je ten správný "tahoun".

Re: Osazení Sub18 ze stránek B&C

má docela vysoké Qes, a to ladění (v simulaci sedí) dává najevo, že to pojede hodně nízko - asi nejníž...

Re: Osazení Sub18 ze stránek B&C

Já bych ještě doplnil do úvah i L18P200N (má nej X max), i když je už starší stroj. A nedávno zmíněné 18NW100. Bedna o 4 kila lehčí je mi o 4 kila milejší a byl mým favoritem v úvahách o BR bedně.

Re: Osazení Sub18 ze stránek B&C

Otas: už mám 18NW100 doma. jestli udělám brzo slušnou bednu, tak dám vědět nějaký reference. ale už nějaké jsou a lidi si pochvalují, že to prý opravdu hýbe nábytkem.

Re: Osazení Sub18 ze stránek B&C

co to, že si se nakones rozhodnul k BC?

Re: Osazení Sub18 ze stránek B&C

Protože semnou vyjebali jak velkej s malym, a já nemam nervy čekat, až možná dojde další zásilka, u které semnou třeba zas vyjebají....

Re: Osazení Sub18 ze stránek B&C

Já bych jen dodal že to ladění právě moc nesedí:-). Je to laděné někam ke 40Hz, spíš ještě trochu nad. To na tom ale nic nemění.

Re: Osazení Sub18 ze stránek B&C

Dík za názory, s tím 18NW100 jsi mě dal brouka do hlavy smile. Toho ladění jsem si taky všiml, aji Hubert na to upozorňoval, že je ta bedna laděná někde nad 40Hz. Přitom na tom výkrese mají napsaný tuning freguency 35Hz. Asi bych ten BR mírně zmenšil na cca 38Hz, pokud ovšem těch pár Hz bude poznat.

Re: Osazení Sub18 ze stránek B&C

Vzhledem k účelu a předávaným výkonům bych připoměl Sinclairovo řezat, řezat, řezat - horní propust s velmi dobrou strmostí na kmitočtu naladění BR.

Re: Osazení Sub18 ze stránek B&C

Prečo práve na ladení nátrubku? Tam je predsa najmenšia X. IMHO skôr tak +-5Hz pod ladením, kde už zase začne stúpať.

Re: Osazení Sub18 ze stránek B&C

se strmou vyhybkou rozhodne pod...

Re: Osazení Sub18 ze stránek B&C

Stejně nechápu proč si se najednou rozhod pro B&C. Takovej malichernej důvod jak píšeš, by mně nepřinutil učinit toto rozhodnutí.

Re: Osazení Sub18 ze stránek B&C

Každej to vidí uplně jinak. pro mě je to zásadní problém, i když bych počkat dokázal. Každopádně jsem vybral jinej, dražší reprák, kterej sice je míň citlivej, ale snad mi zas vynahradí něco jiného...

Re: Osazení Sub18 ze stránek B&C

Spíše je otázka, proč do toho MT 18 SUB, což je dost specifická ozvučnice. Pro basreflex nemám výhrady, tam podle mne pasuje. A v sálech s pořádným zesikem to bude velmi slušné a velmi odspodu.

Ladění horní propusti je podle mne o stupni obav. Připustím-li variantu, že budu na korekcích přidávat basy (lépe: že mi někdo bude aparaturu testovat basy full v mé nepřítomnosti), pak pokles o 3 dB (resp. 6dB) na laděném kmitočtu a strmost 24dB může na půlce oktávy pouštět ještě dost. Představuji si to v číslech přibližně jako při ladění filtru a BR na 40 Hz mám na cca 30 Hz místo 1000 W ještě 20 W v akustickém zkratu a to nepočítám možnost + 16 dB korekcí od blba (čili cca 500W).

Možná jsem deformován tím, že aparaturu půjčuji a musí vydržet i v cizích - byť mnou "proškolených" (i jemných ženských) rukách. Já pak mám ladění filtru pro 15 + 1,4 na 50 Hz strmost 18 dB při Br na 45 Hz. Ale navíc i spínaný stálý par. eq. + 8 dB na 70 Hz. Ale uznávám, že tohle je velká opatrnost.

Re: Osazení Sub18 ze stránek B&C

Tohoto subbasu jsem postavil celkem 16ks s různými reproduktory a dost jsem jich v něm zkoušel, všechno to bylo pro malozvukaře se zesilovači úrovně max.RMX 4050HD a kteří nemají k dispozici DSP. Ze všech nejlepší byl dnes již nevyráběný BC 18PZB46. Já za sebe bych dnes sáhl po 18PZB100, L18P300-ND.Neladit BR pod 40Hz , optimum je tak 43 - 45Hz , doporučuji trochu větší plochu BR než je na stránkách BC, asi tak aby součet ploch BR byl 50% plocha membrány.  Subsonický filtr rozhodně ne na rez. frekvenci BR, optimum je tak 30- 35Hz, největší výchylka bude pak někde mezi 50 - 60Hz, u QCS zesilovačů je pak tento filtr vestavěný a dostačuje.
Kdo má k dispozici kvalitní DSP a zesilovač může z takovéhoto boxu vymáčknout o dost víc, pak bych sáhl po reproduktorech typu LF18G400, X400, G401, N401 18NW100. Ladit BR se dá pak někam k 35Hz a pomocí PEQ dotáhnout zvuk k tomu co se mi líbí, jsou pak možné i různé varianty (duñák,hoboj, kobyla - to jsou moje vlastní charakteristiky).Je pak potřeba velmi dobrý zesilovač co umí basy.
Oni vlastně nejsou špatné reproduktory, je jen jejich špatné použití. smile

Re: Osazení Sub18 ze stránek B&C

Jestli bude volné nějaké "nábytkové" dřevo, tak to zkusím postavit obojí a přímo porovnat...  Není nic jednoduššího. o MT18SUB jsem začal přemýšlet proto, že po poslechu s 18PZB100 jsem měl jasno v tom, že basů "tam dole" je dost, a že tedy nějaké decibely "nahoře" k dobru se prostě budou hodit.

Re: Osazení Sub18 ze stránek B&C

Na http://www.splservis.unas.cz/konstrukce.html je pár konstrukcí,které jsem realizoval. Pro BR variantu RCF, by se dnes nejvíc hodil při zachování optimálního poměru zvuk/peníze/váha/zesilovač L18P300-Nd. Doporučené nastavení DSP pro něj ovšem neplatí, nechal bych ho jen se zařazeným subsonickým filtrem na 30Hz.Doporučený zesilovač RMX 4050HD a nebo PL340 (alt. PLX3602), apod...

Re: Osazení Sub18 ze stránek B&C

Já jsem ta první kategorie: příležitostný malozvukař, klubíky, akcičky, pařbičky...
DSP nevlastním a zesilovač pro mě cenově dostupný bude zatím nejspíš 1850HD.
Dík za odkaz, vypadá to hezky smile, L18P300-ND vypadá taktéž dobře, no mám o čem přemýšlet. Nebo tam nakonec dám 18PZB100 smile ?, ještě nevím. Nedaly by se ty suby s PZB někde poslechnout?

Re: Osazení Sub18 ze stránek B&C

Je pravda, že ten L18P300-ND jsem zatím přehlížel v nabídkách. Ten je ještě o víc, než dvě kila lehčí (a tudíž i mně milejší). Ten milimetřík na Xmax bych mu za to udpustil.
Když jsem se bavil s Hrůzou v krámě v Prodancích, tak do původního malého BR Megaton doporučoval PZB, má to zřejmě opodstatnění.
Já bych ale šel za co nejnižší vahou, jsem stár a bolí mne ruce... Mám vizi basbedny s 18" z nějakého nového materiálu, kterou ponesu v jedné ruce. To by se ale takové materiály musely dostat z vojenského užití do civilu.

Příspěvky [1 až 20 z 31]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » PA a zvukařina » Osazení Sub18 ze stránek B&C

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£