Téma: Stavba subwooferu

Dobrý den,

mám na Vás prosbu.
Mám aktivní satelity o výkonu 2 x 150 W RMS,
Reproduktory: 12“ basový, horna
Citlivost (1 W/m): 99 dB
Max. SPL (1m): 126 dB
Frekvenční rozsah: 45 – 20 000 Hz

a chci si postavit aktivní subwoofer k těmto satelitům. Uvažoval jsem o 15 palcovém basovém reproduktoru ( od 25 nebo 30 Hz) a o typu ozvučnice s akustickými obvody. Jako zesilpvač mám vybraný modul 500W s tranzistory MOSFET. Tímto Vás žádám o radu jaký použít reproduktor,  plánek na stavbu bedny, rady, typy atd. Podotýkám, že jsem laik. Chci aby suubwoofer měl pořádné basy a pořádný tlak!!! smile Subwoofer chci používat na hraní na menších akcí.

Děkuji

Re: Stavba subwooferu

Budeš to muset trochu upřesnit, jinak je každá rada na nic. Jaký 12" a jaká horna s jakým driverem, případně pokud jsou to tovární výrobky tak od jaké firmy a jaký model? Ten 500W zesilovač je co zač? A konečně kolik peněz na to máš?

Re: Stavba subwooferu

Satelity jsou tovární výroby od firmy SKYTEC - XXL PA 12“ aktivní. Zesík do subu je od jedné .... firmy vlastní výroby, maximální stálý výkon je 500 W + nějaký ten zdrojík. Max 8 až 10 tisíc.

Re: Stavba subwooferu

No, vzhledem k nevalným satelitům bych ti asi doporučil BC 15PS76, to je taková zlatá střední cesta. I tak bude (budou) ten sub kvalitativně mnohem výš než ty satelity. A kdybys časem pořídil lepší satelity, nebude potřeba měnit i suby. Hnát ho ale k 25-30Hz je blbost. Požadavek zároveň na tlak a zároveň na rozsah se dost špatně kombinuje, je to vždy kompromis. Pokud to budeš používat spíš doma, udělej cca 120-150l bednu, BR na 35-40Hz. Pokud potřebuješ tlak při akcích, nalaď to ve 110-120l na cca 45-47Hz. Tomu by výborně vyhověl  např. plánek od BC speakers - Sub15 http://www.bcspeakers.com/SGG/PDF/206.pdf . Stejně to ale s jedním 15" subem při 500W nebude žádné práskání do hrudníku. Tomu by pomohl silnější zesilovač a větší počet těch subů (aspoň dva). A nezapomeň na subsonický filtr, který odřízne kmitočty pod naladěním BR.

Re: Stavba subwooferu

Děkuji za radu!!!!  Co dát místo BC 15PS76, Eminence DELTA-15LF  nebo Beyma SM 115/N? A jaký by jsi mně doporučil satelity? Říkáš, že Skyteky jsou s.... ? Uvažoval jsem Tapco Thump TH-15A nebo Gemini GX-450, popř. nějaké jiné, které mně doporučíš.
Dají se udělat bedny jen s výškama a basy hnát přes subwoofer? Jen se ptám, možná to je blbost! smile

Re: Stavba subwooferu

To BC ti nebylo doporučeno jen tak.
Je vidět že chceš šetřit, a to není dobré. Jako absolutní minimum na opravdové hraní by se dala vzít Eminence Kappa15LF, delta už nebude stačit ani špatným satelitům.

(upravil KarelXth 9. 1. 2009 9:09)

Re: Stavba subwooferu

Jak píše Crash-Delta rozhodně ne, Kappa LF je reálnou možností, ale jen v případě že je cena na prvním místě. Má totiž plechový koš a 8Kg magnet na něm, čili jí hrozí nebezpečí deformace koše. 15PS76 má litý koš a je odolnější a i parametrově lepší reproduktor. Satelity nebo cokoliv jiného od firmy Gemini rozhodně NE. S těmi Ťapky nemám zkušenosti, ale myslím, že to bude mnohem lepší. Pod satelity 15"/1" bys ale už mohl uvažovat o 18" subech. Tam by pro tebe asi byla jasná volba 18PS76, což je za tu cenu skvělý reproduktor. Jinak i fullrange bedny se při používání se suby většinou nenechávají hrát celé pásmo. Když subbasy přeberou reprodukci nejnižších basů, satelitům se "uleví".

Re: Stavba subwooferu

Pánové já Vás nemít!!!!! smile Přesvědčili jste mě o tom BC!!! Koukal jsem na tu 18PS76, ale výkonnostně mně připadá stejná jako ta 15 od BC nebo se pletu? Poznám rozdíl, když budu hrát s 18 místo 15? Nebude lepší hnát ty suby přes klasickej zesík, popř. jaké značky doporučíte, abych se nenapálil!!  Děkuji.

(upravil KarelXth 9. 1. 2009 12:48)

Re: Stavba subwooferu

Ano, rozdíl mezi 15PS76 a 18PS76 bude a určitě ne zanedbatelný. Navíc ta 18PS76 se spokojí i s cca 140-150l, což už není takový rozdíl. Bezproblémové zesilovače jsou modely od firmy QSC.

Re: Stavba subwooferu

Nebude ta 18 pomalejší oproti té 15? Poradíte ještě se stavbou vhodných satelitů k těmto basům nebo se vyplatí  koupit si hotové bedny?

(upravil KarelXth 9. 1. 2009 13:42)

Re: Stavba subwooferu

Pomalejší než 15PS76 teoreticky být musí, nicméně 18PS76 rozhodně není "pomalá" ani "tupá", neboj se. Právě naopak je to citlivá 18" s lehkou membránou a poměrně silným magnetem, která je se slabším zesilovačem (okolo těch 500W) díky svojí citlivosti ve výhodě.
Pokud jsi schopný si postavit satelity sám, zkus postavit Megaton EM151, to jsou slušné bedny. Plánek včetně odladěné výhybky najdeš na Prodance.

Re: Stavba subwooferu

viděl bych to uplně stejně...

Re: Stavba subwooferu

ne, to není reálné, protože ta výhybka je odladěna pro deltu. je to středobas. ono šetřit je pěkné, ale zase moc to nejde...

Re: Stavba subwooferu

Dávaj ty Megatony pořádný výšky, aby to těma 18 nebylo moc přebasovaný? Poradíte ještě jak naladit tu 18 do subu, aby byl kompromis jak pro vnitřek, tak pro venek?

Re: Stavba subwooferu

Megaton "dává výšky" podle toho jaký výšky tam jsou namontovaný. D220Ti je akceptovatelná, ale krok opět k BC by mohl přinést zlepšení. Těžko radit když jsi to neslyšel a nemáš názor na to jestli by se to zvukově líbilo nebo ne.

udělat klasický bassreflex, 150- 180 litrů, ladění 45-50Hz. Větší bedna s nižším laděním pohraje hloubš. Jiný kompromis se s tím nedá udělat.

Re: Stavba subwooferu

Volvacek: Tazatel nechtěl dělat EM151 s Deltou LF, on chtěl dělat subbas s Deltou LF.

Storm69: Pod ty EM151 by klidně mohly být ty 18PS76 dva na každé straně, přebasování se bát nemusíš, rezerva v basech je spíš veliké plus. Ty EM151 jsou, jak už jsem psal předtím, hodně slušné. Dva kusy EM151 puštěné doma ti urazí kokos i bez subu a venku to bude se suby na menší akce s přehledem stačit. Jinak já jsem dával 18PS76 do bedny 140/43 a šlo to taky. Samozřejmě nějaký ten Hz nahoru či nějaký ten litr navíc tomu jedině prospěje.

Re: Stavba subwooferu

Kolik dávaj ty EM 151 stálýho příkonu? Budou dobrý i na ven? Něco jsem tady o nich četl, že venku nic moc. Nebo poradíte nějakou jinou osvědčenou výkonější konstrukci satelitů? Aby nebyly moc těžký, ale zároveň i výkonný a cenově zlatá střední cesta, něco jako ty 18PS76. Zvučení středních ( větších) akcí. Prostě satelity na ven i vnitřek, plus (zatím) dva ty subby 18''. Jaký poradíte crossover? Jak moc ovlivní kvalita zesíku, kvalitu zvuku? Jaký dřevo poradíte na stavbu a materiál na výplň ( do subbu se také dává nějaká výplň)? Poznám já, jako laik rozdíl  kvality zvuku mezi GXem a RMXem od QSC? Laik ......

Re: Stavba subwooferu

storm: to záleží na použití, na zesilovači, a na hudbě. někomu vydžej 400W, někomu ani polovinu. +- to koresponduje se střední hodnotou příkonu, která by se měla pohybovat třeba polovině až čtvrtině RMS příkonu - tedy pokud budeš hrát nějakou dynamickou jednoduchou hudbu, zvládne to víc, a pokud to bude něco monotónního a trvalého, snede méně.
větší akce je co?
subbasy podle satelitů - vlastně celkového rozpočtu... Crossover za malé peníze od Behringera.
Otázky o kvalitě jsou nezodpověditelné. K dobrému zesilovači vedou uplně jiné kvality. Na PA se používá březová překližka, případně pro trvalé instalace akceptovatelná MDF. Výplň leckdy nemusí být žádná.
Rozdíl mezi RMX a GX jistý je. kvalitu zvuku ale často nemusí postihnout, je tam jiné zhoršení kvalit. Kladeš příliš mnoho špatně položených  otázek a poskytuješ příliš málo relevantních informací.

Je potřeba vědět
1) co se bude hrát případně komu
2)kolika posluchačům
3)kolik to má stát
4)jak to může být velké a těžké (větší a těžší bývá trošku levnější)
5)zda-li uvažuješ nad kvalitou ale hlavně provozní kvalitou, stálou funkčností, stabilitou a životností, zda je to důležité
6) další věci - jak často to pohraje, jak se k tomu budete chovat a další věci, na které přijdou další otázky poté co odpovíš na tyto.

Re: Stavba subwooferu

Ot. 1. disco 70, 80, 90 léta, trance, občas rock
     2. max 400 lidí
     3. něco navrhněte a pak se uvidí
     4. jeden satelit max 30 kg
     5. určitě stálá životnost, funkčnost, stabilita a kvalita poslechu
     6. 1 za týden, max. za 14 dní, chování - výborné!!! smile

Re: Stavba subwooferu

no, podle toho co píšeš bude záležet na tom, jak plánuješ rozšířit svůj aparát později. Někdy vyjde lépe ho předem trošku předymenzovat. Je ve stejné velikosti lepší a silnější, oddálí se jeho zdvojování, a až na něj přijde, bude to zas lepší než zdvojení toho horšího, a zas se dostaneš logicky dál, a na vrcholek se dostaneš s míň bednama, což v konečném důsledku nemusí stát víc.

Satelity: pro 400 lidí minimálně rozumný 15" + 1" nebo 1.4", možná 2x12 + 1,4" což bude ale váhově naštíru.
třeba BC 15HPL76 + DE250 + horna A7570 - vše v měření odladěné na prodance, by mohl být dobrý kompromis. v případě více volných chechtáků třeba přidat na 15NDL76 nebo začít uvažovat o lepším driveru. Tenhle návrh tě vyjde na cca 7500 za repráky a vyhybku na kus + konstrukční materiál. Užitná hodnota velmi vysoká... Zesilovače v nouzi Behringer/ tapco, ale spíše QSC řady GX a hlavně RMX. výhoda je poctivá výroba, vysoké standardy kvality a hlavně ta životnost oproti levnějším, které leckdy nemusí hrát víc nahlas, přestože na sobě mají napsáno vyšší číslo.

suby: pokud jde o dobrý poměr velikost/zvuk/cena, rozhodně by stálo za to uvažovat o BC 18PS76 a v případě potřeby je jednoduše zdvojovat. to u satelitů tak lehce nejde. na 400 lidí budou dva na stranu absolutní minimum. Je tedy dobré rozhodnout, zda se nevyplatí "víc decibelů v jedné krabičce" a zkonstruovat nějakou citlivěší ozvučnici, typicky s lepším reprákem. Na basech krmit spíš výhradně QSC.