Re: Leach Amp po milionté

Sinclaire, tim kondikem s odporem budeme zes tyrat nejenom vykonove(proudove), ale i co se tyce stability? Kdyz tohle nedokaze zes rozkmitat, tak uz nic?

Web

(upravil Vasi 12. 3. 2009 18:28)

Re: Leach Amp po milionté

Tohle testování mě trochu taky zajímá. Ten kondík paralelně s odporem testujete jen pro sinus nebo i pro obdélník? Protože pokud i pro obdélník, což znamená dosti strmé hrany a obrovský nabíjecí proud a neúměrné zatížení zesilovače, které snad při normálním provozu nemůže nastat (to už je spíše test přežití). Nevím proč, ale mě se tato meteda nějak nelíbí, ikdyž vím, že to takto dělá téměř každý. Kdyz už, tak bych k tomu dal seriově odpor, třeba 2R2, nebo zbastlit nějaké náhradní schéma repro. Ale je to jen má úvaha......

Web

Re: Leach Amp po milionté

Ja bych si predstavoval R + paralelni RLC

Web

Re: Leach Amp po milionté

Takže mám první info ohledně měření na modulu.

Prozatím jsem oba moduly prověřil na zátěži 2 Ohmy. S ohledem na plánované nasazení modulů jsem jako budicí signál použil 100Hz sinus. Modul byl připojen na 2 kVA EI trafo filtrace 4x10G na větev. Napájecí napětí naprázdno +-73V. V této konfiguraci jsem při okem pozorovatelné úrovni limitace(na tenhle okamžik asi budu vázat clip detektor) na výstupních svorkách naměřil 41,5Vef. Což jestli dobře počítám do 2 Ohmů představuje cca 850W.
Zkoušel jsem i obdélník na 1kHz a vše O.K. Bohužel jsem nestihl test zdokumentovat. Druhý pokus o vybuzení modulu s cílem to nafotit nevyšel. 2Ohmový přípravek ( 5 paralelních 10R/10W v misce s vodou) to nepřežil. Keramické pouzdra rezistorů popraskaly jak vlašáky. Koupím větší vatáž a pokus určitě zopakuju.

Re: Leach Amp po milionté

Jawis: nebylo by lepší použít nějaký měděný drát vinutý bifilárně v tý vodě, nebo přímo odporový drát?

Re: Leach Amp po milionté

Kolik by toho měděnýho drátu muselo být, aby to mělo 2 ohmy?

Web

Re: Leach Amp po milionté

Tak taky by to bylo řešení ale asi tam chtě nechtě vznikne nějaká ta indukčnost (z toho bych měl strach) a hlavně by to byla celkem výkonná vysílačka no ne?? : )

(upravil sinclair 18. 3. 2009 13:16)

Re: Leach Amp po milionté

Ví tady někdo přesně, jak vypadá bifilární vinutí? smile
Když už jsme u toho...

Znouzectnost je obyčejný železný drát. Má při průměru např. 1mm dostatečný měrný odpor na to, aby ho nevyšlo mnoho a přitom má dostatečnou plochu a průměr, aby se nepřetavil, kór ve vodě.

Web

Re: Leach Amp po milionté

sinclair: Co třeba prodlužovací kabel navinutý na bubnu?
nebo se pletu?

Re: Leach Amp po milionté

Otevřeně se přiznám že jsem tenhle pojem zaslechl poprvé.

Re: Leach Amp po milionté

http://rott.zde.cz/
odporové normály

Re: Leach Amp po milionté

Hezké, takhle nějak jsem si to vyloučení vlivu indukčnosti představoval.

(upravil Dingo 18. 3. 2009 17:35)

Re: Leach Amp po milionté

Hmm, ten měděný drát je blbost. průměr 1mm má měrný odpor 0,0223ohm/1metr takže pro 2ohm cca 90m a to je na dvě věci.

Odporový drát bude asi to nejlepší řešeni: http://www.e-conrad.cz/odporovy-drat-25-ohm+dp50510/

Re: Leach Amp po milionté

Půlmilimetrový odporový drát při 1kW výkonu prskne jak žárovka a je po něm.
Pro takové výkony je třeba zátěž složit z 50-100W výkonových odporů na keramice, aby to mělo nějakou tepelnou kapacitu a drát neuhořel, chladit buď transformátorovým či silikonovým olejem, nebo sakra rychlou vrtulí.
Výkonové odpory až na 100W jsem viděl v EZK.

Web

Re: Leach Amp po milionté

Já myslel ten drát složit paralelně, to by už mělo stačit.

Re: Leach Amp po milionté

No asi to ještě jednou zkusím s těmi rezistory. 5 kusů paralelně spřažených 10R/20W to snad při dobrém chlazení snad pár vteřin vydrží.

Jinak se dají koupit i 1kW rezistory, jsou nádherně pouzdřené v duralové tubě s žebrováním a vlastním chlazením, regulovaným ventilátorem atd. Ty jsou ale dražší než byl můj DIY konec.....

Re: Leach Amp po milionté

Dingo připomínáš mě studenta kterého nejmenovaný klasik málem zfackoval pod hradem Matůša Čáka za to, že neuměl odčítat a sčítat impedance. Víš kolik metrů  bys potřeboval při pararelním řazení drátu a výsledném odporu 2Ohmy? Tak to bych platit nechtěl.

Re: Leach Amp po milionté

george: prodávají to po 5m a pokud jsem dobře počítal, tak na 2ohm v paralelu stačí 2x1,6m.

Ovšem určitě se dá sehnat odporový drát, který vyhoví daným požadavkům a účelu - nežijeme v době socialismu....

Re: Leach Amp po milionté

Dgingo určitě dá, ale nebude to dražší jak dvacet výkonovejch odporů, který to ve vodě/oleji zmáknou. Já potřeboval do 4 ohmů narvat nějákých 150W a měl jsem to navinutý odporovým drátem a konce naletovaný na banány. Po necelý minutě mi začal odkapávat cín. Daleko lepší zkušenost mám z paralelním řazením 10 nebo 20w odporů paralelně..
Ty stowaťáky z EZK vypadaj pěkně, ale stojí tuším 400,-/ks

Re: Leach Amp po milionté

Zkuste někdy navšívit větší fabriku kde mají veliké mostové jeřáby(20t). Pokud je ještě používají a mají funkční elektroúdržbu, tak budou mít na 100% někde navíc odpory z předřadníků o velikostech 4 a 8 ohmů. Jsou vynuté odporovým drátem na keramicá tělíska. Kolik to má watů nevím, ale sráží se na nich kurva hodně.