Téma: Leach Amp po milionté

Zdravim,

Mám dotaz pro zkušené a odvážné bastlíře. Kolik se dá vymačkat z obvodového řešení leachampu?? Za předpokladu že nebudu šetřit na koncových tranzistorech dejme tomu 5-6 párů MJ 15023/MJ 15024, Sneslo by to při přenastavení proudové ochrany 2 Ohmy? Vím že záleží na napájecím napětí, ale chtěl bych z toho vymačkat při dvou modulech v můstuk 1000W/4 Ohmu. Zajímalo by mě co osadit do do budících a rozkmitových stupňů ať to vydrží a je to dostupné.

Zkoušeli jste už někdo?? dík.

Re: Leach Amp po milionté

Zkušený bastlíř nemusí být odvážný a odvážný bývá pohříchu dost nezkušený..
Pokud umíš počítat, rozumíš té topologii a umíš pracovat s datasheety, není problém zmůstkovat Leachy i na 1500W/4ohm. Pokud ale jednu z uvedených věcí neumíš, nepouštěj se do toho, bude to stát jen kupu peněz.

Web

Re: Leach Amp po milionté

To sinclair: No řekněme že se v problematice celkem orientuju. Kompletně diskrétních řešení jsem postavil už řadu. Jedno dokonce podle vlastního návrhu 300W/4 Ohmy a chodí výborně. Proto taky vím kolik to dá práce. To je důvod proč se ptám. A já nemám v plánu objevovat ameriku pokud už to udělal někdo předemnou. Takže pokud někdo a strašně o to prosím pošle seriózně vypadající návrh budu mu velice vděčný.

(upravil sinclair 13. 12. 2008 0:22)

Re: Leach Amp po milionté

Můžeš klidně použít původní, nebo Voráčkovy desky. Akorát koncové tranzistory a emitorové odpory dáš zvlášť na chladič, není zrovna nutné používat 30MHz typy, ostatně 4MHz typy MJ21195/MJ21196 jsou mnohem odolnější, než jejich rychlejší bráškové. Se 4MHz typy je Leach i při "drátovém" propojení desky a koncových tranzistorů poměrně dobře stabilní-za předpokladu, že jako kolektorové a emitorové fousy se použije lano 4-6mm2, báze stačí tenké. MJ15024/15025 už bych nedoporučoval a koncové tranzistory v plastu pro takový výkon už vůbec ne.
Na 1000W/4R ti bohatě stačí napájení +/-70V, v každé polovině můstku pět párů a budič není třeba nijak upravovat ani přeosazovat. Jinak tam není nic, co by se nedalo běžně koupit, snad jen bych doporučil na osazení diferenčního zesilovače 2N5401/2N5551 od ONS a vřele doporučuju koupit 2N3440/2N5416 od STM, mají malý vzájemný rozptyl parametrů.
Ostatně v Aldaxu máme v nabídce kompletní sadu součástek na Leach, mimo koncových tranzistorů, takže to nemusíš shánět po kousíčkách.
Zdroj bude muset být festovní, filtrace nejméně 2x30G/80V pro jednu můstkovou dvojici, což lze vyskládat v paralelním Nipponu 10G/80V při jedné objednávce v Aldaxu, máme tam i 50A značkové můstky.
Vřele doporučuju buď dvě 1,5kVA trafa, případně jedno 3kVA s dvěma nezávislými symetrickými vinutími, nezapomeň i na nějakých 2x17V pro krmení případného symetrického předku, popřípadě cca 1x10 až 1x19V pro výkonné ventilátory.
Nic na tom není.
Ale dost pochybuju o tom, že se ti podaří někde sehnat tzv. jednodeskové řešení.

Web

(upravil Jawis 15. 12. 2008 13:34)

Re: Leach Amp po milionté

To sinclair:

      Mockrát díky. Trafa budou určitě dvě. ty 3 kW sólo bych asi nesehnal a pokud ano byly by s tím jenom problémy tuším. Pošlu info a fotky jak jsem dopadl. Přes svátky bude čas tak se do toho pustím.

Jo ještě dotaz. Neměly už by být ty budiče na spol chladiči s koncákama???

(upravil sinclair 22. 12. 2008 21:20)

Re: Leach Amp po milionté

U Leache nemusí.
Pro všechny šetřílky včetně Jawise, co by chtěli tahat kilowatty například z levných Toshib 1943/5200:
Neexistuje momentálně žádný výkonový pár kromě MJ21195/21196, který by dokázal v rámci SOA a požadovaných výkonů bezpečně dodávat potřebné proudy do zátěže. Pokud si to neumíte spočítat, kolik paralelních párů Toshib by bylo třeba na požadovaný výkon do dané impedance, raději nic nestavte, protože to pak stojí jen zklamání, spoustu práce, ztraceného času a peněz.
Je třeba vzít např. v úvahu i značný fázový posuv na zátěži a pokles jmenovité impedance soustav i hodně pod nominální hodnotu, tohle všechno je třeba při návrhu takového zesilovače mít na paměti.
Dle mých kritérií by zesilovač 1000W, navrhovaný pro zatěžovací impedanci 4 ohmy měl bez problémů ustát impedanci 2 ohmy buď s dostatečnou proudovou rezervou, nebo se proti značně snížené impedanci umět ubránit proudovým jištěním.
Není to taková sranda, jak to na první pohled vypadá. Švihají tam desítky ampér, v kondenzátorech je naakumulovaná obrovská energie a každý malý přehmat je trestán tisícikorunovými škodami.

Web

Re: Leach Amp po milionté

Zdravim všechny a zvláště sinclaira.

    Nevím jak jste přišel na to že chci leach osazovat těma toshibama a už vůbec nevím jak se ze mě stal šetřílek. Pouze jsem chtěl slyšet názor na sérii zapojení které v posledních měsících Alan Kraus chrlí jako na běžícím pásu. Prostě než se do něčeho pustím, chci probrat všechny možosti. Asi jsem chtěl hodně. Omlouvám se všem, které jsem urazil svými málo odbornými dotazy.

(upravil sinclair 24. 12. 2008 15:27)

Re: Leach Amp po milionté

No přišel jsem na to tak, že jsem si přečetl Tvůj mail. Člověku, který chce stavět 1kW zesilovač by opravdu mělo být jasné, kde jsou limity kterých součástek a jak zapojení správně dimenzovat.
Prostým pohledem na Alanovy věci /rozhodně netvrdím že špatné, to pozor/ je člověku s potřebnými zkušenostmi jasné, že ta zapojení příliš proudových rezerv nemají.

Postavit analogový zesilovač AB třídy s výkonem okolo 1kW a více opravdu není taková sranda, jak to na první pohled vypadá a částečně jsem si vylámal zuby i já, když jsem testoval možnosti párů MJ21xxx.

Za cenu nějakých malých ztrát na životech jsem postavil testovací zesilovač SpeakerDefloratorTM, jenž je schopen bezpečně dodávat výkon až 5.000W do 4 ohm, ovšem předpokladem je několik zásadních věcí:
Perfektní a přesná fázová inverze rychlým invertorem
Účinný chladicí tunel s tepelným odporem max. 0,2K/W s tím, že výkonové tranzistory jsou montovány bez izolačních podložek na perfektně připravený povrch, jednotlivé poloviny tunelu jsou od sebe odizolovány a tudíž je mezi nimi ss napětí až 230V
Regulovaný radiální ventilátor, schopný do hustých žeber chladičů dodat až 400m3/hod vzduchu
Rychlé budicí tranzistory s kolektorovou ztrátou 200W a Ic 16A
Speciální jádra na výrobu toroidních traf, schopné sycení až 2,4T, výsledkem je krátké vinutí a velmi tvrdý transformátor s obrovským proudovým nárazem do sítě, zvládnutelným pouze dvoustupňovým softstartem
Velmi dobré filtrační kondenzátory na napětí 160V
Speciální výstupní relé, minimálně Matsushita He1An

On takovýto zesilovač v podstatě k ničemu není, nejsou reproduktory, schopné takový výkon zpracovat, proto neskončil jako finální výrobek, ale jen jako testovací kit, jen jeden kanál.

Speciální žebra pro montáž až 40 párů TO3 i ventilátory lze koupit u Fischera, náklady jdou do desítek tisíc korun jen za chladicí systém.

Jak lze řešit cenově přijatelně a z dostupného materiálu zesilovač 1kW/4R se lze inspirovat rovněž u Alana Krause, v roce tuším 1998 v AR popsal poněkud fousaté, ale osvědčené zapojení zesilovače LowEnd 1kW.

Web

(upravil Betaron 24. 12. 2008 15:51)

Re: Leach Amp po milionté

Krausův Low End 1000W
http://img19.picoodle.com/img/img19/3/1 … 0f7b8e.jpg

edit. vycházelo to na pokračování v AR 8-12/2000 a dodatek v AR 5/2001
Kdyby celý dokument někdo vyvěsil, tomu jej pošlu. Je sbalený, cca 3,5MB

Re: Leach Amp po milionté

Sinclair, čo tak odfotiť ten zázrak a vyvesiť sem..Že sú Vianoce smile

Re: Leach Amp po milionté

kto by mal zaujem nech napíše pošlem mu to mailom....mám to zbalené na cca 5mb...aj mna by zaujimalo ako vypada 5KW zosilovač:D

Re: Leach Amp po milionté

http://martin.kurpel.eu/public  sem to prosím upni, bude to pre všetkých. Trebárs ako zip alebo rar. Keď bude názov súboru SpeakerDefloratorTM.rar tak link bude http://martin.kurpel.eu/public/uploads/ … atorTM.rar a bude sa to dať po kliknutí stiahnuť. Veľlké a malé písmená treba dodržovať. A bude to pre všetkých, nemusíš sa drbať s preposielaním.

Web

Re: Leach Amp po milionté

Na tu tvoju stranku som to hodil ale nejako mi nešiel ten link napísať nech to píšem ako koľvek nejde mi to sad:(:( .....tak potom daj link sem som zvedavý ako mal vypadať


rapidshare : http://rapidshare.com/files/176531386/l … w.rar.html
czshare : http://czshare.com/481039/H_z3/low_End_1kw.rar
hellshare : http://www.hellshare.com/257572/low_End_1kw.rar/

(upravil sinclair 25. 12. 2008 10:58)

Re: Leach Amp po milionté

Není na tom nic k vidění. Jsou to dvě speciální žebra sešroubované 3mm sklolaminátem k sobě do tunelu, na žebrech je dohromady osmdesát pouzder TO3, přes plechovou redukci připojený radiální větřák, k tomu tři destičky a kupa drátů. K tomu trafo jak kráva, 50A můstek a deset elytů 3.300uF/160V.
Nic pro bastlíře, jak jsem napsal, je to jen testovací kit.

Web

Re: Leach Amp po milionté

sinclair napsal:

Speciální jádra na výrobu toroidních traf, schopné sycení až 2,4T ...

A copak je to za materiál, co má sycení přes 2T ??
Jestli tu jeden tak trochu nekeca smile

Re: Leach Amp po milionté

Nekecá Vašku. Odpovídá tomu jednak cena holých jader /cca 3k za 3kVA/, jednak to vysvítá i z navíjecího předpisu. Sám výrobce /Waasner myslím/ tohle sycení připouští. Nevím, co to je za materiál.

Web

Re: Leach Amp po milionté

Leoši, musím tě pochválit jaké máš kontakty, Waasner ten materiál tají před celým světem, ani norma EN 10107 nic takového nezná, ale tobě to dodává a ty můžeš pak pařit na 2,4T.
Aby se to neprovalilo, tak v rámci konspirace Waasner měří ty nejlepší materiály maximálně do 2,25T, když už jsou normálně přesycené.

Re: Leach Amp po milionté

Sinclair snáď si nemyslíš, že sa nájde niekto kto by tú 5 kW kurvu chcel stavať smile. Ja som len chcel vidieť chladiaci systém čo uchladí cca 2 kW tepla. Ale keď nie tak nie.

(upravil sinclair 29. 12. 2008 6:09)

Re: Leach Amp po milionté

Ty 2kW tepla /je to dokonce ještě víc/ samozřejmě platí jen při ustáleném sinusovém buzení, kdy mi z tunelu fičí kvanta 70°C vzduchu. S přirozeným hudenbím signálem je tepelná situace o dost příznivější.

Prošmejděním netu jsem zjistil, že se pravděpodobně pořád ještě vyplatí stavět výkonové zesilovače, ovšem až od výkonu cca 1.200W/4ohm výše.
Dokonce i nepříliš značkové zesilovače jsou v této výkonové kategorii poměrně drahé, např. DAS Audio s výkonem 2x1.400/4 stojí cca 60.000Kč..

Web

Re: Leach Amp po milionté

A čo poviete na zosilovač alana krause 2x1600W ktorý vyšiel v amaru 11/2006 oplatilo by sa to postaviť????