Téma: Výroba phaseplugu

Dotaz na nějakého šikulu od strojů, třeba Betarona: nevěděl bys jestli se taková věc dá vyrobit nějak normálně, tj. relativně levně a rychle na normálním soustruhu a různé rozměry, a nebo je na to potřeba CNC? Předpoklad, že si člověk sežene kulatinu hliník nebo měď. Prostě jestli se o tom dá vůbec uvažovat a vyplatí se něco takového v malém počtu kusů tvořit. Na intertechniku mají hliníkové a jen malý průměr, do 170C je to málo smile

http://img384.imageshack.us/img384/9694/2702lll8.th.jpg

Re: Výroba phaseplugu

Na klasice tohle vyrobíš tvarovým nožem (tzn. nějaký známý z nástrojárny ti vybrousí nůž z radeka) nebo kopírovacím zařízením. Ke kopírovacímu zařízení asi přístup nemáš.
Pokud ano, tak potřebuješ vzor pro kopírování -nějaký už hotový kus nebo třeba z laseru popř. vodního paprsku vypálenou šablonku. Jinak borci soustružnící jsou schopní toto udět jakoby sdruženými posuvy. Tím myslím, že zárověň vede OD OKA nůž ve dvou osách, v tomto případě by třeba z deseti kusů byly dva natolik podobné, že by se daly použít.
Výše napsáno platí za předpokladu, že je phaseplug plný..

Re: Výroba phaseplugu

doufam, ze si uvedomujes, ze hlinikovym,nebo medenym phaseplugem zasadne zmenis elektricke parametry reproduktoru a muze ti ztoho vzniknout peknej paskvil

(upravil Zorg 3. 12. 2008 15:46)

Re: Výroba phaseplugu

php bude uvnitř plný.
Kolik by teda odhadem mohl stát vyrobit ten nůž z radeka? Pro každou velikost bych předpokládám musel mít jiný nůž. Pak už jen naběhnout k někomu se soustruhem a mělo by to jít sekat jak baťa cvičky?

luikas: jj, přijď si poslechnout 170CP smile

Re: Výroba phaseplugu

Tohle by neměl být problém pro CNC soustružníka. Dáš mu výkres, nakreslí (naprogramuje) si to v nějákým AlphaCamu a vyjede Ti to za pár minut. I bez special nože.

Já jsem si taky v práci nechával udělat phaseplug (míry přibližně jak u jakýhosi Seasu, už si to nepamatuju). Z plastu s přídavkem skla. Bylo to bez problému, drsnost povrchu pod Ra 1,5..

Web

Re: Výroba phaseplugu

omg co jsem to rozpoutal? yikes smile

Web

Re: Výroba phaseplugu

V noži možná problél nebude, dal by se použít jakýkoliv starší nůž, jen musí mít dostatečnou velikost, aby bylo z čeho brát.
S těmi velikostmi je to složitější, záleží na tvaru vybroušení. Tady ti jasnou odpověď nedám. Cena bude od půllitru nebo pár stovek výš...
O vhodnosti NC soustruhu tu nikdo nepochybuje, pokud k němu ale nemá člověk přístup..

Re: Výroba phaseplugu

radime klid,kdyžtak to poputuje na smeťák big_smile