Téma: Ozvučnice pro subbass

Potřeboval bych poradit ohledně toho jaké subbasy postavit.Chtěl bych je požívat na vnitřní i venkovní Akce.Spíše ale venku.Jako satelity budou prozatím použity 2x(15"+12"+3xpiezo)repro z hadexu takže nic moc.chtěl bych pod každý jeden Subbas uvažoval jsem o Megaton EM15 bass,ale dočetl jsem se tady že nezahraje tak dobře pod 80Hz.Jelikož na tom budeme hrát Hlavně Hardcore,Hardtek,Dnb atd. tak je toho řešení asi nevhodné.Mohl by mi někdo poradit jaký subbas by byl vhodný. předem díky za rady.

Re: Ozvučnice pro subbass

V prvom rade treba postaviť dobré satelity. Napr. 15"+driver a nie hentie sračky..

Web

Re: Ozvučnice pro subbass

Napr. Wbin s BR strbinou ako sub alebo iny velky front load horn.

Re: Ozvučnice pro subbass

záleží taky čím je EM15Bass osazený,a kolik jich je. Myslím, že ve dvou kusech už s 50Hz není moc problém, i když výše to samozřejmě hraje víc....

Odkud jsi? v sobotu jedu do Mladý Boleslavi poslechnout dva kousky těchhle bedýnek, a taky MT18Sub - mám totiž přesně stejný problém jako ty, s tím že nevěřím co kdo píše. Ne že by tu lhali, ale "hodně" může pro někoho jiného být "málo", a popisovat na internetu jak něco hraje, nebo taky jak chutná kuře, není možné pro tazatele adekvátně odpovědět.

Re: Ozvučnice pro subbass

Jsem z Ostravska.No a kdybych ty Em15bass osadil třeba BC 15PL100 nebo něčím podobným změnilo by se to hodně ještě jsem uvažoval o MT18Sub.Ale nevím co je lepší.Nedali by se třeba tyto dva skombinost.že bych měl na jedné straně jeden em15bass osazený třeba tím BC.vedle toho MT18sub a jako satelit em151.Byla by to dobra kombinace ?S tím že bych to stavěl postupně ...

(upravil Crashpc 27. 11. 2008 17:50)

Re: Ozvučnice pro subbass

no, změna přeosazením lepšího repra je větší, ale to automaticky neznamená víc basů "tam dole".
MT18Sub určitě pohraje níž, a myslím že to je přesně ten kompromis mezi "málo citlivým" bassreflexem a hornou co nakope.
Spojovat tyhle dvě ozvučnice sice jde, ale ne jen tak. Musel bys na to mít zvlášť zesilovače, a minimálně vyhybku s natáčením fází, spíše ale procesor... Takže bych řekl, že tudy cesta (kvůli financím) nepovede. Rozhodně dostaneš lepší výsledky s totožnýma bednama za méně peněz...

Jak říkám - počkej do soboty do večera, stojím před stejným rozhodnutím jako ty. Budu mít připravený samply náročnejch basovejch skladeb, bude se testovat "kam až to hraje", kolik to hraje, jestli to nahoře nehučí, vše na hudebním signálu, tak ti snad třeba můj závěr trošku pomůže. Předem jsem k těm Em15kám lehce skeptickej.


Dnes mi jeden člověk hodil link na tohle:  http://speakerplans.com/forum/forum_pos … 8&PN=4
mohla by býti velmi zajímavá alternativa. Zkusit třeba nejdřív poskládat z dřevotřísky, a kdyby se osvědčilo, tak udělat... Pokud to nikdo neudělá, asi nějaký to pětikilo vyhodim, a Zkusim to příští rok postavit.

Re: Ozvučnice pro subbass

Zdar zesleýí jaké maš nato zeska jamam doma Bassreflex s kappama a hrajo bezvadně
a prodavam je za 6500kč obě
jsou 1eok staré a hrané malo.a hrajou dobře jak venku tak i uvnítř ale potřebiješ nato zesik nejmín 600W na stranu.

Re: Ozvučnice pro subbass

neni ten MT18 něco jak scooper..?

Web

Re: Ozvučnice pro subbass

Ty makovice jedna! Jednak se nauč psát, a jednak se člověk ptal na výběr subbasu, nikoli na nucení bassreflexu s kappama. od toho tu jsou soukromé zprávy. Je vidět, že jsi to ani pořádně nečetl, protože jsem tu psal přesně tos provedl - vysvětlovat někomu "jak to hraje pěkně" je opravdu k prdu. Maximálně to může mít trošku váhu, když to říká nějakej zkušenej člověk, kterýmu to desetkrát hrálo opravdu dobře, tak mu napojedenácté uvěřím, a to jen orientačně.

Writer: vypadají všechny ty bedny podobně. ale o scoop nejde. Nejdřív si musíš uvědomit, že mnohé typy ozvučnic se dají mutovat, a taky mutují. MT18 byl shledán jako Horn-flex. Tedy jeho konstrukce je taková, že je složen z velmi velkého a účinného bassreflexu, kterej je tak dlouhej, že na vyšších frekvencích (kde už bassreflex přestává fungovat)  funguje jako horn. Tedy podle definice vlny a jejího šíření, prostě reflexy začnou fungovat jak vlnovody a zářiče....
Proto taky ten trefný název- Horn-flex.

(upravil wR1t3r 27. 11. 2008 20:12)

Re: Ozvučnice pro subbass

hmm hmm zajimavé...:) protože právě někde jsem četl že ty scoopery sou na*** smile)

Web

(upravil Crashpc 27. 11. 2008 20:29)

Re: Ozvučnice pro subbass

Kdyby byly na pyču, tak by se nevyráběly (oni už se fakt moc nevyráběj big_smile ). Mají svá pro a proti. Mogale o tom něco na speakerplans psal.Pro zájemce půjde spíš o specifickej zvuk. co se SPL týká, už to jsou bedny na svou velikost mnohokrát překonané. Nic tak atraktivního na nich není. Jsou prostě jendny z mnoha.

Re: Ozvučnice pro subbass

http://www.d-a-s.cz/planky/ostatni/MT18 … -X_V10.pdf   

tady je plánek na mtsub.

http://www.prodance.cz/download/EM15bass.pdf

em15bass

http://speakerplans.com/index.php?id=18superscooper

superscooper

scooper je největší a hraje subjektivně nejvíce. Em 15 je nejmenší a hraje subjektivně nejméně. Malá bedna se lépe stěhuje. MTSUB hraje taky hodně, musí se nakrmit. MTSUB není příliš závislý na osazení, hraje dobře se vším (18sound, RCF,...). Od všeho je dobré mít alespoň dva kusy na stranu, EM15 možná i více. MTSUB je univerzální, hraje jak venku, tak i na malém parketě vevnitř. EM15 má reproduktor schovaný vevnitř, takže ti do něj nenateče tolik piva... takhle by se dalo pokračovat, každé má své pro i proti.

Moje slovní popisy přednesu daných beden ti asi volbu neusnadní, raději se jich zdržím, nejlepší je si reprobox poslechnout. MTsuby má spoustu zvukařů. Scoopery spíše technaři, zvukařů méně. EM15 už tak časté nejsou.

A jsou i jiné konstrukce

crash: jestli nehučí? to je slabý výraz, jsou to všechno bučáky, velký bučáky smile  chce to řezat nízko

(upravil Crashpc 28. 11. 2008 6:48)

Re: Ozvučnice pro subbass

moula, ale to víš že říznem, ale kvůli tomu že ten reprák bučí ho nebudu řezat na 60Hz. Na takovou bednu sere bílej tesák. A právě pojem hučí je taky dost individuální.

Re: Ozvučnice pro subbass

Mne zaujala nabídka v Megatonech na Hornflex 15, což by mohlo spojovat nízkou hmotnost, vysoké SPL (i SPL max). Zřejmě už tuhle ozvučnici vychytali i pro 15", osvědčená pro 18" s RCF 18X400 prý zní výtečně.

Re: Ozvučnice pro subbass

Omlouvám se že se tlačím do tématu, ale mám otázečku.

    Je někde k mání výkres na hornflex nebo ještě lépe na bandpass s 15"? Bylo by to osazeno RCF 15LFG401. Zdá se mi že kromě hornů a BR toho na ty 15" moc k dispozici není.

Re: Ozvučnice pro subbass

Výkres na 18" hornflex je k dispozici volně na netu, přinejhorším ho mám - doufám - stažený. 15" jsem zatím nikde neviděl. Podotýkám, že na repru se nesmí příliš šetřit (vysoké Bl, Xmax, rychá odezva atd.), pak je to nářez...

(upravil Crashpc 28. 11. 2008 17:32)

Re: Ozvučnice pro subbass

Postavil jsem taťkovi 15" hornflex. Dopadlo to tak, že je to bedna velká skoro jak na 18", protože se zmenšila +- jenom o komoru za reprákem, takže osazováním 15" neušetříte prakticky žádný prostor, bude to hrát logicky míň, a pokud by jste chtěli i ten bassreflex ještě nějak zmenšit, tak už na tu první část jména Horn-flex můžete zapomenout uplně. Někde jsou i obrázky nějakých hornflexů na netu a v bazáči prodance - můžete se kouknout. Bedna jak pro 18", jen je v ní 15"....
Ještě donedávna jsem se snažil osvědčené konstrukce nějak vylepšit svou chytrostí, asi jako každej kdo s tim seriózně začíná, a tudy cesta nevede. ty bedny jsou maximálně optimalizovaný a osvědčený, pokud se neosvědčej, tak se dělá revize do té doby než se osvědčej, nebo jsou prostě uvrženy v zapomění. Pokud někdo někde něco vylepší, tak zákonitě na úkor něčeho jiného co nevidí, a pokud tomu opravdu rozumí (mnoho lidí si jen myslí že tomu rozumí), tak to vylepšuje s tím vědomím, že je to pro osobní potřebu, a nikdo jinej už to nedocení, nebo třeba při prodeji nekoupí, páč to je prostě bastl.

Re: Ozvučnice pro subbass

Asi se s tím hoši v Megatonu poprali úspěšněji, pokud v údajích neřádí šotek:
Váha 18" hornflex bez repra: 44,5 kg, objem dle vnějších rozměrů 288 litrů. SPL 103 dB (RCF 18X400) 60 - 250 Hz +-3dB
Váha 15" hornflex bez repra: 26,5 kg, objem dle vnějších rozměrů 155 litrů. SPL 102 dB (BC 15 NW 76) 55 - 300 Hz +- 3 dB
Rozdíl samozřejmě bude v SPL max, obzvláště na nejnižších kmitočtech.
Ze zkušeností s mými NDM 152 si myslím, že na dřevě nešetřili, není to jejich zvyk.

(upravil Crashpc 29. 11. 2008 18:27)

Re: Ozvučnice pro subbass

jak může být slabší (BC a navíc neodym typicky méně citlivé repro) menší reprák být na 55Hz na tom lépe než 18", to by mě opravdu zajímalo.  to musel řádit šotek.

sini: tak jsem dojel z poslechu. Je to asi na delší povídání, ale spíš poslech, páč to co se dělo asi nedokážu dost dobře popsat. Co ale dokážu popsat je, že v místnosti se ty horny absolutně nechytaly, přestože místnost rozvibrovaly prakticky stejně intenzivně jak MT18Sub. Na interní použití jsou ty horny takřka nepoužitelné. aspoň z mého pohledu. Zato MT18 tam dole tlačila hodně, a nějaký manýry na bassreflex, aby mi dole nechyběly nějaký decibely na basy mě rázem přešly smile Horny spíš nutěj mrkat, Hornflexy fakt hejbaly vzduchem hodně moc.

Re: Ozvučnice pro subbass

kurva, rozepiš se wink