Téma: Navržení výhybky

Zdravím ...
byl by mi tu někdo schopný navrhnout slušnou výhybku za solidní peníz ?...

Re: Navržení výhybky

Zdravim.

    Jistě by se tady našla celá řada více či méně zdatných borců, kteří by za nějaký peníz vyhybku navrhli. Otázkou zůstává kolik z nich pak bude schopno vyhybku a potažmo celý reprobox odměřit a nést následky svých činnů.... : ).

Re: Navržení výhybky

Jawis:
Myslím že v tom problém není pár lidí odsud se stydět rozhodně nemusí protože nemá zaco spíše naopak  ... Já tipuju že se nikomu nechce dělat povětšinou pro ně už nezajímavý věci ,neb většinou ti co  něco uměj nemaj moc čas (většinou jsou vytížený jinou prací nebo jinejma věcma)... myslím že by určo pomohlo se zmínit z jakejch zhruba měničů to bude a jakej koncept to má bejt a kam má kvalitativně namířeno big_smile Pokud jde o zajímavý projekt tak má větší šanci uspět s poptávkou tohoto... (tím neříkám vůbec že se to týká mě... já na to nemam čas vůbec teď a pár lidem jsem pomohl nastartovat měření aby tu bylo víc lidí co toto může nabízet.. Nechápu jednu věc proč lidi co nemaj tyhle věci se pouštěj do stavby od píky??? Proč si vybíraj repráky a dělaj bednu dřív než je cokoliv změřeno? Proč nepoužijí nějakej hotovej plně odladěnej projekt? Ve spoustu threadech se tohle probírá co je a co není dobrý... já bejt v týhle fázi tak jdu spíše touto cestou..


Kdo něco ví a umí měřit a asi i návrh nebude probléma:
Pistole - Sev čechy
Boramyr - Záp čechy
Check - Praha (má ban ale je na mailu)
Sendy - Nevím
Antonio - Moravěnka Severní?
Alexej - Nevím
Kyselym - Jižní Moravěnka
Jarous - Jih čech

Pokud jsem na někoho zapomněl tak se omlouvám neznám vás všechny kluci... smile Jinak myslim že málokdo to bude dělat dnes už z čistého entuzialismu... někdo je drahej někdo to udělá za flašku třeba... big_smile

Není co dodávat...

Re: Navržení výhybky

dawsoo:   Krásně jsi to napsal. Přesně moje řeč. A odpověď na tvoji otázku proč se lidi pouští do věcí od píky?? Je to jednoduché. Až ve chvíli kdy tomu trochu člověk porozumí si uvědomí jaký je to problém vyrobit vyhybku tak aby to k něčemu bylo. Že nestačí jenom napsat impedanci obou měničů a dělící kmitočet do těch správných políček a všechno bude hotovo. Chce to zkrátka zkušenosti.

Abych neutekl od tématu.

   To FiX..          : Jestli ještě nemáš koupené měniče tak se drž odladěných, zde nejčastěji doporučovaných sestav. V hifi se moc nevyznám v profi se trochu orientuju. Jestli chceč doporučit nějaké osazení z kategorie profi, napiš specifika a uvidíme. Měřit dokážu taky (Ostrava) Všechno včetně směrovek a vyzařovacích map.
   Pokud už jsi nějaké měniče koupil, tak to bude horší. Zkus alespoň napsat co jsou zač.

Re: Navržení výhybky

No já tu z nich mámím výhybku přes půl roku a pořád nic, asi mi nezbyde než postavit jí podle vzorečků a pak to jen tak orientačně zkouknout nějakým pochybným mikrofónem přes zvukovku.

Re: Navržení výhybky

2 Jawis - to máš doma točnu a spol., nebo máš přístup někam (VŠB, Ad..., I....) ?

Web

Re: Navržení výhybky

Nepér: Keď sa nevyznáš, tak namiesto mámenia okopíruj hotový a pochválený projekt. Už si mohol pol roka hrať a posielať ďakovné listy.

S tou poznámkou o stavbe podľa vzorčekov asi nikoho nevyprovokuješ smile

Re: Navržení výhybky

možná myslel nahradní schéma?

(upravil Nepér 27. 11. 2008 0:50)

Re: Navržení výhybky

Bubuxin: Kdyby mi hotový projekt vyhovoval, neváhal bych ho použít. To že mi za půl roku není nikdo z místních zabenděnců schopen jakýmkoliv způsobem vyjít vstříc skutečně není důvod k posílání děkovných dopisů a znáš-li nějaký lepší způsob, než vyjít z hodnot podle vzorců, sem s ním. Samotného by mě to zajímalo.

Re: Navržení výhybky

To Sendy:

   Na VŠB pracuju. Dělám akustika a mám bezdozvukovou komoru + 4 kanálový analyzátor Bruell & Kjaer. Na bedně jsem schopný změřit všechny běžně udávané charakteristiky. Při troše dobré vůle i parametry samotných měničů.

Re: Navržení výhybky

To bubxin: Nečerti  se. Nikdo ti nemůže za to, že jsi vybral kombinaci měničů na kterou vyhybka prostě odladěná není. A proč není? Pravděpodobně proto, že k sobě asi moc nejdou, takže ladění vyhybky by bylo pravděpodobně velmi složité. Myslím že počet a spektrum odladěných kombinací zde a na prodance je už natolik široké, že si musí vybrat opravdu každý. Ale klidně sáhni po vzorečcích. Obzvláště pro třípásma je to čisté šílenství.

Re: Navržení výhybky

To mělo patrně patřit mně...
Opět trochu (OT) odbočím k mému příkladu, danou kombinaci jsem konzultoval zde na fóru, viz http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=4767 , takže doměnku že k sobě moc nejdou bych vyvrátil, úplně by mi stačilo, kdyby mi tu někdo napsal, že pro daný účel (pro ty pomalejší: fakt to nemá být high-end) stačí použít výhybku z krámu, nebo ji navrhnout nahrubo podle vzorců a pak jí tak a tak, použitím toho a tohodle nahrubo změřit a podle toho upravit citlivosti, posunout dělící kmitočet tam, či tam. Za to bych byl opravdu rád. Namísto toho tu čtu, jak jsem neschopný, že si nedokážu vybrat, že nevím, co je nějaká kapsle, a že to vůbec dělám, že podle fotek to musí hrát stejně nahovno a že navrhovat výhybku je pod naši úroveň, promiň jestli to zní nějak proti tobě, ale atmosféra zde mi připadá taková.

Re: Navržení výhybky

Nepér:
Napiš Checkovi. Pískne Ti to a budeš moct jet  načisto. Ale připrav se na to že už to asi nebude za "rýži" a bude mít na TVM "blbý" kecy.

Re: Navržení výhybky

Nepér:
Mi se nezdá že by se ti tady někdo snažil jakýmkoliv způsobem něco naznačit. Akorát  referujem z vlastních zkušeností (většina z nás šla někdy i touhle cestou). Souhlasím s tebou v tom, že hodnotit reprosoustavy podle fotek je holý nesmysl. Jediné co jde z fotek trochu odhadnout je úroveň zpracování. Bohužel podobně je tomu i s návrhem té výhybky tady na fóru. Jestli to chceš udělat takhle zkusmo tak ti opravdu stačí to jednoduché softwarové udělátko (ale zkusil bych alespoň LSP Cad). Pak buď budeš mít štěstí nebo smůlu. Největším problémem obzvláště u třípásma je chytit fázi. Jakous takous charakteristiku doma odladíš celkem solidně, ale odladit to i fázově je problém. Pak se ti taky může stát, že budeš tančit s přítelkyní po obýváku a bude se ti zdát, že někdo točí z korekcema. Ale dost keců do HiFi moc nfušuju. Jestli jsem někoho urazil, omlouvám se.

(upravil dawsoo 28. 11. 2008 19:25)

Re: Navržení výhybky

Jawis:
Myslím že tím co jsi napsal nikoho urazit nemůžeš,naopak napsal jsi to naprosto výstižně a přesně...

Nepér:
Nevím proč se čílíš? To aby ti někdo pomáhal si rozhodně nevynutíš... tudy cesta určo nevede navíc bubuxin ti to napsal poměrně srozumitelně a jasně... umíš li pendrek nepouštěj se do žádnejch samostatnejch akcí a postav buď něco hotovýho a odladěnýho dle plně zdokumentovanýho projektu ... nebo nestav nic a kup něco rozumnýho z druhý ruky v obou případech ať zvolíš cestu kerou chceš to ve výsledku bude úplně jinde....

... nechápu proč lidi co tomu nerozuměj a nemaj žádný zkušenosti za každou cenu chtěj dělat svůj vlastní projekt a ještě se divěj že když navíc stavěj z TVM tak se na jakýkoliv ladění každej kdo měří akorát tak z vejšky vy.... (myšleno plošně ne konkrétně na nikoho)

Není co dodávat...

(upravil bubuxin 28. 11. 2008 20:30)

Re: Navržení výhybky

Sledujem, že som bol párkrát oslovený a niekto chce po mne radu čo robiť a ako som postupoval.
Ja som projekt okopíroval a nehambím sa za to. Je to ďaleko lepšia a schodnejšia cesta ako sa trápiť sám. V podstate je jednoduché nainštalovať program a meniť súčiastky vo výhybke. Aj tak neviem čo na monitore sledujem. Keď mi to ako tak došlo, tak som zistil že to nie je taká prča ako na začiatku. A keď som sa začítal do fóra, tak som zistil že hranie sa s výhykou na PC je niečo úplne iné ako vybrať meniče, postaviť bedňu, odmerať repro a až potom sa hrať s výhybkou.
Takže ešte raz. Skopíroval som toto
http://audioweb.cz/vase-tomas1.htm
a výsledok je tu
http://audioweb.cz/viewtopic.php?pid=84311#p84311
Myslím si, že repro k sebe pasuje. Netvrdím že nič lepšie nie je, ale ja som veľmi spokojný. Kto budete mať cestu okolo, zastavte sa na posluch.

Ešte jedno malé rýpnutie ma napadlo. Nemyslím nikoho konkrétneho, ale niektorým by fakt prospelo viac čítať a hlavne trošku rozmýšlať nad tým čo prečítali. Riešenie by našli aj sami smile

(upravil Nepér 29. 11. 2008 13:32)

Re: Navržení výhybky

Já tady ale stavím, respektive upravuji bedýnky za maximálně 2 tisíce CZK a nečekám od toho v žádném případě zvuk, jako z něčeho za skoro 30 tisíc, jestli jste si toho ještě nevšimli. Úplně by mi stačilo, kdyby někdo z vás audiofilů reálně zhodnotil situaci, řekl si aha, TVM, obyč výška, bedna malá, tuhost podprůměrná, bude ti stačit výhybka z krámu a budeš spokojen, chceš-li lepší výsledek, pak si udělej výhybku podle vzorečků, třeba s kompenzací indukčnosti podle hodnot z datasheetu a hotovo. Namísto toho jsem považován za póvl, co tomu nerozumí a že to mám radši zahodit celý a že jsem se do toho vůbec pouštěl...

Re: Navržení výhybky

Tak si kup výhybku z krámu, nebo oslov checka, nebo methmana nebo Michala když jsi pražák mad

(upravil bubuxin 29. 11. 2008 15:08)

Re: Navržení výhybky

Nehnevaj sa, ale chalani už väčšinou stavajú niečo drahšie. To že ťa niekto posiela do prdele je dané ich skúsenosťou, že taký lacný projekt nestojí veľmi za námahu. Výhybky z krámu nestoja fakt za pozornosť. Keby si si vybral repro a k nim postavil hotovú a odladenú výhybku, verím že by si sa dostal do 2 tisíc, ale výsledok by bol určite niekde inde ako s hotovou výhybkou. A tvoja spokojnosť tiež. Možno nie hneď od začiatku, ale po čase keď si na zvuky zvykneš a zistíš že to hrá ozaj dobre za tie peniaze.

Pozri do bazáru
http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=5575

(upravil dawsoo 30. 11. 2008 0:45)

Re: Navržení výhybky

Nepér:
Nikdo tě nepovažuje za póvl ale kdybys aspoň trošku do toho viděl,věděl bys že udělat dobrou vyhýbku není legrace a sežere to dost času ... takže pochop zas ty že nikdo kdo je už dál  se sračkama typu TVM nechce a ani nebude zabejvat,protože ví že ty repráky sou na hovno (parametrama,zvukovou kvalitou,provedením i rozptylem parametrů) a jakákoli byť i zaplacená práce by pro většinu z nich byla jen ztrátou času na něčem co nemá smysl se tím seriozně zabejvat a čekat adekvátní výsledek za vložený čas) kerýho ti co něco umí povětšinou nemaj nazbyt.. to je celá tahle záležitost..myslel jsem žes pochopil,ale evidentně asi moc ne, pokud chceš něco do 2k tak  se možná ptáš špatnejch lidí...Bude to znít tvrdě ale s takovýmhle rozpočtem si je jednoduše a prostě nemůžeš dovolit...  to je celý.

Není co dodávat...