Téma: Aparatura

Zdravím Vás,  měl bych pár dotazů, nebo spíš jeden velký dotaz ohledně stavby celého PA.
Jde o to: v tuto chvíli vlastním aparaturu o dvou subwooferech v bassreflexu osazené RCF L15P200AK (okopírovaná bedna od RCF) a dva nevalný satelity (ani se nebudu rozepisovat).
A celou tu aparaturu bych potřeboval kompletně rozšířit, což znamená jednak stavbu nových satelitů. Napadá mě nějaká osvědčená kombinace 2*12" + 1,4" ovšem netrvám na tom a rád si nechám poradit, což je také důvod proč píšu. A druhak bych potřeboval rozčířit ty spodky. Ovšem nejsem si zcela jistýco chtít, zda li zůstat u těch 15" v bassreflexu a pouze navýšit jejich počet či zvolit zcela jinou koncepci (třeba hornflex) a proč? zda li 15" či 18". pokud 15" tak jestli zůstat u těch L15P200AK.
Celá aparatura by byla využívána k nájemnému zvučení a to čehokoliv jak venku tak vevnitř (proto se osobně přikláním k bassreflexům)

předem vám děkuju za rady a postřehy. Vojta

Re: Aparatura

To záleží na tobě. Každopádně když už jdeš do něčeho tak velkého měl bys mít představu jak co hraje, nebo si to(něco podobného) nejdřív někam poslechnout. Bassreflex z hlediska PA je nejslabší typ ozvučnice. Jeho výhody jsou dobrý zvuk, který jde docela "odspoda", dobrá použitelnost v interiérech, a dá se udělat více malých bedýnek, takže pokud tě trápí převozitelnost, je to lepší volba. To ale musíš rozhodnout ty. Pokud chceš pokračovat, doporučuju ti volit nějakou cestu nakloněnou směrem k SPL - účinnější ozvučnice. Bandpass, Hornflex, horn. Opět záleží na té velikosti a použití. To co máš bych nijak nezdvojoval a nenásobil. Nevyplatilo by se to.

Re: Aparatura

Potom bych se přikláněl asi k band-passu protože je podobnější tomu bassreflexu v tom směru, že je použitelnější v místnosti. Taky se osobně přikláním raději k 15" protože mi přijdou dynamičštější. Nekoluje po webu nějaká osvědčená konstrukce. A ještě bych se zeptal, jak velkej je ten bassreflex problém ohledně SPL?
Díky vojta

Re: Aparatura

Taky mám rád 15" kvůli té jejich "rychlosti" a dynamice.  S bassreflexem ve své podstatě žádný problém není. jen jiné ozvučnice v potřebném pásmu dosahují cistlivostí běžně o 3-6db vyšší, a tahat sebou 4kw nebo 16kw zesilovačů pro dosažení stejné SPL, to je docela rozdíl. Na peněženku, na náročnost kvůli odběru proudu, atd.. 

O Osvědčené konstrukci osobně nevím, a tomu co je na netu, zpravidla nevěřím, takže se zkus kouknout na prodance.cz do diskuse, jestli tam něco není, Osobně tuhle konstrukci nemám rád, protože 100Hz hraných z reproduktoru a z bassreflexu je pro mě rozdíl... ale proti gustu žádný dišputát, proto tu tolik druhů ozvučnic je...

Re: Aparatura

Jen taková myšlenka: co prostě zdvojit ty basreflexy. SPL se tím zvedne o 3 dB, SPL max o 6 dB, budou si vzájemně rozumnět včetně dělení BR/satelit. Nemusí se nic vyhodit - prodat - dát do kouta. Zvýší se variabilita. Navíc se to dá i unést... Popřípadě i tři na stranu, pak ty počty jdou tuším o dalších 1,5 a 3 dB výš a té sestavě 2 x 12 + 1,4 to může stačit

(upravil Crashpc 22. 11. 2008 23:00)

Re: Aparatura

To je právě myšlenka, při které sice dostaneš větší SPL, ale u horen nebo bandpassů by se dostal ještě daleko dál. a na 130db už se třeba dalšího nárůstu dosahuje docela blbě. s hornama to půjde rozhodně snáze. Stojí to zamyslet se nad tím, a nad použitím. Do interiéru spíš BR a BP, popřípadě mutace, ven spíš hornový věci a mutace....

Re: Aparatura

Já se touhle myšlenkou zanáším již dlouho. Věc má dvě roviny - skládat se musí vždy, např. časté jsou venku dvě, nebo i tři  18". Jejich nevýhodou je odezva, jsou prostě obvykle pomalejší (taková třeba RCF 18LX400 ale zas tak moc pomalejší, než zmíněná 15L200AK nebude).
Výhodou skládání ozvučnic, vyzařujících do plného prostoru (což je BR a ne horna) je, že pěkně přibudou skoro ty 3 dB na citlivosti (vyzařuje jen do poloprostoru). Čili zmíněná 15 AK naroste z tuším 96 dB na citlivost téměř 99 dB/W. Přidáš třetí a máš tři bedny, vyzařující každá do třetiny prostoru, což by vycházelo kolem přínosu 4,7 dB, tak je z jednoho W cca 101 dB. Můžeš do do toho naprat 2400 W RMS nebo 4800 W program signál, z čehož (zanedbávám, tak jako i výrobci, údaj tepelné komprese a limitu Xmax) vyplyne max. SPL kolem 138 dB, špička 141.
Vyzařování "všude" je ale problém pro venkovní akce, potřebuješ, aby to hrálo dopředu, ne dozadu, aby se sousedi nenaštvali. Proto je lepší použít něco, co hraje hodně dopředu, za cenu že na druhou stranu málo. Pak se dB načítají.

Neměl jsem příležitost všechny typy bedýnek porovnávat na stejném místě, jen cituji:
BR a BP hraje 10 m dopředu a pak nic.
Dlouhá horna (šnek) hraje na protilehlé straně a v předu před ní nic.
Hornflex (např. Megaton MT 18 SUB /X, ND 15 SUB)  hraje vpředu i v zádu.
Krátká horna typ Megaton EM 15 bass, nebo dříve W biny hrajou tak vzdálenostně také přiměřeně.

Pak nastupují problémy s nevyrovnanou charkou a charakterem zvuku.
U všech horn se musí vyrovnávat pokles k basům, u BR a BP (jsou-li dobře provedené) ne.
Nemám rád BP, ačkoliv mám krátce ART 905, hrál jsem s ní zatím jen na malé sálky (disko) a tam zněla nepříliš příjemně. Pro živou muziku se prý BP moc nedoporučují, nevím.

Tolik ode mne názor na výběr ozvučnic SW.

Re: Aparatura

Ony horny hrají taky dozadu. šíření zvuku je nemilosrdný, a tak hlavně ty basy utíkaj kam jenom můžou, a předozadní poměr SPL nebude zas tak vysoké číslo, jak by někdo čekal. Něco se vyzáří dopředu, hodně dělá ta účinnost, no hraje to zkrátka víc.

Re: Aparatura

Zdar nějaké bedny bych poradíl...No nech si ty dvě co maš a ktomu bych postavíl nejaké hormy dvě s požítym reprakém 15PL76...satelity bych nato pustavil od Megaton EM-151 to bude nato stačít.když tak se ozví nejaké bedny už sem stavěl....když tak na icq347248243

Re: Aparatura

15PL76 není v nabídce, je tam 15PL100. Top do horny je podle mne PDN 15 SB 40. Člověk se navíc tolik nenadře. EM 151 je na venek málo, ta 1" S 220 to nezvládne.

Re: Aparatura

2*12+1.4 je ako vrch dostatocne riesenie, kombinovat BR a hornu zmysel nema, musel by si mat odladene BR prave pre tuto kombinaciu (kde BR je podpora pre hornu, kde horna konci s dychom), este lepsie je v tomto pripade BP, ale potom ti treba aj inteligentny DSP speaker procesor kvoli fazovym posunom a delay.
Postav radsej dalsie 2 BR boxy a mas pokoj/
Musis aj sam zvazit, co viac zvucis, ci dnu alebo von a ak von, tak ako velky priestor, lebo vonku stacia aj BR, pokial to nieje velky plac. Ak viac dnu, tak BR.

(upravil Vojta1985 23. 11. 2008 18:54)

Re: Aparatura

Pánové já vám velice děkuji za ohlasy, rady a připomínky, ale abych pravdu řek, tak jsem zmatenější než před tím.  satelity co teď vlastním jsou kopie těch megatonů 151 a nic moc! Taky určitě nechci dávat do kupy BR a hornu, to v žádným případě! Ještě mám doma čtyřy starý dobrý 15" 400W basáky tušim nějaká AC-akustika a napadlo mě aby se mi jen tak neváleli v koutě, tak je šoupnout do nějaký horny a k tomu jako satelity ty megatony a celou tuhle aparaturu si nrchat na "prča" akce! A proto bych se vás rád zeptal zda-li není nějaká osvědčená konstrukce  něco jako MT18sub ale pro 15"??? A taky bych se rád zeptal, jestly ty moje L15P200AK vůbec jdou třeba dát do nějaký horny nebo jsou spíš jen na BR??? A pokud jsou spíš jen do BR, tak si na zimu asi pořídim ještě dvě, protože stejně se hraje teď v zimě většinou v sálech ale potřeboval bych jim udělat nový ozvučnice z překližky a při té příležitosti bych je rád přeladil o něco výš (nevím proč to má RCF v originále tak moc dolu naladěný, tuším na 38 Hz) ale vůbec nevím jak na to! vy by jste mi s tím dokázaly pomoci? Díky. Vojta

Re: Aparatura

Více lidí, více názorů.
Uvědom si zároveň, že jsi vymezil své představy o používání (typ hudby atd.) dost málo.
"Makovice 11" je na tvé současné úrovni a z té se chceš dostat výše. Já se shoduji s názorem "KomarD-Jeay", ten navrhuje evoluční vývoj s využitím současného BR.
Řešení, které navrhuje "Crasphc", vyhoví i pro středně náročné venkovní akce, ty horny dají na basech skutečně víc. Ale ty BR můžeš v zásadě použít jen na komorní akce, k pořádné kombinaci 2 x 12 + 1,4 nebudou stačit.
Na tom driveru nešetři. Šel bych do úrovně RCF 3030, mám doma ND 152 a ten tam skutečně prozpěvuje, ohromný rozdíl k M 151 (zde jsem měl příležitost je srovnat).

Re: Aparatura

Dovětek: jestli jsou ty Cimbalovo basáky s AlNiCo magnetem (předělávaná Tesla ARO 9408 nebo 9918), tak mají Bl kolem 22 a vůbec to nejsou špatné věci. Problém je Xmax kolem 5 mm. Mám takový kousek Fs 33, Qts 0,27 a Vas 210 l. To je pak v EMI 15 bas podstatně lepší, než Kappa.
Pokud je to ferit jeden kus, pak je to jako Kappa a skládaný z malých kulatých feritů je to tak na úrovni Bety.

Re: Aparatura

Ak to ma tebou udane parametre, tak tie AC mozu ist do hornov (vychylka Xmax v pasme ladenia hornu nieje az taka dolezita) a k RCF si prirobis dalsie 2 BR boxy a mozes hrat aj dnu aj von bez problemov.
2x12+1,4 delene na 130Hz v pohode zahra so 4ma tlakacmi http://www.profirepra.cz/mereni.php?s=27 . Kazdopadne je 2x12+1,4 viac proti 15+1.x toboz proti klasike EM151. Navyse je to este stale kompaktne a skladne.

Keby som si mal robit vlastny aparat tak by to bolo 2x12+1,4 na kratkej horne + 2ks 2*18" v hornflexe.

Re: Aparatura

Jo no ale taky zaleží jaké velké protory to sou na zvučení venku pro kolik lidi a tak....Ja sem stavěl Hormflex 18´´ a hraje to nadherně sice sem tam nedal reprak co tam ma byt ale podle svého vyberu...Jako a zesatelity mam použíte repro DP P12-150 +DT150 s HM11-25 jako mam planu stavět tu EM-151 ake když píše Vojta1985
že to nehraje moc dobře venu tak se mi do toho moc nechce....Ale Jak tady piše KomarD-Jeay 6e bi použíl do satelitu nejaké 12" tak bych tam dal 12HPL76 2Ks a Driver DE610 nebop nejakéj jinéj......Ale  jestě není spatna ozvučníce C Sub RCF18P300 co sem slíšel že to je nařez...takže by se to hodílo postavík třebe k těm Hormflex.Kdybys ses tak hozhodl což tenhle aparat by hral slušne jak vevnítř tak i venku..pří pořadnych zesilovačích..tak pak pak napíš proco ses rozhodl...

Re: Aparatura

Asi se budu mit kacířskou myšlenku, ale co kombinovat horny a bassreflexy ? horna umí kopat a bassreflex pude hezky od spodu. bylo možne to ořezávat tak, že bassreflexy by hráli od nějakých 30 - 35 Hz do 50-60 hz kde by úlohu pak přejímaly horny ?? nebo to neořezávat vůbec, teda jen ze shora aby to navázalo na satelity, bohužel absolutně netuším jak by se to projevilo na fazových charakteristikách, byl by asi nutný DSP aby se to dalo skloubit. snad sem neměl trestuhodnou myšlenku.

de o to že na malé akce by "Low Cost" aparatura mohla být na basech složena např z 2* em151 a 2* 18" přímovyzařující.

co si o tom myslíte ?

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

(upravil Crashpc 30. 11. 2008 19:54)

Re: Aparatura

Ano, opravdu se to provádí, ale na LOW COST akce by mělo stačit MT18Sub. S dobrým reprem kope pěkně, a pokud by se hrálo vevnitř, tak bych řekl že dokonce stejně hodně jako EM15Bass, respektive tam dole víc... A místo procesoru a dalších serepečitěk by sis mohl dovolit investovat přímo do něčeho CO HRAJE.

Re: Aparatura

Ano, SPLÁCAT lze cololiv s čímkoliv, viz techno párty... Doporučuji na metal, techno,punk a tuc-tuc. Důležitý je, aby to dělalo pořádnej rambajs, pak jsou tito posluchači spokojeni..Ale na výrobu ZVUKU se kombinace různých beden nehodí, a to jak satelitů, tak kompaktů. Při sčítání akustického tlaku dojde (u nesourodých kombinací ) díky různým fázovým a časovým zpožděním (t.j totéž) ke zvlnění kmitočtové charakteristiky do neposlouchatelna a to i v ose. Postavit SLUŠNÝ bedny. Dále nevím, proč by MT 18 sub měla být low cost? A systém basreflex do 50 Hz a pak horna? Nechat hrát basreflex necelou oktávu?? A nad to hornu ? A basreflex zpožďovat aby se to alespoň někde fázově sešlo?..No, to je ale volovina..

Web

Re: Aparatura

MT18 je low cost, a když se bastlí doma, tak tuplem. Propracované suby stojej trošku víc. tohle se dá postavit do 10k/kus, a to rozhodně low-cost je. Pak je to ještě low cost, protože si to nutně nevyžaduje žádnej procesor. Jen vyhybku, koncovej stupeň, a když zbydou peníze, tak i ekvalizaci. U míchanejch aparátů pak půjde i o ten procesor, a rozumnej procesor taky nestojí 3000.... takže ano - LOW COST řešení. ale snad to nejlepší co mě napadá v poměru kvalita/cena/SPL.