Téma: Znovuzrozený AZS217

Musím veřejně poděkovat Sinclairovi za zdařilou opravu a "vytunění" staré Tesly z Vráblů. Potřeboval jsem zesilovač pro kvalitní domácí poslech a opravdu se vše zadařilo. Zvuk z AZS "leze" neuvěřitelný. Už jsem měl něco zesilovačů, včetně AIWY devítkové řady, AZS 222+223, Transiwattů apod., ale Sinclairem vyprodukovaný zesilovač zatím vše překonal. Řetězec: upravené reprobedny 1 PF 067 08 Tesla Bratislava, CD přehrávač Sony CDP XE-900 QS, propojovací kabel BELDEN. V jednoduchosti je síla!

Re: Znovuzrozený AZS217

Tak hlavně že se ti to líbí, to že Sinclair tunit víme a mě nezbývá než popřát aby sis to užil wink
Mimochodem rád vidím staré věci makat a být užitečnými a ne když se hodí do kontiše.

Re: Znovuzrozený AZS217

Trochu /asi dvě hodiny/ jsem si pohrál s tříodbočkovým loudnessem a výsledek je ten, že při jakékoli hlasitosti není nutno používat korekce, mohou zůstat v nulové poloze. Je obrovská škoda, že tyhle potenciometry už nikdo nevyrábí, myslím, že ani ALPS ne.
Náhrada je možná jen kompenzovaným děličem na minimálně 26-polohovém přepínači, nebo se smířit s tahovým provedením TP656 47k/H, který ty tři odbočky má.

Web

Re: Znovuzrozený AZS217

Tříédbočkový régl je fajn, jen tenhle konkrétní měl velmi mizernej souběh v kraji dráhy....

Re: Znovuzrozený AZS217

Měl, taky jsem ho otevřel a asi čtvrt hoď ky čaroval se zadním běžcem, než jsem ho dostal do souběhu. Je s tím mrdačka, ale jde to.

Web

Re: Znovuzrozený AZS217

Rozumím tomu správně že v AZS217 je v originále tříodbočkový poťák? To je mazec!

Re: Znovuzrozený AZS217

Tříodbočkovej je i v blbým Sextetu 637A...

Web

Re: Znovuzrozený AZS217

Sinclair> To má nějákou spešl verzi, nebo tam je loudness kterej nelze vypínat? Na čelním panelu 217 jsou myslím jen poťáky na hlasitost, basy, výšky a balance.. Nebo jinak, jak je to u 220ky?

Web

Re: Znovuzrozený AZS217

To samý, jen v tahovým provedení. Tříodbočkový poťáky má celá řada AZS215-217-218-220, včetně gramofonů se zesilovačem jako jsou NZC420, NZC421, NZC430, NZC431. Dokonce myslím, že je to i v těch slabších modelech, co měly jen 2x7W, myslím NZC142 atd.

Web

(upravil avomet 23. 9. 2009 15:47)

Re: Znovuzrozený AZS217

Korekce z AZS217 používám již delší dobu, protože se mi zvukově líbí. Jsou však lehce přebuditelné sad,nemohl bys mi to sinclairovo vytunění poslat. Prosím prosím prosím:)

Re: Znovuzrozený AZS217

Za posledný mesiac som otvoril a vyčistil asi 20 potenciometrov(zosilovače Monacor+jeden krásavec JVC MF33, kde sa zrovna jeden s odbočkou nachodí). Tak sa mi to ich rozoberanie zapáčilo a napadlo mi, odbočky by sa dali pomerne prplavo dorobiť. Na miesto, kam by šla odbočka, by sa z kúska presne obrobeného tenkého kuprexu urobila podložka a nalepila by sa na hranu dráhy, čím by sa vytvorila plocha na vytvorenie pájkovateľného spoja. Úsek dráhy by sa s týmto "pinom" prepojil elektrovodivým materiálom(elektropol a podobne). Pričom nanášal by sa cez šablónu, ktorá by prekryla časť dráhy, aby tento materiál nezasiahol na tú časť dráhy, po ktorej jazdí bežec. Je to ale hodne mikroskopická mrdačka, riešenie prudko iluzórne, tak sa ospravedlňujem za zbytočný príspevok tongue
Nevýrába napr. ESO Ostrava viacodbočáky?

Re: Znovuzrozený AZS217

Dělá určitě bez, s jednou a dvěma odbočkami. To vím jistě. Ale musíš počítat s vyšší cenou i u tandemu, natož pak u trojitého.

Web

Re: Znovuzrozený AZS217

stephunku, je to velmi málo trvanlivé řešení.
Pamatuju doby, kdy jsme do TP283 dodělávali odbočky kurevsky opatrným vyvrtáním dírky těsně vedle dráhy a zanýtováním mosazného nýtku, který se okrajem dotýkal dráhy. Strašná piplačka, občas i při velice opatrném nýtování vypalovaná dráha praskla a bylo po potenciometru. On to sice Jiří Janda koncem šedesátých let kdesi i detailně popisoval, ale výtěžnost a trvanlivost byla prachmizerná. Mezi nýtkem a dráhou po čase vznikl nestabilní přechoďák.

Web

Re: Znovuzrozený AZS217

Zrejme by bolo jednoduchšie vyrobiť si ten 26 pólák lol

Re: Znovuzrozený AZS217

Přesně tak a ještě větší frajeřina je vyrobit ho vložením nových destiček z ze 70um pozlaceného cuprextitu do pouzdra potenciometru TP289, což jsem již před cca dvaceti lety na vlastní oči viděl. Jenže řadič ALPS už nestojí tolik, aby stálo za to se s tím jebat.

Web

Re: Znovuzrozený AZS217

V tej 217-tke je viac diód ako tranzistorov, zázrak, že to vôbec hrá tongue
Takisto vzhľadom na katalógovo udávané parametre. Čo sa tam dá potuniť? lol

(upravil avomet 23. 9. 2009 23:10)

Re: Znovuzrozený AZS217

stephunk: jestli sis nevsiml, tak mluvim pouze o korekcich z tohoto zesilovace a v tom neni dioda zadna! vymena kondenzatoru je mi jasna, ale jine tranzistory a tim padem i zmena odporů určitě zlepši vlastnost co se týče přebuditelnosti.. a toto sinclair dovede bravurne, budu muset poprosit asi jeho osobne wink  (kdyz pepazdepa je skoupej na slovo)

Re: Znovuzrozený AZS217

Ok, ok. Príspevok bol myslený s nadsázkou a ľahko ironicky.
Zaujíma ma tvarová stálosť prihnutého bežca. Uvediem príklad.
V potenciometri s odbočkou (balance) JVC MF33 bežec vonkajšou časťou asi v strede dráhy úplne opustil dráhu(1zberač mimo, 4 na dráhe), kdežto v krajných polohách takmer vybočoval do polovice z dráhy smerom k oske. Kdejako som to rovnal, šponoval, nakoniec sa to podarilo. Ako dlho to takto vydrží? Týždeň?Mesiac? Rok? Pripadám si takto sám, alebo si aj ostatní niekedy myslíte, že 30ročný poťák je lepšej kvality ako súčasný?

(upravil e-man 24. 9. 2009 14:33)

Re: Znovuzrozený AZS217

Hold kdo umí nečumí . Mám otázku na Pepu z depa , jestli se někdy nevyskytoval ( je) v okolí HK .
Někoho mi k..... y připomíná .
Jinak ty 1PF mám taky a jsou výborné ( až na ty výškáče ) .

Re: Znovuzrozený AZS217

e-man: v HK nebydlím, ani jsem se nevyskytoval, možná mám dvojníka...