Re: impedance reprobeden a receiveru

Ano. Přesně jak píše Tonda.

(upravil sinclair 2. 11. 2008 14:12)

Re: impedance reprobeden a receiveru

"Nikoliv....zrovna tak jako štítkový údaj 4 - 8 ohm říká, že bednu je možné připojit k výstupu 4 - 8 ohm."

Tak tohle je výborný. Jestli jsi prodejce nebo něco podobného, či případně jenom obyčejný blbec, tak tohle klidně ostatním lidem raď, postaráš se tak nám servisákům o dostatek práce. Není nic lepšího, než jeden takový hňup, ale na správném místě, který podobnou píčovinu rozpráší vzduchem, nejlépe i tiskem.
Práce pro servisáky bude díky takovýmhle hňupům vždycky dost smile

Tondo nemáš pravdu ani z velké dálky a babakusi, ty seš taky pěkná píča.

Web

Re: impedance reprobeden a receiveru

sinclair: To je možný, stačilo by pár těch beden proměřit a věděli bychom na čem jsme, ty přece máš ru možnost, se v tom topíš, ne?

Re: impedance reprobeden a receiveru

Právě proto, že jsem spoustu beden /i poměrně drahých/ měřil, protože se mi zdály impedančně podezřelé a všechno nasvědčovalo připálenému basáku.
Nikoliv, pánové.
Údaj "4-8ohm" na štítku reprobedny zcela jednoznačně a bez jakýchkoli pochybností znamená, že se impedance této dotyčné reprobedny může v pásmu 20Hz-20kHz pohybovat v rozmezí od čtyř do osmi ohmů. Striktně čtyřohmové či striktně osmiohmové bedny, které tuto impedanci opravdu v celém používaném pásmu mají, dělá dnes již jen málo, povětšinou skutečných highendových výrobců a TVM, nikdo jiný.
U několika beden jsem měl totiž podezření na připálený basák - cívky reproduktorů beden v hodnotě do cca 30.000/pár jsou totiž vinuty samopájitelným drátem a při delším přetížení se cívka speče, vytvoří závit nakrátko a jeho impedance prudce poklesne spolu s poklesem citlivosti.
Není to pravda, těch několik desítek typů reproduktorů, které jsem měl takto v podezření bylo naprosto v pořádku, což se jednak projevilo u dalšího měření, jednak se to projevilo měřením náhradního, nového kusu. Středobasový reproduktor měl impedanci, měřenou na kmitočtu okolo 800Hz, kolem pěti ohmů, což spolu s RLC členy a nepříliš korektně navrhovanými výhybkami může na určitém kmitočtu způsobit pokles impedance bedny jako celku i pod čtyři ohmy. Mizerná citlivost reproduktoru s magnetem z čínského bláta byla elegantně dohnaná na dolním konci pásma basreflexem. Celá věda.
Je to dneska zcela běžná praxe. Výrobci beden v tichosti spoléhají na to, že většina zesilovačů a receiverů je na 4 ohm zátěž přímo konstruovaná /opravdu málokteré přístroje jsou dnes striktně jen osmiohmové/ a tak bude po vzájemném propojení všechno v pořádku.
Pohříchu jsou pro zátěž JEN 8 ohm konstruované ty nejlevnější a nejočesanější přístroje-jak už jsem napsal, dovolená minimální zátěž 8 ohmů dovoluje použít výrobcům značně levnější polovodiče pro osazení koncových stupňů, dovoluje použít nižší filtrační kapacity zdrojů a všechno, co s tím souvisí.

Pokud něco z toho, co jsem tu napsal, plně nechápete, je zbytečné sem přispívat dalšími výblitky. A jestli mě opravdu naserete, na početním příkladu Vám ukážu, jak lze osmiohmový receiver čtyřohmovou bednou elegantně přetížit a posléze zničit.

Web

Re: impedance reprobeden a receiveru

Jeden příklad co jsem našel: Canton Fonum 251DC - víc jak 13 let staré bedny, označované 4-8ohm, minimální impedance 3.6ohm. Nebo nějaké Kharmy http://www.stereophile.com/loudspeakerr … ndex7.html

Takže dva příklady 4-8ohm beden, co jsou vlastně 4R.

Re: impedance reprobeden a receiveru

No vidíš, takhle jsi to mohl napsat hned. Teď už to vím a budu si to pamatovat. Akorát ta píča....no, mohl jsi napsat třeba něco jiného, ale budiž.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Antonio, tak tos mi udělal zas radost. Jsem myslel, že aspoň dyhle lakatoš-hájendoš jsou udělaný pořádně...

Re: impedance reprobeden a receiveru

ja som si to aj myslel... ked tam píšu 4-8 mozu tam napísat rovno 4-16 a viac a majú vlastne iba 4 OHMy,to isté aj zosilovace 4-16 majú len 4OHMy ale može sa tam pripojit aj 16OHMová reprobedna smile

Re: impedance reprobeden a receiveru

Crashpc napsal:

Zatímco 4-8 Ohm reproduktorová soustava je 8Ohm...
Tudíž 4-8 Ohm reproduktory zahrají i na 2Ohm zesilovači. i na 16Ohm zesilovači.

antonio napsal:

Možná je to takhle: 4-8ohm bedna je vlastně původně značená 8ohm. Ta čtverka na začátku je tam jen pro blbce, co by pochybovali zda to lze připojit a tím, že je to tam napsaný, je to ubezpečí. 8R bednu lze totiž připojit i na 4R zes, takhle?

A co tady celou dobu tvrdím? Ona vlastně skutečná impedance bedny 4 - 8 ohm není vůbec důležitá (a pokud vás těch "mých" 6 ohm tak dráždí, tak si jich nevšímejte), důležité a podstatné je to, že takto označenou bednu je možné bez problémů provozovat na 4 i 8 ohmovém zesilovači. A to je také (definitivní?) odpověď na původní dotaz. Uf, že to ale dalo práci.

Re: impedance reprobeden a receiveru

jak popsal sinclair, tak to právě vůbec možné být nemusí, ale nebudu tu tlumočit jiná fakta a názory, které nejsou z mých úst.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Debkez napsal:

že takto označenou bednu je možné bez problémů provozovat na 4 i 8 ohmovém zesilovači

Ty vole, tos to ani po takovém vysvětlení nepochopil?

(upravil sinclair 3. 11. 2008 1:27)

Re: impedance reprobeden a receiveru

Nepochopil a právě proto tady ještě zasmrádá. Bohužel.
Bednu, která má na dolním konci pásma pod čtyři ohmy, nelze bez újmy provozovat na osmiohmovém zesilovači.
To jsi vážně takový blbec, že neumíš ani číst ???

Web

Re: impedance reprobeden a receiveru

Všichni majitelé 8 ohm beden B&W pozor! Ani se s nimi nepřibližujte k 8 ohm zesilovači. Impedance vašich beden totiž padá nebezpečně mnohdy i pod 4 ohm http://www.bowers-wilkins.com/display.a … &sc=hf
Podle sinclaira je nelze provozovat na 8 ohm výstupu!

Re: impedance reprobeden a receiveru

Mas to vole na stitku, tak cemu nerozumis? Denkez ti to Sinklaire vysvetlil, tak mu ver, stejne jako to on veri jinym.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Denkez: To se ale odporuje s tím co jsem napsal posléze.
Jinak k těm B&W, je tam psáno 8Ω (minimum 3.0Ω). Taky dobrý.

Re: impedance reprobeden a receiveru

To skutečně nelze a pokud to někdo udělá, dost pravděpodobně si poškodí zesilovač.
Ale jak jsem napsal-striktně jen 8R zesilovače už dělá opravdu málokdo, vyskytují se jen v nejlevnějších řadách a tak je dost málo pravděpodobné, že by bedny za podobné peníze někdo připojoval k zesilovači za 6.000.

Web

Re: impedance reprobeden a receiveru

Denkezi podivej se prosimte, co tady kdo psal. temer vsichni jsme pripustili, ze to znaceni je takove, jake ty sis ho vymodlil, ale stejne tak rikame, ze je to matouci kravina.
Proboha tak si to doma na ten zesilovac pripoj, jenom te jako moderator poprosim, nerad lidem, co sem chodi. Jsme tu vsichni blazni (samozrejme krome tebe, Kudrika a Federmana) kteri nevi vubec nic, zatimco ty sis ty informace nasel a obstaral nebo vycetl, nebo jak ses k nim dostal, nikdo tu nevi, co jsi zac a co delas, zatimco vetsinu veci tady napsali lidi s patrnymi vysledky a zkusenostmi v oboru.

Veris prodejci, nebo servisakovi?
Veris casopisum, nebo kontrukterum, technikum a lidem co meri?

Proste i B/W se jisti tim, ze napise ze to ma minimum 3ohm. Pokud by to nebl problem, proc to tam pisou? A jak vidis, tak tva teze o "
Jmenovita impedance" a "technicke oddeleni" pri stitku 8ohm a 3ohm minimum trosku selhava.

XLS12 - 8ohm nominalne. 5realne, skoro 3 minimalne. Zkus tahle dve repra dat paralelne do bedny (blaznovstvi, ale teoreticke proc ne) a prohlas to zodpovedne za 4 ohm bednu - i tak to bude na hrane. Stejne, jako je to na hrane s 8ohm a jednim kusem.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Ono se nemusí nic dávat paralelně ani ojebávat zesilovače. Stačí zapojit do můstku, zrovna třeba NAD je na to vybavený. Nevím, jak často to někoho napadne můstkovat dva zesilovače ke stereo bednám, ale zrovna k subu s to jeví jako smysluplné využití třeba staršího zesu, případně jej použít jako testovací či provizorní řešení.