Re: impedance reprobeden a receiveru

Já si ještě přisadím, když už to tu Denkez nakousl.
Pod pojmem JMENOVITÁ impedance si já představuju /a norma IEC také/ impedanci JEDNU, jakoukoli, ale JEDNU, tedy nikoli rozsah, jako je tomu v případě štítku 4-8ohm.
Já výrobce totiž vcelku i chápu. Po otevření spousty beden a opravách výhybek dvouapůlpásem a třiapůlpásem totiž chápu, že je téměř technicky /a hlavně pak finančně-prodejně-konkurenčně/ neřešitelný problém udržet impedanci takové bedny na jedné konkrétní hodnotě, to jest čtyři, šest, nebo osm ohmů v toleranci +/-20%, jak předepisuje norma IEC.
Vyžadovalo by to totiž hromady ne zrovna levných kompenzačních členů, větší plošný spoj výhybky z tlustšího materiálu, aby nepraskal při montáži a dopravě vahou tlumivek, množství MKT a MKP kondenzátorů, výkonových odporů atd. To všechno cosi stojí, při statisícových sériích už je to pěknej ranec a zdraží to bednu natolik, že přestane být konkurenceschopná značkám, které na nějaké kompenzace serou.
Tak proto ten údaj 4-8 ohm. Je to berlička nikoliv pro spotřebitele, která by měla něčemu pomáhat /v tom jste se spletli všichni/, ale je to berlička pro výrobce, aby se nemusel srát s výhybkou. Odpovědnost je pak přenesena na výrobce zesilovačů, kde se jaksi mlčky spoléhá /až na 6ohm výjimky/, že koncové stupně jsou běžně schopny práce do zátěže 4 ohm.
Současně také částečně chápu postup výrobců laciných AV receiverů, kteří předepisují ke svým přístrojům minimální zátěže 6 či 8 ohm. Umožňuje jim to totiž použít značně levnější výkonové tranzistory pro menší proudy, které jsou levnější až o dva dolary na jednom páru. Uceo u moderních tranzistorů není problém a pohybuje se vždy nad hranicí 140V.

Web

(upravil Pepa 31. 10. 2008 9:53)

Re: impedance reprobeden a receiveru

Já toho moc neznám, ale vím, že když má bedna napsáno 4-8 ohm, tak např. u třípásmové bedny se dvěma basáky mají středy s výškami 8 ohm a basy 4 ohm. A proč se to uvádí tak a ne nějaký průměr 6 ohm? Co když připojím bedny na dva zesilovače? Myslím tím klasický biamp, kdy jeden zesilovač táhne basovou sekci o 4 ohmech a druhý středovou s výškami o 8 ohmech?

Re: impedance reprobeden a receiveru

Povím vám příběh. To se takhle jednou sešlo vedení nejmenované firmy vyrábějící reprobedny s tím, že musí ušetřit.
Začneme tedy dělat univerzální 6 ohm bedny jako v české firmě Dexon, budeme mít jen jednu impedanční řadu.
To je dobrý nápad, ale co uděláme s neustálými dotazy od zákaznáíků, zda si takovou bednu mohou připojit ke svému 4 nebo 8 ohm přístroji? Takové bedny nám moc nebudou kupovat.
Hm, tak co takhle bedny označit údajem 4 - 8 ohm.
To ale nebude souhlasit s normou a ti, kdo o tom něco vědí, nebudou tomu takto rozumět.
To je ale zcela akceptovatelné. Podle našich marketingových průzkumů je 99 % zákazníků laiků, kteří tomu beztak nerozumí, nebudou v tom hledat žádnou vědu a budou rádi, že jim to pěkně pasuje dohromady. No a to zbylé 1 % znalých nás vůbec nemusí zajímat, jak si to přeberou (a navíc - kdo z nich o nějaké normě EN 60268-5 ví?).
Zkousnou to ale zesilovače a receivery?
Bez problémů. Musíme si jen hlídat, aby nám skutečná impedance nějak moc nepadala pod 5 ohm. Z technického úseku máme informaci, že to uhlídají.
Ujednáno, dohodnuto.
Tento příběh jsem si vymyslel, klidně se ale něco podobného mohlo stát.

Co jsem si ale nevymyslel a co v technické praxi elektrických zařízení platí univerzálně je to, že pokud je nějaké zařízení určeno k připojení ke druhému, musí mít na svorkách vyznačeny PŘIPOJOVACÍ údaje. Na svorkách reprobedny tak najdeme nikoliv impedanční průběh (ten nezveřejňuje prakticky nikdo), ale JMENOVITÉ hodnoty informující spotřebitele, kam to smí připojit.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Proc to, co popisuje potom, kruci, vyrobce nepojmenuje 8 ohm??? Proc tam plete tu 4ku? To mas jako u modernich nejvykonnejsich FSi i VW. plny vykon u nich dosahnes jenom s 98, ale to je jenom malym pismem v navodu a nikoliv v technickych informacich a to, ze standardem v EU je 95 se nikdo nezabyva, spousta lidi s temito motory to ani nevi, mysli si, kdovi jaky nemaji kW, ale maji prd s 95 jde max vykon dost dolu.

Tak, jak ty to popisujes by to znamenalo, ze je v podstate jedno, co na co pripojim (4-6-8 vsechno ega, pichejte to na 8ohm zesy, no problem). to tve "technicke oddeleni" melo v kispozici vsechny mozne zesy a recivery, na ktere to kdy kdo prijit muze nyni, nebo v budoucnu? Houbeles. Tohle muze fungovat u ucelene rady. Zes ONKYO, repro ONKYO prodane jako set. ale ne u vyrobku pro kombinaci s necim "z venku". teoretizujes a hledas berlicky.

denkezi, chapu jak to myslis a ma to logiku, ale jakmile nevis, JAK TO SKUTECNE JE V TOMHLE PRIPADE, nemuzes rict, ze TATO 4/8 je v pohode na 8ohm. Kdyz to bude dvoubas, jak jsem rikal a dole to bude padat pod 4 ohm, je to proste problem. A to nevyvratis nicim. Nerikam, ze bude ohen hned, ale pravdepodobnost je velika a koser to neni. Tohle musis uznat i ty.

Ale zaroven ty musis pochopit nase hledisko, hledisko konstrukteru, "znalcu", pro ktere je udaj impedance 4/8 pripodobnitelny k udaji vykonu PMPO.

Pak bychom mohli tuhle debatu prohlasit za uknocenou a neblbnout tady porad dokola to samy.

EDIT: PS - na tom grafu co zemril komar nebo kdo vidim mista bezpecne pod 5 ohm. To je takova "normova na hrane" 6ohm, nebo bezpecna 4 ohm (je tam jiste 4 ohm bas, nebo par v celku 4ohm nominalne a civka pred nima, nejaky prechodaky, to je ohm celkem hned). Ale VELMI nebezpecna bedna pro 8 ohm zesilovace, zvlaste spotrebni.

Denkezi, kde jsi tyhle informace vzal? V casopisech, v obchode, nebo delas marketing v elektro? Urcite je nemas z praxe, mluvil bys jinak...
Jde taky o to, ze bezpecnost podle "nas" je 100%, kdezto podle tebe jeden nikdy nevi. Muze to tak byt, ale nemusi a co potom? Povis mi dalsi pohadku, az mi odejde koncovy stupen?

Re: impedance reprobeden a receiveru

Denkez - přečti si můj příspěvek, konkrétně se jedná např. o bedně Canton Ergo122, kterou jsem měl, a na štítku stálo 4-8 ohm. Při biampu má basová sekce dost pod 4 ohmy, poněvadž se jedná o paralelně spojené dva 10" basáky o 8 ohmech. Kdybych k této sekci připojil zesák s min. 8ohm a ohulil, jak dlouho by vydržel?

(upravil Denkez 7. 11. 2008 13:10)

Re: impedance reprobeden a receiveru

Abychom tady donekonečna nemlátili prázdnou slámu, obeslal jsem 4 výrobce/distributory receiverů a 3 výrobce beden s dotazem k této problematice. Jak se mně budou scházet, tak je sem dám. Jen mám obavu, že zase budou komenáře, že tomu ani sami výrobci (tj. ti nejpovolanější) nerozumí. S tím už nic neudělám.

Dotaz na připojení reproduktoroveho setu Magnat 4 - 8 ohm na 8 ohm výstup AVR:

Sony:
Nebude zadny problem propojit reproduktory k STR-DG520, protoze reproduktory podporuji impedance od 4 do 8 Ohmu. Bylo by problem, pokud podporovali jen 4 Ohmu - v tomto pripade pri vysokou hlasitost nasleduje vybuch reproduktoru.
Dekujeme
S pratelskym pozdravem,
Marina Ninova
Call Centre SP
Regionální zákaznické informacni středisko Sony

Denon:
výrobce denon doporucuje k avr1509 repro  s zat. 6_16ohm, 4ohm nejsou ideální,ale výr. se jistí- avr snese nižší zatížení,takže při
větším zatížení avr(hlasitost) by se tomu teoreticky nemělo nic stát spíš hledejte reprose zat 6-8ohm
s pozdravem
mahdal

Ferguson:
Dobry den,
receiver ma 4-8 ohm, takze v pohode.
S pozdravem
Filip Honzárek
Acomp s.r.o.
- Výhradní dovozce Ziova, SiGMATek, Biostek pro ČR
- Exklusivní dovozce Ferguson, KiSS Technology pro ČR


Tak bohužel od výrobců beden žádná odpověď nepřišla. Pokud by se tímto threadem někdo prokousával, tak přidám alespoň jednu otázku/odpověď z FAQ www.magnat.de.
Více než výmluvné:

Co znamená údaj 4-8 ohm?
Tento údaj znamená, že boxy je možné bezpečně provozovat s takovými zesilovači/AVR, u nichž má impedance připojených boxů činit alespoň 4 nebo alespoň 8 ohm.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Ja koncim, uz na to nemam.

Tady se nebavime o tom, co rika vyrobce, co je na stitku, ale jaky je skutecny stav veci. Nejsme na foru Magnatu, Denonu nebo tak, klidne to sem pastni, ale porad budu tvrdit toto:

Pokud vyrobce uda ROZMEZI impedanci, neni jasne, jestli tim mysli rozmezi impedancni charakteristiky, nebo tu tvoji "propojovaci vhodnost". Na pristroje se (uz i podle tve definice) musi psat JMENOVITA IMPEDANCE TOHO DANEHO PRISTROJE a ne rozsah jmenovitych impedanci pristroje, na ktery to jde pripojit. Znamena to, ze ty 4-8 podle vyrobce nesmim pripojit na zesilovac, ktery ma 2 ohm minimum? Podle tebe to tak, je, na stitku je 4-8. Dva nesmim.
Misto pro poznamku k cemu to jde pripojit je v navodu, v techspec sheetu, ale ne na stitku. Pokud to vyrobce takhle bere, tak to opravdu dela spatne, a budu to tvrdit tak jak jsi spravne predpovedel. On to ale nedela "spatne", nybrz umyslne a to je velky rozdil.

Kazdopadne si prosim odpust ty reci o tom, ze nevime co to je jmenovita impedance atd. Ty jsi zvykly ridit se doporucenimi a radami od nekoho z obchodu/obchodnika/dealera, z casopisu a mozna for na serverech obchodu, my se ridime vlastnimi zkusenostmi a zkusenostmi pratel z oboru, pokud vis kdo je to napriklad Dudek, Sykora a dalsi...

Me na bedne zajima skutecne impedancni minimum v relevantni oblasti, tebe asi reklamni clanek v casopise a doporuceni vyrobce ve stylu "jo, to bude asi dobry, vona je tam rezerva v tom reciveru" - opet nikdo se nepta na konkretni typ reciveru/zesu/nastaveni ochran (pokud by ta bedan byla s nizsi impedanci nez 8).

sinclaire, snese aldaxi zesilovac upraveny pro porovz do 8 ohm bednu podle toho, co zmeril Komar?

Re: impedance reprobeden a receiveru

ja mam stejnou zkusenost jako pepa. proste si myslim, ze takovy bedny nemaj u osmiohmovyho zesilovace co delat.

(upravil Zorg 31. 10. 2008 16:13)

Re: impedance reprobeden a receiveru

Denkezi, to myslíš vážně nebo nás taháš za špagát? Takže pro tebe je konečná autorita výrobce zastoupený  telefonistkou co celý den visí na drátě a odpovídá na stupidní dotazy? Navíc meleš nesmysly, na štítku reprobedny nemůže být údaj kam to mám připojit, to by tam muselo být uvedeno maximum nejmenší impedance, co zes zvládne! Viz Michal. V tom případě by 4-8 byl naprosto zbytečný údaj, stačilo by uvádět "Z≤4", to by snad pochopila i Marina Ninova. A jsme u toho - 4 ohmové bedny...

EDIT: Tyvole, on si z nás podle mě dělá prdel. Tohle nemůže bejt pravda už jen podle jména. Admini, můžete třeba podle IP zjistit, jestli to náhodou není xindl AAA? Už dlouho jsem od něj nenašel post a tenhle styl univerzálního génia by na Denkeze přesně padnul.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Ta odpověď Mariny je teda brutální. lol

Problém je ten, že Denkez vůbec nemá potuchy o tom nejzákladnějším pravidlu a to, že "reproduktory s impedancí 4R nelze připojovat k 8R zesilovačům, naopak to však lze". Z toho vyplývá, že zátěž 4R je pro zesilovač větší záhul než 8R. Zesilovač nevidí štítek na bedně, ale tudletu tlustou křivku, tam ho zajímá, kde jsou ty nejnižší hodnoty, téměř vždy to bývá mezi 200-300Hz. V okolí, jak je vidět, je vždy zvýšená a přestože stoupá v některých případech až třeba ke stem ohmům, je mu to jedno, jde mu jen a pouze o ty minimální hodnoty, na kterých se bude nejvíc trápit. Tuhletu elektrickou zavislost nelze nijak obejít, ani štítkem. Takže dál je zbytečné mluvit o 4-8R impedanci, to už je jen o logice.

Zorg: Nový uživatel.

(upravil dbmax 31. 10. 2008 16:24)

Re: impedance reprobeden a receiveru

Čo máte s tým komárom tu bedňu som meral ja.
Ale mám ešte dalšie tie stľpy čo majú tiež 4-8 ohm tak do večera by som to mohol premerať, mrkneme sa na to, ako to bude vypadať, ale ak nie stačí napísať.

Web

Re: impedance reprobeden a receiveru

Denkez napsal:

Sony:
Nebude zadny problem propojit reproduktory k STR-DG520, protoze reproduktory podporuji impedance od 4 do 8 Ohmu. Bylo by problem, pokud podporovali jen 4 Ohmu - v tomto pripade pri vysokou hlasitost nasleduje vybuch reproduktoru.

Toto je ake brutaaalne  big_smile
Dufam Denkez, ze sa nepocuvas doma hlasno, co keby ti vybuchli reproduktory big_smile
Ta slecna ci pani sa asi pytala niekoho naokolo, co chces vediet a zle to interpretovala, resp. sa tomu vravi komunikacny sum smile

Zaroven nam skus vysvetlit, co myslela tym, ze reproduktory "PODPORUJU" nejaku impedanciu, lebo ja si to neviem predstavit.
To su nejake specialne s menitelnou impedanciou?

Re: impedance reprobeden a receiveru

dbmax: V ARTě máš tlačítko FIT, tak na to klikni, popřípadě to pak uprav změnou rozsahu té ohmáže (pravým do grafu), ať to jde líp vidět. Předpokládám, že správně zvolený kanál máš, tam je taky dost velký rozdíl.

Re: impedance reprobeden a receiveru

antonio: ono snažím sa, ale meriam už pri dosť vysokej hlasitosti aby som dosiahol čo najlepší výsledok, kanály som si skontroloval, mne to nejde až tak dobre ako checkovi a iným, ale upravil som to, odkazy a nasledovné meriania :

takže znova Canton Plus GX výrobcom 4-8R: http://img355.imageshack.us/my.php?imag … newkn3.jpg

no a teraz tie stľpy USBlaster4001 výrobcom 4-8R, na štítku hlavná vec že 8R:

s pôvodným basom Re 4.2ohm, ono stredy a výšky sú zreteľné ale tie basy sú nejasné nech som robil čokoľvek, prečo to neviem : http://img340.imageshack.us/my.php?imag … odnkd7.jpg

s novým basákom 8BR40, Re 6.3 ohm, čakal som lepší výsledok, no na basoch to zástava vďaka vyššej impedancii basáka stále rovnaké ako predtým, ibaže impedančka na basoch je o čosi vyššia, to ako keby výhybka to zrovnala do takej roviny, ináč si to neviem vysvetliť, prečo je to na basoch také aké to je : http://img369.imageshack.us/my.php?imag … basjr5.jpg

Web

Re: impedance reprobeden a receiveru

dbmax napsal:

Mňa by tiež zaújmalo ako to je s tými multiimpedančnými reprosústavami. Sňáď sa tu niekto rozpíše.

dbmax napsal:

To som len tak nazval príkladne teraz som si zakúpil Cantony Plus GX do kina, hľadal som na webe iba 8ohm verziu, žiaľ nejestvuje, existujú iba s impedanciou 4-8ohm, keď som zmeral Re bolo to 4.3ohmu, takisto centre od Magnatu alebo Heco Victa všetko 4-8ohm, tak ako to teda je... To znamená že receivru s impedančkou 8om by to predsa nemalo škodiť po pripojení takýchto repro, keď disponujú takýmto pripojením alebo snáď je na to upravená výhybka?

Ano, toto celé je pouze o tom, co znamená údaj na štítku bedny 4 - 8 ohm.
Možná na to přijdete, když se pokusíte vysvětlit, co znamenají např. na štítku síťových adaptérů údaje:
100 - 240 V
nebo 230 V, 50 - 60 Hz
Mějte prosím na paměti, že můžete použít pouze jedno pravidlo. Štítkové neboli jmenovité údaje na jakémkoliv el. zařízení se vždy interpretují stejným způsobem, slouží k tomu nejdůležitějšímu: správnému používání a připojování.

Mimochodem, vy si myslíte, že elektroakustice rozumí jen vás pár na tomto webu? Já se na rozdíl od vás na problém dokážu podívat i ze spotřebitelského hlediska běžného laického uživatele, který je ovšem pod vaši úroveň. Dal jsem "Liborovi" použitelnou odpověď. Předpokládám, že chtěl slyšet něco použitelného a praktického.
Vy budete donekonečna měřit frekvenční průběhy impedance, složitě nad nimi mudrovat a k čemu? Pak si beztak připojíte 6 ohm bednu na 8 ohm zesilovač (a mnozí dokonce 4 ohm bednu, jak tady jeden z vás přiznal), vytočíte Volume a budete poslouchat. Ale vy ostatní, co tomu nerozumíte a co se na to ptáte, vy to nedělejte, vám to vyhoří, to je dovoleno jen nám zasvěceným.
Co teda odpovíte Liborovi a jemu podobným? Aby si nejprve nechali bednu odměřit? Tomu se říká "hraběcí" rada. Pravdivá, ale naprosto nepoužitelná. Nebo aby takovou bednu připojil pouze ke 4 ohm výstupu?
Celé to všechno je také o správném hodnocení míry rizika. Každá nače činnost je spojena s určitou mírou rizika, které nikdy nelze vyloučit. Kdo by chtěl vše bez rizika, nemohl by dělat vůbec nic a byl by odsouzen k záhubě. I provoz 8 ohm bedny na 8 ohm výstupu nese s sebou riziko, ale někde se musí udělat čára, co je ještě akceptovatelné a co ne. V tomto případě je ta čára na 6 ohm.
A bedny 4 - 8 ohm? A jsme zase u toho stále samého, co ten údaj znamená...

Re: impedance reprobeden a receiveru

No právě někdy. Některé zesilovače nepřekousnou dlouhodobě ani svojí jmenovitou impedanci, a my tu budeme radit nějaké procento méně? stačí konat správně - třeba tak abys nepřišel o záruku, pak ti to bude jedno.

"Správné" 4 až 8Ohm bedny jsou zásadně 8Ohm, kdo do toho narve jiné reproduktory je zmrd, dezinformátor, a zaslouží ty ruce useknout, aby nemohl nadělat další škodu a plést lidem hlavy. Protože je to jednoduché, a co on udělá je, že absolutně znemožní obyčejným lidem připojit obyčejné reproduktory, přestože na instruktáž takového "laika" by mohly stačit dvě složené věty, které by si pamatoval nadosmrti. Ale mi nééé, my budem hajzli a vojebem/zkurvíme to co to dá.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Co sem ty blbče pleteš síťové adaptéry???
Údaj 100-240V neznamená nic jiného, než že adaptér je spínaný a je mu v podstatě jedno, jaké napětí dostane, v rozsahu od 100 do 240V bude na výstupu vždy to správné napětí. Pod 100V a nad 240V už to nebude pravda, proto tam ten údaj je takový, jaký je.
240V 50-60Hz mimo jiné znamená, že transformátor adaptéru má sycení upraveno tak, aby vyhovovalo pro obě frekvence, nic víc, nic míň.
Sereš dohromady jablka s hruškami a nevíš o tom zhola nic.

Web

Re: impedance reprobeden a receiveru

Nikoliv. Štítkový údaj 100 - 240 V říká, že adaptér je možné připojit na napětí 100 - 240 V, zrovna tak jako štítkový údaj 4 - 8 ohm říká, že bednu je možné připojit k výstupu 4 - 8 ohm.
Pokud by údaj 4 - 8 ohm měl být údajem o průběhu nejaké reálné bedny, bude takový údaj v mnohem širším rozmezí (u jmenovitých 4 ohm bych očekával hodnoty od 3,2 až někam k 12 - 15 ohm) a hlavně u každé bedny to bude jinak. To si opravdu myslíš, že ti výrobci, kteří typují bedny jako 4 - 8 ohm (viz výše), mají celou produkci na chlup stejnou? Větší blbost jsem zase já neslyšel.
Mimochodem, koukni se sem http://www.elac.com/en/index.html na specifikace beden a hned budeš vidět, jak moc je otázka dodržení impedance bedna/zesilovač důležitá. Ledaže by tomu u ELAC také vůbec nerozuměli.
Není slabostí přiznat omyl, hloupé je v omylu setrvávat.

Re: impedance reprobeden a receiveru

už to nehul jo?

Zatímco 4-8 Ohm reproduktorová soustava je 8Ohm, 100-240V zdroj nemá "žádný standard" prostě je to jeho pracovní - napěťové pásmo ve kterém funguje, a víc ani hovno. Zatímco 4-8reproduktor funguje pořád, dokud ho nepřetížíš výkonově, nikoli impedančně. Tudíž 4-8 Ohm reproduktory zahrají i na 2Ohm zesilovači. i na 16Ohm zesilovači. 

Nerozumíš tomu, a co je blbější, že to vysvětluješ někomu, kdo to ví mnoho desítek let, a kdo by snad i tu impedanci vymyslel, kdyby ještě na světě náhodou nebyla big_smile

Re: impedance reprobeden a receiveru

Možná je to takhle: 4-8ohm bedna je vlastně původně značená 8ohm. Ta čtverka na začátku je tam jen pro blbce, co by pochybovali zda to lze připojit a tím, že je to tam napsaný, je to ubezpečí. 8R bednu lze totiž připojit i na 4R zes, takhle?