Re: impedance reprobeden a receiveru

Jenze ono nejde jenom o temperatur, kdyz uz sem pastujes nemecky prispevky.

Mam tady psat po dvacaty, ktere bedny maji oznaceni 4/8? DVOU-BA-SA-KO-VE. A proc ho maji? Protoze maji proste na basech nimonalni impedanci 4 ohm. Ani 6 ani 8. Proste 4.
To ze se vyrobce chova zpusobem, jaky tu popsal sinlair je vec jedna, Denkezi, tva bezmezna duver vyrobcum a dodrzovani norem je pripodobnitelna mozna k duvere ditete, ze darky nosi jezisek. Je potreba se probrat. Sinclair (autorizovany servisak Magnat, NAD a ja nevim ceho vseho dalsiho) tady napsal svuj pohled na vec, ale uz jsme zase zpatky v tom, ze to jsou vlastne 6 ohm bedny.

Jsem nejspis natvrdly, ale mohl byste mi PROSIm jeste jednou vysvetlit, jak se z bedny, ktera ma 2*8ohm nominalne basaky paralelne stane 6 ohm bedna nominalne? A prosim bez prumeru ((4+8)/2) a toho, co pisi vyrobci na stitky a ze "vi co delaji".

A co se stane, pane Denkez, kdyz dany reciver ochranu proti te FAQ-hochtemperatur nema? Co potom? Muzu za Vami prijit se znicenym reciverem, kdyz jste mi to doporucil?

Prosim neberte to jako osobni utok, mne jenom opravdu zajima, jak se z bedny, ktera ma v urcite oblasti 4ohm stane 6ohm a nasledne "temer 8 ohm" jemnovite bedna. To je nad me - zjevne tupe - chapani. Ja totiz porad nevim, v cem se bedna 4ohm lisi od 4/8, kdyz vzdy to dulezite jsou impedancni minima. Vyrobce tim, ze tam dal i tu 4ku jasne naznacil, ze to "az zase tak koser neni" kdyz se s tim bude zachazet jako s 8kou. Oznacit to za 6 je pak temer k smichu, protze je to jenom berlicka k tomu, aby to sedelo do teorie.

(upravil lada 30. 10. 2008 14:28)

Re: impedance reprobeden a receiveru

Denkez: Tvoje teorie budou platit v možná v případě, že si uživatel bude pouštět růžový šum. Udělej si spektrální analýzu pár skladeb, na basech se obvykle odehrává velká až drtivá většina všeho, takže bedna se při takovém spektru signálu nebude chovat jako ekvivalentní stejnosměrný odpor 6ohm, ale třeba 4,5. Bezpečné zařízení musí počítat s nejméně příznivými podmínkami, takže se k bedně musí přistupovat jako ke čtyřohmové a basta. Že ty jsi prodejce hifi?

Re: impedance reprobeden a receiveru

Jen malý výčet beden se jmenovitou impedancí 4 - 8 ohm, které ovšemže NEjsou DVOU-BA-SA-KO-VE:
http://www.audioexpert.cz/regalove-repr … rt-mezzo-2
http://www.audioexpert.cz/regalove-repr … chrono-502
http://www.audioexpert.cz/regalove-repr … uantum-503

Nevím, která že to konkrétní bedna se dvěma 8 ohm basáky byla typována jako 6 ohm.

Víme konkrétně o nějakém alespoň trochu značkovém receiveru, že nemá tepelnou ochranu a současně chlazení tak dimenzované, že by ho 33 % zátěže navíc odpravilo?

Ano, přiznávám, že vysvětlit pojem jmenovité impedance 4 - 8 ohm některým "odborníkům" je problém, pokud v tom vidí impedanci jako fyzikální veličinu. Tady se ale bavíme o JMENOVITÉ hodnotě, která byla stanovena za účelem správného propojování jednotlivých komponentů. Pokud se na jmenovitou impedanci podíváme jako na hodnotu rozhraní (bedna/zesilovač), bude to možná srozumitelnější. Ovšem pouze pro toho, kdo tomu bude takto chtít porozumět.

Re: impedance reprobeden a receiveru

V tomto případě to je prostě bedna z čyřohmového basáku a osmiohmové výšky. To není nic divného, paradoxního, ani neobvyklého. Ani to nic neměni na tom, že taková bedna prostě ve spodní polovině pásma má nízkou impedanci. Opravdu tu není nikdo, kdo by takovou bednu doma měl a mohl změřit impedanční charakteristiku? Ale je marné se o tom přít, když nechceme pochopit, že JMENOVITÁ impedance prostě nesouvisí s tou fyzikální veličinou. Asi na to jsme příliš technici a málo spotřebitelé.

Ona i obloha bude zelená pro každého, kdo tak tu barvu bude chtít nazývat.

(upravil Denkez 30. 10. 2008 15:52)

Re: impedance reprobeden a receiveru

Boramyr: To je ale pěkná blbost (jen aby se našlo jiné vysvětlení). Bedna se 4 ohm basákem a 8 ohm výškáčem je jmenovitých 4 ohm. Ano, také někdy konstruktéři sáhnou po nestandardní kombinaci basáku a výškáče, jmenovitá impedance takového uspořádání je pak ale dána impedancí basáku, do kterého se soustředí rozhodující podíl výkonového spektra.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Možná. Může to tak skutečně být, že bedna označená 4-8 ohm je berlička pro zákazníky, kteří nehodlají a nechtějí pochopit oč kráčí kolem impedancí. Možná taky ne. Co když mám pravdu? Co když ji máme oba, případ od případu, jak si zrovna který výrobce usmyslí? Opravdu rád bych od několika těch 4-8 beden viděl křivky, abych viděl, že to jsou opravdu nedomrlé osmičky a né zhůvěřilosti, co lokálně padají na tři a půl ohmu. Až budu mít jistotu, že se většina výrobců takového značení drží, budu to ve svých doporučeních brát v potaz a klidně je doporučím k 8R zesilovačům.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Nebo muze basak byt dvoucivkac, jako treba nektere FOCALy, ktera maji pro basy a stredy u stredobasu vlastni civku, moznosti je milion, ale dokud to nevis, musis VERIT, ze je to tak, jak se domnivas. A to je prave to, s cim se nesmirim.

U jednobasakoveho systemu je to IMHO tak, ze je to proste 8ohm (8bas, 8vyska) bedna a vyrobce tedy naznacuje, ze to jde napojit na 4,8ohm zesilovace, takze Denkez to mohl myslet dobre. Ovsem je to na hlavu postavene a stejne tak je nesmysl ten blabol o nejakych 6ohm. Vyrobce tam ovsem zapomel uvest 2ohmove, 1 ohmove a pulohmove zesilovace... proto mi to prijde jako kravovina, kdyz zakladni poucka mluvi o minimalni dovolene jmenovite impedanci zateze a ten, kdo tohle nevi, by nemel reproduktory zapojovat. Jenze toho, kdo aspon trochu premysli to prave bude drasat, jako nas tady, kdyz jsme zvykli na exaktni popis veci a ne nalepku pro laiky.

Malickost - denkezi, soucasne spotrebni recivery odpravi i dlouhodobejsi provoz na plnou zatez do minimalni povolene, takze na to, ze ho muze odpravit provoz do nizsi impedance se muzes spolehnout.

(upravil sinclair 30. 10. 2008 16:40)

Re: impedance reprobeden a receiveru

Zase nemáš pravdu.
Bedny, které mají kvůli srovnání citlivosti, výhybce a i jiným aspektům 4ohm basák a 8 ohm výškáč jsou vzadu na štítku označeny nikoli jako šesti či čtyřohmové, ale je tam napsáno přímo "4-8ohm" a takových beden je jako máku, nejméně tři čtvrtiny produkce třeba takového HECO. Mám Ti vyfotit připojovací terminály se štítky i poměrně drahých beden, takto označených?
Je to všechno o tom, že pokud takto označenou /4-8/ bednu připojíte k typicky osmiohmovému zesilovači, tak speciálně na basech, kde je energetické těžiště signálu, je zesilovač přetížen. A to ne o 33%. Tepelná ochrana je v receiverech do cca 15.000Kč realizována POUZE nevratnou tepelnou pojistkou v transformátoru, která se přeruší a přístroj musí do servisu. Tam zjistí, že jste tomu dali pokouřit a záruka nezáruka, opravu zacvakáte v plné výši.
Pokud vím, tak jedině Yamahy okolo cenové hranice 20.000Kč a výše a potom bezezbytku všechny zesilovače a receivery NAD mají na chladičích koncových tranzistorů termistor /někdy dokonce dva, na obou koncích chladiče/, který prostřednictvím ne zrovna jednoduchého obvodu nad 85°C vypne výstupní relátka a nedovolí Vám jej provozovat, dokud teplota nespadne pod hysterezi obvodu, která je zpravidla 25°C.
Jenže tato tepelná ochrana pořád ještě neřeší okamžitý nárůst kolektorového proudu a ztráty koncových tranzistorů mimo oblast SOA /při připojení poloviční impedance a ohulení/, kdy chladič ještě může být klidně jako psí čumák a koncové tranzistory jsou už dávno proražené - protože výrobce namontoval právě takové typy, které odpovídají dané cenové kategorii dotyčného výrobku, ani fous víc. Prorazí se tzv. sekundárním průrazem, ale to budu těžko vysvětlovat někomu, kdo si plete základní věci.

Bedna, kde je čtyřohmový basák a osmiohmový výškáč nemá být co označována jako čtyřohmová, když je to pravda jen na nízkých kmitočtech.

Web

Re: impedance reprobeden a receiveru

Povedal by som, ze chyba nam spotrebitelsky pohlad na vec, tzn. ze vyrobca udanim 4-8ohm impedancie zakaznikovi vravi, ze to moze pripojit k 4 aj 8 ohmovemu zosiku. Totiz je vela takych, ktori sa pytaju, ci mozu pripojit 8ohm bedne k 4ohm zosiku, vela nevie, ze takto moze a opacne nie.
Predide sa tym zbytocnym otazkam, omylom a pod. Nejake spekulacie, ci je 4 ohm bas a 8ohm vyska ci su tam len impedancne doliny su uplne zbytocne, kym nemame IMPEDANCNU KRIVKU. Potom mozeme polemizovat, co chcel vyrobca 4-8ohm naznacit.

Tvrdit vsak, ze 4-8ohm je 6ohm je kravina, ... ked napr. dostanem vyplatu 5x 20tis a 3x 30tis. dostavam vlastne 25tis.??
Tak isto nejake spriemerovanie impedancnej krivky na celom pasme je nezmysel.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Celá tato diskuse se točí kolem toho, co znamená jmenovitá impedance 4 - 8 ohm. KomarD-Jeay už je docela blízko, pomyslný Rubikon se však bojí překročit.
Vztah výrobce - zákazník spočívá v podstatě na jednoduchém postulátu. Výrobce vyrobí výrobek a vybaví ho potřebnými bezpečnostně/uživatelskými informacemi (návodem k použití a typovým štítkem), při jejichž dodržení garantuje bezpečný a bezporuchový provoz. Je pak na zákazníkovi, zda je bude dodržovat a zda se třeba vědomě nebude vystavovat riziku ztráty záruky. Výrobce ale nemůže požadovat na zákazníkovi, aby např. v případě připojování reprobeden nejprve nastudoval základy elektroakustiky a prošel všechna dostupná fóra. Ne, takto to nefunguje. Výrobce opatří bednu typovým štítkem, který mj. říká: pokud zákazníku dodržíš tyto připojovací hodnoty, bude vše vpořádku. Nehledejte jinotaje tam, kde nejsou.
Pokud je na štítku bedny údaj 4 - 8 ohm, znamená to jen a pouze, že bedna je bezpečně provozovatelná jak na 4 tak i na 8 ohm výstupu. A jediná možnost, jak toho dosáhnout, je ta, že bedna bude ve skutečnosti 6 ohm. Jakékoliv jiné vysvětlení ze spotřebitelského hlediska neobstojí a tedy je chybné.
Připouštím, že tento přístup není prost rizika, obsahuje však riziko tak malé, že je oběma hráči na trhu (tj. výrobci beden a zesilovačů) akceptovatelné. A těží z toho všichni. Výrobce beden nemusí držet 2 impedanční řady, výrobce zesilovačů má volnou ruku při konstrukci (může navrhnout 4 i 8 ohmový výstup podle toho, jak mu to zrovna přijde vhod) a zejména spotřebitel je oproštěn od pochybností, jak svou bednu připojit (ovšem pokud si nepřečte rady některých zde přítomných "odborníků").
Konečné rozhřešení by mohli dát výrobci beden, kteří to takto praktikují. A že tato teorie sedí dokládá fakt, že výrobci 4 - 8 ohm beden (alespoň co jsem si v rychlosti ověřil) postupují takto se 100% důsledností. Ostatně přesvědčte se sami:
http://www.heco-audio.de
http://www.mordauntshort.com
http://www.magnat.de
http://www.canton.de

Re: impedance reprobeden a receiveru

Prostě přišel další vylízanec, jako je AAA a nám, kteří jsme ulž ledacos rozebrali, změřili, opravili apod. bude se suverenitou, danou jen skutečným idiotům /kteří si svou idiocii neuvědomují/ tvrdit, že údaj 4-8 ohm na štítku bedny je vlastně šestiohmová bedna.
Tak proč to tam asi, ty píčo, nenapsali rovnou ???

Web

Re: impedance reprobeden a receiveru

Meral som na 8ohm recáku reproduktory Canton Plus GX, kde výrobca udáva impedanciu 4-8ohm, tak pohral som sa s tým foto tu : http://img389.imageshack.us/my.php?imag … ohmic0.jpg

Web

Re: impedance reprobeden a receiveru

Jen si všimněte, že ani tam, kde je impedance v absolutní hodnotě nejmenší, nemusí mít zesilovač největší záhul. Reprobedna je hlavně komplexní zátěž...

Re: impedance reprobeden a receiveru

dbmax: ... což se velmi podobá 6 ohm průběhu s minimem 4,8 ohm podle definice. Abychom to mohli brát vážně, museli bychom něco vědět i o konstrukci a kalibraci přípravku (přece jen přesné měření malých odporů není úplně jednoduchá záležitost), ale i tak - dobrá práce.

sinclair: Jak příznačné. Kde chybí argumenty, nastupují facky - alespoň ty slovní.

Re: impedance reprobeden a receiveru

Na to není třeba žádných argumentů, ten údaj 4-8 je výmluvný sám o sobě a mimo jiné říká, že v akustickém pásmu může impedance bedny kolísat mezi čtyřmi až osmi ohmy.
Nikoliv to, že v celém akustickém pásmu je bedna prostě zprůměrovaně šestiohmová.
Jestli nejsi schopen tohle pochopit, pak opravdu potřebuješ po tlamě, ale doopravdy, ne slovně.

Web

(upravil MaBat 30. 10. 2008 22:15)

Re: impedance reprobeden a receiveru

Sinclaire, v nějakém rozmezí se to ale pohybuje vždycky... Já ten údaj 4-8 jako jmenovitou impedanci nechápu, snad jako to vodítko pro "řadového" spotřebitele, kterej má na zesilovači psáno většinou 4, nebo 8 (i kdyby bylo na zesu 6, tak to pořád spande do toho rozmezí a spotřebitel si řekne "ok"). Ulehčí to váhání člověku, kterej si není jistej a výrobci usnadní situaci a zamezí zbrklýmu odmítnutí zákazníkem, kterej do toho nevidí. Nevím, jak jinak si ty dvě čísla na štítku vysvětlit. Tj. IMHO správně by tam měla být pětka, nebo šestka ( nebo jaká tam je nejnepříznivější hodnota, z toho grafu to vypadá na pětku, jestli to měřítko sedí), ale výrobce eliminuje riziko, že by to někdo nekoupil, protože má jen 4, nebo 8-ohmovej zesilovač"...v dnešní době bych tomu i věřil.

Re: impedance reprobeden a receiveru

sinclair: Jsi ochoten připustit takovou elementární technickou skutečnost, že na typovém štítku jakéhokoliv výrobku, reprosoustavy nevyjímaje, jsou uváděny JMENOVITÉ hodnoty? Pokud ano, tak si nastuduj, co to JMENOVITÁ hodnota (čehokoliv) je a k čemu se používá.

(upravil KomarD-Jeay 30. 10. 2008 22:47)

Re: impedance reprobeden a receiveru

Denkez napsal:

A jediná možnost, jak toho dosáhnout, je ta, že bedna bude ve skutečnosti 6 ohm. Jakékoliv jiné vysvětlení ze spotřebitelského hlediska neobstojí a tedy je chybné.

Taka pekna uvaha (text hore) a zabije ju zase taky nezmysel.
To by chcelo u autora pouvazovat, preco to vsetci okrem neho povazuju za kravinu...?

Re: impedance reprobeden a receiveru

Já myslím, že vše podstatné už řečeno bylo. Denkez vysvětlil svoji interpretaci štítku na bedně, chápu ho, svůj pohled na věc jsem taky snad popsal jasně. Víceméně už se tu točí mlejnek naprázdno. Za chvíli už si budete jen nadávat a chytat se za slovíčka.

Jinak co se týče geniálního Mr. F, tak o toho zde určitě nejde. F se za sebe nestydí a podepsal by se. Nejlépe včetně titulu a ©

Re: impedance reprobeden a receiveru

Tak jsem si to celé přelouskal a vidím to na lock, co vy na to? Myslím, že rozumný člověk si to správné stanovisko najde, takže netřeba ztácet čas a nervy pokračováním...