Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Výstupní trafo

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 40]

(upravil sinclair 10. 10. 2008 4:02)

Re: Výstupní trafo

Rád bych připomenul /když jsme tedy nakousli plýtvání/, že účinnost i elektronkové třídy AB je okolo 45%, to jsou procenta, kam ty se, elipso, nikdy s ECC88 a adaptéry nedostaneš.
Jestliže je nutné k umírněnému poslechu slušné muziky mít k dispozici STŘEDNÍ výkon okolo jednoho wattu, tak je ale bezpodmínečně nutné počítat s nějakou dybamikou toho signálu a prostě ten výkon v koncovém stupni mít instalovaný, abych mohl poslouchat nezkreslenou muziku. 
Mám silné podezření, žes načuchl tím federmanovským puchem a nejspíš i včetně zvrácené logiky, jinak si to nedovedu vysvětlit.
Proč by se jinak dělaly zesilovače a AV přístroje s výkony okolo stovky wattů na kanál, když by asi podle tebe stačilo několik wattů?...
A jinak-ani mně, ani třeba Milanovi /Betaron/ elektronkové výkonové stupně nebručí, nejsme malí kluci a už v tom umíme chodit.  Milanovy sluchátkové zesilovače /v podstatě sledovače s výkonem pár wattů/ mají odstup přes -90dB.
A anodové napájení sekundárem okolo těch 2x220V ještě není nebezpečné. To začíná být nebezpečné až v okamžiku, kdy se tam někde vyskytne přes 300VAC  PROTI ZEMI, což samozřejmě téměř nikdy není, leda by nějaký chuj dělal jednocestné usměrňovače.
A EL34 v áčku - no, to je pěkná hovadina, to sis vybral dobrý příklad. 25% účinnosti, anodový proud stálý a vysoký, takže enormní nároky na výstupák  a filtraci /proto ti to bručelo, víš?/.

Web

Re: Výstupní trafo

Rád bych věděů váš názor na toto zapojení byl mi nabídnut zdroj o 5OOV přežije to


http://www.elektronkovyzesilovac.wz.cz/ … age013.jpg

Re: Výstupní trafo

Je to něco podobného, jako v těch mých odkazech, akorát tady je ultralineárně zapojený konec /g2 na odbočky 43% závitů primáru/.
500V to přežije, ale Ty ne.

Web

(upravil elipsa 14. 10. 2008 17:54)

Re: Výstupní trafo

Sinclaire. Tvů zesilovač baští přes 70W a muj kolem 5W. Takže ve spotřebě při nočním poslechu jsem v účinosti spotřeby versus dobrého poslechu na tom lépe. Anodový proud Tvého zesilovače je také stálý a vysoký. Vyšlo mi kolem 40mA na el84,což při zvoleném napájecím napětí využije její Pa 12W naplno. A máš je tam 4.

Nezpochybňuji potřebu 100W zesilovače pro náročný poslech nekomprimované nahrávky. Pouštěné znalým člověkem.

Mihau2. To druhé zapojení se liší i v invertoru. Nevím, který je vhodnější. Ale zvaž ,že běžně dostupná el 84 má patici ve skle ,shodnou s řadou "malých"elektronek .

Web

Re: Výstupní trafo

Myslím že co se týče hlasitosti produkuju doma muziky tolik kolik pokryje mé potřeby, určitě do toho nejde jen pár mW a nikde se nic nepálí.

Re: Výstupní trafo

Takže gumové rukavice jo big_smile

Re: Výstupní trafo

To Mihau: V tom Tvojom odkaze nie je dobre navrhnuty invertor. Ak to chces postavit aby si si vyskusal pracu s elkami tak kludne stavaj, ale ak to chces na trvale a slusne pocuzivanie tak radsej okopci nejaky konkretny zosik napr. Mullard, je jednoduchy slusne porieseny a najdes ho hocikde na nete.

Re: Výstupní trafo

Hope377 a co vidíš ,že je na tom invertoru špatně?

Mihau2. Pozor v tom Tvém zapojení el34 je zcela nevyhovující katodový odpor pro 500V zdroj.

Web

Re: Výstupní trafo

Co to znamená s tím odporem

Re: Výstupní trafo

To elipsa: nie je symetricky.
To Mihau: ten katodovy odpor budes musiet prepocitat vzhladom na napajenie 500V, impedanciu vystupneho trafa, ktory tam osadis a kludovy prud elkami.

Re: Výstupní trafo

Hope377 takže Ty se přikláníš k řešení invertoru na jedné elektronce?Odebírat z anody a opačnou polaritu s katody,jak je v tom prvním odkazu s el84 zapojení ? Proč? Kde tam vidíš problém.Já jsem stavěl Ačka bez invertoru ,tak rozdíl neumím posoudit.
Mihau2 - Hop377 Ti odpověděl. Jen Ti napovím ,že jej musíš zvětšit. Takto by byl anodový proud příliš velký.

Web

(upravil sinclair 11. 10. 2008 9:35)

Re: Výstupní trafo

Kačinu řiť by byl velký. Velikostí katodového odporu se nastavuje automatické záporné předpětí g1 proti katodě a to nezávisle na anodovém napětí.
Takže pokud tam teklo např. 90mA každou elektronkou, poteče tam dál, ať už tam bude na anodách 400 či 500V.
Já bych jen dodal, že tento způsob získávání předpětí není příliš vhodný pro zesilovače s vyšším napájecím napětím.
Zapojení jako takové je hodně otevřená třída AB s dosti velkým klidovým proudem. Já dávám přednost pevnému -Ug1 ze sólo zdroje. Pak je možno si libovolně nastavit, v jaké pracovní tříd chci jet.

Nemontuj se do něčeho, čemu rozumíš jak koza petrželi.

Web

(upravil Hop377 11. 10. 2008 17:37)

Re: Výstupní trafo

To elipsa: je to jedno ako riesis invertor, ci s jednou  alebo dvomi triodami, len by bolo vhodne, aby bol symetricky. V tej scheme je to mozne nastavit zmenou pracovnych odporov triod.

Edit:
To Sinclair: S tym katodakom mas samozrejme pravdu.

Re: Výstupní trafo

chlapi jste říkali že to snese těch 500V ale kde si jsem našel že ECC83 je max na 300V jak to tedy je ??

Re: Výstupní trafo

Si zrataj ake potrebujes napajanie invertoru na scheme oznacene a2.

(upravil elipsa 11. 10. 2008 20:45)

Re: Výstupní trafo

Sinclaire. S tímto odporem bude podle grafu odhadem téci anoďákkolem cca90mA ,možná ivíce.  A jaká bude anodová ztráta?90mA krát cca 450V(odečteme předpětí a nějakou drobnou ztrátu na trafu)    a to je 40W !!! A kolik má el34 dovoleno?  Přece 25W!!! Tak si z lidí nedělejte srandu  smile   
   Hope377,Hope377... s tim katoďákem pravdu nemáte oba.  V tom invertoru mne spíše zajímalo, jaké jsou s nimi zkušenosti.
Mihau2. Mezi napájecím napětím a anodou je odpor. To snad napoví.

Web

(upravil Hop377 11. 10. 2008 21:02)

Re: Výstupní trafo

Nepotecie stale tou elkou rovanky prud? To , ze vyssim napatim bude vyssia anodova ztrata je pravda preto treba upravit aj katodak, preto som pisal, ze treba brat do uvahy aj napajacie napatie. To ci v tej scheme nie su prekrocene straty na elke som nepocital.
K tomu invertoru rozdiely Ti nepoviem, lebo zatial som staval len s dvomi triodami aj ked som skusal rozne zapojenia.

Re: Výstupní trafo

Nepoteče.

Web

Re: Výstupní trafo

No pokud někdo chce provozovat EL34 v plné A třídě s plnou dovolenou ztrátou, tak vůbec nezáleží na tom, jestli bude anodové napětí 400 nebo 500V, podstatné je otevření elektronky na dovolenou mez změnou záporného předpětí -Ug1. Pokud to nevychází rozumně velkým odporem jak co do zatížitelnosti, tak velikosti, tak tu máme přece ještě možnost katodu přímo uzemnit a -Ug1 přivádět ze zvláštního zdroje, s čímž je na síťovém trafu nutno počítat. V Zuzánkovi je na grafech závislosti Ia na -Ug1 krásně vidět, kolik je tam toho zapotřebí na poloviční, nebo plné Ačko přivést a máš to beze ztrát na katodovém odporu. Získávání předpětí na katodovém odporu je dobré akorát tak pro elektronky s dovolenou ztrátou do nějakých 12W, pak ještě katodový odpor vychází se zatížitelností do 2W, což se dá snést. Samozřejmě jsou i výjimky, například pentodová část elektronky PCL /ECL/ 82 vyžaduje tak nechutně vysoké -Ug1, že prakticky nejde získávat na katodovém odporu, který musí být nejméně na 3W, anebo snížit Ua u malých zesilovačů a přijímačů, čímž se samozřejmě připravím o rozkmit. Proto se ECL82 používala jen přechodně a v malých přijímačích, než byla vyvinuta ECL86, která má pentodovou část použitou z EL84, jen o kousek zkrácenou a triodová část je přesně shodná s půlkou ECC83.

Web

Re: Výstupní trafo

K tomuto bych dodal, že pouze PCL/ECL86 od Tesly má pentodu od EL84. Polské ELC/PCL86 mají jako koncovku svazkovou tetrodu. Měl jsem obě dvě rozebrané. Kdybych jena našel fotky. Tady na fóru jsem to kdysi už dával. Konec OT.

Tak, pokud to chceš do čistého Ačka, zkus kombinaci rozumných Rk a dodatečného -Ug1. Ale tak moc nevím proč ty chodáky flašky tak otevírat.. Otevřená AB plně stačí.

Web

Příspěvky [21 až 40 z 40]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Výstupní trafo

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£