Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Výstupní trafo

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 40]

Téma: Výstupní trafo

Ahoj bastlíři pustil jsem se do stavby elektronkového zesilovače s dvěma lampami EL34 v zapojení push -pull,podle knihy "Lampárna",jsem jen studák takže se snažím sehnat součástky za co nejmín penízků a tak jsem našel na netu tyto výspuní trafa ,rád bych věděl které by bylo nejvhodnější a dál bych se zeptal co znamená že na secundáru je 100V??musím tím pádem mít další trafo na převod???díky


výstpuní:
http://www.aukro.cz/item452699364_vystu … 0_50w.html
http://www.aukro.cz/item453018783_vystu … 100_v.html


a můžu pro tyto elektronky použít nějaké toto napájecí trafo??
http://www.aukro.cz/item452710619_sitov … titek.html
http://www.aukro.cz/item452644644_sitov … a_50w.html


díky za pomoc

Re: Výstupní trafo

Ten výstupák nebrat, víc slávy bys dočasně udělal s přepojeným trafem z AUJ620.

Web

Re: Výstupní trafo

A nedá pokoj a nedá smile

Web

Re: Výstupní trafo

No vy jste sami mi říkali ,že se mám vykašlat na hybrida a zkusit přímo elektronkáč tak zkouším smile,ale ty trafo v tom mám guláš

Re: Výstupní trafo

To platilo na Sendyho smile
Kurvadrát, kup si v GESu výstupák na dvě EL84, tamtéž se dají koupit patice do DPS a jestli budeš moooc hodnej, tak někam na web vyvěsím pěkný koncový zesilovač s ECC83 a 2xEL84 i deskou plošných spojů. Na původní adrese už to totiž nevisí. A ještě budeš potřebovat kupu peněz na kvalitní elektrolyty na 400-450V /žádné Hitano z GESu/, kvalitní svitky na 400V a síťové trafo. Sumasumárum bez toho plošáku si připrav na jeden kanál 15W slušného elektronkového konce cca 2.500,-Kč, pokud nevlastníš elektronky, nejspíš ne.

Web

Re: Výstupní trafo

V pohodě v klidu hned se nerozčiluj,jsem začátečník

Re: Výstupní trafo

Já bych doporučil spíše třídu A, i přes menší výkon. 2krát el84 a jedna ecc83. Trafa na to v Gesu mají. Tak budeš mít pěkných elektronkových 2krát 5W. Síťové trafo je zrovna v sekci bazar č6. Ale začátečníkovy bych doporučil spíše nějakou konstrukci s elektronkou na nižší napájecí napětí. Je to bezpečnější. Třeba ecc99,ecc88 a k nim trafíčko ze stovoltových systémů.

Web

Re: Výstupní trafo

Myslíš něco co si stavěl ty v tom květináči ???myslíš smile

Re: Výstupní trafo

Myslím. Je to na rozumné napětí. Pro začátečníka .

Web

(upravil sinclair 8. 10. 2008 8:05)

Re: Výstupní trafo

Běž s tím do řiti, už jsem ti to říkal jednou.
Nemá to žádný výkon, nic normálního s tím neukrmíš a pokud ano, tak se zkreslenýma špičkama, protože nestačí výkon a jede to furt v limitu i při slaboučké pokojové hlasitosti.
Buď svou starou nauč poslouchat muziku při normální občanské hlasitosti několika wattů, nebo ji prostě vyměň, během poslechu pošli do řiti nebo na nákup, když jí vadí dva watty při 88dB/W...
Já si osobně neumím představit, že bych si měl pustit Dark Side Of The Moon se čtvrt wattem...
Stavět čím dál slabší a slabší zesilovače, notabene s elektronkama je hovadské plýtvání jejich potenciálem. To si můžu místo za tři stovky za elektronky koupit jeden modul s dvěma TDA2822 a mám to to samý /tedy potichu/, ale za osminu ceny...
To, že ty si děláš ty svoje čtvrtwattové píčoviny ještě neznamená, že takto nechutně a bez dynamiky chce poslouchat každý...
Buď pořádný flaškáč, který uživí i běžné, méně citlivé bedny /okolo 87dB/W/m/ a ještě mu zbyde dost na dynamiku, nebo se na to radši vyser a dělej do včel.

http://www.quadesl.com/pdf/el84sch.pdf
http://www.quadesl.com/pdf/el84lay.pdf

Nic nebezpečného to není. 2x225V ještě nikoho nezabilo, to by musel být někdo jó blbej, aby si na zapnutém trafáku hrábl na konce symetrického vinutí. Cca 300V DC také není nic nebezpečného.
Tohle zapojeníčko jede jak z praku i při použití traf z GESu, výsledný zvuk samozřejmě závisí jednak na kvalitě vlastního výstupáku, jednak na stupni nfb.
Výhoda je, že je k tomu i deska.
Sice je nutné upozornit případné stavitele na to, že údaj u vinutí "450V CT" znamená "central tap", tedy po našem a po bastlířsku je to symetrické vinutí 225V-0-225V/75mA a podobné drobnosti, nebo že třeba symetrizační 100R odpory ve žhavení je vhodné nahradit drátovým či cermetovým 100R trimrem, ale jinak je to v zásadě dobře. Místa na filtrační kýbliska i na axiální MKTčka je tam dost. Schéma je poněkud nahrubo /nejsou tam např. některé polarity, hodnoty elytů na naše poměry poněkud netradiční, hodnoty odporů také apod., ale to není pro člověka, který nedělá podobnou věc poprvé, žádný problém. Např. filtrační anodové elyty /ty, co jsou sérioparalelně/ se dávají "co se vejde", například 220-330uF/200V atd.
No a kdyby problém byl, schéma upravím i s polaritami, kapacitami atd.
VELMI doporučuju desku si nechat vyrobit galvanicky pocínovanou a NIČÍM ji nelakovat. Náhled na stranu desky, kde je vyplněná zem, je strana spojů.
Stavěl jsem to na zkoušku už asi před pěti lety, ta stránka existuje už velmi dlouho, jen jsem ji nemohl znovu najít.
Po drobných úpravách přívodů žhavení k soklu předzesilovací a inverzní elektronky /originál 12AT7 je ekvivalent ECC81/ je možné na tomto postu použít i třeba starší 6CC41, pokud ji zrovna doma máte doma, případně ruskou 6N2P, beze změn je možné použít originál ECC81 /blbě se shání/, ECC83, EC803S, E83CC. ECC88 a ECC85 jsou pro toto zapojení nevhodné.
Místo EL84 klidně použijte ruské 6P14P máte-li je, nebo i třeba zdravé EL82 či dokonce i PL82, pokud s tím budete počítat a uděláte si na trafáku příslušné vinutí na žhavení. Výborné jsou EL81, ale s těmi je trochu konstrukční potíž-mají anodu na čepičce, ovšem s nimi tohle zapojení dává i 20W.
Pokud by někdo hodně chtěl, mohu vyhrabat ten zkušební kus a nafotit, co, kam a jak patří.
Experimentům se meze nekladou, ovšem podle mne má smysl dělat jen to, co je alespoň trochu prakticky využitelné, ne nesmyslné píčoviny ala napájení ECC88 z 12V adaptéru apod.

Web

Re: Výstupní trafo

Vypadá to poslední dobou jako jakési „harašení“, či mánie tady na fóru s elektronkami smile
Mě osobně elektronkový koncák pro HiFi bedny vůbec neláká. Totéž platí pro mne u baskytarových zesilovačů, protože jsem příznivcem větších výkonů, a to s flaškami udělat je komplikovanější – právě ono výstupní trafo, pak neustále hlídat nastavení, opotřebení koncových pentod atd.. U kytaristů je to jiná kategorie – ti chtějí mít např. 70Wattový fuzz big_smile

Jóó, ale co se týká preampů a korekcí – pro baskytaru i HiFi, to mne tedy dosti přitahuje smile, malé elektronky při relativně malých proudech vcelku vydrží dlouho v provozu. Sluchátkové zesilovače jsou taky realizovatelné, právě protože jsou bez toho prokletého výstupního trafa smile. Na druhou stranu je nutno říci, pokud bych neměl z dřívějška v igelitových pytlících hromadu flašek, asi bych o tuto oblast vůbec nezavadil smile.

Re: Výstupní trafo

Jee, konecne nekdo s rozumnym nazorem... co je to vlastne "elektronkovy zvuk" a cim je dan (a ted nemyslim ulitly tatrdefinice)? Je to vystupnim trafem, pomalosti elektronek a z toho vyplyvajici "zaoblenou" limitaci (to se ale snad da simulovat jednou diodou v rozkmitu)? Nebo je to jen povera a citova, tudiz racionalne nezduvodnitelna zalezitost?

Re: Výstupní trafo

Betarone, náhodou víš jaká je posilovna nosit třeba Ampeg SVT ? smile A výkonu má dost.

Web

(upravil Betaron 8. 10. 2008 10:32)

Re: Výstupní trafo

Ó, velmi dobře znám, když jsem tahal SVT-2 PRO (8 flašek v konci) na dvě bedny 4x10 lol a nehraje o nic lépe než můj hybrid SVMbass smile

SVT-3 Pro, ten jsem používal ve studiu, tam to s váhou jde. Konec je ale tranzistorový

Re: Výstupní trafo

Ne, myslel jsem původní, nefalšovaný SVT z let 1976-1978, šasi zavěšené na gumových blocích smile.

Web

Re: Výstupní trafo

K tomu starému modelu SVT jsem se nedostal, ale hrával jsem též na Marshall JCM-800 100W Bass Series, což je na vláčení taky kráva.

Re: Výstupní trafo

Slabých 27kg, jedna verze toho SVT má 42kg sad.

Web

(upravil Betaron 8. 10. 2008 18:43)

Re: Výstupní trafo

Mluvíme-li už o hmotnosti nástrojových aparatur, ta je vždy otázkou kompromisů zejména u baskytarových.
Pro dobré podání basových frekvencí s požadovaným výkonem fyzikální zákony neošálíme – spodky hrají dobře s objemem.
Jenže vláčet velké krávy bedny je martýrium a zvláště když kolegové muzikanti mé snahy o vzítí kompletního aparátu na produkci řádně omrčí lol, tak beru fakticky jen univerzál – jednu 4x10 a menší hybrid SVMbass, který je i váhově v pohodě a do hospody některé kombo.
http://img164.imageshack.us/img164/7590 … 510cv5.jpg

Větší hybrid SVMbass váží 20kg a na kšefty ho beru málokdy; se dvěma 4x10 když chci provětrat pavučiny big_smile
…pravda, už nejsem zrovna nejmladší a upouštím ze svých dřívějších nekompromisních zásad smile

Re: Výstupní trafo

Sinclaire, jako hovadské plýtvání potenciálem elektronek a vůbec šťávy mi připadne spustit čtyři výkonové lampy a nadpočet malých elektronek .  A pustit potichu. Jen toho brumu ,který již večer ruší,že. A odrušuj tak "velkou" spotřebu. Žhavení ,anoďáky. Takové zesilovače jsou pro muzikanty. Hra s bicími je třeba pro kytaru bez zesilovače a vhodných reproduktorů  téměř nemožná. Tam pak při pečlivé práci a kvalitních součástkách lze dosáhnout dostatečného "odstupu " .
    A právě tichý ,či noční poslech umožňuje má konstrukce. Stabilizovat tak malé výkony je hračka. Pokud se někomu nelíbí měnič ve zdroji,který činí ze zesilovače jakéhosi hybrida,nic nebrání koupit za padesát korun běžně dostupné trafo na +/-24V. Ale zkoušel jsem na chviličky přerušovat napájení a rozdíl mezi zvukem samotného vyhlazovacího kondezátoru a měniče je nepozorovatelný.
    No a co se týká poslech na běžně citlivé reprosoustavy(ca88dB/W)?  Bohužel velká část zvukových zdrojů(internetová rádia ,mp3) jsou natolik dynamicky komprimována, že při tom čtvrtwatu to hraje nahlas s rozumným zkreslením. Ale nahlas to rozhodně není uplně věrné. Nicméně né nepříjemné.
    Já si testuji zvuk zařízení na nahrávce ZZTOP Vincentova cena ,album Rhytmen. Píšu ty názvyz hlavy.Tak pardon,že to píšu tak ,jak to píšu. A EL34 v áčku s napájením přes 400V dodala zvuk pekelný  smile  . Ale nyní ti řeknu ,že jsi mne nasral ty. Říkat malým soplům ,co se v tom hrabou prve ,že napájení  2*225v je bezpečné.    mad
    Jinak ta deska, kterou jsi vystavil je dobrá. Docela i univerzálně. Nějaký ten spoj přerušit, někde navrtat a dá se postavit vše.  Paráda.

Web

Re: Výstupní trafo

Elipso když se to umí tak tam nic nebrumí. Je to fakt jen v rukou a zrovna Sinclair je ten poslední komu bys mohl něco povídat o elektronkách. Já se také hrabu v elektronkách ale dohadovat se s ním o něčem v tomhle by mě fakt nenapadlo. Fakt naprosté minimum je ta PCL86. Možná že si rozumíme co se týče širokáčů ale určitě ne ohledně zesilovačů.
Nicméně jestli se ti bude chtít po tom co jsem napsal tak mi můžeš poslat ty tvoje testovací skladby. Rád se na to mrknu abych věděl co je vlastně tvůj etalon.

Příspěvky [1 až 20 z 40]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Výstupní trafo

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£