Re: 186 Horn

crashpc: no je videt, ze wili to na rozdil o tebe chape...

Re: 186 Horn

blah blah

Re: 186 Horn

Mmm len ma napadlo akurat... nezahrali by dve kappy15LF v hornach lepsie ako jedna 186tka ? Lebo cenovo to vyjde dost podobne.

Re: 186 Horn

To už je otázka na někoho kdo to slyšel, ale tipuju že ještě ne... Nepůjdou tak nízko.

Re: 186 Horn

Crashpc: a to si piš že půjdou.

Re: 186 Horn

Pokud to víš tak super reference. I tak je potřeba to slyšet smile Být průkopníkem je drahý.

Re: 186 Horn

Ona vetsi celni plocha 2ks vuci jednomu kusu ma svuj efekt...projevuje se tim, ze takova sestava jde niz. Coz plati kdyz se jedna o stejne repro. Ale porovnavat to pri ruznych repro je osemetny. I kdyz zase je fakt, ze horna si prubeh udela vzdy stejny, at je tam vicemene jakekoliv repro (mysleno pri malem signalu).
Takze ja bych se taky priklanel k tomu, ze to pujde spis niz... (koneckoncu mozna bych to moh i zkusit zmerit na nasich hornach...)

Re: 186 Horn

tady nejde jenom o plochu, ale o delku horny. EM15ky jsou kratounke...

(upravil Jawis 1. 10. 2008 7:29)

Re: 186 Horn

Z pohledu teorie to musí zahrát níž. Pokud se nechají dva stejné zdroje byť se stejnou charakteristikou hrát vedle sebe, tak jednak jak všichni víme vroste citlivost ( při splnění všech podminek až o 3 dB ) a charakteristika celku bude vždy o něco delší směrem dolů než u sólo boxu. Čekal bych, že se pokles charakteristiky o 3dB posune o 3-5 Hz směrem dolů vždy při zdvojnásobení počtu zdroujů. Přestane to platit ve chvíli, kdy se začne dolní mezní kmitočet sestavy blížit Fs-ku použitých měničů. To se ovšem stane tak při 32 kusech boxů smile..
Až dostanu do laborky nějaké dva stejné horny, odměřím to.

Jo a můj názor je spíš ty dva menší nej jednu mega. Jednodužší manipulace vyžší spolehlivost. Zkusil bych ale něco jiného než tu emi15 Bass.  Trochu delší je ta uveřejněná konstrukce od Visatonu. Nedávno se to tady někde řešilo. Sám to chci vyzkoušet s B&C 15ps76 - kou. Měl bz to být takový low cost horník co už něco zahraje.

Re: 186 Horn

crashpc: no jasne - je uvazoval jsem spis na tu kappu nejakou hornu podobnou horn186, ale lehce zmensenou na 15".

Jawis: no jednodussi manipulace - to by ty 15ckove musely byt mnohem mensi nez 1ks 18" horna, a pak ten efekt nebude takovy. A vyssi spolehlivost je taky otazka. Ony levnejsi repro typu kappa15 maji v horne uz dost pri cca 300W, nejakych 400W by je uz celkem spolehlive poslalo do kytek...

Re: 186 Horn

Tu spolehlivost jsem myslel tak, že když ti odejde jeden ze dvou kde každý stojí polovinu toho co by stála jedna velká, tak jsi na tom líp, než když odejde dražší repro ve větší bedně. Dalším problémem zůstává impedance. Třeba já mám zesák, na který můžu připojit min. 8 Ohmů a má to nějakých 700W sin. Proto tak tíhnu k B&C Speakers. Dělají jako jedni z mála skoro všechny modely i ve 4 Ohmech. Takže dvě horny se 4 Ohmem do série a je to hotové. Pak to snese bez problémů i těch 700 W - na každém asi 350W výkonová ztráta. Pak jsou pro mě ještě zajímavé Precision Devices. Ty zase dělají pár kousků v 16-ti ohmech což řadím paralelně. No pak zbývá ještě alternativa pořádný 8 Ohm. Já ale budu vždycky razit heslo dva jsou víc než 1. smile

Re: 186 Horn

Jawis: ty ale porovnáváš dva odlišné reproduktory ve dvou odlišných hornách - jeden EM15 tedy jde výš a dva jdou níž? kruci odkud to taháš. Nejdou třeba stejně? nebo o 1Hz výš/níž což nepoznáš? prostě prosadit EM15 za všech okolností...
Ano, rozhodně je lepší mít dvě nebo 4 bedny na stranu, a v případě průseru ještě dohrát, ale to je zas jiná pohádka.

Hanzs: o tom to tak nějak je. A hlavně to nejde brát ani orientačně, ani univrzálně. Na place ti budou stát konkrétní reproduktory, a ty můžou dopadnout absolutně jinak... A jestli chceš před koupí vědět jak, tak se opravdu nejde spolehnout na to že dva hrají víc než jeden. Nezřídkakdy to není vůbec pravda.

Re: 186 Horn

no tu kappu 15LF by som dal do visaton horny ta je krajsia ako EM15, ale mne ide o to co mi da vacsi akusticky tlak, ci dve kapy alebo jedno PDecko, cenovo to je uplne rovnako, avsak myslim ze to PDecko da v 186horne taky tlak pri 600W ako tie dve kappy pri 2x dajme tomu 500W nie je to tak ? tym padom by som usetril na zosiku , nie ?

Re: 186 Horn

To Crashpc: Nechci v žádném případě prosazovat em15 - mi osobně se ta konstrukce moc nelíbí. Z běžně dostupných konstrucí se mi nejvíce zamlouvá právě ten visaton. No a s tím co jde výš a co jde níž: Ačkoliv se tomu člověku v první chvíli těžko věří je to opravdu tak. Dokud si to neodměříš tak neuvěříš. Taky nejde říct přesně o kolik to bude. Jak jsem napsal tipuju že dva boxy natáhnou tu charku směrem dolů tak o 3Hz. Další zdvojování vždy o něco míň a až teoreticky při nekonečném počtu boxů budeš někde kousíček nad Fs repra. To je základní princip vlnové modulace. Nechcu ti samozřejmě nic vnucovat a asi tě těma kecama pěkně seru ale já už jsem tohle měřil - sice na dvou saled boxech, ale nevidím důvod proč by v případě hornu neměla fyzika fungovat.

To Wili: No to už je zase přelívání z hrnku do hrnku. Pokud do toho pustíš v obou případech stejný výkon Kappy/PD a obě repra mají přibližně stejnou účinnost, pak musí obě varianty odevzdat přibližně stejnnou část výkonu prostředí. Z PD-cka dostaneš určitě větší akustický tlak. Z těch dvou menších kluků poleze zase větší akustický objem. Myslím že Ať se rozhodneš pro kteroukoliv z těch dvou variant, tak s výsledkem budeš spokojený. Jo a ta 186-ka už je dost pracná na výrobu. Raději budu dělat 4 jednodužší než dva hlavolamy.

Re: 186 Horn

Jawis: jsem otevřenej takovýmuhle pokecu, ale já jsem myslel že mluvíme konkrétně o EM15 a PD186. nekoukal jsem na parametry ale je mi jasný, že je to velká horna, která půjde níž než EM15, tudíž dvě EM15 o 3Hz níže tím nic nezachráněj.

Re: 186 Horn

Nějak se mi nezdá, že by měly jet dvě stejný horny o 3Hz níž než jedna... Chci vysvětlení, odkaz, simulaci smile

Re: 186 Horn

A nejsou čistě náhodou 3Hz úplně fuk?

(upravil Jawis 2. 10. 2008 9:19)

Re: 186 Horn

Thales:   Mi jsou úplně fuk. Akorát se tady někdo pár odkazů zpátky ptal jestli to půjede při více kusech níž. Pokusil jsem se říct že jo a asi zhruba o kolik.
Ale koukám že někteří už by mě nejraději prohlásili za kacíře... smile

Frank: Jak už jsem napsal. Jak se mi dostanou pod ruku dvě stejné horny, tak to odměřím.

Jinak jestli chceč vysvětlení. zajdi do nejbližší vědecké knihovny a puč si tuhle publikaci:  HLUK A CHVĚNÍ - Doc. Ing. Richard Nový, CSc. (Praha 1995, Vydavatelství ČVUT), Ale upozorňuju že třeba se prokousat odvozením vlnové rovnice a interferenčních jevů.

Re: 186 Horn

O tom ze pri vice kusech stejneho subasu, takova sestava hraje vic od spoda nez jeden kus se mluvi na speakerplans.com, jinak on by zahral niz i jeden, pokud by se vedle nej v rovine vyusteni postavily z kazdy strany dve desky...

Re: 186 Horn

přesně... a hlavně víc. Jawis: já souhlasím s tím co tvrdíš, jen ne s tím že jedna EM15 PD186 netrumfne, a dvě už ano na takové úrovni, aby se to dalo označit jako za zlepšení a výhodnější řešení co se SPL a charky týká.