(upravil Karlos 21. 8. 2007 16:15)

Re: Vzkazy a sprosťárny

Jenže kurva tady nejde o hlasitost doprdele, prostě jde o zvuk. Kdybych si mohl vybrat tak si narvu do pokoje 250litrovou almaru s PD.2450 který zahraje 30hz -4dB pustím do toho 10watt a jsem v nebi. Jenže když si pustím nějakou gumu tak prostě nehraje tvřdě nevím co tu doprdele řešíte. Opravdu je zajímavé, že když tu někdo děla/l sub třeba s TVM 188/226 tak ste mu neříkaly ser nezahraje to 25hz-3dB Ale jak tu někdo něco řekně o PA v subu tak hned je průser. Zajímá mě kolik lidí tu má podle vás tady doopravdický sub který teda hraje 20hz-3dB hm? Moc lidí asik né. A proč ho tu nikdo nemá? no  .. ? Protože ho nechcete ? Né vy ho chcete tak proč ho doma nemáte?  Tak kurva nevím proč musíte rýpat do někoho. Já doma sub nemám, mám closed bedýnky a nějak extra mi sub neschazí, jo hodil by se ale i bez něj to jde. Každému se libí něco jiného. Někdo přidává magnety, někdo plastelínu na membránu někdo podlaďuje repro, někdo davá pasív někdo vyrovnává charku elektronicky někdo si staví hučák protože se mu to libí tak co.  Takové blbosti tu řešit, fakt běžte radši něco dělat stejně tu nic nevyřešíte.

(upravil check 21. 8. 2007 17:06)

Re: Vzkazy a sprosťárny

Karlosi klid, sme na směťáku. Když furiouse necháte básnit o pemze, tak...
Jenom nechápu, proč dělat sub na doma, kde nepotřebuju 120dB, kterej zahraje maximálně 45hz, když tyto frekvence můžu integrovat do hlavních reprosoustav nebo si za stejné peníze pořídit hifi repro, které zahraje níž.

Jestli indukčnost nemá na rezonanci vliv, tak potom nechápu, co dělá Re v tom vzorečku.

Web

Re: Vzkazy a sprosťárny

Dobře nebudeme se hádat, tak mi sežeň HifiBass který umí hrát jako PA do 2000kč a budu spokojený smile Já se nehádám, jen prostě PA má jiný zvuk ja Hifi. Já bych chtěl 2pasma Hifi a pod to PA spodky, které sice zahrajou stejně hloubky jak nějaké 8" Hifi ale s úplně jiným zvukem smile

Re: Vzkazy a sprosťárny

Mám pořád pocit, že si pleteš elektrický odpor s indukčností a to není dobře. Dobře, zkusíme faktum.
Pro dosažení impedance dejme tomu 15 ohmů potřebuju spoustu závitů tenoučkého drátu, indukčnost cívky bude značná, kdežto pro impedanci 4 ohmy značně méně závitů tlustého drátu, indukčnost bude značně nižší.
Anžto vzduchová mezera není nafukovací, množství /a tím i hmotnost/ drátu bude v obou případech stejná. Lišit se bude pouze impedance cívky a jejich indukčnost.
Chceš mi kurva doprdele tvrdit, že ten samý reproduktor, ale s různými impedancemi /například ARA9904 a ARA9901/ bude mít značně rozdílné rezonanční kmitočty???
Proč by kurva měl mít, když mechanické vlastnosti systémů jsou shodné???

Web

Re: Vzkazy a sprosťárny

Mi to připadá jako kdybych strčíl k repru ještě jednu cívku ...

Re: Vzkazy a sprosťárny

Díky Sinclaire, ještě markantnější (lépe se to představuje) je to na dvojcívkovém reprouktoru a různém zapojení cívek. Tak sem si zahrál na Potěmkina no smile.

Web

Re: Vzkazy a sprosťárny

check: Změnou Re se změní ostatní parametry (Bl, Qes) v takovém poměru, že fs vyjde stejné.

Re: Vzkazy a sprosťárny

Jj, já si myslel, že tam vznikne zisk...

Web

Re: Vzkazy a sprosťárny

Karlosi neodpověděls mi jak dlouho dokážeš naprosto pohodově poslouchat PA,to tvrdé kopání,jestli doma nemáš takový sub a z toho co píšeš to tak vypádá tak o tom kurva nepolemizuj.

(upravil Crashpc 21. 8. 2007 21:15)

Re: Vzkazy a sprosťárny

Brehowicz: no, já hodně dlouho. je to příjemné, decentní a krátké. oproti táhlému měkkému bůůů big_smile

kruci dyť sme tu už jednou změnu Fs probírali big_smile OMG

check: protože mraky lidí nepotřebuje níž. respektive rádi by, ale ne na úkor síly, citlivosti, zkreslení, blablabla... radší 45Hz pořádný kopance, než 20Hz vítr ve vlasech. Prostě je v tom cítit ta síla a dynamika. vzduch je zhušťovanej s velkou silou a rychlostí, přesně tak jak má bejt, ne že cívka čeká až se ta půlkilová membrána konečne rozhejbe....

Re: Vzkazy a sprosťárny

2 Brehowicz: Já zase naprosto seru na to jestli jsem "in" nebo ne a jestli umíš číst a dáš si tu práci tak zjistíš že jsem nikdy nenapsal že hifi repráky hrajou blbě. Hrajou jinak a jestli se ti to líbí nebo ne je mi srdečně jedno. A nevím jak jsi přišel na to, že lidi používající pro domácí poslech PA reproduktory je poslouchají s plným kotlem.

Re: Vzkazy a sprosťárny

Proc je zvuk z profika tvrdej i u prijemny mekky jazzovy bezprazcovy basy, na spodnim E - 42Hz Mozna je uvaha chybna - opravte me.

- na gumaku s poklesem 0dB/42Hz bude zahran spravne zakladni ton a pokud je i dal charakteristika vyrovnana, se spravnou hlasitosti i 2,3,4,5 harmonicka, cili zbvuk je takovy, jaky ma byt

- na profiku s poklesem 6dB/42Hz (to je realita) bude zakladni ton potlacen, kdezto 2,3 harmonicka bude hrana tak, jak ma - a z toho plyne ta "tvrdost" - nepomerne silnejsi ~~ +6dB na 2.harmonicke (84Hz) a 3.harmonicke (126Hz)  pokusit se dohnat zakladni ton (42Hz) ekvalizaci vubec nic neresi ...

- mozna by to chtelo kvalitni merici aparat a porovnat vzhled signalu na vstupu zesilovace a sejmuty mikrofonem z reproduktoru. Pokud budou na skopku oba signaly vypadat stejne, odvolavam, co jsem ted napsal.

- zkousel jsem baskytaru na spodnim E, na subaku s plandakem obecnym - ARN312/8604 Pri pridani +6db na ekvalizaci foobaru 75Hz a 110Hz je zvuk spodniho E baskytary vyrazne tvrdsi, i kdyz jsem signal pro sub v base nemenil.

Re: Vzkazy a sprosťárny

Úvaha je to dobrá, jenom by mě zajímalo jak jsi přišel na ten pokles 6dB/42Hz. To se bavíme o jakém reproduktoru, v jaké a jak velké ozvučnici? To je totiž asi jako když napíšu že "kalota hraje od 2kHz".

(upravil hot.shot 21. 8. 2007 22:13)

Re: Vzkazy a sprosťárny

jo taky to vydržim dlouho, přesně jak píše Crashpc, na plno to sice nepouštim (ono kdo by by taky doma vohulil naplno 800W basák...) ale kolikrát ač na chvilku to fakt vohulim že by hifici měli problém to ustát prostě by shořeli...

Halen: částečně máš možná pravdu ale ta tvrdost nebude jen tím. Až budu mít měřící mikrák klidně to RCFko změřim

k tomu -6dB/42Hz taky zaleží při jakém rozsahu, vezme-li třeba rozsah do 220Hz tak to třeba bude mít těch -6dB/42Hz, ale při rozsahu do 120Hz (což je u PA taková obvyklá dělička mezi subem a středovejškama)  tak ten pokles na 42Hz může být o 2,3dB menší...

Re: Vzkazy a sprosťárny

Brehowicz klidně 3hodiny v kuse, znamý co hraje u nás v klubu má doma aparatůru PA a posloucháme to u něj na baráku dost na hlas celý večer a v poodě. Jsem zvykly v klubech atd....  A PA sub který fakt uměl kopat jsem doma měl půjčený a ještě teď slintám smile
A to si jako myslíš že když má doma někdo PA že to poslouchá na max? Mylsím že i hifi se dá ohulit tak že ti popraskaj bubinky takže na hlasitosti vůbec nezáleží.

(upravil sinclair 21. 8. 2007 23:39)

Re: Vzkazy a sprosťárny

Je dost možný, že "tvrdý bas uspává", ale mě ne. Mě naopak začnou výrazně nízkorezonanční reproduktory s basy typu húúú po několika desítkách minut unavovat až srát. Což se u "tvrdších" reproduktorů neděje. Asi je to na vkusu každého z nás. Někdo prostě rád skoro neslyšitelné chvění vzduchu a dunění všeho okolo, někdo rád ty tvrdší "kopance" do hrudníku.
Pro porovnání: stoupnete-li si před reálnou bicí soupravu, jsou údery do kopáku skutečně na hrudníku cítit, totéž je v případě, že stojíte před dobrou bednou baskytary.
Které reproduktorové soustavy a s jakými reproduktory tohle dokážou opravdu věrně přenést?
Zatím jsem totiž bohužel neslyšel hifi soustavy /a to ani s 12" gumákem/, které by tohle opravdu věrně dokázaly. 65L dvoupásmovka D12LF+D210Ti to bez problémů dokáže. Tak co je tu špatně?

Web

(upravil Halen 22. 8. 2007 1:21)

Re: Vzkazy a sprosťárny

Strasne to asi taky zalezi na druhu hudby ... Ne kazdy styl obsahuje bici, jeste o dost vic stylu neobsahuje kopak a uplne nejvic stylu nema bici jako dominantni nastroj ... Od toho bych odpichnul dalsi moznou debatu, je nekdo proti?

Aby to nevyznelo ze jsem tvrdy odpurce profiku, to ani omylem. Rad si to poslechnu, mam moznost, tripasmovky s Kappou 15LF na basech, je to pekna zmena, ale bohuzel pouze na chvili, nejak se mi nepovedlo docilit toho "kopani" bez celkove dosti (na muj vkus) vysoke hladiny zvuku. Mam svy usi rad smile

(upravil Brehowicz 22. 8. 2007 7:31)

Re: Vzkazy a sprosťárny

KarelXth-1.psal jsem někde neco o tom co máš anebo nebo nemáš rád?Oprav me jestli se mýlím ale těžko.
             2.Psal jsem někde něco o plnem kotli,taky ne naopak mě zajímala klasitost pro NAPROSTO POHODOVY POSLECH tak mě kurva neopravuj když neumíš číst!!!

Sinclair-a co podání akustické basy nebo kontrabasu?Ono to je fakt na vkusu toho co kdo poslouchá.

Kluci mě sere jen jedna věc,když tu někdo poprosí o radu jaky bas do vofru tak to jsou jen same PAčka a kyž někdo napíše hifika tak se to na něj sesype jak roj včel aniž by někdo věděl co ten dotyčný poslouchá.

(upravil KarelXth 22. 8. 2007 8:08)

Re: Vzkazy a sprosťárny

2 Brehowicz: 1. Nemluvil jsem o tom co mám rád já ale o tom že je mi jeedno co máš rád ty.
                    2. Mám na mysli například tohle, cituji:
"Jak dlouho vydžíš doma poslech muziky zabořený do křesla  a s takovou hlasitostí abys zapoměl na svět?"

a tohle:

"PAčkaři no hlavně že vám to kope,ale než vám to v těch vašich hlavách rozkope poslední zbytky mozku napadrť..."

Jinak tvoje "argumenty" jsou celkově opravdu na vysoké úrovni smile

(upravil Karlos 22. 8. 2007 9:26)

Re: Vzkazy a sprosťárny

Hele tak každý mý jiný názor no smile Prostě někomu se libí to a někomu to. Je jasné že na filmy bych PA nechtěl protože 200litrobý sub u tv by byl nic moc. Ale fakt by se mi líbilo prostě doma to PA mít i za cenu že to nehraje hlasitě. jak jsem psal momentálně mi zvučí jen malé bedýnky cca 15litrů v 3p které hrají rovně od 70hz a opravdu mi basy nějak moc nechybí. Kdybych tu měl 3p s 15" které dá třeba 45hz- 3dB tak mi to bohatě stačí.
Mimo téma: hele nevíte čím zvučí takové kina jako je např cine stár? Fakt by mě to zajámalo je to nějaká značka kterou známe nebo tam mají bůh ví co nevíte ?