Re: sub k pc

To už je rozumnější.

Re: sub k pc

Vyborny jsou stepkovy desky, co se z nich delaji podlahy. Jsou tuzsi nez drevotriska a v podelnem smeru vsude stejne tuhe. Puvodne to byla nouzovka, nabral jsem je na jedny stavbe v podobe odrezku, ale ted si je nemuzu vynachvalit. Tlumeno odlozenymi flanelovymi kosilemi a bavlnenymi mikinami.

Re: sub k pc

Jakou vnitřní strukturu mají ty šťepkové desky? Nikdy jsem to neviděl. To je něco jako dřevotříska ale víc vláknité? Nebo se to podobá víc laťovce?

(upravil lada 29. 9. 2008 15:27)

Re: sub k pc

Když jsem hledal informace o materiálech pro "lehkou plovoucí podlahu", narazil jsem pouze na konstrukce z OSB desek (http://www.kronospan.cz/zakladni-informace.html) nebo ze sádrovláknitých desek (např. pod názvem Fermacell). OSB desky na PA bedny používá i BV, povrch má výraznou strukturu velkých třísek a je prakticky nesmyslné pokoušet se o hladké vytmelení, takže buď se struktura přizná nebo je třeba kobercovat.

Edit: ještě bych dodal, že jsou citelně lehčí, než dřevotříska a přitom pevnější. Pro kutily, kteří jsou schopni si OSB sami nařezat může být jistou výhodou, že se dají koupit jako podlahové ve formátu 625*2500mm, tj cca 1,5m2, lze odvézt na ohrádce a rozumně spotřebovat. Kromě specializovaných prodejen to u nás vede třeba Baumax prakticky ve všech tloušťkách, asi by u nich šlo dohodnout i naformátování. Spořínci mohou vysomrovat zbytky na stavbách nebo ve výrobě obytných kontejnerů. Osobně bych to na doma nepoužil právě kvůli povrchu, na nějaké ožíračkové PA nebo budky do dílny klidně, z podlah mám hromady nevyužitých odřezků. Akustické vlastnosti musí okomentovat jiní.

(upravil babakus 29. 9. 2008 14:39)

Re: sub k pc

http://www.bek-baustoffe.cz/katalog.asp … 3&i=73

http://www.ondex.cz/images/osb2.jpg
http://www.sortim.cz/typo3temp/pics/b421dd7f7a.jpg
http://stavebniny.baushop.cz/graphics/p … 5_orig.jpg
http://www.eurasianconstruction.com/ima … _Board.jpg
http://www.sopexim.pl/images/full/OSB.JPG

Na stavbu beden bych to určitě nepoužil. Při výrobě tam vznikaj dutiny a to není dobré.

(upravil Gavin Milarrr 29. 9. 2008 15:29)

Re: sub k pc

Jojo, to je ono... taky je to pekelne tezky, ale kdyz to vybrousis a necim bezbarvym vytmelis, vypada to docela dobre... kdybych mel funkcni fotak, vyfotim to.

Dutiny (obcas) vznikaji, to je pravda, ale na celkovou tuhost maji minimalni vliv a jsou tak male, ze v nich nema co rezonovat. Spary vevnitr se dobre tmeli smesi disperzniho lepidla a pilin po brouseni, moc hezke to neni, ale ma to stejne mechanicke vlastnosti jako ty desky. Spojovano samozrejme na tyble.

O vikendu jsem zkusil jednu vybrousit a pretmelit pilinama v lepidle a zda se, ze po dvou az trech tmelenich to bude docela dobre... poslu fotky textury.

Re: sub k pc

Jo todléé! To mi taky mohlo docvaknout že to je OSBčko. Pak ukaž jak to dopadlo ale já broušení nerad takže bych se tomu rád vyhnul. Bohužel sjem se teď zásobil překližkovými deskami 60x60 a tloušťce 30mm a tam mě broušení nemine.

Re: sub k pc

Hele je to prace jak na cinskejch koulich, bude to chtit tech vrstev dost... a jeste se mi podelala vibracni bruska, takze me ceka nakup nove. Jinak prosim NESROUBOVAT, vevnitr je to o chlup mekci a vrut pretahnes jedna dve. Ja jsem si to nakonec heftnul vrutama, do kazdy hrany dva a doprostred tybl, druhej den jsem vruty vysrouboval, prevrtal na 8mm a zatybloval i ty ostatni diry. Celni strana je teda zatim na vrutech, ale uz jsem musel jednomu pomoct spejli s Dispercolem. Neni to nic extra, ARN226/07 a nejakej ARV104, tusim trojka s jednopasmovou vyhybkou a vyfutrovany starejma kosilema a mikinama (ve slozenym vatelinu si za rok necinnosti udelaly mysi dvacetigeneracni panelak). Ja vim, ze 226 neni idealni pro dvoupasmovky, ale hraje to nad ocekavani dobre. Vnitrni rozmery 36x30x24cm.

Re: sub k pc

OSB desky tady nemají všeobecně valnou pověst. Jestli jste někdo potahal (asi jo) nějaký to Hobby Hi-Fi od bubuxina, tak tam z OSB staví s prstem v nose. Ale i jinde v soukromých projektech. Tak kde je problém?
Dopředu se zeptám, a v podstatě si i odpovím.

otázka1: kolik stovek řezů jste udělali, a kolik tam bylo dutých míst?

otázka2: když před vás postavím 3 páry sloupů v krásným klavírním laku a poslechnete si na nich totožnou skladbu, který jsou z DTD a který z OSB?

Re: sub k pc

Udělal jsem sotva nějakou stovku a dutina žádná smile Mikrodutinky samozřejmě, ale nic většího fakt ne.

Ale... nevidím důvod, proč masivně tmelit OSB na malé budky domácí, když můžu použít třeba MDF, kde se přetmelí jen spoje a je parádní povrch a lze ji čistě frézovat. Navíc on třeba polyesterový rapid taky není levný a jen na tmelu může i OSB zadara vyjít ve finále dráž wink Smysl vidím opravdu u velkých beden, subů, méně náročných profi nebo nějakých testovacích kysní, kde se využije nízká váha nebo zadara získaný matroš. Náročná povrchová úprava, podle mě, zabije jednoduchost i ekonomickou výhodnost (jinak sama OSB je dražší než dřevotříska, ale zas levnější než překližka, které se blíží váhou a pevností).

Jen pro zajímavost, je nějaký solidní průhledný tmel? V jednom malém nenáročném koutku doma jsem nechal OSB podlahu bez krytiny, jen jsem ji bezbarvě nalakoval. Aby se v tom nedržela špína, potřeboval jsem před tím zaplnit povrchové otvory. Lak jsem místo natírání štětkou natahoval stěrkou (jako kdyby se rozmazával med na chleba wink, ale stejně to do těch dírek moc nechtělo zatékat a ani po několikerém opakování to není nic moc. Tak abych příště zvolil lepší postup...

Re: sub k pc

Me se textura OSB libi takova jaka je. Staci ji preject lakem. Problem jsou samozrejme hrany, ale ani to neni neresitelne. Prijde mi to do nejakych industrialne ladenych interieru jako docela vkusny material.

Re: sub k pc

Jo chlapce, to musis jako kdyz Japonec lakuje krabicky na caj, spoustu tenkejch vrstev. Muj dedek takhle "nalakoval" dreveny prkynko na hajzl a pak to nechtelo uschnout pul roku... Ty desky tmelim, protoze bych chtel zachovat v maximalni mire texturu tech stepku, maly dirky co zbydou pretmelim tema pilinama (mam je z parketarny, uplnej prach) a tam vzniknou kontrastni tmavohnedy mista bez vzoru. Az to bude, nafotim a poslu.

Pruhledny tmely jsou, ale jsou desne drahy, je to neco na zpusob tekutyho plexiskla (metylmetakrylat a polymeracni cinidlo) a v OBI to nekoupis, a pokud jo, tak nejakou skopcackou napodobeninu. Zkus Vyzkumny ustav barev a laku.

Re: sub k pc

reprák som uš kúpil arn 226/03 8 uš mi chýba len výhybka doma mám 2pásmovu a nemám ju ako využit dalo by sa na nej previnúř tá cievka ktorá ide na basy a stredy aby hrala len basy tak do 120hz dovinul by som na nu tenší drot akú indukčnost potrebujem aby išla len do tych 120Hz toto je ona http://sos.sk/?str=371&artnum=BN201088

Re: sub k pc

Znas Thomsonuv vzorec?

Re: sub k pc

neznam

(upravil dirt 30. 9. 2008 17:00)

Re: sub k pc

taky nepoznam racej mi napis prosim ze jaku indukcnost treba a nevadi to ze tam domotam tensi kabel

(upravil Gavin Milarrr 30. 9. 2008 17:14)

Re: sub k pc

f=1/(2*pi*L*C) [Hz,H,F]

a pocitej... nebo se na to vyser a dej tam 1mH a k repraku paralelne serivou kombinaci 12uF a 8Ohm/1W

(upravil dirt 30. 9. 2008 17:23)

Re: sub k pc

vypocitat to neviem a vysrat sa na to nechcem a nechcem robit novu vyhybku len do tejto dovinut kondik tam je mkt-69 705k 100v

(upravil Gavin Milarrr 30. 9. 2008 17:28)

Re: sub k pc

Tak se kurva snaz! Co je to s vama mladejma, co chcete vsechno pod rypak, vcera a zadarmo? Ta vyhybka je na picu. Cela.

Re: sub k pc

škoda že nás takéto počty neučia na praxi