Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Ostatní technika » Dotaz k teorii - stabilizace pracovního bodu elky

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [3]

(upravil hranatybraska 29. 8. 2008 10:01)

Téma: Dotaz k teorii - stabilizace pracovního bodu elky

Ahoj, tahle otázka bude asi pro nějaký starší fachmany. smile Setkal jsem se teď se zapojením elky(ef86), kde se záporné předpětí první mřížky získává tak, že se katoda připojí natvrdo na zem a první mřížka připojí na zem přes odpor 10M. Nějakým rozdílem potenciálů mezi katodou a g1 se vytvoří na g1 záporné předpětí. Hledal jsem o tom něco na netu, pak v knížkách, co mám doma, a ani v elektrotechnický příručce z roku 1955, kde je toho o elkách fakt hodně, jsem nic nenašel. Ptám se proto tady, jestli někdo o tom nevíte víc, či aspoň nevíte o nějaké starší literatuře, co se věnuje víc do hloubky elektronkám. Zajímalo by mě, jestli výše zmíněným způsobem se stabilizuje pracovní bod eleky a asi přibližně kde. (na charakteristice). A jak je to se zesílením? Jedinná výhoda mi přijde ten vstupní odpor 10M.. Ptám se jednoduše proto, že mě to zajímá, nic jinýho za tím nehledejte. Díky

Web

(upravil sinclair 29. 8. 2008 12:14)

Re: Dotaz k teorii - stabilizace pracovního bodu elky

Tak předně: kup si na Aukru či někde Lukešův "Věrný zvuk". Tam najdeš odpovědi prakticky na vše z dotyčného tématu.
Naznačený způsob získávání záporného předpětí průtokem proudu obrovským mřížkovým odporem se skutečně používá. Používá se u zapojení, zpracovávajícího velmi malé signály, kde velmi záleží na výsledném odstupu, který je nejvýhodnější, je-li katoda přímo uzemněna. Zesílení je pak možno v určitých mezích řídit velikostí anodového pracovního odporu a odporu v g2 této pentody.
Velkou nevýhodou tohoto zapojení je malý rozsah vstupních signálů. Protože předpětí činí asi jen -1V, nezpracuje tedy takto zapojení stupeň ani zhruba pětinu střídavého napětí, odpovídající dolní hranici předpětí - protože má zcela potlačenu místní zápornou zpětnou vazbu, vznikající jinak na neblokovaném katodovém odporu.
Tento způsob zapojení se ale ani v praxi příliš nerozšířil - vzdor lepšímu potlačení bručení ze žhavení do katody, která je uzemněna, takto zapojená EF86 pro změnu více šumí, protože šumové napětí, vzniklé na odporech značných hodnot /cca 10M/ je značné. Kromě toho odpory takto velkých hodnot jsou v praxi málo spolehlivé, často se přeruší, ztratí se předpětí a stupeň zkresluje.

Web

(upravil hranatybraska 4. 9. 2008 14:28)

Re: Dotaz k teorii - stabilizace pracovního bodu elky

Díky smile

Tu knížku jsem si právě objednal mailem v naší knihovně. Docela jsem zvědavý, co se dozvím. smile

Dělám si totiž teď doma malé 5W kombíčko ke kytaře, použiju tam repro a výstupák ze starýho rádia Tesla, který se mě válí doma(jen to repro a tráfko. Rádio je dávno v čudu.) V tom rádiu byla v konci 6L31. Koukal jsem po netu a narazil jsem na schéma malýho Fendru Camp Junior, kde takhle s velkým odporem byla zapojená elka na vstupu.

Design bych chtěl zkusit nějak jako tohle: http://www.abesofmaine.com/abeimg/behgx108.jpg

edit: Tak už mě ta bichle přišla! To bude počteníčko! smile

Web

Příspěvky [3]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Ostatní technika » Dotaz k teorii - stabilizace pracovního bodu elky

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£