Téma: Potažení bedny kobercem

Zdravím, udělal jsem reprobednu a koupil jsem černý potahový koberec. Zítra to chci přilepit na reprobednu subwoofru. Zkoušel jsem tu hledat, ale žádné podobné téma jsem nenašel. Je někde na netu postup? Hlavně mě zajímá, jak udělat opticky plynulý přechod mezi spoji. Dík za každou radu.

Re: Potažení bedny kobercem

S potahovým kobercem mám letité zkušenosti při stavbě PA a nástrojových beden. smile
S kobercem (třeba od Dexon) se velmi dobře pracuje při potahování bedny. Lepidlo si kup orig. od Dexonu, stačí to levnější. Pracuje se s ním lépe než s Chemoprénem, Alkaprénem apod.
Vždy si natřeš lepidlem jednu stěnu, začneš od poloviny spodní zakladny a postupně obalíš bednu po obvodu. Koberec musí být dostatečně široký na záhyby do čela a na zadní stěnu. Tím že je koberec chlupatý, konečným zažehlením konců koberce do sebe nepoznáš celkové spojení. Nevím jak bych ti popsal vymodelování rohů a záhybů s vystřihováním přesahujících částí koberce. Musíš se podívat na nějaký originál, jak je to vyvázané, anebo si toto cvičně vyzkoušet. Nakonec polepíš kobercem i přední čelo a nožem vyřízneš otvory pro reproduktory
Tapecírovanie s kobercem se zdá být složité jen na první pohled. Není to tak srašné, na to dojdeš hned, koberec je měkký, poddajný a do jisté míry se dá natáhnout. Je to prostě materiál určený pro vylepšování interiérů, vnitřku auta apod. Napojení konců při obalování se provede přelepením  počátku koncem koberce. Nedílnou součástí této práce je: ocelové pravítko, skalpel nebo nůž na linoleum a nůžky. Přiložíš pravítko na místo, kde se začátek a konec koberce překrývají, skalpelem podle pravítka přejedeš a zbytky vytáhneš. Zažehlíš, či naženeš chlupy obou koců do sebe a nepoznáš z metrové vzdálenosti spoj. Princip pro zadní stěnu je stejný, akorát nelepit až do souběhu všech stran do středu zadní plochy. Stačí cca 10cm za ohyb vyříznout podle pravítka čverec, obdélník a právě tuto část pak dodatečně vlepit. Potom opět zahladit chlupy do sebe.
Pokud bude odnímatelná zadní deska, tím to bude jednodušší.

Re: Potažení bedny kobercem

Já mám trochu jinou zkušenost. Lepidlo od Dexonu sice nepáchne, ale já odobně s tim dělat nemůžu. Lepim s chemoprénem Extrém a drží to perfektně, vždy natřu jen desku, chvíli počkám a pak zatížim koberec váhou bedny.

Lepil jsem nějakym kobercem z výprodeje koberců a bojim se, že už to neseženu, je tost robustní, ale zas ne moc tlustej.K řezání mi stačil švejcar a blbý nůžky...

Chce to nějakou prostorovou představivost, ale neřek bych, že nějakou ultra moc.



Nevíte někdo kde sehnat nějakej koberec na bedny, cca 3mm silnej a hlavně ne Dexon a podobný?

Re: Potažení bedny kobercem

riešilo sa to tu...

Web

Re: Potažení bedny kobercem

DeadMAN: Já to bohužel nenašel (hledal jsem to asi půl hodiny). Našel jsem jen jaké lepidlo použít.
Betaron: Děkuju za super odpověď ....... dnes se do toho pustím. Jen na to použiju chemopren jak píše Frank ........ sice strašně smrdí (to lepidlo), ale budu to dělat na dvorku.

Re: Potažení bedny kobercem

..v tom případě k ředění chemoprénu použij toluen, kterýžto s oblibou používali za dřívějších časů socialističtí feťáci; pěkně do silonového sáčku a šup s hlavou do něho big_smile

Re: Potažení bedny kobercem

Frank napsal:

Nevíte někdo kde sehnat nějakej koberec na bedny, cca 3mm silnej a hlavně ne Dexon a podobný?

u popelnice smile

Web

Re: Potažení bedny kobercem

Dej mi adresu, sjedu tam. Před cca dvěma rokama jsem kupoval něco jetýho 2x3m za dvě stovky, supr kvalita, jen občas někde cáklý, což neva. Nicméně se to nerozžvejká jako Dexon a i to dobře vypadá.

Chemopren jsem neředil, ale byl jsem fakt veselej a to jsem měl otervřený okno dokořán.

(Frank smrdí lol)

Re: Potažení bedny kobercem

Máš ještě pár dnů do konce srpna lol

http://img222.imageshack.us/img222/4480/obraz011id0.th.jpg

Ne, ale mě polepování za chvíli čeká taky, tak jsem zvědavej...

Re: Potažení bedny kobercem

Tak jsem to polepil a jsem spokojený. Lepil jsem to chemoprenem a drží perfektně. Na polepení 40l bedny padlo 0,5kg lepidla (nepolepoval jsem zadní stěnu). Nebyl ani žádný problém s prosáknutím nebo něco podobného. Takže chemopren doporučuju smile

Re: Potažení bedny kobercem

Ja som lepil s Topprenom, je to ako Chemopren, len OEM a cca 30% lacnejsi smile Natrel som stenu spachtlou (odpadove CD zlomene napoly) a na to prilepil koberec, potom polhodiny zatazil na rovnej ploche atd... kazdu stranu a vysledok bez problemov. Po tom polepeni som mal veselu naladu smile
Spoje som spravil tak, ze najprv som to prilepil komplet k sebe a potom zvysok odrezal a ked boli previsy, tak to som poodrezoval postupne. Treba ist opatrne, presne a pomaly.
Kobercovanie je hadam najjednoduchsia metoda povrchovej upravy.

Re: Potažení bedny kobercem

Ja jsem používal podobný koberec jako Frank, lepidlo Alkapren, postup podobný ostatním, ale na spoje koberců jsem používal gumovou paličku.

Web

Re: Potažení bedny kobercem

Na PA používám (i na kšeft) na povlíkání tzv. podkladový koberec. Mají to v kobercích a je to tenké a levné. Na výběr z cca 10ti odstínů. Lze lepit z lícové strany(vypadá jako manšestráky), nebo z rubu, pak vypadá jako netkaná textilie. Dělá se s tím dobře, je to tenký cca 3 mm a měkký a i v podmínkách stěhování PA to vydrží. lepím následujícím postupem: Nejprve celý obvod bedny a to v kuse (spoj na dně), použitím disperzního lepidla na podhledy. Je to taková hustá kaše, nesmrdí to a je to levný. Nanáším pomocí zubaté špachtle na lepení obkladaček- jemnější zuby-na pikslu. Nesmí být použita moc tlustá vrstva, jinak to proleze skrz a je to na poblití. Ještě v tomto kroku vytvořím dolní spoj proříznutím, sesazením a případně přidám trochu lepidla. Bylo to tady popsáno výše. Pokud se lepidlo dostane na líc, je nutné jej před uschnutím odstranit pomocí mokrého hadru. POŘÁDNĚ! Až to uschne, (podle tepla- druhý den) už lepím různé jemné a precisní detaily a to už běžným postupem pomocí Chemoprénu. Napatlat zvlášť koberec a zvlášť bednu. Po zaschnutí sesadit. Chce to cvik a hlavně PEČLIVOST! Špatně sesatené rohy, prosáklé lepidlo a jiné pohledové nedostatky úplně pohřbí jinak kvalitně udělanou bednu...Disperze není na  detaily moc vhodná díky pomalému schnutí.

Web