Téma: Kytarové kombo

Zdravim Vás.
Pro svého kamaráda muzikanta bych chtěl dát dohromady kytarové kombo.Moje představa:
vstupy a korekce z nějakého pívíčka co kdesi vyhandloval(ještě mě to nedonesl)+konec aldax 50+ochrany.Bednu si zmákne sám je to stolař.
Hodilo by se k tomu to repro: http://profesional.beyma.com/ingles/pdf/10AGN.pdf ?
S cenou by se mohl vejít pod 1500Kč.
Dík za  Vaše názory a připomínky(otevřenka-uzavřená-jiné repro).

Re: Kytarové kombo

radšej dáky 10 palec celestion (teda gitarové repro)

Web

Re: Kytarové kombo

Padesátka je málo, zvlášť pokud bude reprák osmiohmovej.

Web

Re: Kytarové kombo

To má být na akustiku, nebo bigbít ?

Web

Re: Kytarové kombo

sinclair:mohla by být,ale teď hraje na půjčený pívíčko 158 s TDA 2040,trafo se sloupkem cca 4cm4 a čínským reprákem a stačí mu to.

Sendy:bylo by to na akustiku-kytara+mandolína na domácí cvičení+zkušebna(teď v létě zahrádka u hospody...).
Vycházím z toho,že stejně jak dostaví,pořídí něco lepšího.

Re: Kytarové kombo

Reprák dej 12" Celestion, do 1500 se snad vejdeš. S 12" by ta 50 mohla stačit, nicméně dal bych kilo.

Re: Kytarové kombo

Kdyby byl zájem prodávám tohle http://www.thales.adslink.cz/AROspec.jpg
Je to 10" reproš, takový hybrid mezi tímto http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=8 … mp;catg=30 a starší verzí. Koš a kvalitnější AlNiCo magnet je ze starší verze, kmitací systém je z nový. Tak se skloubily lepší vlastnosti obojího. Reproduktor nebyl nikdy reálně provozovaný, jen odzkoušený. origo nový s feritovým magnetem stojí 1173Kč. Já nabízím tuto lepší verzi za 1000Kč.

Re: Kytarové kombo

Thales:Jak na to spícháš?Bral bych to.Ty seš z Prahy?Tam občas jezdím.

(upravil Thales 18. 8. 2008 17:27)

Re: Kytarové kombo

Jo jsem z Prahy. Zbavil bych se ho rád co nejdřív. Jen mi na nic - na kytaru nehraju, potřebuju místo a hlavně potřebuju prachy. Tak jestli to chceš tak si to přiď poslechnout ať víš co kupuješ a nebo to riskneš poštou.

Zařvi na mě na ICQ 65488408 a domluvíme se. Případně mě chytneš na http://chat.analog.cz

Re: Kytarové kombo

Thales:Teď cestu nemám,až cca za 14dní,ale pokud spícháš hoď  to do krabice a pošli to poštou.Posílám mail.

Re: Kytarové kombo

Ahoj, doufám, že nebude vadit že jsem vlezl do tohoto staršího vlákna.
Ale mam otázku na tohle téma, v budoucnu bych měl stavět hlavu pro kytaristu. Vybrali jsme jako konec SPV100 ale řešíme preamp. Představa je taková aby umožňoval nastavení Vstupní citlivosti, přepínání mezi čistým a zkresleným kanálem(nejlépe nožním spínačem) a korekce pro každý kanál zvlášť. Sháníme takové zapojení které je prověřené, je k němu dost podkladů a nejlíp kdyby jsme ho mohli u někoho poslechnout(hlavně zkreslující kanál). Jestli lampovej nebo diskrétní toť otázka.
Jestli někdo umí poradit, díky.

Re: Kytarové kombo

Někde na www.hw.cz byl podrobný návod na kytarové kombo, možná to někdo stavěl a má reference, je to někde v konstrukcích - nutno hledat.

Re: Kytarové kombo

Bystrouši ,také si chci udělat radost a postavit druhý kombíčko na kytaru. Problém je ,že pokud budeš chtít nějaké ověřené zapojení, musíš v podstatě vše okopírovat. Neboť vše souvisí se vším. Největší roli hraje reproduktor v bedně. Tam jsem udělal u svého starého výtvoru chybu. Osadil jsem kombo zcela nevhodným,málo citlivým reproduktorem. A jsme u toho.
      Korekce budou samozřejmě nutné doladit k repru ,které vybereš. Nebo jinak ,ověřené korekce k ověřenému repru s ověřeným zesilovačem. Navíc se třeba u elektronkových zesilovačů využívalo i laborování s kondenzátory zapojenými paralelně s katodovým odporem . A to na více elektronkách. V podstatě horní propust.
      Velmi důležitý bude i vstupní obvod,který musí být vysokoimpedanční, kvůli snímači.
Takže na vstup mám pořízený kvalitní operační zesilovač s fet tranzistory na vstupu. S ovládáním zesílení. Gainu. Za něj dám insert. Ten umožní vložit téměř libovolnou "krabičku" . Z insertu na nějaké přizpůsobení úrovně napětí k zesilovači (neboť nevíme co poleze z "krabičky")a můžeme jít třeba  přímo na koncový zesilovač(já použiji lampový). Laborovat s různými zvuky, pak můžeme přes přehršel zvukových modulů zapojených do insertu. Tam se fantazii meze nekladou. Já mám  rád pružinový reverb.
   Co se týká zkresleného zvuku,tak i lampových zkreslovačů,se používají často diody. Elektronka jim poskytne větší rozkmit napětí,které tak mohou déle omezovat. Diody samozřejmě musí být na takové napětí dimenzovány. Mohlo by být zajímavé, použít nějaký operák s větším napájecím napětí,nebo diskrétní řešení rozkmitu pro diody. Hodně přebuzená předzesilovací elka až tak moc hezký zvuk nemá. Já jí mám rád nabuzenou do krajních poloh ,nebo jen jemně přebuzenou(pro kytaru ,ne pro "hi-fi"). Další možností je vložit kompresor,limitér a tak držet úroveň signálu tam kde chceš.
    S korekcema jsem zatím spokojen nebyl nikdy ,tak neporadím. 
Takže moje kombo bude předběžně vypadat jako aktivní bedna s vhodným(nými) reproduktory a kvalitním vysokoimpedančním předzesem s řízením zisku. Symetrie není v tomto případě na škodu. Bude však nutné upravit zapojení snímačů.   A kouzelný insert ,kde je dovoleno vše(téměř).

Web

Re: Kytarové kombo

Bystrouši, nějaké know-how bych měl. Ale musím se tě zeptat,  kolik by byl člověk pro kterého to stavíš ochotný do toho investovat a jak by to mělo hrát (třeba přirovnat ke kapele, či určitému úseku skladby oblíbeného interpreta)? Pak bysme se mohli bavit o dalším postupu.
S elipsou bych v něčem souhlasil, v něčem ne. Možná by toho věděl víc, kdyby se podíval na pár schémat renomovaných kytarových lampových zesilovačů, kterých je na netu plno, dále pak se podíval na pracovní body a věděl jak to třeba kreslí u Dual Rectifieru, Soldana...

Re: Kytarové kombo

Ahoj, díky za odpovědi, vidím že jste zastánci lamp, ale pro mě je koncový stupeň s lampama španělká vesnice, a kamarád na nich nijak netrvá. Takže vycházejme z toho, že konec je daný SPV100.
k tomu co napsal Alešák,  už jsem také viděl, tohle tak nějak co by jsme chtěli akorát bez efektové smyčky a se zdvojením korekcí a cena? no asi tak kolem 4000 za hlavu. Líbí se mu prý zvuk značek jako Fender a Marshall, interpret Jimi Hendrix, ale to bude s tranzistory asi těžko dosažitelné ne?

(upravil GeorgyBoy 26. 3. 2009 22:09)

Re: Kytarové kombo

Sám sis odpověděl. Čistě s tranzistory to pořád jaksi není ono, co se týče napodobenin lampových aparátů. Jimi hodně experimentoval s efekty a v oblibě měl Marshally. Takový typický Marshallovský předzesilovač (z JCM800) je jeden z nejjednodušších, ale i tak by pořizovací cena vyšla mnohem vyšší.

EDIT: Našel jsem projekt, který by ti snad mohl víc než pomoct:-)
http://www.ssguitar.com/index.php?topic=920.msg6065

Re: Kytarové kombo

GeorgyBoy, dík za tip. Na první pohled jsem byl nadšenej, ale když koukám do toho pdf se schématy, nějak se v tom ztrácím. Nepřišel sjem na to jak si vybrat mezi čistám a zkresleným kanálem, ani obvod na zkreslení jsem nenašel.
Spíš mi to příde jako jakýsi efekt, když jsou tam možnosti nastavení označené Buzz, punch, harmonics. Po kytarových preampech koukám prvně, tak sorry za vyjadřování

Re: Kytarové kombo

Tak můžeš samozřejmě použít tento modul a k němu další, vstupy a výstupy spínat přes 4 LDR, nebo relé s potlačením lupnutí. Ale už by to bylo složitější na ovládání. U toho schematu je jasně vidět co kam patří, vždyť máš nakreslen funkční blok, pod ním je jeho název a na jeho vstupu a výstupu je jasně napsané co máš připojit. Zvukově dle ukázek se mi to moc líbilo, proto sem ti to poslal.
Snad ti bude stačit pro inspiraci -
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ … ourrev.pdf
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ … pro_50.pdf
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/files/TS100.gif

Re: Kytarové kombo

Imho si myslím, že u tranz. zesilovače je největší průšvih sarurace trandů v limitaci, pokud není ten zes. konstruován tak, aby k ní nedocházelo.

Lampový preamp by tomu SVP100 ale slušel..

Web

Re: Kytarové kombo

Samozřejmě, že by tomu slušel, ale hlavně by to mělo svůj zvuk. Do té ceny by se však vešli jenom při použití součástek ze starých elektronkových přístrojů.