Téma: kabely k PA

možná mě vyvedete z omylu, ale napadlo mě jestli je nutné kupovat k PA kabely, na kterých je napsáno, že patří k PA. připadá mi to stejné jako když někdo koupí lihovou fixu na které je napsáno, že je specialně na CD a přitom o 15 korun dráž a to jen za ten nápis big_smile.
Otázka zní - je možná  plnohodnotná alternativa k výše zmiňovaným kabelům? nebo mají například od prodance nabízené kabely nějaké speciálaní vlastnosti? (myslím něco jiného nežli popisek "jsem k bednám" big_smile )

PS: zajímaly by mne například minimální průměry jednotlivých žil v kabelu nebo po jakých hodnotách, materiálech třeba jít při hledání .. nechci platit někomu zato že někam natiskl jednu větu

Re: kabely k PA

priemer a počet vodičov(podľa potreby a použitia), druh a ohybnosť a odolnosť vonkajšej izolácie (no keĎ mi to má vydržať jak na tom skáču ľudia---)

Web

Re: kabely k PA

ano, ekvivalenty některých opravdu existují (stačí pročíst forum prodance), ale jinak jako redyuri.  jsou na to opravdu dělané a neplatí to samé jako s fixem. přostože někteří lidé to nedokáží využít a ocenit oproti nějaký sračce...

Re: kabely k PA

no nám lidi po kabelech moc neskáčou ( nevim jak by mohli - leda že by chtěli tančit za bednama )
... jinak mě napadá, že nej rozdíl bude v izolaci - respektive v tom materiálu který je na to použitý.
nebo se pletu ? jinak asi platí že měd je prostě měd, nebo ne? wink

Re: kabely k PA

Já co kupuju na PA kabely tasker www.lukyss.wz.cz/ost/kabel-tasker.jpg tak má hodně pevnou, silnou a přitom pružnou izolaci, tuším že je i uvnitř kabelu "provázek" který zajišťuje aby se kabel nevytahal a tak nepopraskali žíly.

Web

(upravil ondra Ch 12. 8. 2008 8:18)

Re: kabely k PA

CYSY to jistí... smile
http://www.kabloelektro.cz/CZ/katalog_silove/15.htm

Web

Re: kabely k PA

Ja bych jen poznamenal, ze bezne kabely jako CYSY, kdyz je budete kupovat nejakem malokramu elektro, tak vyjdou stejne draho nebo draz nez v prodencu. Pokud nekdo ma moznost velkoskladu na zivnostnak atd... tak se mu to muze vyplatit...

(upravil danda 15. 8. 2008 20:58)

Re: kabely k PA

Obecně lze říci, že není kabel jako kabel. Např. lacinější mikrofonní kabely třeba Omnitronic jsou sice také stíněné, také symetrické.ALE: Použitý plast je o něco tužší a velmi se kroutí. A to i za letních teplot. Prostě dělá na podiu "lasa". Laciné multipárové kabely nemají stínění z pletené punčochy ale pouze jakýsi hliníkoplastový pásek a žíly jen z pár drátků. Ono to funguje, ALE..Kabel se párkrát smotá a páry se přerušují... Dokonce jsem četl ( z důvěryhodného zdroje), že nejsou vhodné ani na pevnou instalaci, neb se použitý sračkaplast po čase začne jaksi roztékat..A podobně to je i s reproduktorovými kabely. Tam je elektrické kriterium pouze PRŮŘEZ. Ten je daný přenášeným výkonem a délkou kabelu. Ale i zde je to ALE. Dvojlinka (reproduktorová i jiná dostatečného průřezu) svůj elektrický úkol splní. Ale  Nechutně se kroutí a je takřka nesmotatelná. Bílé plastové kabely vypadají hnusně a v chladu tvrdnou. Gumový dvoj, čtyřžilový kabel (k míchačce..) je dobrý, ale cenově asi poblíž toho originál Taskeru.. Kupujte lacinou ČÍNU, UŠETŘÍTE!
Dalším nepříjemným faktem je mikrofoničnost symetrických šmejdů kabelů.

Web

Re: kabely k PA

gumovy kabel (cgsg) muzu mit zadarmo ale jaky prumer na 5-10m kabel? a jaky kabel pouzit pro vstupy do zesilovacu?

Re: kabely k PA

No jde o to ja velký výkon chceš přenášet já mám na sub. 4x2,5 o vykonu 400W/8ohnů na 12m. No a znám profi fa. jebnou tam 4x1,5 na 1200W/4ohmů na 35m !!!! Ty borci ani netuší co to je ohmuv zákon a také co to je ro. Když jsem po nich chtěl vypočítat stráty na těch 35m tak nechápápou co to po nich chci. Že je to na pí..  si každý dokáže spočítat. Když jeden frajer řekl že je to až moc (4x1,4) že takovej výkon tahaj 2x0,8 zvonkáčem na stálou instalaci. No nasrat do rukou a nepustit tejden k vodě.

Re: kabely k PA

n zas tak blby nejsem neboj.....myslel sem si ze to chce 2.5...a jake kabely na vstupy do zesilovacu? ...

Re: kabely k PA

http://tipa.eu/cz/produkt/03620003-vodi … erny-100m/

tady ten je pěkně gumový a lehce se ohýbá protože není tvrdý ale je tak na signál a ne k repro

Web

Re: kabely k PA

Jestli vidím dobře, a pod tou pančuchou je hliníková fólie, tak si z toho můžeš udělat leda šňůru na prádlo. Čas do rozpadu mají takové šajze enormně krátký. Podobných "pseudoprofi" kabelů z podobných šopů jako je v odkazu jsem viděl mraky a nechápu, proč to kupovat, cenový rozdíl proti kvalitnímu lowendu je malý.

Web

Re: kabely k PA

žádná hliníková folie tam není oni mají blbé foto

Web

Re: kabely k PA

Hlavně aby měli správný kabel, když mají blbé foto lol

Web

Re: kabely k PA

Pokud si dobře vzpomínám někde zde bylo i uvedeno, že některý audio kabely jsou vyrobeny z čistší mědi než ty obyč. Jinak si myslím že vede křížová čtyřka z 2,5 nebo 4mm2 ikdyž já osobně jsem do speakonu tak akorát narval tu 2,5.
Podle mě záleží taky na jaký PA ty kabely mají být. Já mám zkušenosti jenom z CYSY a vím, že pokud se k ní člověk při balení a rozbalování chová, tak vydrží věky.
Někde bylo argumentováno pro repro kabely z prodance, že mají víc jemnějších lanek v žíle než klasická CYSY, ale sám opravdu nevím co je na tom pravdy.
Osobně používám kříženou čtyřku z CYSY kabelu podle pana Sýkory a jsem nadmíru spokojen. V době co jsem kupoval stál metr 4*1,5 16kč a metr 4*2,5 okolo 23kč.

Teď jsem a pro přehled:

CYSY bráno z elfetex:
4*1,5 - 15,25,- / metr
4*2,5 - 24,40,- / metr
4*4 - 38,30,- / metr

Repro kabel bráno z prodance:
4*1,5 jsem jako repro kabel nenašel
Tasker c288 grey - 4*2,5 - 74,-/metr
Tasker c279 grey - 4*4 - 110,-/metr

Re: kabely k PA

Pokud hraje i v zimě, tak je plastový kabel nahouby, protože ztvrdne a praská, lepší a odolnější, i když dražší je CGSG.

(upravil Sendy 30. 12. 2008 21:28)

Re: kabely k PA

Taskery jsou opravdu měkčí a ohebnější než CYSY, žíly mají jinou izolaci, drátky jsou mnohem tenčí a líp se to strká do speakonů. Obdobně reprákové Cordialy.

Web

Re: kabely k PA

Je taky vidět rozdíl v ceně.
Kdo na to má tak si koupí tasker nebo něco lepšího, řekl bych že takový light řešení je ta CYSY.. smile

Re: kabely k PA

Ono taky jde o to, že do některých konektorů prostě CYSY v tom průřezu nejde, zatímco speciál ano. O shánění CYSY v černé barvě nemluvě, bílá často vadí z estetických důvodů.

Web