(upravil Crashpc 7. 8. 2008 13:25)

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

A měl jsi někdy nějaký BCxx76 v ruce, aby sis mohl dovolit tohle říct? Už víš jak se ten reprák bude chovat kolem své Xmax kolem 20Hz? To je vaření vody. A kdo pak určí jestli je to vzhledem k subu adekvátní SPL a kvalita při té ceně?

Antonio:
Udělej s tim něco big_smile

To o tom shopu vyprávěj někde medvědům. Shot letěl takovou rychlostí, až to vypadalo že pil kefír kdy neměl...

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Jseš vedle kreši, já se vteda dlouho rozhodoval, zda mu ho dát, a o tom šopu ti říkám pravdu.

(upravil Zorg 7. 8. 2008 14:21)

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Antonio: udělej si někdy analýzu třeba v cooleditu, těch 20Hz je v LFE dost často, na kino je prostě pořádnej sub jednoznačně přínos.

Vysvětlete mi prosím někdo na modelových hypotetických příkladech, který sub bude hrát hůř a proč:
a) pokud budu poslouchat na 95dB
b) na 110dB

Sub1: speciál 12", BR, naladěnej na 25Hz, subsonic 20Hz, cpu do něj 500W, páč výsledná výchylka po celém přenášeném pásmu stále <= Xmax 20mm, výsledná max SPL 110dB přes celé pásmo 20-100Hz

Sub2: profík 18", BR, naladěnej na 25Hz, subsonic 20Hz, cpu do něj 50W, abych se vešel do Xmax 7mm, výsledná max SPL 110dB v 20-100Hz

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Já jsem zastánce velký PA plochy i za cenu oželení nejnižších Hz.

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Zorg: záleží va jaké konkrétní ceně. 18PS76 už na Xmax moc dobře hrát nebude, kdežto speciál na to má větší předpoklady. Jinak s těma příkonama to trošku přeháníš se mi zdá.

(upravil Vojta 7. 8. 2008 15:53)

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Ñedalo mi to a taky sem něco napíšu. Také podporuju to co Frank, ale rozhodující je, což se mi zdá že vy hážete do jednoho pytle, sub na kino a sub na muziku např ke stereu. Film beru že tam jsou takový kmitočty kde jedou až k 20hz, ale ukažte mi BĚŽNOU "bělošskou" muziku kde je nějak extra nebo vůbec něco pod 30hz? Běžně se to ve slušných nahrávkách ořezavá protože to nemá žádný význam. Myslím že to tu někde psal i Sinclair.

A pokud vím tak na lab12 existuje tzv. Labhorn se kterým se normálně zvučí pokud se nepletu? Takže tu můžeš srovnat PA vs. speciál.

Trochu OT:(pro checka) Poporuju PA suby na doma, ale srozumem, ne to co máš ty(bez urážky:-)). A nevím kdo se proti mě oháněl že prej mám ten svůj sub hrbatej jak himaláje když jsi vycházel s nějáký podělaný simulace když jsi o 3 stránky zpět sám napsal že "dole" máš citlivost 84 nebo tak nějak,  směrem 20hz< ti leze citlivost. Tak pak nevím.BTW klidně se oháněj že mám na píču sub, jak jsi to udělal v diskuzi k projektům, ale věř že mám od cca 35 hz k možnosti plnej 200W příkon a dá mi to 118db při výchylce 4,5mm a nejsem ničím limitovanej, maximálně tím že se mi loupe strop v rozích. Zvláštní je že když tu Michal vystřelil se svým 2x12" peerlesem tak nikdo necek kromě hota kterej řek že by mu to nestačilo a upek by to smile. To vám nevadilo že jede 20hz z 12" pumpy a k tomu snad čtvrt kilovej pasiv.

Jinak aby jste si nemysleli že kecám z hoven tak jsem prošel od subu s 6614 přes nějáký 12" až po dnešní 2x15" ARO 9408. A ještě zmíním že celkem často větrám 40-120kW systémy od RCF,Adamson a EAW. Takže zas tak hluchej nejsem a vím jak má PA sub hrát.

Jinak k Hotovi: Toníku nech ho být, neřek nic tak závažnýho aby si mu musel dát ban, má nějáký zkušenosti. Já osobně jsem zvučil asi rok na systém kde byly středovýšky jen beymy(typ bych ti zjistil) a až na pár vyjímek odlepenýho závěsu s tím nebyl problém. Ale tím neříkám že Beyma je oukey. A to že to Hot "pomlouvá" nemá s Prodance nic společnýho.


A ještě k těm spl,výkonům,příkonům: Nevím kde bydlíte vy, že si můžete dovolit solit ty aparáty tak nahlas že potřebujute 110db na 20 hz nebo podobný kraviny. Já bydlím v docela velkým baráku. Sousedy mám tolerantní. A když si já osolím muziku tak to jde slyšet i 20m daleko(při zavřených oknech,dveřích atd.) a to krmím sub 30w zesem, nedokážu si představit co by  to bylo na plných 200W, a ještě v tý místnosti kde hraje, tak pak netuším jak to zvládáte vy a ještě s popkornem v ruce.

(upravil dawsoo 7. 8. 2008 18:00)

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Proti gustu žádnej dišputát... pokud by to bylo jak fanoušci PA do subu píšou tak v podstatě všichni výrobci co dělaj speciální drahý a hlavně co je to hlavní "nízkozkreslující" gumáky jsou trotlové a nerozuměj tomu... a povinně by se měli jít poradit sem jak to maj dělat  big_smile  Hoši hoši vy asi milujete zkreslení co? big_smile Tvrdej bas,pořádný kopání plný harmonickejch to má pak tu správnou šťávu.. ale Hi-Fi ( pro ty co neví už co ta zkratka znamená = High Fidelity) to bohužel není... vyprdněte se na simulace a postavte změřte a ukažte...já i když jsem to neslyšel tak silně předpokládám že ten  Michalův sub v měřenejch parametrech a v čistotě basů v bytovejch podmínkách všem různejm hybridům s přehledem nakope prdel... big_smile Proč? protože ty basáky maj těžkou pevnou membránu která i díky podajným závěsům není bržděna a činí pístovej pohyb,kdežto PA měniče o kterých je tu řeč ne speciálně určený na dolní konec pásma maj membránu lehčí a měkou která se prohejbá a vyrábí spolu s tvrdým závědem parazitní frekvence který v původním signálu na svorkách měniče nejsou. Xlin a Xmax s tím nemá co dělat udělat to jde ohledně tohodle parametru dobře i blbě u obou variant ... rozdíl je že u tvrdejch závěsů mechanický vlastnosti dělá hlavně reprák kdežto u gumáku spíše ozvučnice...a o tom to asi bude... udělat a navrhnout ladění na gumák je větší kumšt než na tvrďáka kde to není tak kritický...

Není co dodávat...

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Dawsoo: Nemyslel jsem to tak že hraje špatně, určitě to musí být dělo a na kino bych si určitě vybral něco takovýho, lab nebo 21"PD big_smile. O tom jsem nic neřek smile Jinak souhlasím s tebou snad ve všech věcech ale určitě sám moc dobře víš jaký jsou v "poslední době" nahrávky a nevím jak tam se dá hovořit o HI-FI smile, nehorázně "utažená"dynamika, ostrý zvuk a když dáš volume doprava tak se to někdy opravdu nedá poslouchat(beru že může kreslit i aparát).

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Tu měkkou membránu PAček bych si rozmyslel, nevím jak je to u XLS, patrně je to tlustej sendvič a snad je i tvrdý, ale pochybuju, že tak jako dobrý PAčka, nějaký deformování u nich si nedokážu ani představit, to by bylo proti přírodě/využití...

(upravil dawsoo 7. 8. 2008 18:24)

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Nerozmyslím si to protože pokud bude opravdu pevná bude i těžká a jdeš šupem dolů s citlivostí... proč asi mám rád hlíníky,aerogel? pevná a lehká což jsou protichůdný požadavky... proč jede keramika? stejnej důvod proč dělaj diamantový a beryliový vejšky... asi tam taky bude nějakej důvod.. je to prostě o tom v hifi nejde o věrnej poslech to je jasný ale jde o to aby řetězec co nejméně zanášel obecně svůj témbr do signálu... alespoň takhle to vnímám já..

Není co dodávat...

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

no já mám pitomou SLS a i tam je membrána dobrá, u XLS to musí bejt ještě lepší. Co si pamatuju na nějakou výstavu, ke jsem si ošahával velkej PA reprák, tak vim že ne všechno je nutně Eminence Delta.

(upravil BV 7. 8. 2008 18:33)

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

dawsoo
Strielaš odboku,pozri si datasheet k tej 12LX60.. X damage= 40mm, LAB12= 22mm, skreslenie pre 1W 1m hlboko pod-55dB.A tie "deformácie " membrány by sa prejavili,rozvinuteľný tvar závesu je podstatne dlhší ako záves na LAB12 (napr..) nič také sa nekoná, skreslenie je pre 105dB/30Hz/1m pod 3%.

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Namátkou třeba ta 12LX60 má hodně tvrdou membránu a vyloženě těžká není (90g), nějaký deformace jsou fakt nereálný. Taková 312ka, to je sračka měkká.

BV: Eminence uvádí Xdam poloviční, takže 44mm.

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

antonio
Kde je to uvedené?Takže aj  X lin by bola 26mm p-p ?

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Nikde, ale je to zřejmé, obě hodnoty jsou v jednom směru (0-peak). Snad si nemyslíš, že taková pumpa bude mít Xdam stejnou jako 6" nebo slavná Delta12LF jen 13.5mm rozkmit peak-peak.

(upravil KomarD-Jeay 7. 8. 2008 18:50)

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Xdamage u PA by som velmi neskusal, totiz ide do takeho limitu, ze to likviduje former a utrhava zavesy. Lab12 ma Xmax=22, nie Xdamage, to je rozdiel. Taktiez repra s velkou vychyklou sa robia tak, aby pri max. rozvinuti zavesu nedoslo ku kontaktu former-pol.nastavec. PA ma Xdamage hlavne z dovodu, ked dostane supu, napr padnuty mikrofon. Nie vsak na to, aby trvale dostavalo nejake rany.
Keby nemali vysokozdvihove suby zmysel, asi by sa s tym firmy napr. Velodyne, Genelec a spol. nesrali a rvali by tam PAcka.
Som tiez toho nazoru, ze v klasickej ozvucnici PA len do 30Hz. V TML, hornoch a inych boxoch upravujucich akusticku impedanciu pre mna zamna aj k 15-20Hz. (Vid. Daleny Labs DTS 20 http://www.danleysoundlabs.com/tapped_h … =DTS%2020)
12LX60 je este z tych lacnych verzi; ekvivalent ako napr TBX100 od RCF, na podobny ucel. Nejak ho tlacit do nebies by som nerobil.
Okrem toho si vsimnite, ze skutocne subbasove repra aj pre PA maju obcas GUMOVY zaves; preco asi? Napr. http://www.usspeaker.com/ciare%201500sw-1.htm  http://www.eighteensound.com/index.aspx … mp;pid=205  a dokonca vraj aj jeden Electrovoice.

Neviem, ci niekto z doporucovatelov PA tusi, ze basove PA repra sa podla narocnosti pouzitia zvyknu menit po cca 3-5rokoch. Totiz ten zaves nieje stavany na to, aby kmital na vychylkach trvale na hranici Xlin alebo cez nu. Vsimnite si napr velkost strediaceho prvku u Beymy a tiez inych, je mozno 3-5cm sirsi po strane ako obvod cievky, ma malo vlniek, toto sa u subbasov nerobi.

(upravil Crashpc 7. 8. 2008 18:49)

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

mimochodem na BCčko jde zatlačit na stranách membrány a hezky jde celá přesně dolů. a že má kurevsky tvrdej závěs....navíc při těch silách co na membránu působěj by se logicky musela užvejkat nebo prasknout. to se rozhodně nekoná.

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Otazka do plena: preco musi mat PA tvrdu membranu a preco subbasovy gumak? Nech sa paci, menujte.
Dovody podla mna niesu zhodne vo vsetkych bodoch.

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

Já už na to nemám sílu odpovídat. Je to stejně mluvení do větru, protože na mě nikdo vlastně nereaguje. Podívejte se na ty speciály "hifi" SW, jak maj tvrdej závěs, podívejte se jak maj velkou cívku (kolik ta měď váží). Jak bude asi lineární poddajnost objemu 35l ozvučnice, která je přečerpávána o několik litrů, oproti ozvučnici šestkrát větší taky nikoho nezajímá.
Jestli někdo umíte změřit, tak to přiďte změřit. Ať to budu umět, tak změřím sám. Pokud chce někdo suby porovnat, tak ať přijede, není problém.

Web

(upravil BV 7. 8. 2008 19:03)

Re: Doktor Jekyll a Pan Hyde

KomarD-Jeay
http://www.eminence.com/pdf/lab-12.pdf, to nie je pravda?Kde to berieš, máš iný datasheet?
Inak doporučujem si skúsiť DC napätím závislosť a  linearitu výchylky (závislosť X na U pre obidve polarity.), potom je X lin jasné...
Inak je to len "asfalt", žiadny reálny argument. Takto debata nemá zmysel.