Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Odhlučnení místnosti

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 32]

(upravil Vavrick 12. 7. 2008 12:37)

Téma: Odhlučnení místnosti

Cau. Mam doma problemy s hlasitym poslechem hudby.. Bydlim v radovym baraku.. Potreboval bych se poradit na nakym vytlumeni.. Zatim, co me napadlo, tak je, ze bych dal na steny, vcetne stropu, plata od vajec a pred vsechny steny jeste aspon 10cm bych zavesil deky, okna a dvere by se zatlumily molitanem.. Nevite jeste o neakym ekonomickym reseni, ktery by melo vetsi ucinnost? dikes..

Re: Odhlučnení místnosti

Plata od vajec jsou fáma, spadající do pravěkých bigbítových dob našich otců a dědečků. Uvědom si že je to materiál silný míň než milimetr, takže nepohltí nic. A ten tvar? Několikacentimetrové vlnky můžou způsobit tak maximálně rozptýlení kmitočtů nad 10 kHz. To že na to dodnes někteří lidi přísahají, je tím, že to často narvali do tak špatných prostor (garáže, dílny se spostou plechu a betonu), že i mizivé zlepšení bylo poznat.

Na odhlučenění zdí je nejlepší minerální vata, něco na způsob Isover nebo Rockwool. Zároveň to skvěle utlumí místnost. Párkrát jsem poslouchal v místnosti se stropem pokrytým 10cm vrstvou vaty a prostor byl v podstatě bez odrazů, ta vrstva to pohlcovala.

Na polystyren pozor, zvuk odráží a má sklon k rezonancím, zvláště u středních kmitočtů.

Re: Odhlučnení místnosti

Víceméně tak, minerální vata používaná pro zateplování vyhovuje dost dobře, jak tlumícími vlastnostmi tak cenou. Při styku sice může škrábat a při práci prach není to nejlepší, po ustálení už ale nedělá problémy. Konečné řešení hygienické vhodnosti by bylo zatavení do tenoučké folie. Molitan, který se prodává za slušné ceny v Gumexu stojí nekřesťanské peníze.
10cm vrstva zatlumí ale pouze vyšší střední a vysoké frekvence, basy si těch 10cm "ani nevšimnou". Existuje klasické čtvercové obložení stropu/pohledy tentokrát ale vyrobené z minerální vaty, takže to i tlumí.
Polystyren opravdu nepohlcuje, ale odráží, takže je vhodný na nějaký ten difuzor za poslechový prostor.

Web

Re: Odhlučnení místnosti

Při 10 cm se to zlepšení akustiky místnosti projeví i na basech (i když teoreticky by nemělo), podle mě je to tím, že ty odrazy se "melou" v místnosti tam a zpátky a různě šikmo a přece jen ta vata tu energii pohltí. Ale je to jen můj subjektivní dojem, měření by třeba prozradilo něco jiného. Na poslech v místnosti je to rozhodně příjemné.

Ohledně sousedů - i když těch 10 cm opravdu basy propustí, sousedi určitě raději snesou když občas uslyší tlumené hu-hu, než když rozumí slovům zpěvačky...

Re: Odhlučnení místnosti

ano, plata z vajec nic moc. Ve studiích mají velmi často zavěšené pevné cca 40-60cm desky na lankách. jak u stropu tak u stěn. řekl bych že to pomáhá dost. ale bacha na odrazy. Aby se neodráželo, bude určitě potřeba něco měkčího.

Re: Odhlučnení místnosti

hod tam tohle  http://www.tipa.eu/cz/produkt/05580114- … ici-panel/ . ale ty plata nejsou moc dobre.

Web

Re: Odhlučnení místnosti

A kam to má hodit ? Do basreflexu, nebo místo matrace ?

Web

(upravil Starter 13. 7. 2008 10:50)

Re: Odhlučnení místnosti

Sendy,myslíš že by se na tom dobře spalo ? big_smile Nezkoušel si to?
Já bych zkusil 5 vrstev toho "molitanu" dát místo průzvučné tkaniny a myslím že to pomůže.

Re: Odhlučnení místnosti

15 kil za metr čtverečný, no nevim nevim hoši big_smile

(upravil check 13. 7. 2008 11:10)

Re: Odhlučnení místnosti

Napíšu to černý na šedivym a stejně nic jo?
Molitanové desky z gumexu všech možných rozměrů za přijatelnou cenu!!!
Červený na šedivym už vidíte volové? mad
A stejně je to oproti minerální vatě drahota.

Web

(upravil Sendy 13. 7. 2008 11:22)

Re: Odhlučnení místnosti

Nejlevnější bude, když si na hlasitý poslech koupí sluchátka... jestli má 100-300K na úpravy místnosti, pochybuju... 

Od těch Gumotexů jsou někde údaje ? Hledám marně....

Web

Re: Odhlučnení místnosti

Ono by stašilo zjistit, jaký frekvence kudy unikají. Pak by se možná zjistilo, že bude stačit zatlumit stoupačky, utěsnit a zatlumit dveře, na okna dát trojnásobně nařasený plyšový závěsy a nazdar sousedi.
Od gumexu údaje nemám, ale když si najdeš někde molitan... Tady záleží akorát na jemnosti vzduchových bublinek, která imho bude jakštakš standartní.
Tlumené frekvence stejně odpovídají tloušťce, pokud se nechá volný pórézní povrch.
Když nafotíš místnost a něco inteligentního napíšeš, tak ti na Slovaknetu třeba poraděj líp.

Web

Re: Odhlučnení místnosti

Tenhle Gumotex není standartní molitan,  navíc je jich milion druhů....

Web

Re: Odhlučnení místnosti

check prosimtě ty seš takovej celkem znalej smile nevíš jestli ten Gumotex pomáhá? Potřebuju něčím zakýt prostor cca tak 2x1 metr mám ho 3 metry za mou hlavou a bedny hrajou proti němu.

Re: Odhlučnení místnosti

Tlumení v jakékoliv formě pomáhá, jenom si proboha nikdo nemyslete, že dáte do pokoje jednu matraci a najednou se zlepší zvuk o sto procentních bodů. Takhle se dají vyřešit nějaké lokální problémy s odrazy a hlavně asymetrií, ale celkově to moc neudělá. Asi jako když si uprdnete ve vířivce.
Já sem jenom posbíral pár moudrostí, tak šetřím práci autorům, že se je snažím papouchovat za ně.

Web

Re: Odhlučnení místnosti

Pokud to provedeš opravdu pořádně , tak se ti peníze mohou i vrátit. Použij tepelné izolace a perfektně zatěsni. Velká počáteční investice, ale za pár let je doma. Pak bude stačit topit nějakým velkým Áčkovým zesilovačem.   Ty plata od vajec moc nepomohou.
  Ale ty sluchátka jsou nej.

Web

Re: Odhlučnení místnosti

Hlavně když to nějak zfušuje a začne mu na hlavu kapat kondenzovaná voda, nebo mu ty zdi za 3 roky chytnou plíseň, tak to bude investice lol

Web

Re: Odhlučnení místnosti

check
njakej chytrej ne zas. big_smile

Web

Re: Odhlučnení místnosti

ty molitany urcite nejsou k zahozeni, ale... kdybych nima mel oblozit celou tu mistnost (zhruba 4x3m), tak sem zadluzenej na dalsi rok:), nemam moc penez.. nevedel byj jste nekdo o neakym ekonomictejsim reseni, viz naky ty deky povesit nebo tak?

Re: Odhlučnení místnosti

já bych vzal polystyren, vyřezal z nich trojúhelníky a zašel do nějakýho velkoobchodu a přetáhnul to froté látkou

Web

Příspěvky [1 až 20 z 32]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Odhlučnení místnosti

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£