Téma: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

Klucí šikovný od ponku, poraďte mi jak udělat zaoblení hrany desky o poloměru asi 5-8cm. Doufám, že to není jen o pile a broušení. Máte na to nějakej fígl?

Re: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

Já to stříknu zaoblovacím sprejem, stačí 2-3 vrstvy.

Web

Re: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

No já osobně tě zklamu. Pila, hoblík, brusnej papír, tmel a zase brusnej papír.
Ale hoblík, ten je nedoceněnej, ten pomůže smile

(upravil MethMan 23. 6. 2008 14:09)

Re: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

Sendy: ... tak 2 vteřiny. lol

(upravil check 23. 6. 2008 16:14)

Re: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

Zaoblovací lak? Co to je? Něco jako vlasy ve spreji? smile
Takové zaoblení je pro DIY dost nereálně řešit odebíráním doplňku požadovaného čtvrtkruhu. Fréza by na to sice byla, ale to bych si radšil koupil nějaké auto.
Takhle je to reálné udělat. 4mm fréza pro 19mm materiál vyhoví v pěti drážkách na celkových 90°. S okružní pilou a úzkým kotoučem se fantazii meze nekladou. Existuje přímo truhlářská deska, která už v sobě má vhodné drážky.
Takhle sem to dělal já. Předem odýhovaná dřevotřísková deska 19mm, 5ks 4mm drážek na stranu - hloubkou "skoro až na dýhu", namočit, do spár tmel, stáhnout svorkama přes úhelník. Chtělo by to lepit na dvě vnitřní výztuhy přímo, mě se to úplně na zlomek milimetru přesně nepovedlo.

edit: Mě se tenhle způsob osvědčil a budu ho praktikovat i na dalších bednách. Pánové smažte po sobě ten spam, ano za těmi čtverci je kupodivu zesilovač.

Web

Re: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

Check - Tie cierne stvorce co zakryvaju??? lol

Web

Re: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

No co asi? Prasecky nabastlenej zesilovač lol

Jenom popichuju wink

Re: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

Zesilovač bastl big_smile.

Web

Re: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

Veď aj ja...

KONIEC OT! smile

Web

Re: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

Nenapsal jsem, že by se jednalo o poměrně tlustou desku masivu. Takže jak psal Tom. Napadlo mě, jestli se nepoužívají nějaký vodící šíny nebo tak něco.

Ohýbání MDF nařezáním drážek tenkým kotoučem jsem si užil dost. Naštěstí jsem našel ve sklepě starý, ale tenký a ostrý kotouč od Pilany. Docela dobrý, ale má to svý mouchy a jsou z toho neuvěřitelný kvanta bordelu. Pokud to má vypadat dobře je to dost pracné. Fór s namočením mě tenkrát nenapadl. Přesto je výsledkem vždy nějaký polygon a postupným přibrušováním dokulata se otevírá povrch mdf desky a hrozí, že dojde k probroušení až do řezu.

Re: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

Já si s tím hoblíkem nedělal srandu:-)
Když ho dobře nabrousíš, můžeš si pomoct maflem srazit kus rohu na 45 st., pak na hrubo s velkou třískou a pak doladit na jemno. Pak už to dobrousíš. Klidně si udělej šablonku třeba z tenký překližky s poloměrem a průběžně si to kontroluj jestli jsi neprohobloval.
Kolik toho děláš? Dvě bedny po stranách zepředu? To máš 4x, to je tak na 2 hoďky...

Re: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

Já spíš na dva dny smile Teď  to není aktuální. Ale mám u strejce slepených 5 dubových masivů 7x35x70 cm a tak přemítám co by se dalo. Hoblík je ok, nijak to nezpochybňuju, ale jen po vláknu.

(upravil check 24. 6. 2008 17:01)

Re: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

Hoblíkem 5cm zaoblení do dubovýho masivu, ten byl dobrej smile. I stroje jenom uvidí dub a už snižují otáčky.
Vím, co myslíš, a taky sem o tom přemýšlel, ale nakonec sem to na DIY zavrhnul. Vyrobitelný a zaplatitelný přípravek nebude dostatečně přesný. Chtělo by to lineární vedení, kuličkové šrouby, krokáče a drivery ... no nebudu dál napínat - CNC.
Na takové to domácí frézování má cenu vyrábět maximálně tohle. Do naznačené části by se zasunuly vodící tyče od frézky, samozřejmě z obou stran.
http://www.check.wz.cz/docasna/router.png

Web

Re: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

Někdy je tady zajímavé sledovat jak někdo vynaloží peníze,čas a práci na výrobu reprobedny a potom je mu zatěžko použít nějaký způsob který trvá délé než ten druhý,kvalitnější,nebo vzít do ruky brusný papír případně hoblík protože to jinak než ručně nejde.Tím se nechci nikoho dotknout,jen prostě takový přístup nechápu,na detailech přece také záleží.
Místo vymýšlení přípravků to raději doneste průměrně vybavenému truhláři.Sjede podle ložiska rádius třeba až R80 na spodní fréze,je to otázka 10 minut než nastaví mašinu.

(upravil MethMan 24. 6. 2008 18:35)

Re: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

Nevím co máš za stroje a v jakým stavu a kvalitě jsou břity, ale dubový dřevo se mě osobně opracovává strojně velmi dobře. Je to mnohem lehčí a čistší práce než třeba s MDF. Ručně to je pomalejší, ale aspoň je větší šance, že to nezkurvím. 60 čísel dlouhej hoblík je v rámci možností dobrý nástroj. Předpokládá to, že máš i pilu a nastavíš si nůž. 5cm špalek by loupal jenom kretén. Velmi mě netěší, že tě to vůbec napadlo a myslíš, že bych tak snad někdy mohl postupovat. smile
Jinak zajímavej nápad, popřemejšlím. Budou se muset dělat trochu opičárny aby to šlo dodělat až k okraji.
CNC se bojím, že to bude mimo finanční možnosti. Nikdy jsem to nezkoumal. Znáš někoho s kým by se dalo promluvit co a jak?

Edit: Přibyl Leonardův příspěvek - Bingo! Nevěděl jsem, že to jde takhle jednoduše.

Re: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

Jde to úplně v pohodě,největší rádius co jsem měl v ruce je R80,to chce brát tak raději na 3x do plynulého rádiusu a zručnější truhlář zvládne i jiný tvar než je kvádr nebo cokoli jiného s 90st. aby se to dalo opřít o pravítka.A také budeš mít i vibrační zkoušku jak jsi to slepil smile

Re: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

A snad to bude dobrý. Lepil to strejc z druhýho kolena, strojní truhlář. Ale je to už asi rok co jsme se neviděli. Leží to tam přes rok jako nevyzvednutej zbytek, tak jsem si to na hubu zabral. Musím mu zavolat a někdy se tam zastavit. Původně to mělo jít slepený všechno dohromady ke nějakýmu známýmu na soustruh. Snad si dal záležet aby v hospodě o něm neříkali "to je ten fušer co málem zabil Frantu Vomáčku když se mu to roztrhlo sotva to roztočil" smile

(upravil check 24. 6. 2008 19:36)

Re: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

Tak jasné, že by sis hranu při ruční práci nejdřív strojově předopracoval, pak hoblíkoval (dá se strojově) a pak šmirgloval, ale suma práce a různých nastavování je to stejně velká. Konkrétně dubová spárovka se mi opracovává blbě, jde to pomaleji, je to náročnější na sílu a pevnost přípravků, musím se orientovat podle směru vláken. Jediné plus pro opracování je, že když se něco uštípne, jde to zase přilepit a odpad z frézování nevytvoří oblak jemného prachu. Řezání ale neexistuje, cirkulárka se dubem spíš propaluje (kotouč proti vykusování hran - slinuté karbidy) a vzniklý modrý kouř je něco výtečného. Kuřák by z něj měl radost. Pro mě je DTD, MDF , smrk máslo a buk, dub, překližka tvrdej chleba.
Ovšem jestli existuje R80 fréza a bude ji mít k dispozici slušný truhlář jak cenově tak kvalitativně, není o čem diskutovat.
Já ti ceny nepovím, zeptej se mě znova po vánocích smile
0,5m dubovej waveguide, no to bych si dal říct. Dobře slepené by to určitě šlo, vždyť i některé ozdobné soustružené prvky na schody jsou lepené, ale pravda menší a smrkové...
Methman: Jestli někoho najdeš, dej vědět. R60-90 čtvrtkulatina by se hodila. A i takové zaoblení BR bych bral.

Web

Re: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

Dej si ten kotouč nabrousit a budeš překvapen jak to jde lehce a bez kouře smile Ten je zpravidla vždy známkou otupení nástroje,nebo nevhodně zvoleného nástroje,jsou kotouče pro podélné řezání a pro přeřezávání.

Re: Jak deláte velké poloměry zaoblení?

Když jde modrej kouř, je to špatný. Mě se to stává když mám v pile třeba kotouř na příčný řezání a potřebuju vzít kousek po vláknech. Pak to kouří. Ale když je nabroušeno, není co řešit. Ani hoblíkem. Jak říkal můj děda - truhlář se musí taky trochu zapotit při tý práci smile
A prosimvás, nehaňte mi dub! Pro mě je to jednoznačně nejlepší česká dřevina!