Téma: Gramofon HC-15 - přenoska, raménko

Dobrý den.
Od táty jsem dostal gramofon Tesla HC-15, ale chybí mu přenoska, resp. nevím zda přenoska je celá část na předku raménka. V raménku je uvnitř trubičky jakási patice na 4 drátky. Vůbec gramofonům nerozumím, ale moc rád bych si přehrál některé starší desky. Můžete mi prosím poradit co a kde koupit, abych gramofon zprovoznil. Je totiž jinak v perfektním stavu a hodně málo používaný.

Předem moc děkuji za nasměrování.

Zdeněk D.

Re: Gramofon HC-15 - přenoska, raménko

Ten gramec za moc nestojí...

Web

Re: Gramofon HC-15 - přenoska, raménko

a tak ked si tam kupi nejaku OMB5-ku aspon tak sa to da slusne pocuvat, ma to uz remienkovy pohon ..., akurat potrebujes nejaky predzosilovac aby si z toho vytiahol linkovy vystup

(upravil opamp 15. 6. 2008 20:06)

Re: Gramofon HC-15 - přenoska, raménko

OMB5 tam akorát tak zničí.

Ten gramec byl "optimalizován" na krystalovou vložku. Magnetodynamická šla alternativně použít, ale jen typ s nižší poddajností (tehdy TESLA VM2204 a spol.).

Web

Re: Gramofon HC-15 - přenoska, raménko

tak beriem spat, to som nevedel ...

Re: Gramofon HC-15 - přenoska, raménko

Dobrý den.
Děkuji za vaše odpovědi. Podařilo se mi najít manuál k danému gramofonu. Dle schématu mi pravděpodobně chybí hlavička přenosky a celá vložka do ní (což je předpokládám přenoska). Toto celé se připojuje k raménku, kde je kroužek ze závitem pro dotažení (to již mám).

Ještě jednou bych Vás chtěl požádat o radu, co a kde přesně koupit. Hledal jsem různě na internetu a nejsem z toho moc moudrý. Dle mne tedy chybí hlavička přenosky a přenoska samotná.

Předem mockrát děkuji.

Zdeněk.

(upravil sinclair 16. 6. 2008 18:22)

Re: Gramofon HC-15 - přenoska, raménko

Doporučuju šmejdit po portálech typu Aukro, Odklepnuto a podobně. Nedávno jsem tam dokonce tyhle "hlavičky" ramének viděl, ten člověk prodával tři různé typy a jeden z nich seděl na HC15. Mimochodem, šasi HC16 má tu "hlavičku" stejnou a myslím, že by tam sedla i z šasi HC42 či HC43 /NC420, NC430/, konektor je stejný a úhel rovněž, všechny tyhle typy mají rovné trubkové raménko.
Podívám se v tom svém bordelu, jestli ho tam nenajdu, myslím, že jsem tam nedávno při nějakém přehrabování cosi takového zahlédl. Zcela určitě mám ale celé kompletní šasi HC15 i s vložkou VM2204. Jen kurva nevím kde jsem ho uskladnil...:-)

P.S. : "Hlavičku" koupit jako takovo někde v obchodě již nikde nelze, od ukončení výroby těchto šasi uplynulo nejméně 18 let. Jedině jako použitý dobrý díl.
Přenosková vložka se běžně koupit dá, například u firmy AME stojí vložka Ortofon OMB 5 něco okolo pětistovky.

Edit: na Aukru je v sekci Elektro-domácí audio-gramofony zatím za stokorunu kompletní nové šasi HC16 bez vložky. Koupil bych to a HC15 si nechat na náhradní díly, motor, řemínek i raménko jsou stejné.

Tady je ta HC16 bez vložky :
http://www.aukro.cz/item380802032_gramo … hc_16.html

Tady je HC15 s vložkou:
http://www.aukro.cz/item382084563_gramo … m2102.html

tady je šasi HC16 i s vložkou a zesilovačem 2x10W za pakatel:
http://www.aukro.cz/item383602224_gramo … zc160.html

Web

Re: Gramofon HC-15 - přenoska, raménko

Nebude tam ta OMB5 dostávat na prdel? Přece jenom to je jemnější kousek než VM2204 smile

Web

Re: Gramofon HC-15 - přenoska, raménko

Nebude, není to zas taková háklivka.

Web

Re: Gramofon HC-15 - přenoska, raménko

Zohnal som Dominant 1039A a je tam prenoska RFT CS 29, je to kryštálová vložka.
Takto, popíšem celý problém. Z toho dominantu mám v úmysle využívať tunerovú a gramo časť, korekcie a koncový stupeň nie. Prvé čo ma napadlo, bolo pripojiť zosilňovač (Mám TW44) na MAGN. výstup, no úroveň bola veľmi, veľmi slabá. Tak som vytiahol vústup z tunerovej časti rovno na konektor pre magnetofón a problém to vyriešilo, konečne to hrá tak, ako to má. Problém ostal s gramo časťou. Výstup z prenosky som pripojil priamo do G vstupu na TW44, no signál je aj tak na tej istej úrovni, ako pri využití linkového výstupu z toho Dominantu. Treba tam zvláštny RIAA predzosík?