Re: Sub s deltou 15 LF

hanzs:  neni to snad pravda? Neřikal jsem nic o tom že by check něco neuměl. To on umí a nekecám mu do toho. Ale asi má nějaké utkvělé představy, alzhajmra, nebo obojí. sleduju to už delší dobu.

Re: Sub s deltou 15 LF

Mezi těmi reproduktory, které jsi uvedl, jsou ve skutečnosti tak malé rozdíly, že si za ně nemá cenu připlácet. Dokonce i záleží, do jaké se co dá bedny...
Možná sem blázen, protože vždycky když vlezu do týhle sekce, tak sem jak v jiným světě, kde fyzika neplatí a u reprosoustavy je největším problémem přilepení koberce.

Web

Re: Sub s deltou 15 LF

danda: HD 15 Horn tvůj problém nevyřeší. Mám jich osm, čtyři už osazené, zvukově se nehodí do stylu hudby, které jsi uvedl. Lepší by byl pro tvoje účely fullrange box s bassreflexem (2ks). Plánků a odměřených repro (12' i 15') je na netu dost. Záleží v jak velkých prostorách hrajete.

Re: Sub s deltou 15 LF

jestli se ti checku 2.5db citlivosti a 5Bl jednotek u 15" i 18" zda malo, zacni o tom leceni na alzhajmra uvazovat.

(upravil ondra Ch 11. 6. 2008 6:46)

Re: Sub s deltou 15 LF

Checku 18PS100 je spíš vhodný do BR a ne do horny.............
Kreši kurva!:)) to se musíš za každou cenu hádat....

Web

(upravil check 11. 6. 2008 9:56)

Re: Sub s deltou 15 LF

Ani nevím jakou mají jmenovitou citlivost, u subbasu je to bezcený parametr, stejně jako samotný Bl. Když už, tak na samotnou sílu magnetu musíš koukat takhle: Bl/SQRT(Re) a stejně se skutečnou citlivostí dole souvisí i poddajnost závěsu atd... Přitom citlivější měnič neumožňuje dosáhnout vyšší citlivost, ba naopak dosahuje nižší, ale rovného průběhu v menší bedně.
EBP je další nicneříkající parametr, ale třeba to u horny k něčemu je, těm dopodrobna nerozumím. Hádám ale, že mi to taky nevysvětlíš. Tvrzení, že víc EBP je lepší, mi stačit rozhodně nebude smile.
Já sem nenapsal, že je 18PS100 vhodná do horny, ale že si myslím o "subbas hornách" svoje.

Web

Re: Sub s deltou 15 LF

Checku tak to jsem tě špatně pochopil....

Web

(upravil Crashpc 11. 6. 2008 15:32)

Re: Sub s deltou 15 LF

já jsem nemluvil o jmenovité citlivosti. Ta bývá vysoko, a nezřídka jí pomůže hrb někde kolem kHz klidně i nad 105db. Narážel jsem na SPLref - citlivost, kterou si basák udrží i tam dole. když ho teda neladíš jak magor 20Hz pod Fs, jak je tvým zvykem.

BL je čistá síla, která je potřeba dělit pouze plochou membrány. pokud se ti zdá, že reproduktor s BL o 1/4 větší nebo citlivostí o víc jak 50% lepší za příplatek 1/5 ceny se nevyplatí, to je tvá věc. já bych teda reprák bral lepší do té doby, dokud jeho cena s výkonem roste lineárně. tady je to nepřímá úměra ve prospěch toho kousek dražšího...

EBP ti přesně vysvětlit nedokážu, ale těch popisů jsi už určitě slyšel několikero. prostě přesnější kontrola membrány pro frekvenční pásmo které je repráku určeno. tedy vztaženo k Fs. co je na tom špatného když je to opět lepší a v ceně?

Chytil jsem se na to že jsi řekl, že lepšího repráku na světě téměř není. je. a za podobnou(pravda vyšší) cenu...

Re: Sub s deltou 15 LF

danda: ja souhlasim s georgem, na tyhle styly horny nicmoc, bassreflex (hornflex), treba s neodymem, to bude lehoucka bedna a poradne nakrmit zesikem (800-1000W na jednu bednu) a mas vystarano.

check, crashpc - no ja myslim, ze je to jeste slozitejsi  napr. o zmenu citlivosti diky otepleni civky, pokles BL take diky teplote atd... tyhle parametry ani spousta vyrobcu neudava, ale ve finale mohou zpusobit mezi dvema zdanlive skoro stejnyma repro vyrazne rozdily...

(upravil check 11. 6. 2008 22:14)

Re: Sub s deltou 15 LF

Jak tak koukám, tak se už asi budu muset dokopat, hodit to na papír.

crashpc: Važ svoje slova dobře.

edit: Tady končím, vyjádřím se jinde, kde je na to víc prostoru.

Web

(upravil Crashpc 11. 6. 2008 19:24)

Re: Sub s deltou 15 LF

check:  Přestože stojím na tenounkém ledě a mohl bys mě na něco dostat, lepší reprák prostě JE lepší. Stojím taky na pevné půdě lepšího repráku. a to bys byl opravdovej borec abys dokázal že lepší reprák lepší není cool

Re: Sub s deltou 15 LF

2 Crash: Zbytečně se rozčiluješ. Check v úvodu nepsal, že je to lepší reproduktor, nýbrž že je silnější. To je pravda. Většinu toho ostatního, co Check napsal je (aspoň s ohledem na moje nervy) lepší ignorovat.

Na druhou stranu do horny je to reproduktor opravdu nevhodný, je to reproduktor do bassreflexu a ani v něm to nebude žádný zázrak. Je parametrově mírně podprůměrný, což je opět důsledek slabého magnetu (či spíše větší cívky ve stejném magnetu). Je to hezky vidět při srovnání s 18PS76.

Re: Sub s deltou 15 LF

nene, mě šlo o to že prohlásil, že silnější už jsou jen dva repráky než 18PL100. a nad něj tedy není.
Jinak jsem v klidu. doby když jsem to prožíval jsou už pryč. mám jiné problémy.

(upravil ondra Ch 12. 6. 2008 7:45)

Re: Sub s deltou 15 LF

Ještě musím poznamenat, že moje zkušenosti s PA jsou dost omezené, mám jen malý aparátek, takže výceméně opakuju rozumy, které mám převážně od Huberta Mašína, kterého uznávám jakošto odborníka........a to se nedělá, takže končím.. smile)

Web

Re: Sub s deltou 15 LF

Díky za rady ohledně  subbasu. Nemá tady někdo výkresy na 15" hornflex? Vyzkoušený! Díky

Web

Re: Sub s deltou 15 LF

2 Ondra Ch: Myslím, že nic nemorálního na tom není. Důležité je, že je to pravda:-)

Re: Sub s deltou 15 LF

Ale musel jsem to napsat, nebudu marchrovat s cizíma vědomostma...

Web

Re: Sub s deltou 15 LF

že jsi uvedl zdroj je pěkné. taky toho hodně vím z prodancu, ale tak nebo tak se info od někoho dozvíš. přece sám od sebe nepochopíš jak to pracuje...

danda: použij google

Re: Sub s deltou 15 LF

Tojo, ale upřímě řečeno kolik z nás slyšelo, nebo mělo v ruce výše jmenované reproduktory....

Web

Re: Sub s deltou 15 LF

Nektere jsem opravdu slysel, ale praktickych zkusenosti s nima mam malo. v tom je prodance dobrej. on se sice Hubert cte nejlip, ale cela ta diskuse je dost vyzivna, prestoze tomu clovek ze zacatku treba ani nerozumi.