Téma: Sub s deltou 15 LF

Chystám se postavit nějaký šnekový subwoofer. Našel jsem si tenhle od Visatonu (http://www.visaton.cz/cgi/VisatonFramed … =czech.htm)

Chtěl bych to osadit reprem od Eminence typ DELTA-15LF (http://eshop.prodance.cz/DetailPage.asp?DPG=82363)

Je to dobrá volba? Ten reproduktor se mi zdál být dobrý za ty peníze a v tom šneku to prý má hrát dobře. Je to pravda? Díky

Re: Sub s deltou 15 LF

Postav ověřenou EM15bass.....ovšem s Deltou 15LF to nebude nic moc, má dost malé EBP, minimum je kappa 15LF....

Web

(upravil Crashpc 5. 6. 2008 9:07)

Re: Sub s deltou 15 LF

hrát, a hrát dobře, to je sakra rozdíl. Kappa15LF je použitené minimum které se do té EM15ky dává a "ještě trochu slušně zahraje". Ta bedna má určitou složitost a proto by z ní měly lézt nějaké výsledky. Snad si někdo nemyslí že dobře navržená bedna bude bez správného repráku hrát jak oživot. nebude. Na dobré repráky se staví dobré boxy, a na repráky co nehrají je iracionální stavět složitější, těžší bednu.

Další nebezpečná věc je vzít nějakou hornu, a prásknout tam nějaký reproduktor. Fungovat to +- bude, ale opět - pokud stavíš hornu, očekával bych že od toho chceš velký tlak a SPL, a proto to budeš slušně krmit. To ale některé reproduktory třeba nemusí ani přežít, protože na to jednoduše nemají sílu, konstrukci, pevnost membrány atd..

(upravil ondra Ch 5. 6. 2008 10:09)

Re: Sub s deltou 15 LF

Ale pozor EM15bass je malá horna, takže nepůjde moc hluboko, chce to to tak dva kousky na stranu....
Měření je zde:
http://www.edisk.cz/stahni/50358/scan0.pdf_737.2KB.html

Web

(upravil dominikreichel 6. 6. 2008 11:31)

Re: Sub s deltou 15 LF

Dobře, takže když bych si postavil 4kusy EM15bass s deltou 15 lf, tak bych s toho mohl dostat nejaky trochu solidni zvuk?

Jsem se ještě díval na měření a porovnal jsem detlu 15lf s kappou15lf a frekvenčně jsou na tom bych řekl stejně.akorat tam je rozdil ve watech, Xmax a EBP. a to ne moc velky.

Re: Sub s deltou 15 LF

Jenze srovnani frekvencnich charakteristik je u menice do SW nic nerikajici. Tam je prave (zvlast v horne) dulezite to EBP.

(upravil ondra Ch 6. 6. 2008 12:41)

Re: Sub s deltou 15 LF

Je to jednoduché, delta 15LF má slabý pohon, hrát to určitě bude, ale jde o to jak, pokud by tam šla dát, určitě by ji Hubert doporučil,ale bohužel....

Hubert Mašín:
"Protože ta bedna (předpokládám, že máš na mysli EM15Bass tady nahoře ve stavebnicích Megatonu) klade větší požadavky na reproduktor, Delta15LF je sotva dost dobrá do basreflexu, má poměrně slabý magnet. Nemůžeš vybírat reproduktory jenom podle velikosti, příkonu a ceny, doporučené minimum do té bedny je Kappa15LF"

Slyšeli jste slovo boží smile)))))

Web

Re: Sub s deltou 15 LF

Bohu díky big_smile Raději postal jen 2 a dej do nich Eminence Kappa 15 LF Pro, nebo asi nejvhodnější co bych tam dal já je BC 15PL100. Nízko to moc nepujde ale to se o "šnecích" ví... Ale zase ten tlak co z toho leze i při nějakých 200-300W stojí zato stavět tak těžkou bednu smile

Re: Sub s deltou 15 LF

Ještě tady ani nepadla nejdůležitější otázka, na jakej styl hudby to bude používáno?

Web

Re: Sub s deltou 15 LF

dominik: solidní zvuk nedostaneš smile

Re: Sub s deltou 15 LF

2 Lukyss, tak to je podle mého ta nejméně důležitá věc, spíš nedůležitá. Aparát musí hrát dobře a je uplně jedno co!!!!!

Web

Re: Sub s deltou 15 LF

Naopak Ondro. Prvotní rozhodnutí o tom, jak ten aparát má vypadat, je o tom, co z něho poleze, v jakých prostorách, pro kolik lidí atd., atd. Ale to ty sám moc dobře víš. Má-li to být do pokoje, tak to není ani hodno odpovědi. Jinak Delta je nejhorší použitelný profi 15", ale ne do šneku.

(upravil ondra Ch 7. 6. 2008 13:12)

Re: Sub s deltou 15 LF

To je jasné, ale Lukys psal o stylu hudby (podle mě myslel žánr), ale třeba jsme si nerozuměli.

Ještě bych poznamenal, že při použití "dlouhozvihového" reproduktoru v horně není zrovna ideální, vzhledem k malému pracovnímu objemu a větší zátěži membrány, jsou při provozu dosahované nižší hodnoty X což má za následek špatné chlazení ohrajů cívky......reproduktor do horny nemusí mít nutně co největší Xmax..

Web

(upravil LuKyss 7. 6. 2008 15:24)

Re: Sub s deltou 15 LF

Myslel jsem styl například rock,country, metal, drum and bass, hip hop. Třeba em15bass se zrovna nehodí na styly DNB a hiphop (obsahují nízké kmitočty, které  nedokáže em15bass s velkou citlivostí vyzářit), protože em15bass prostě postrádá nízké kmitočty, na to by byl lepší bassreflex s 18" reproduktorem třeba. To je z mé vlastní zkušenosti, sám jsem měl em15bass.

Samozřejmě je nutné vědět kde to bude používáno, jestli venku či v uzavřených prostorách. Em15bass je lepší používat venku, v uzavřených prostorách je to problém, protože někde je basů hodně někde žádné.... obecně je potřeba při návrhu všechno tohle zohlednit, třeba tenhle sub není ta pravá volba, proto je zbytečné řešit osazení...

Web

Re: Sub s deltou 15 LF

Ne tak docela. Nepráskne tu deltu do šneku, bude jí chtít prásknout jinam. Tady jde spíš o to, že když koupí dvakrát dražší reproduktor, uhraje to tu samou SPL, ale kontrolovaně,  a bude muset stavět pouze jednu, na čemž ušetří práci, montážní materiál, dřevo...

(upravil dominikreichel 8. 6. 2008 9:05)

Re: Sub s deltou 15 LF

diky moc.....ale mel bych na vas jeste jednu otazku.Kdyz dam do nejake bedny 2 repraky, tak to EBP se nejak scita, nebo jak to tam potom je? Diky

Re: Sub s deltou 15 LF

Ne, EBP se nesčítá. Je to údaj o reproduktoru, nikoli o bedně.
Jenom dodám, že kluci mají pravdu. D15LF do em15 rozhodně ne. Kappa15LF je opravdu nejlevnější reproduktor, který se tam dá doporučit.

Re: Sub s deltou 15 LF

jj chapu.....blbe jsem polozil otazku, mylslel jsem, jestli kdyz pouziju 2 repraky, tak ten tlak z toho bude o 100% vetsi nez u jednoho, nebo jen o nejake male nepatrne procento.

protoze kdyz pouzuju dve repra s EBP 75, tak bych mel mit teoreticky vetsi tlak nez u jednoho repra s EBP 100. Je to tak?

Re: Sub s deltou 15 LF

ano, ale jen na teoretické rovině. EBP v tom hraje jen jednu z mnoha rolí. rozdíl 3db je příliš malý nato aby se dalo rozhodnout co bude hrát a co ne. může to ovlivnit příliš moc faktorů. Ono přeléváním peněz mezi možnosti ti nikdy nedonese staprocentní rozdíly výsledků, ale než koupit dva 15" šmejdy a stavět jim dvě bedny, vzal bych jeden lepší, nebo jeden 18" a opět - uhraješ to samý s menšim příkonem a třeba pouze jednou bednou. Prostě jeden dobrej 15" přehraje jiné dva 15". proto se z finančního důvodu počty kusů mají násobit jen pokud už jiná cesta není. u tebe je...

Re: Sub s deltou 15 LF

protoze me jeste napadlo udelat sub s dvemi repry. (http://dominikreichel.rajce.idnes.cz/Pl … 854042.jpg)

Osadil bych to bud tou deltou 15lf nebo kappou 15lf.co vy na to?