Téma: jakou vyhybku?

ahoj dostali se mi do ruky repro bedny osazene nejspise no name repraky,jde tedy o dvoupasmove bedny,jsou ale prave bez vyhybek,jde na to asspon nejak od oka urcit vyhybka?pokud by chtel nekdo jeste jine info tak to sem napisu.

Re: jakou vyhybku?

Daj premerat charakteristiky reprakov, az tak navrhnut vyhybku. Inak nema zmysel zacinat. Od oka to "nejak" ide, ale nieje iste ci bude lepsie nieco alebo nic.

Re: jakou vyhybku?

no jak sem psal jsou to no name repraky udaje akorat vim,ze ma 150w rms,je to 15´stredobas,94dBcitlivost,a nejaka rezonance 60Hz,vic nevim,jde mi jen o to aby to nehralo natvrdo bez vyhybek,tak myslim si ze by mohli stacit i nejake univarzalni vyhybky nebo neco podobneho,mam to jen na obycejne hrani..

Edit: nikdo prosim nevi?

Re: jakou vyhybku?

tohle prosím tě nedávej do profi sekce

Re: jakou vyhybku?

Ked myslis ze by univerzalne stacili, tak ich tam daj...

Web

Re: jakou vyhybku?

Nebo pokud chces usetrit tak dej pred vyskac jen kondenzator, ale je treba znat impedanci repraku.

Web

Re: jakou vyhybku?

mike,to by slo,ale pak do toho stredobasu pujdou vsechny pasma ne?nebude to skodit?

(upravil djmayo 3. 6. 2008 20:37)

Re: jakou vyhybku?

pri malych vykonov to nevadi, pri vecsich moze dosjst k opaleniu cievky vplyvom vyssich frekvencii. Doporucam k basaku do serie dat cievku vzduchovu vyrobenu s drotu hrubky aspon 1mm o indukcnosti 0,15-0,18mH pre 4 ohm a 0,3-0,35mH pre 8ohm repro, k vyskacu kondezator MKT alebo bipolarny do serie 6,8-10uF pre 4 ohm resp 3,3-4,7uF pre 8 ohm. Bolo by dobre aby si ofotil aj vyskac aj basak s predu i zo zadu, aby som aspon podla tvaru mohol urcit o co sa to asi jedna a a aku frekvenciu ten vyskac zvladne... Ked bude vyskac prilis hlasny oproti basaku, tak treba do serie pred kondik este nejaky rezistor podla potreby 5-20ohm/10W...

Aj kondenzatory aj vzduchove cievky sa daju kupit napr v dexone a neje to moc drahe...

Re: jakou vyhybku?

myslim ze je to naopak. nizke ti zpali vyskac, ale vysoke ti bass nespali. Je to prasarna delat s jednim kondikem, ale u noname stejne nedosahnes lepsi vysledek pokud nic neznas. Tak jake impedance jsou ty repro? At zpocitame ten kondik treba u 3kHz

Web

Re: jakou vyhybku?

to víš že ti vejšky spálej basák. třeba ne 15kHz ale 2000Hz už maj šanci. basák je basák, a za žádnejch okolností se do něj nad 300Hz necpe. nikdy.

Re: jakou vyhybku?

Nad 300hz? Ve dvoupasmu? Tady to nejak motate...

Re: jakou vyhybku?

Zdravím Tommy, nechceš ta repra, příp. reprobox alespoň nafotit, třeba z toho někdo pozná, o co jde. Nic dalšího neporadím, telepatii zatím neovládám a reproduktor se dá občas zničit rychleji, než bys řekl švec. Jinak do této doby to fungovalo bez výhybky dobře?

Re: jakou vyhybku?

Sorry ale tohle jsou hrozny blafy!!
Crashpc: podle tvych bludu, kazda 2 pasmova bedna musi shoret!! fakt se priste rozmysli, nez neco napises!!!
Jinak basak muzes dat naprimo muzes (idealni to neni). Ten vejskac je co zac? Dynamicky nebo piezo?
Pokud dynamicky - jen kondik stacit nebude, to by odesel, to chce 12dB nebo 18dB vyhybku.
Taky bude mit mnohem vestsi citlivost nez ten basak (pravdepodobne), takze to bude chtit zatlumit odporem, aby to alespon trochu sedelo.

(upravil ondra Ch 4. 6. 2008 12:22)

Re: jakou vyhybku?

U levných beden, třeba příšerná kombinace GDTW plus 15" se naopak s ""výhodou používá přímé napájení basáku, protože to GDTW se musí dělit někde na 4-5 kHz aby to přežil. 15" hrají v ose někde ke 4 až 5kHz pak charka přirozeně klesá..... neberte to jako doporučení spíš naopak, charka takové bedny je většinou příšerná a hrozně to směruje.....

Toto je lahůdka smile
http://www.prodance.cz/protokoly/Dexon_ … Tonsil.pdf

Web

(upravil Crashpc 4. 6. 2008 12:42)

Re: jakou vyhybku?

hanz: kdybys nebyl takovej despota.
reprák můžež ničit mnoha způsoby. mezi ty (pro neznalé) kuriózní patří i pouštění pásem do repráku které tam nemají co dělat. shora i zdola. to že jsi blbej a nechápeš kdy a jak je to možný, to je věc uplně jiná.

Michal: to je proto že se tu toho plete moc. Navíc nebyla řeč o basáku smile
šlo mi o směrovost a fakt, že když do 15" basáku naláduješ 1-3kHz, tak to neuslyšíš. abys to slyšel tak to okotlíš, a že máš jen noname "150W" cívku, tak i pohoříš.... žádná věda.

Re: jakou vyhybku?

Pokud vim, tak o subu tu nepadlo jedine slovo. Od zacatku tu je rec o dvoupasmu 15"+neco.

Re: jakou vyhybku?

Kreši máš na mysli ten případ, kdy se pustí do basáku čistý sínusový signál vyšší frekvence a dochází k lokálnímu přehřívání částí cívky, které nejsou mezi polovými nástavci? způsobené malou výchylkou membrány? Tento případ, ale v reálu nenastane....

Web

(upravil Crashpc 4. 6. 2008 12:44)

Re: jakou vyhybku?

proč by neměl nastat? čistej sinus to bejt vůbec nemusí. prostě bude chybět SPL na středech/vejškách, tak se přitlačí a neštěstí je na světě.

//jinak mi promiňte mé zmatky...

(upravil Mike 4. 6. 2008 12:56)

Re: jakou vyhybku?

Pokud civka vydrzi 150W pro 50Hz tak proc by se mela spalit pri 5kHz stejne tam porad bude i tech 200Hz atd takze se ta civka hybat bude a chladit taky. A pokud nedoda blizsi info, muzem se tu jen domnivat.

Web

Re: jakou vyhybku?

No například u mých ARA9918 je dle doporučení výrobce při provozu se jmenovitým příkonem NUTNÉ odřezat vše nad 160Hz, a to 3. řádem. U moderních repro už se to takhle neuvádí, ale i tak na tom něco asi bude smile.