Téma: Jaké volit výhybky

Dobrý den.
Již dříve jsem vás prosil o pomoc při stavbě subwooferu s 2x ARN 226-03/4. Volil jsem tento zesilovač napájen napětím z automobilu http://gme.cz/cz/index.php?page=product … il=760-516 . Chtěl jsem použít dva tyto zesilovače - na každý reprák jeden zesilovač. Nejdříve jsem plánoval jeden na pravý a druhý na levý kanál. Ovšem nasadili jste mi brouka do hlavy s použitím aktivní dolní propusti. Chtěl bych se zeptat jaké zapojení by jste tedy doporučovali, případně nějaké konkrétní příklady dolních propustí. No prostě jaké zapojení je nejvhodnější když chci zvolit aktivní stavbu. Předchozí výhybky jsem měl v plánu CR 19 od dexonu s delící frekvencí 120Hz a zatížitelností 200W. Prosím poraďte. Děkuji Peterka

Re: Jaké volit výhybky

Prilož pár 100kč a nájdeš slušný bazárový autozosík...

Web

Re: Jaké volit výhybky

Presne tak. Za dva litry uz se da sehnat relativne dobry autozes s diskretnimi konci, subsonicem, stavitelnou propusti, ochranami... Zapojit a hrat.

Re: Jaké volit výhybky

Prominte, ale na to jsem se neptal ...

Re: Jaké volit výhybky

Pak se omlouvame, ze jsme prispeli. Alespon ja ano. Skutecne tenhle zesilovac nepovazuju za vhodny pro pohon subwooferu, jeho 50W je nejaky kratkodoby sen pri nejvyssim moznem napajecim napeti.
Psal jste, ze jste chtel pouzit dva konce - cesta spravnym smerem, ale jsme na 1000kc pouze za stavebnice. Pokud date jeden bude v jednom kuse pretizeny. Pokud dva, budou pretizene jenom obcas, pri pouziti takovych menicu jako jsou 226/03 (exemplarni priklad malo citlivych reproduktoru) je to stejne setreni na nepravem miste. Aktivni provoz s vyhybkou pred koncovym stupnem samozrejme plus a chvalihodny, ale neikoliv samospasny. Tech cca 20-25W, ktery je ten svab schopen odevzdat z palubniho napeti je na arn226 strasne malo, doma budiz, ale v aute, kde mate na vyskou hladinu hluku okoli a navic menice urcite "uklizene" v kufru za vice ci mene tlumicimi sedackami, nebo celou prepazkou...

Re: Jaké volit výhybky

Dobrá, berme tedy v úvahu, že mám hotový box 2x ARN 226/03 a potřebuji ho napájet. Chtěl bych se vlézt někam okolo 1500,-. Jaké konkrétní zesilovače a výhybky by jste použili. Děkuji předem. Peterka

Re: Jaké volit výhybky

Vyhovie: http://www.autohificlub.cz/forum/7/8990 … ilova%C8/0

Alebo daj na autohifi inzerat, urco nejaky 2kanal najdes... a bude niekde inde, ako TDAcko

Web

Re: Jaké volit výhybky

Dobře zeprám se tedy ještě jinak: Jaký zesilovač a výhybku mám tedy sehnat aby to k něčemu bylo ?

Co tenhle, vyhovoval by ? Jako pasiv samozřejmě http://www.aukro.cz/item374812241__vite … 400w_.html

A nebo tenhle, kde píšou neco o dolní propusti ? dá se použít jako aktiv ? http://www.aukro.cz/item375158063_autoz … _2075.html

Re: Jaké volit výhybky

1.Ujasni si pojmy aktív a pasív, neviem k čomu tým mieriš.
2. 99% zosilňovačov má v sebe výhybku
3. Písal si, že do 1500 Kč. To čo si sem linkoval sú neznáme plečky, často obsahujúce nejaké TDA a nie menič a diskrétny koniec.

Web

Re: Jaké volit výhybky

Asi takhle : Ten první odkaz co jsi ti dával, aktivní výhyvku nemá. Ten druhý ale ano. Jednoduše to hodíš do auta, zapojíš to k radiu, na vystup nejaky reprak a ono to bude dělat : Bum bum... samozřejmě pokud dobře nadstavíš aktivní výhybku co je součástí zesilovače. pokud ne... tak to dopadne špatně sad pro reprak. jinak nevím co ti poradit. za 1500,- nevím kolik toho vykutíš. taky mám zes který dává 120W sin (měřeno) a do auta mi to uplně stačí. pak už je mnoho faktorů které závisí na tobě...

Re: Jaké volit výhybky

Chtěl bych se zeptat tak pánové - pokud si zakoupím autozesilovač kde bude vestavěna dolní propust, stačí pouze připojit subwoofer, nastvait propust a můžeme hrát ? Nejsou potřeba klasické pasivní výhybky ? Opravdu jen zakoupím zesilovač s vestavenou dolní propustí, připojím subwoofer a hraju ? Děkuji za tak primitivné odpovědu. Mám zkušenosti jen s bytovými soustavami.

Re: Jaké volit výhybky

Ano.

Web

Re: Jaké volit výhybky

Děkuji za odpověď. Peterka

Re: Jaké volit výhybky

Add #11: Nikde nebyla zmínka jaký má zdroj signálu (autorádio?) výstup a jaký má zesilovač vstup (HI-LO). Možná je to samozřejmost, ale pro jistotu to připomínám.

Re: Jaké volit výhybky

Nevím co přesně máš na mysli. Povídej prosím, zajímá mě to.

Re: Jaké volit výhybky

Udelal bys nejlip, kdybys presne popsal svoji situaci. Z ceho budes zivit singalem, jak bude udelane napajeni, vse. Ono se to muze zdat jako banalita, ale neni. Viz to, co nakousnul jarob. Nema smysl tady popisovat vsechny moznosti "coby kdyby" (muzes si jako uplny laik zkusit precist muj clanek, treba ti tam neco pomuze) ale kdyz ty popises svoji situaci, kluci ti dovedou poradit velmi dobre.

Re: Jaké volit výhybky

Začlo to asi takle, soused za mnou přišel abych mu postavil subwoofer ze dvou Arn 226-03/4 co měl doma do jeho Golfa III. Vyrobil jsem reprobednu o objemu 2x35litrů, vytlumilk atd. V tom problém nebyl. Nejdříve jsem to celé chtěl napájet skládaným zesiovačem z TDA, ale po vaší radě jsem zvolil autozesilovač. V tom se bohužel moc nevyznám, tak jsem vybral něco podle sebe. objednal jsem tento http://www.aukro.cz/item372821216_novy_ … 2400w.html . Předpokládám že z jeho rádia Pioneer 4x50W vyvedu signál z levého kanálu který přivedu do zesilovače, který bude napájen ze sítě vozidla. V zesilovači se signál pochopitelne zesílí a ořeže dolní propustí na 30-180Hz, jak je uvedeno na zesilovači. Tento signál pak přivedu na reproduktory zabudované v boxu. Chápu to dobrě ?

Re: Jaké volit výhybky

Ano smile

Re: Jaké volit výhybky

K zesilovači se ti asi vyjádří povolanější. Na tomto zesilovači je vidět, že má nízkoúrovňový vstup (LOW-IN) CINCH, což je asi 1V. Jde o to, zda rádio má též nízkoúrovňový (nebo také linkový, jak kdo chce) výstup. Pokud by jsi zesilovač krmil reproduktorovým signálem, asi by to na něj bylo moc. Je potřeba sehnat nebo udělat kouzelnou krabičku na přizpůsobení úrovně reproduktorového signálu úrovni vstupního signálu zesilovače. Něco se o tom píše zde http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=3456 a také zde http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=3856 .
A ještě jsem někde na fóru četl, že sub je lepší napájet pravým kanálem, protože třeba u vážné hudby jsou basovější nástroje na pravé straně. Já osobně jsem tedy na rocku, metalu apod. nepozoroval žádný rozdíl, ale pro jistotu to pravým kanálem tahám.

Re: Jaké volit výhybky

Je to vicekanal, tak proc napajet jenom jednim kanalem? At se zpoji jakkoliv, jde pouzt slozka z obou kanalu sterea, ne? Je t o4 kanal, takze predpokladam mustkovani vzdy paru kanalu a pokud mas tim padem dva aktivni kanaly, tak kazdy z nich napajej jednim kanalem sterea...