Téma: Autosubwoofer s 2x ARN 226

Dobrý den přátelé.
Chystám se na stavbu subwooferu do automobilu. K dispozici mám dva reproduktory TVM - ARN 226-03/4. Je to stavba na zakázku a reproduktory si ke mě zákazník sám dodal. Můj návrh bude vypadat asi takto:
Celý systém bude napájen stavebnicovým stereo zesilovačem 2x70W s napájením 8-18V, coz je pro automobil idealni. Povedu do subwooferu 2 kanály (samozrejmě levý a pravý), na každá kanál umístím samostanou výhybku CR 19 s dělícím kmitočtem 120Hz a strmostí 12dB/oct.Box bude mít celkový vnitřní objem asi 74,7 litru, odhadem asi neco kolem 37,3 litrů na jeden reprák. Reproduktory budou umístěny v uzavřené kvádrové ozvučnici vedle sebe a odděleny přepážkou. Zadní stěna bude zkosená o 65°.Tlumící materiál bych chtěl použít klasickou stavařskou vatu používanou k zateplení domů (nástupce skelné vaty) o síle asi 4 cm. Je to dobrý nápad, nebo je to čirý nesmysl ? Tak jak tak to stějně použiji, už jen z důvodu badatelsých wink Celá konstrukce bude vyrobená z vrstvené biodesky o síle 19mm. Spojeno lepením a vruty umístěnými maximálně 100mm od sebe. Povrchová úprava bude černý koberec a kricí gryly dvou reproduktorů. Konkretne firma Dexon mi stavbu velice schválila, rád bych slysel vase reakce. Velice dekuji za rady, uvítám i kritiku na tu stavarskou vatu smile s pozdravem nový nadšenec Vojtěch Peterka

(upravil little 31. 5. 2008 10:22)

Re: Autosubwoofer s 2x ARN 226

Objem je tak akorát, příčka mezi nimi je dobrý nápad. Ohledně toho zesilovače, nejedná se o TDA1562Q? Bude zesilovač vestavěň do subwooferu? Proč radši nepoužiješ aktivní výhybku namísto pasivní? U aktivní výhybky si můžeš optimálně nastavit dělící kmitočet a fázi, díky tomu můžeš optimálně sladit komponentní reproduktory se subwooferem. Stavařskou vatou myslíš tu žlutou skelnou vatu? Hmm, tu také používám, ale s účinky je na tom dle mého ucha hůř než obyčejná vata. Objem a umístění tlumení je potřeba vyzkoušet, nelze říct, že pokud ho dáš tam a sem tak budou basy nejlepší. Kdepak, je potřeba to vyzkoušet.

(upravil sinclair 31. 5. 2008 10:28)

Re: Autosubwoofer s 2x ARN 226

Dexon nebo fórum Dexonu ti schválí kdeco...
Takového zákazníka měls poslat s těmito reproduktory do prdele, protože jsou do auta i pro napájení zesilovačem s IO naprosto nevhodné. Jsou to hifi bytové reproduktory, které nemají v autě co dělat.
Jediným výsledkem celé téhle debilní akce může být únava závěsů reproduktorů za několik týdnů a podpálené a pokroucené membrány od sluníčka, protože do tohoto prostředí ty reproduktory nejsou konstruované.
Zesilovače budou při provozu v jednom kuse v limitaci, protože dotyčné reproduktory jsou málo citlivé.

Web

Re: Autosubwoofer s 2x ARN 226

Já měl v autě 1x ARN226 ve 30 l a moc to dunělo. Pak jsem bednu zmenšil na cca 20 l. Poslouchatelný to bylo líp, ale snížila se citlivost. Bojím se že tvých 37 l je až moc. Do bytu jo, ale v autě se ta betna bude chovat jinak. Každý bouchnutí do bubnu uslyšíš jako hrozný zadunění. V autě je třeba počítat i s jeho vnitřním objemem, díky kterýmu se projev bedny změní. Jinak konstrukce bude v pohodě. Ta stavařská vata - nelítaj z ní malinký částečky? Neudělá to nějakej humus až tu bednu někdy otevřeš?

Re: Autosubwoofer s 2x ARN 226

Objem by som zmensil na 27L, ako pisal Tom, bude to v 37 duniet. Auto ma uplne iny priebeh zosilnenia na basoch ako byt.
Signal by som vobec nedal stereo, na vstup sumator signalu a 1ks aktivna vyhybka, zosiky nemaju vykon a netreba ich este kosit Xover pasivom. Modul aktiv Xover ta vyjde aj lacnejsie ako 2 pasivy (mas este aj vhodne napajacie napatie pre aktiv). Pri zapojeni subu na mono, dostanes viac basov ako pri stereo (vyskusane na PA zostave a na sube s 2 repro)
Tu vatu mozes pouzit; ak sa bojis drobenia, obviaz to obvazom, gazou alebo inou riedkou tkaninou. Na vrch este mozes nalepit vrstvu molitanu pripadne nahusteny vatelin, asi 3cm. Polepit vsetko okrem prednej steny.
Dufam, ze budes mat aj nejake priecky.
Ked uz mas tie ARN, tak do kufra bez direkt pristupu slnka, lebo inak ako pisal sinclair...

Re: Autosubwoofer s 2x ARN 226

Tak moment, bavíme se tu o uzavřené ozvučnici ne? Mimochodem, sinclair má jako obvykle naprostou pravdu, být tebou tak pořídím jeden Monacor SP-252C. Perfektně se hodí do BR ozvučnice a citlivost je rovněž krásně vysoká. Prostě jasná volba. smile

Re: Autosubwoofer s 2x ARN 226

Přátelé, děkuji za rady, kritiku i pochvaly (i když té mnoho nebylo). Jak jsem řekl, reproduktory si dodal sám zákazník. Inu řídím se heslem: "Náš zákazník, náš pán". Když jsme u toho, vyděl jsem desítky staveb autosubwooferů s ARN 6614. Myslíte si, že je to lepší volba jako 226 ? Myslím, že si to moc neujde. Uvidíme, se stavbou jsem již rozmyšlený a když to bude stát za řeč, napíši vám dojmy z odposlechu. Jak jsem řekl, ještě jednou děkuji. S pozdravem Peterka Vojtěch.