(upravil Lojzek 13. 5. 2008 17:52)

Téma: Nabíječka

Čaues nemáte někdo nějaké slušné schéma na nabíječku  12V / do 5Ah olověných akumulátorů? Mám takový problém, dětské auto napájené 12V baterkou která má 1,8 Ah vydrží jezdit tak cca 10minut smile chci tam dát baterii, která se využívá do motorek cca 4,5 AH a potřebuji k tomu udělat nabíječku. nebo máte nějaký jinačí nápad?

aha problém, baterka která je originál  má jednu větev 12 a druhou 10 jak to vyřešit?(vypadá to jako symetrické napájení ale není ) ! má to společné GND

Re: Nabíječka

Není náhodou jedna baterka v háji? Konkrétně ta 10V?

Web

Re: Nabíječka

no to těžko říct, to napětí tam je ale je možné že už je ta baterie vyšťavená. Po nabití měla jedna větev 13.8 myslím a druhá 12V. jinak nabíjí se pouzejedna větev (ta co má vyžší napětí). já si myslím, že kdybych koupil normální motobaterii a rozdělil kladný pol že by to fungovat mělo nebo myslíš že bude problém?

Re: Nabíječka

těžko říct. je mi divný, že by se fakt nabíjel jen jeden akumulátor... Tos měřil ampérmetrem nebo jak?

Web

(upravil jik 14. 5. 2008 14:57)

Re: Nabíječka

Tohle taky slyším poprvé, asi to nebude na bázi nějaké chemické reakce ve speciálně upravených článcích a prostě se tam ty elektrony, ionty a já nevím co nějak přesunou a pak to takhle dává dvojí napětí co? Já bych spíš vyzkoumal k čemu tam ty dvě napětí jsou a pak postupoval dál. Třeba je to tam jenom kvůli nějakému řídicímu operáku (pochybuji že kvůli zpátečce smile ). Potom bych - aspoň já - zvolil jeden autoakumulátor 12V a ten druhý třeba nějaký menší Elnika nebo co a nabíjel každý zvlášť. Ale napřed je potřeba znát situaci - odběr té druhé větve.

Teď jak to čtu znovu, tak mi došlo, že asi to druhé napětí je taky kladné, co? Tak není v té baterce nějaký obvod, který řídí nabíjení a na tom vývodu je třeba jenom nějaká kontrola? Něco jako u akumulátorků do kamer nebo mobilů?

Re: Nabíječka

Já bych se vůbec nedivil tý zpátečce, kdoví kolik dneska stojí pořádnej křížovej přepínač na reverzaci chodu smile

Web

Re: Nabíječka

no takto, nabíjí se pouze jedna větev a nabíjecí zdroj (jako u staré nikie prostě trafo) no z toho jde http://www.ezk.cz/e-shop/select.php?sad … p;rozsah=1 tohle pouze s dvojlinkou plus a mínus. a v protikusu je ta baterie se třema vývodama smile jo odběr no jedna větev je na ovládání ,,dozadu,vlevo a v pravo'' a druhá na vpřed, stím že větev s nemším U má odběr 0.8A a ta 13V větev má odběr 1,2 A ale tak co říkáte na to kdybych koupil tu baterii na motorku a  sprostě smile a jeden kladný pol rozdělil do těch dvou větví... a GND zůstalo

hmmm ??

Re: Nabíječka

Tak je to jasný, máš tam 10V pro pomalejší a 13V pro rychlejší pojezd dopředu. A podle toho že se nabíjí jen 13V větev bych řekl že máš jednu baterii s vyvedeným vývodem z jednoho článku navíc. Prostě nabíjích všech 6 článků a pro malou rychlost bereš napájení motoru jen z 5-ti článků... dost prasárna bych řekl, tý baterce to nedělá moc dobře.

V jednom autíčku to bylo vyřešeno tak že plnou rychlost se bralo napětí přímo z baterie 12V a pro sníženou pak bylo do cesty 6 diod 3A (vždy dvě paralelně a to celé 3x v sérii).
Zkus to tedy taky tak. Pro pomalejší rychlost zapoj nějaký diody na vývod z baterky a máš vyřízeno.

Re: Nabíječka

jo jasné, no články tam nejsou je tam jedna originál baterie ( http://www.tv-products.cz/auto-na-dalko … ummer.html ) jedná se o toto smile ale kupovat k tomu tu samou baterii by bylo zase na chvilku jezdění a to je k ničemu. ještě otázka myslíš obyčejné usměrňovací diody? nebo jaké? a nabíjení asi normální nabíječkou na auta co:)

Re: Nabíječka

chlapci jak srazit 3V ? těma diodama v serii.. mi to spadne pouze o 0,2V tak to bych jich musel dát 15 to je k ničemu.. kdybych tam strčil stabilizátor.. topilo by to hodně??I bude tak kolem 0,8 A kdybych tam dal 78S10 k tomu nějaký chladič menší....

Re: Nabíječka

Aké diódy tam dávaš? Pri bežnej kremíkovej ti bude na jednej vznikať úbytok napätia okolo 0,7V. Použi 4 kusy 1N540x a bude.

Web

Re: Nabíječka

Topit to bude minimálně přes dva watíky. Což je mimo jiné víc ,než výkon potřebný k žhavení malých elektronek. uui

Web

Re: Nabíječka

no dal jsem tam IN4007 ... potom jsem tam strčil IN 5408 a vychází to na stejno...  i když ty 54 to srazi o trosku vic ale žádná sláva ...

Re: Nabíječka

Počet diód daj toľko, aký úbytok potrebuješ vytvoriť.

Web

(upravil elipsa 1. 6. 2008 19:10)

Re: Nabíječka

Lojzku už to asi vidim ,kde máš chybu. Píšeš ,že jsi dal diody do serie a máš úbytek 0,2V. Tak to jsi je nedal do serie ,ale paralelně!Do serie je jednoduše za sebou.A pak se ten úbytek na diodách sčítá. 5 diod je přibližně těch 3 V.
A kde jsi vzal těch0,2V? I paralelnim by se držel úbytek na cca0,6V.

Web

(upravil Lojzek 1. 6. 2008 18:02)

Re: Nabíječka

nene mám je seriově... paralelně se dávají kvůli proudu... teda to si asoň myslím já smile jinak nevíš nebo někdo nevíte co jsou to tranzistory 327938 a 130038 jsou to nějaké čínské šmejdy 100%  v pouzdře TO92 potřeboval bych za ně nějakou náhradu kurnik ale nikde na netu jsem nic nenašel
vykašlal bych se na to a stčil tam BC 546 ale zase v jak orientovaném pouzdře