Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 5)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 »»»

RSS

Příspěvky [41 až 60 z 98]

(upravil Xhibit 22. 5. 2008 19:10)

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

Jo zdroj... smile .Tak to je obdobna odpoved,zatim sem to zkousel jen na zdroji s proudovym omezenim 2x30V/3A staveny pred hodne lety dle AR (s MAA723).A trochu zakmitava potvora,ale zrovna v zaporne vetvi.Filtracni kondy sem tam nedavno menil,v kazde vetvi je 4700uF.
Uz teda po lopate,jake je vysvetleni tohodle jevu?

Edit: Ten odpor zvetsit?

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

Zkus to krmit normálně z grece a dvou 10G kýblů a uvidíš. To, co vidíš je buď nedostatečná filtrace, nebo omezení ve zdroji.
Ten odpor bych zkusil pokusně zvednout na cca 560R. Já tyhle topologie nemám moc rád, slušel by tam operák s větším dovoleným výstupním proudem, něco jako 4560 nebo 4556.

Web

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

Vzdyť se podívej druhou sondou co ti dělá to napájení ?

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

smile smile smile

Web

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

Vyzkousim,diky za odpovedi smile Tohle me nenapadlo ze na vine muze byt zdroj protoze treba ten kvazikomplementarni modul na stejnem zdroji tohle nedelal,ani V-MOS 60.Az tahle posledni nadhera se takto projevuje..

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

Není jistý, že to s vybuzením nejde do příčného proudu.

(upravil opamp 23. 5. 2008 16:22)

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

Je dost možný, že to do příčnýho proudu jde, protože to ty FETy umí relativně rychle otevřít a relativně pomalu zavřít.

Vybít nějaký ten nanfarad jen do odporu 1k4 chviličku trvá.

Psali jsme to nebo nepsali, že to je sračka? Psali. Žejo.

Web

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

A taky je ta vstupní "kapacita" krásně nelineární.

(upravil Xhibit 29. 8. 2008 14:48)

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

Jeste bych se vratil k tomu 40W kvazikomplementaru.U kamose bez problemu frcel skoro 4mesice,a ze mu obcas daval zabrat.
Ted minuly tyden pri beznem poslechu o pokojove hlasitosti vypla ochrana,jeden kanal zacal davat na vystupu plne napajeci napeti.Zjistil sem ze nejspis odesel T9 BC557 (ja tam pouzil BC556,mel by to byt orig.philips).
Jelikoz tranzistory merim jen ohmetrem chvili me trvalo nez sem na to prisel protoze se takto tvaril v poradku,nicmene po jeho vymene uz zesik zase slapal jak ma.Vymenil jsem mezitim i koncove 2N3055 a preventivne i T3 kde mam KFY18.T8 sem meril taktez,tvaril se taky v pohode.
Jenze zesik vydrzel tentokrat bezet jen dva dny.. Nejaky napad co by mohlo byt jeste "nacate" ? Ted se na to jeste divam a na R10 jde videt ze jim tekl moc velky proud (je trochu nahnedly),sem z toho jelen..


Davam sem znova jeste schema at se nemusite preklikavat na prvni stranku:

http://sweb.cz/pjotr.603/schema.gif

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

To je dobrý pro milovníky Naimu, ale co to dělá v zesilovačích? Má vubec cenu se š´tourat v takto neperspektivní záležitosi?

(upravil Thales 29. 8. 2008 18:51)

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

Tak když už to má tak ať se v tom štourá, třeba se něco naučí. Jen se mi nelíbí že experimentuje na kamarádovi.

Teď jsem si vzpoměl - kamarád říkal že úplně přesně stejný problémy měl jeho kámoš. Nebyl si to náhodou ty? Poznávací heslo one-hand

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

A co takhle Sinclair, at uz original anglicky, nebo ta ceska znouzectnost (to nemyslim nijak ve zlym) s umelym stredem ze dvou elytu (kdyz uz kvazikomplementar)? Oboje hraje velmi uspokojive, ten ceskej s 2xKD607 a 50V napajeni se muze ke 40W vyhrabat. Nebo rovnou konec z AUJ637, schema najdes na webu. Hlavne do toho ceskyho Sinclaira necpi KD503. Tenhle Kotisuv zesilovac, nebo neco jemu velmi podobnyho prodava Flajzar jako "Koncovy zesilovac 100W" asi za 300Kc. Meli by mu to nacpat do prdele...

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

ta nejnovější obměna českýho sinclaira je s 2n3055 a jezdí to dost na hraně i když jsem z toho dostal skoro 45W/4R, nikdy bych to takhle s těma koncema neprovozoval, to je skoro sebevražda. I budiče jsou těžce poddimenzovaný.

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

To mas tezky... med byla strategickej material a sehnat trafo se symetrickym sekundarem byl problem. Takze to konstrukteri resili jak se dalo -- Transiwatt (mimochodem asi nejlepsi nesymetricky napajeny zesilovac, co jsem slysel) nebo tahle modifikace Sinclaira. Tenkrat (bych tipoval) se pro buzeni koncovejch stupnu stredniho vykonu daly pouzit jen KD33x, rada KD130 se dostala na pulty az v osmdesatych letech. Mozna je to jen muj dojem, ale v totalitnich AR byvala rubrika "Konstrukteri Svazarmu", ktera mi vzdycky pripadala jako "ukradeno z armadnich skladu" -- soucastky, o kterych se bastlirum bez zazemi ani nezdalo.

Jen mimochodem, strategicke materialy: kdo z vas pamatuje PS VB s magnetem na tyci, obchazejici vyfuky?

(upravil Xhibit 29. 8. 2008 22:54)

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

to Thales: Je to fakt expeniment ,ale s kamosovym vedomim big_smile Jelikoz sem to poskladal z veci co lezeli doma,dal mu to zadara.Na jeho repraky je to az az.. Samozrejme jsou tam doplnene DC ochrany atd.
Jinak ten se stejnym problemem byl asi nekdo uplne jiny.

Delal sem tento zesik jeste jeden,ten slape jak ma.. Proto me stve ze u tohodle to nejak blbne se zatim blize neurcenych duvodu.

(upravil sinclair 30. 8. 2008 1:02)

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

Gavine,
ten Sinclair, ať už asymetrický s kapacitní vazbou nebo kapacitním děličem, případně i symetrický kvazi může klidně být osazen KD502 až KD503. Ty tranzistory mají totiž s řadou KD607 stejné charakteristické parametry /hlavně Ft 2MHz/ až na samozřejmě vyšší Ic a Pc. Jinak mezi nimi není rozdílu a klidně je tam lze použít.
KD503 mají i výhodu v tom, že pokud nepoužijete nějaký extra-super tvrdý zdroj s desítkami giga, tak tyhle trandy přežijí i zkraty, přehmaty a značně hrubé zacházení-což si řada KD607 nenechá líbit téměř nikdy a jde kukat.

Sinclair je ve své nejvyšperkovanější podobě /symetrické napájení, komplementární konec s Ft 2-4MHz, dobře blokované napájení, vymazlený Boucherot/ poměrně dobrý zesilovač, pakliže si pohrajete s nastavením klidového proudu konců na cca 30-40mA, udržíte tepelnou vazbu do proudového zrcadla a přiměřeně dostavíte kompenzace. Jsou daleko, daleko horší zesilovače než Sinclair /viz všechny z Kotisy/, přestože ten má svého dědečka "Project 60" už z roku 1970, z roku 1976 pochází o dost jiný "Project 80", ne nepodobný dnešnímu Leachovi, jen lehce zjednodušený. Přestože je Transiwatt vzhledem ke své geniální jednoduchosti poslechově velmi dobrý, dobře udělaný a nastavený Sinclair jej přehraje ve všem.

POZOR !!! : Kterýkoliv kvazikomplementární i komplementární Sinclair silně nedoporučuji osazovat tranzistory 2N3055 nebo párem TIP2955/TIP3055, případně staršími 2N3055/MJ2955. Tyto tranzistory mají velmi nízký mezní kmitočet, zpravidla kolem 0,5MHz a zesilovače tohoto typu s "odbržděným rozkmitem" mají s nimi silnou tendenci k nestabilitě, která se projevuje v případě Sinclairů velmi zákeřně : občas při zapnutí vypadnou pojistky v napájení, někdy ale také ne, někdy začne zesilovač sám kmitat při vf podnětu zvenčí /mobil/ a někdy dojde k tak masivnímu rozkmitání, že to odpaluje jinak poměrně vyhovující budiče KFY18/KFY46, zdánlivě to vypadá jako bez příčiny. Příčinou je nízký Ft a s tím související nízké proudové zesílení na vysokých kmitočtech, díky silné nfb se to koncové tranzistory snaží dohnat vysokým odběrem budicího proudu báze a budiče pak odejdou, nejsou-li na to dimenzovány. Osobní zkušenosti z minulých třiceti let.

Absence symetrického napájení nebyla z důvodu nějakého nedostatku mědi - na jednoduchém či symetrickém sekundáru je jí stejně na váhu, jen má ve středu odbočku...bylo to hlavně z důvodu jednoduchosti, daly se použít různé sériově vyráběné trafa pro průmysl se sekundáry 24V, 36V a podobně a další, ten hlavní důvod byla ochrana zátěže před ss napětím oddělením vazebním kondenzátorem. Symetrickým napáječům zase stačily ve zdroji levnější elyty na poloviční napájení, takže prodražení o odbočku by se tak vyrovnalo. Důležitým aspektem dlouhého používání asymetrických napáječů byla lenost převinout si sekundár na symetriku a zbastlit dobrý obvod ochran proti ss napětí, kombinovaný zpravidla se zpožděným připojením zátěže. Symetrický a stabilní Sinclair ovšem při zapnutí nestřílí.
Pohříchu Sinclairy s asymetrickým napájením a elytem ve výstupu byly o dost nestabilnější a měly značně horší odstup, než jejich symetrické obdoby.
Nejosvědčenější jsou samozřejmě KD607, testované na Uceo nejméně těch katalogových 80V, dále jdou  při nižším nap. napětí /asi do těch 55V, nebo 2x27V celkem bez buzení/ samozřejmě použít i KD606, kterých je všude plná řiť a za pár kaček. Stejně tak KD502 do Un=55V či KD503 do Un=75V.
Při práci při vyšším nap. napětí okolo 60V a zátěži 8 ohm jdou bez problémů použít i KD602.
Připomínám, že pokud se použijí jako budiče KFY18/KFY46, KFY16/KFY34, KF508/KF517B, KF506/KF517A, tak je nutné je otestovat na Uceo nejméně stejné, jako mají koncové tranzistory, totéž i ostatní KFky v rozkmitu a proudovém zdroji. Pochopitelně je možno použít na místech budičů a ostatních středovýkonových typů řadu KD139/140 či BD139/140, mají téměř stejný Ft okolo 60MHz jako KFka, jen mají garantované Uceo 80V /u některých sérií se daly vybrat KD139-140 až 150V!/.
Jako budiče do Sinclairů ABSOLUTNĚ NEHODÍ tranzistory typu KD337/338, BD237/238. BD241C/242C a další podobné - mají totiž Ft jen okolo 3MHz a to je pro zesilovač tohoto druhu málo a špatně.
Do vstupního diferáku se hodí KC507, KC237 testované na 60V, případně BC546 a KC237V bez jakéhokoli výběru, doporučuje se spárovat na betu a Ube.

Xhibite, má nakoplej rozkmiťák, možná /jestli bude mít střelený B-E/ tak i diferák. Moderní metaloxidové odpory někdy po proudovém šoku mění hodnotu až o řád, případně se zcela přeruší, takže neignoruj ani odpory. KFY18 vyhoď a dej tam KD140, do regulace kliďáku dej BC639 s betou alespoň 150. Oživuj to napřed bez jisticích trandů, jinak je to tak sprostě jednoduchý, že to spravíš i vocasem.

Web

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

Perlička pro Sinclaira a spol
Ten zesík byl stavěný jako maturitní práce. Kmitalo to jak prase, párkrát to udělalo bum. Problém se nepodařilo vyřešit. Tak to dotyčný odevzdal v takovém stavu v jakém to bylo i s tím kmitáním a do dokumentace napsal že to prostě kmitá a neví co s tím. Zkuste hádat jakou za to dostal známku. ne koule to nebyla. Ani čtverec. Ani ... prostě dali známku a ani to nijak nekomentovali.

Další prima věc bylo zadání maturitní práce kde bylo vysloveně uvedeno že zesilovač musí být symetricky napájený a nějaké povídání za tím ještě s nějakou další chybou kterou už si neopamatuju a závěrem bylo že se musí postavit ta Kotisovina 10W Ačko s MJ3055 který je napájený asymetricky. Neboli dvě chyby přímo v zadání maturitní práce. Tu druhou už si fakt nepamatuju, musel bych vyhrabat doslovný opis.

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

Jediným problémem při odstraňování závad na diskrétně řešených zesilovačích je to, že málokdo má v analogovém měřáku proudový ohmmetr, schopný rozlišit jednotky až desítky ohmů. Z měřáků, kterých se tu potuluje nejvíc, tohle umí jen jugoslávský Unimer 33, ani Avomet, ani DU20 to nedokáže. Ohmmetry v digitálních multimetrech jsou pro tento účel na hovno, jsou dobré leda na měření fyzických odporů /rezistorů/. Měřicím obvodem někdy neteče ani 0,5mA, což je na rozlišení vadného-nakopnutého přechodu na prd, proudovým ohmmetrem teče při rozsahu x1 ohm proud asi až 50mA, takže je dost snadné nabouraný přechod odhalit. Někdy ho neodhalíte ani měřením bety na digitále, ukáže Vám u BCčka třeba 300, což je v pořádku. Pro přesné odhalení je totiž i nutné testovat přechod E-B a B-C na přední napětí při určitém proudu a na závěr. Což pochopitelně digitály neumí, ale proudovým ohmmetrem a pozorným okem to lze rozlišit.
Nejsou všechny analogové měřáky "s archaickými ručičkami" na hovno-kdo je umí správně použít, bez digitálu se zcela obejde. Já digitál používám jen tam, kde je třeba jeho vysokého vnitřního odporu, případně jím měřím na stejnosměru nasuperponované zvlnění apod., jinak všecko měřím analogem.

Web

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

Já měřím analogem HUNG-CHANG který vlastním už asi 15 let a ten na základním rozsahu rozsvítí naplno klasickou ledku takže těch 15-20mA by tam navalit mohl. Zítra to proměřím na druhém měřáku.

Jinak analogové měřáky už dneska nejsou prakticky nikde k vidění takže nový se pořídit nedá takže smůla.

Re: Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

Sinclaire, diky za radu, ja jsem mel za to, ze KD50x potrebuji do baze daleko vetsi proud na dostatecne otevreni, nez jake jsou KFY18/46 schopny dodat, a ze trafa ani material na ne proste nebyly, tak se vyuzivalo, co se dalo sehnat. Jinak Sinclair jsem pred par lety stavel a je fakt, ze narozdil od kotisovin a jinych autorem neoverenych konstrukci tohle funguje pri rozumnem plosnaku na prvni pokus a nad ocekavani dobre. A co se tyce Transiwattu, o jejich parametrech se toho uz naplkalo hodne, ale me osobne se proste libi, jak hraji smile

Příspěvky [41 až 60 z 98]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 5 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač "Zdeněk Kotisa 40W"

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£