Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Dílna » Nářadí TONA

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 58]

Téma: Nářadí TONA

Je nářadí značky TONA opravdu tak kvalitní jak se povídá? Přemýšlím nad klíčema a větší gola sadou, která sice stojí skoro 5000,- , ale zase si myslím, že to je skoro doživotní řešení. Vyplatí se to, nebo jsou to vyhozené peníze? Případně mi doporučte jinou značku. Už mě totiž serou různé "no name" sady od větví a z aukra. Chci něco kvalitního co vydrží domácí kutilství i opravy auta.

http://www.rucni-naradi.cz/tona-1214-sa … a+dp21880/
http://www.rucni-naradi.cz/tona-sada-kl … a+dp21825/

Díky za věcné připomínky a rady

Re: Nářadí TONA

záleží jak se k tomu chováš. my od nich máme malou i velkou golu, a nemůžem si stěžovat. na autě si občas pomáhám víc než metrovou pákou a drží smile

Re: Nářadí TONA

Tona je kvalitní a za tu cenu určitě stojí. S čínou se to nedá vůbec srovnávat.

Re: Nářadí TONA

Čína se dlouhodobě při tom vyměňování pěkně prodraží a člověk se u práce i pěkně vzteká smile Tony se nemusíš bát je to kvalitní nářadí ,jak se říká "ve své třídě".Já mám na doživotní řešení jiný tip a doufám že se k němu sám také dopracuji - sadu od firmy Metrinch.Je to doporučená sada pro off roady,hojně tuto značku používají i mechanici závodních týmů i v průmyslovém nasazení.Ořechy nepraskají v rozích,o řád vyšší utahovací momenty nejsou problém ani rozdíl mm/inch . Z principu použitého patentového řešení mají obrovskou výhodu v tom že nepoškozují šrouby a naopak utahuješ,povoluješ(trháš)i šrouby nebo matky které mají stržené hrany a s normálním tvarem klíče již nelze zabrat.

http://www.metrinch.cz/

Re: Nářadí TONA

Je rozhodnuto. Jdu to TONy, na Mentricha nemám a TONA mi připadá jako ideální.

Pánové, děkuji.

Re: Nářadí TONA

I když Tonu koupil Stanley,šel bych radši přímo do Stanley.Angláni jsou konzervativní debilové a s jiným nářadím je tu dělat nevidím.

Re: Nářadí TONA

Několik let jsem v práci používal Tonu a spokojenost Trhák prodlouženej trubkou povoloval 30-ky matky na vodní turbíně jako fík, za cca 4 roky jsem viděl 1 prasklej oříšek, ale to ho někdo dal do pneumatickýho utahováku. Jen ráčny se rozbily v průměru do půl roku. Ale to se používaly na utahování - když má člověk před sebou 40 šroubů a je línej si dojít pro trhák. A víte co je to za sílu, když zabere metrákovej montér...

Re: Nářadí TONA

Tom: to byla asi blbá manipulace. soused 90kg automechanik na tý ráčně skáče aby některý šrouby na autě povolil (naposledy já, když jsem ve strachu o uvolnění přetáhl šrouby na kolech) a má tu sadu nejmíň šestym rokem a pořád na tom skáče big_smile a drží....

Re: Nářadí TONA

Staré Tona ráčny s velkým krokem jsou nezničitelné. Ty nové, co vrní jako když natahuješ hodinky, jsou na tom hůř.

(upravil Tom 12. 5. 2008 13:17)

Re: Nářadí TONA

Crashi, pro představu - Litinová komora oběžnýho kola vodní turbíny o pr.1600mm, spojená přírubou šroubama po 15cm po obvodu, šrouby pr.20. A podobný věci. Když je člověk v turbíně, neví jak bude šroub utaženej (zarezlej) a má po ruce ráčnu s oříškem a je línej vylézt a dojít pro trhák, tak zabere za ráčnu plnou silou. Je k tomu taky třeba přičíst fakt, že nejsou odkládací místa na vercajk, někdy něco spadne do vody a už to nenajdeš. Někdy se stalo že byl na ráčně špatně přepnutej směr utahování, něco přeskočilo a konec. A nebo v důsledku ztrácení vercajku ve vodě byly sady neúplný, zvlášť zmiňovanej ořech č. 30, ale to neni o kvalitě Tony smile
Asi jsme měli od Tony ty obyčejnější věci, zaměstnavatel nerad investoval do vercajku.

Re: Nářadí TONA

to se nedivím big_smile big_smile

Re: Nářadí TONA

Tona je dobré nářadí. Roztržený oříšek jsem ještě neviděl. S ráčnami jsem měl dva problémy, jednou jsem roztrhl oko ráčny (to už byl ale opravdu brutus- metr a půl dlouhá lešeňová trubka, oříšek přežil) a u další jsem strhnul zoubky. Ale stačilo se na ně podívat pod lupou a hned jsem věděl proč- zoubky jsou mazané a jak se do ráčny práší, postupně se mezi nimi vytváří velmi tvrdý nános, který způsobí, že ozubený segment naplno nezapadne do vnitřního ozubení a tlaky se přenášejí jen špičkami zoubků, až se špičky ulomí. Teď pravidelně ráčnu tak jednou za půl roku až rok čistím. Rozeberu ji a jehlou vyškrabuji zoubek po zoubku. Ocelovým kartáčem to většinou nejde, nános je silně utemován. Namažu olejem a sesadím. Tu poslední mám minimálně pět let a stále slouží. A že se k ní nějak slušně nechovám, nějaké trháky apod. vůbec nepoužívám. Pravidelné čištění můžu jen doporučit, je to komedie maximálně na 20 minut.
Trochu špatné zkušenosti u Tony mám s výměnnými bity. Hlavně pokud jsou hlavy šroubů poškozeny a jsou pevnostní. Jak křížáky tak torxy se brzy opotřebí. Mnohem lepší zkušenosti mám s nástavci německé firmy Witte.
U té sady, kterou si chceš koupit, bych dost postrádal krátký nástavec (jak u malé, tak u velké goly). Nevím, proč ho do tak pěkně vybavené sady nedávají.
U stranových klíčů bych se rozmýšlel, spíš bych se poohlédl po jiné sadě nebo klíče koupil jednotlivě. Pokud nemontuješ nějaké speciality, tak ti určitě nebudou k ničemu rozměry 5,6,20,21,23,25,26,28,29. Zkus také pouvažovat o očkoplochých klíčích, hodí se tam, kde nechceš moc poničit šestihrany matic nebo šroubů a s oříškem se nedostaneš.
K nářadí Metrinch: Pokud si zvětšeně nakreslím šestihran, k němu odpovídající klíč a graficky rozložím utahovací sílu na dvě síly, jednu po ploše šestihranu a druhou směrem ke středu matice, zjistím, že síla směrem ke středu matice je u Metrinchu mnohonásobně větší, něž u klasických klíču, což může mít za následek deformaci matice a vlastně sevření matice na šroubu. To může nastat hlavně u matic s malým šestihranem a velkým závitem (např. u horního ložiska přední vidlice klasického jízdního kola). Markantněji to je vidět, pokud si nakreslím matici čtyřhrannou, tam se ani nemusí kreslit rozklad sil, vše je vidět na první pohled. Myslím, že uvedené patentové řešení není moc vhodné, a že s klasickým nářadím se dá utahovat a povolovat daleko bezpečněji (bezpečněji pro šrouby a matky). Samozřejmě s odpovídajícím a co nejpřesnějším rozměrem klíče.

Re: Nářadí TONA

Tona je kvalitní nářadí a koupí nikdo chybu neudělá.

Metrinch : ta teorie tak úplně neplatí protože ke kontaktu nedochází ve středu plochy,ale za rohem hlavy šroubu nebo matice v místě kde je právě nejvíce materiálu.Takže s tvrzením o poškozování a deformaci matic a šroubů nesouhlasím a potvrdí to každý kdo s tímto nářadím pracuje.
Já to nevyrábím,ani neprodávám,jen občas ležím doma pod autem a nepovolím a nezbývá mi nic jiného než si to v práci půjčit a to jsou ty chvíle kdy mám pro sebe jasno jaké nářadí si koupím.
S prasklým ořechem většinou od 13 - 26 se setkám několikrát do týdne,prakticky vždy jde o prasklinu v rohu a je jedno je-li to šestihran nebo x-hran,jednou vlastní zkušenost s rozlomením ořechu(13mm Ko-Ken),o ztržených rehtačkách v ráčnách,ukroucených redukcí čtyřhranů a čtyřhran-bit ani nemluvě.

http://www.mitools.com/

Re: Nářadí TONA

Stranové klíče v sadě nakonec kupovat nebudu. Koupím si kombinaci očko-čelist a jenom rozměry které jsou obvyklé. Jinak krátkej nástavec u gola sady se dá dokoupit, takže není problém.

Ještě bych potřeboval poradit přímo s ráčnou. Je jich několik druhu, které se liší hlavně přepínáním směru (páčka, kolečko a ještě další). Které jsou bytelnější? Na mě působí bytelněji ty s tou páčkou. I celá hlava ráčny vypadá masivněji.

Re: Nářadí TONA

Ty s páčkou mají uvnitř přepínací mechanizmus bytelnější a u některých lepších bývá i pojistný kolík bez jeho stlačení nejde ořech sejmout a nehrozí tak vypadnutí nebo ztráta ořechu.

(upravil iMartin 12. 5. 2008 19:41)

Re: Nářadí TONA

Dokkene, čím to je že angláni dělaj jen s nářadím Stanley, když to je, jestli se nepletu, z USA (Nová Anglie, Connecticut) ?

Re: Nářadí TONA

Leonardo: Aha, na tom prvním obrázku nebyl detail tak zřetelný, tak sorry. Ale i tak si myslím, že klasický šestihranný ořech si s orezlou nebo „ohlomejzdanou“ matkou poradí mnohem lépe. Už jen pro to, že např. ořech 13 má nejmenší vzdálenost mezi ploškami 13mm, kdežto uvedený patent má vzdálenost určitě větší. Přednost bych viděl snad jen v tom, že by to mohlo mít univerzální rozměry pro metrické i palcové šestihrany. A možná to bude mít i kvalitnější materiál, než Tona.
Psal jsi „ležím doma pod autem a nepovolím.“ Z jakého důvodu nepovolíš? Protočí se ti ořech? Praskne ti ořech?
Ráčny s páčkou, se kterými jsem se setkal, měly větší krok, než ráčny s vroubkovaným kolečkem. A taky se mi zdály do ruky dost těžké. Jsou sice masivnější, ale i ty s kolečkem se jen tak roztrhnout nedají. A nejvíc mě rozčiloval čudlík, který se před každou výměnou ořechu musel mačkat. Myslím, že kulička s pružinou je dostačující. Ale to je věc názoru.

Babakus: S koupí nástavce problém není, problém je kam s ním? Jedině do kufříku se sadou vyříznout pro něj další otvor. Je škoda, že ho výrobce do sady nedává, myslím, že by se tam pro něj místo našlo.

Re: Nářadí TONA

jarob : opravdu bych ti přál aby jsi měl možnost si to na těchto případech vyzkoušet.Ale nakonec jak sám píšeš je to věc názoru a každý kdo má nářadí občas v ruce je zvyklý na něco jiného.Každý si může koupit na co je zvyklý,na co má a co je mu sympatické.Já už delší dobu vím co si koupím a hlavně vím proč si to koupím,není to proto že to někdo někde napsal,ale jen z praktické zkušenosti.Klasiku už nechci,je to pro mě odčerpání financí,místo koupě něčeho pořádného.

Nepovolím z toho důvodu že je šroub z měkčího materiálu,případně trošku orezlé rohy a čím je hlava nebo matice nižšší tím hůře.Dojde k smetení rohů i očkem které se sesmekává,potom už nepomůžou ani sikovky a hasáky,tak jedině si v práci půjčuju Metrinch.

Re: Nářadí TONA

jarob: nojo, kam s ním? Toť otázka.... smile

Re: Nářadí TONA

Na orezlé šestihrany mám v šuplíku starší ořechy, u kterých jsem část odbrousil tak, aby neměly vnitřní sraženou hranu, která usnadňuje nasazení ořechu na normální šestihran. Důležité je také řádné očištění okolí matky nebo hlavy šroubu, aby se ořech nasadil co nejvíce. Též pomáhá pár ran kladivem na ořech, které vyštípou rez a ostatní nečistoty z okolí matky.

Příspěvky [1 až 20 z 58]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Dílna » Nářadí TONA

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£