Re: 12LX60 do BR/BP6th

No s tou polohou toho prepinace - kdyz je packa dole, jsou spojene horni a stredni kontakty. Takze u toho popisu u checka je nahore "mereni", tim se mysli spojene stredni a horni kontakty, tzn. packa je dole.
No ja mam v setupu nastaveny pravy kanal. JInak jestli si to mel prohozeny, tak prave kdybys tady nastavil levy, tak bys to nemusel predelavat. Presto to asi nebude hlavni pricina - ja kdyz to prepnu na levy, tak to meri, akorat to ukazuje nespravne hodnoty, ale prubeh grafu je spravny.

(upravil dbmax 22. 5. 2008 16:58)

Re: 12LX60 do BR/BP6th

Hanzs: tak celé som to znova zrobil spájkoval myslím že je to rovnaké len som prehodil strany L/P podľa toho návodu s kalibráciou nie je problém... no ale meranie to asi nie je ono tak krivka asi taká ani nemá byť

Web

(upravil check 21. 5. 2008 21:06)

Re: 12LX60 do BR/BP6th

Máš v nastavení programu nastavenou hodnotu referenčního rezistoru? Při kalibraci je shoda lepší než 1dB? Při měření si přepnul do polohy měření? Proč měříš jenom do 200Hz - nastav si 20khz. Měříš při dostatečné úrovni? Musíš slyšet šum, docela hlasitý. VU metry při kalibraci skoro na maximum dávám já.
A konečně, proč máš nastavenou Stepped Sine - zkus radši Pink PN.

Web

Re: 12LX60 do BR/BP6th

dbmax: no tak podle posledniho screenshotu to vypada, jako kdyz ti nic nejde do zvukovky... ja mel podobny problem na zacatku a nakonec to byl spatny kontakt toho jacku zastrceneho ve zvukovce, nejak se nesesly s tim protikusem...

Re: 12LX60 do BR/BP6th

asi sa mi niečo podarili checku stačilo poriadne pridať hlasitosť skús kuknúť toto:

https://i.postimg.cc/dLMgNNw3/687801.jpg

Web

Re: 12LX60 do BR/BP6th

No to lepsi. ale mas to stale dost zaruseny sumem, zrejme z duvodu maleho signalu.
Na jakou uroven mas nastaveny ten "line in"? Jestli ho nemas na max., tak ho dej na max.
A taky zapni prumerovani na hore Avg: misto none, dej linear.

Protoze funguje to bez problemu i pri sotva slysitelnem sumu...

Re: 12LX60 do BR/BP6th

ta impedančka sa čosi polepšila  foto tu: http://www.uloz.cz/show/file/64204-meranie_5.JPG
inak určité parametre to dokonca vypočíta pri beyme 12LX60 ale potom kliknem na set as overlay a ked do toho analyze added mass method chcem zadať hmotnosť na priloženú membránu už tam píše bad mesurement data prečo? tak nakoniec nevypočíta nič  iba to čo je uvedené nižšie

Thiele-Small parameters:
Fs  = 39.39 Hz
Re  = 6.09 ohms[dc]
Le  = 5335.56 uH
L2  = 2018.44 uH
R2  = 46.07 ohms
Qt  = 0.27
Qes = 0.28
Qms = 8.04

Load overlay data,
to calculate all parameters!

Web

(upravil check 22. 5. 2008 17:35)

Re: 12LX60 do BR/BP6th

Hrbatý to je, protože máš asi pořád malou úroveň, ale bacha, ať to zase nepřebudíš...
Na vypočtení TS parametrů musíš mít dvoje data, první měření označíš jako overley, to změní barvu, a pak musíš měřit znova v jiném stavu (s přidanou hmotností, nebo zabudované do ozvučnice). Pak to měření stopnout, teprve potom můžeš vyplnit vstupní hodnoty pro vypočtení parametrů a nechat je následně vypočíst.
Takhle ti to ukázalo jenom vlastnosti jednoho hrbu, ale do vypočtení parametrů ti chybí ta delta dvou charek...

Web

(upravil MaBat 22. 5. 2008 17:57)

Re: 12LX60 do BR/BP6th

Na vypočení všech parametrů musí mít dvoje měření. Na ty, co uvedl, mu jedno stačí...

dbmax: pořád to máš nějaký zbytečně zašuměný, musí to jít líp a i od nižších frekvencí, zkus polaborovat s těma úrovněma, nebo si nahrát nějakej sinus, ať vidíšm jestli to je čistý a zároveň neořezaný  (nevím, co potřebuje ARTA, ještě jsem s ní impedanci neměřil, s výbornýma výsledkama na to používám pořád starej SpeakerWorkshop).

Re: 12LX60 do BR/BP6th

dbmax: zkousel jsem jak maly signal je potreba, aby to bylo zasumneny jako u tebe a bylo cca -60 az -70dB.
Kolik to ukazuje tobe na Setup->Generator uroven vzbuzeni?
Pri tech -60dB je hlasitost sumu z repra opravdu velmi potichu, skoro neni slyset.

Re: 12LX60 do BR/BP6th

hanzs: aby som sa dostal na takú ako by som to povedal nie príliš čistú čiaru, tak generátor vybudenia je v rozpätí -20dB až -10dB, áno dá sa merať aj pri nižšej úrovni ale ta impedančka nevyzerá ako čiara ale ako totálna katastrofa, takže jediným riešením je vybudenie a následné možné meranie na pomerne vyššej hlasitosti ...

mabat: frekvenčku som už upravil od 5hz nahor, ale aby neboli frekvencie pod 20hz kostrlaté musel som použiť radšej receiver k tej beyme samozrejme s rovnakou impedančkou, foto dolu chlapci lepšie mi to už nejde, nech akokoľvek kalibrujem, postupne som prišiel na to, že prepolsuch jednotlivých kanálov v kalibrácii musí byť viac ako 1 a menej ako 2, najlepšie keď mi to vychádzalo okolo 1.3dB... ale k tej vašej pekne rovnej ´´bezzubatej´´ čiare sa nemôžem dopracovať  bez šance ( nebude to tými zenerkami, bohužial 4.1V som nemohol zohnať takže používam 3.9V)

jaj to foto:
https://i.postimg.cc/jwP4DX93/690344.jpg

Web

Re: 12LX60 do BR/BP6th

dbmax: to neni mozny, tam mas stale neco spatne. Pri kalibraci se mas dostat pod 0,2dB !
Posilam screenshot jak je to u me, jak to mam zkalibrovany a vybuzeny a vysledek.
Pouzivam 15ohm odpor (ale to je jedno - jen pro uplnost).
http://sweb.cz/merkur_sound/limp.jpg

Zenerky 3,9 nebo 4,1 voltu je jedno.

(upravil dbmax 24. 5. 2008 15:44)

Re: 12LX60 do BR/BP6th

hanzs: skúsil som to upraviť podľa teba ale výsledok je opäť úplne rovnaký sad  ozaj a keď pridám hmotnosť na membránu prečo sa tá impedančka nezmení ?

Web

Re: 12LX60 do BR/BP6th

tento týždeň som skúšal s 12LX60ou rôzne typy ozvučníc konkrétne uzavretú (50L objem som zmenšil priečkou), potom bassreflexovú 67L/34Hz, a nakoniec ten bandpass 6-th, všetky ozvučnice sa zvukom veľmi líšia to je samozrejmé, avšak má to však jeden diskutabilný háčik...frekvencie pod 35Hz...skúšal som rôzne nízkofrekvenčné čiže testovacie songy s veľmi nízkymi pasážami, kde v uzatvorenej repro brutálne skresľovalo (najprv som myslel že skresľuje zosik, ale po pripojení iného subu s tou istou impedanciou som zašiel do hodne ďaleko vyššieho výkonu bez skrelenia), potom som si vyskúšal spomínaný bassreflex, tam sa už skreslenie dosť eliminovalo, ale ešte stále aj pri hip hope a suteréne repro prikreslil, výkonovo sa to trochu zdvihlo, no a napokon v bandpasse nebolo počuť vôbec žiadne skreslenie proste nič max.výkon zo zosu to zvádlo bez problémov... môže to byť vyšším harmonickým skreslením reproduktora 12LX60 oproti 15G40ke?

Web

Re: 12LX60 do BR/BP6th

Je to hlavně tím, že 12LX60 na tohle není vhodný. Neznám žádný PA 12", který by byl konstruovaný na hraní pod 35Hz.

V uzavřené ozvučnici je to jasné-tam není výchylka brzděna bassreflexem a zkreslení nastává na těchto kmitočtech poměrně brzo.

Bassreflex máš zase špatně naladěný-v 67l bude optimální naladění někde od 40Hz výš. Samozřejmě po tom ani tak nemůžeš chtít 30Hz.

V 6th BP je výchylka brzděna velmi účinně (což má zase jiné nevýhody), čili zkreslení velkou výchylkou nastává později. Navíc tím, že reproduktor vyzařuje pouze přes bassreflexy, není zkreslení ani tolik patrné.

(upravil dbmax 26. 5. 2008 12:04)

Re: 12LX60 do BR/BP6th

KarelXth:
1) dik za pekne vysvetlenie, ak to mám správne pochopiť, no však ak tú 12lx60 predsa len naladím vyššie dajme tomu tých 40Hz, tak možno bude to repro skresľovať ešte skôr než na tých 34Hz, to bude asi samozrejmé, ale aj tak podľa softu nepresiahne výchylka pri výkone 100w na 30Hz viac ako +/-7.5mm, avšak ten môj subzosik má takýto vstavaným crossover Variable 50-150Hz, LR4,Low Pass Filter,
24dB/octave Linkwitz-Riley, nezvýši tu výchylku pri nízkych frekvenciách predsa len pri rovnakom výkone vďaka tomu filtru ???

2) a ešte takú jednu otázočku čo som zase skúšal a myslím že sa tu už niekto na to pýtal ohľadom basreflexu, skúšal som ešte stále ten istý objem 67l/34hz s štrbinou 5x32cm/dľžka53cm, a znova ten istý objem 67L (objem ozvučnice som trochu znížil kvôli menšiemu objemu bassreflexu) ale so štrbinou 3x32cm/dľžka 31cm, no a pri tej menšej štrbine keď udrel bass sa mi zdal taký viac úderný respek.dynamickejší než pri tej veľkej štrbine, nemal by ten bassreflex mať nejaký optimálny prierez vzhľadom na veľkosť membrány? myslím že crashpc tu niečo podobne písal...

Web

Re: 12LX60 do BR/BP6th

Ano, chápeš to správně. Pokud naladíš výš, bude to poslechově lepší, ale 30Hz to stejně hrát nebude. Filtr typu Linkwitz-Riley není žádný bassboost, spíš naopak.

S tou menší štěrbinou se dost divím, mám přesně opačnou zkušenost. Pokud vynecháme opravdové extrémy, je bassreflex s větším průřezem vždycky lepší.

(upravil dbmax 26. 5. 2008 16:23)

Re: 12LX60 do BR/BP6th

však práve ta beyma 12LX má rezonančný kmitočet 42Hz, lenže v tom bassreflexe 67l/34Hz do určitého výkonu v pásme od 30-40Hz vykazuje dosť vysoký akustický tlak nehovoriac v badpasse čiže ona tých 30/40Hz zahrá a v bandpasse s poriadnou vervou ba dokonca ešte silnejšie ako bývalý predátor12, však  pokiaľ sa nemýlim tak reproduktor pod rezonančný kmitočet vykazuje už pomerne slabé hodnoty...tak potom čím to je že tak rve na nízkych frekvenciách

Web

Re: 12LX60 do BR/BP6th

Nejspíš to bude způsobovat prostor. Zvlášť v okolí rezonance nátrubků to rádo "přidává", někde až nepříjemně. Zkus si to poslechnout v jiné místnosti, případně na zahradě.

Re: 12LX60 do BR/BP6th

no tak keď som si to vypočul vonku ono tie spodky trochu zoslabnu a vyznejú krajšie už len kvôli otvorenému priestranstvu, pri meraní impedančky v tom BRku stále vychádza poriadny hrb na 60Hz... neni niečo špatne ?

Web